X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Ja zrobię badania prenatalne wg FMF z testem Pappa, bo takie rekomendowaly obydwie moje panie ginekolog. Jak wszystko będzie ok to żadnych genetycznych nie robię :) najbliższą wizytę mam na 10.01 a potem 15.01 idę na prenatalne :)

Choć kusi mnie żebyś pójść w przyszłym tygodniu gdziekolwiek i sprawdzić jak się ma fasolka, bo na obiedzie ślubnym na pewno powiemy reszcie rodziny :)

A jakie sa koszty takich badan? Bo epwnie trzeba je robic prywatnie? Ja zielona :)

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Pappa na pewno nie robie, to tylko statystyka nadal i jesli jest choc jeden czynnik ryzyka ( wiek, wcześniejsze poronienie) to wszelakie ryzyka natychmiast skaczą w górę. Slyszalam o niejednej historii gdzie pappa wyszedl kiepsko, dziewczyny robiły amniopunkcję i okazywało sie wszystko Ok.
    Albo robie usg genetyczne ( oczywiscie u lekarza z certyfikatem) i jak bedzie Ok to daje spokoj a jak nie to ew amnio albo wlasnie test z krwii prywatnie - on bada genotyp dziecka z krwi matki. Pogadam z ginem we wtorek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 13:58

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:
    A jakie sa koszty takich badan? Bo epwnie trzeba je robic prywatnie? Ja zielona :)

U mnie certyfikowane prenatalne z testem Pappa to 400zl plus badanie krwi pappa i wolne hcg ok 200zl ale to mam e pakiecie luxmedu.
    Agusia, z tego co mówiła moja lekarka która wykonuje te badania, zadaniem testu Pappa jest nadinterpretacja wyniku przez co u kilku procent kobiet zdrowych wynik wychodzi niepokojący, dzięki temu łatwo wykryć wszelkie nieprawidłowości w funkcjonowaniu łożyska. Gdybym była po poronieniach to zdecydowanie wybrałabym bardziej szczegółowe badania, ale dopóki nie ma takiej potrzeby pozostanę przy zaufanej opinii że warto zrobić pappa niż nie zrobić nic :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę Wam ale tak pozytywnie tego, że możecie juz się martwić dalszymi fazami ciąży :)
    Ja czekam az okaże się czy te święta będą najszczesliwszymi czy wrecz przeciwnie. Mam złe wspomnienia bo 7 lat temy właśnie w święta Bożego Narodzenie umierał mój tata :( Mam nadzieję ze ten rok je odczaruje :)

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny, mało się udzielam bo jakoś czasu brak ale wpadłam Wam napisać że mój maluszek ma już 1cm i pięknie pijące serduszko ❤️ jestem taka szczęśliwa

Domi_tur, OlaWi, plinka89, trzydziecha, Anhydra, redken, Alfa_Centauri, Marimiko, Myszowelove, smeg lubią tę wiadomość

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po 10 dniach brania duphastonu lekarz nie przepisał kolejnej dawki więc ufam że będzie ok choć trochę się obawiam

Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi - pisałaś coś o książce z przepisami dla kobiet w ciąży - jaki tytuł? ;)[/QUOTE]

'Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy' wydawnictwo RM - szczerze przejrzałam i jakoś mnie nie powaliło. Szukam czegoś innego ;-)

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniHa wrote:
    Po 10 dniach brania duphastonu lekarz nie przepisał kolejnej dawki więc ufam że będzie ok choć trochę się obawiam
    A odstawiasz tak z dnia na dzien? Ja z synkiem brałam duphaston przez tydzien. Skończyłam w sobotew wieczorem, a w poniedziałek rano zaczelo sie krwawienie. Lekarze nie znaleźli przyczyny, wiec z moim ginekologiem podejrzewamy, że to z odstawienia duphastonu. Później juz luteine odstawialam stopniowo najpierw zaczelam brac jedna dziennie, pozniej jedna na dwa dni i w koncu w ogole przestałam...

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatni dzień zamiast brać 2x1 wzięłam najpierw rano 3/4 wieczorem pół a to co mi zostało na następny dzień więc tak jakby o jeden dzień przedluzylam.

Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniHa wrote:
    Część dziewczyny, mało się udzielam bo jakoś czasu brak ale wpadłam Wam napisać że mój maluszek ma już 1cm i pięknie pijące serduszko ❤️ jestem taka szczęśliwa
    Gratuluję <3
    Niedługo bedzie u nas serduszkowo <3<3<3<3<3<3

Z tym duphastonem lekarz chyba wie co robi, choć gdzieś czytałam że jak kobieta brała to raczej stopniowo się odchodzi. Zależy też może jaką brałaś dawkę?

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniHa wrote:

Chyba bym nie odstawiła tak szokowo, tak jak Usiasia pisze, zmniejszałabym dawkę. Ale w końcu lekarz chyba wie co robi.

Jaką dawkę bierzesz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 12:30

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny znalazłyście jakiś sposób na mdłości?
    Ostatnio łapało mnie tylko wieczorem a dzisiaj już padłam... Nie wiem co robić bo jestem głodna ale gdy tylko cos zjem to źle się czuję...

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:
    ja nie orientuje sie co to za badania ale poczekam na pierwszą wizytę u lekarza prowadzącego (11.01) i zobacze co mi zaproponuje.

Mam miec wyjazd sluzbowy na poczatku tycznia, tylko 4 dni i tylko 2,5h lot ale kurcze roznie pisza o tych lotach w 1 trymestrze. Na ogol chyba nie ma co odwolywac chyba, co myslicie? Tez srednio chce juz mowic przelozonej ze ciaza (jeszcze zanim potwierdze to z lekarzem :/)

z tymi lotami to roznie slyszalam, sama nie mam doswiadczen, bo ogólnie lot mbie stresuje, wiec w ciąży staram sie unikac. Jednak znam osobiście koleżanki, co w 1 trymestrze lecialy na 2 koniec świata w podróż poślubna i z ciążą wszystko ok, z kolei jedna miala bardzo wyczekiwana ciaze, odwolala podroz sluzbowa, a w ciazy musiala lezec. Także wydaje mi się, że co ma byc to będzie.

3jgx3e3kie55f15r.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi prenatalnymi to nie myslicie, ze niektórzy trochę naciagaja? Mi w poprzedniej ciąży gin powiedzial, że jedynie właśnie usg genetyczne dobrze zrobić, a dla reszty badan nie widzi wskazan. Dlatego tez tym razem tak planuje robic, choc po tym co piszecie zaczynam zastanawiac nad Pappa

3jgx3e3kie55f15r.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Dziewczyny znalazłyście jakiś sposób na mdłości?
    Ostatnio łapało mnie tylko wieczorem a dzisiaj już padłam... Nie wiem co robić bo jestem głodna ale gdy tylko cos zjem to źle się czuję...

Ja mam rano i wieczorem kluchę w brzuchu i mi źle. Po słodkim przytulam wc. fuj. Mamby się nie przyjęły, czekolada wczoraj też nie.. Niech żyją ogórki kiszone! Śledź w pomidorach! i korniszony! :-)

Usiasia, wiki2 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    OlaWi - pisałaś coś o książce z przepisami dla kobiet w ciąży - jaki tytuł? ;)

'Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy' wydawnictwo RM - szczerze przejrzałam i jakoś mnie nie powaliło. Szukam czegoś innego ;-)[/QUOTE]

Ok to przestaje sie nia interesowac jak mowisz ze slaba ;) Daj znac jak znajdziesz cos fajniejszego :)

Starania od 06.2017

n59y9vvj275r1f8v.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    U mnie certyfikowane prenatalne z testem Pappa to 400zl plus badanie krwi pappa i wolne hcg ok 200zl ale to mam e pakiecie luxmedu.

Ooo to ciekawe, ja tez w luxmedzie to moze cos bede miala :) Dzieki!

Starania od 06.2017

n59y9vvj275r1f8v.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nikogo nie namawiam :) ale polecam przeczytać opis, czemu służy test Pappa i usg prenatalne 1 trymestru:

https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/

Oczywiście uważam, że należy słuchać lekarza prowadzącego i jeśli on odradza to nie pakować się w koszta :)

Ja od początku wiedziałam,że jakieś badanie zrobię na pewno, dopóki nie ma wskazań do bardziej szczegółowych badań to pappa jest dla mnie ok :)

smeg lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:
    Ooo to ciekawe, ja tez w luxmedzie to moze cos bede miala :) Dzieki!

Jeśli masz pakiet podstawowy to wszystko poza prenatalnymi jest w pakiecie, wszystkie badania krwi itd :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    z tymi lotami to roznie slyszalam, sama nie mam doswiadczen, bo ogólnie lot mbie stresuje, wiec w ciąży staram sie unikac. Jednak znam osobiście koleżanki, co w 1 trymestrze lecialy na 2 koniec świata w podróż poślubna i z ciążą wszystko ok, z kolei jedna miala bardzo wyczekiwana ciaze, odwolala podroz sluzbowa, a w ciazy musiala lezec. Także wydaje mi się, że co ma byc to będzie.

Dziekuje! Skonsultuje to z lekarzem przed Swietami w takim razie.

PS PaniHa gratuluje!!! <3

Starania od 06.2017

n59y9vvj275r1f8v.png
‹‹ 33 34 35 36 37 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ