X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Ja zrobię badania prenatalne wg FMF z testem Pappa, bo takie rekomendowaly obydwie moje panie ginekolog. Jak wszystko będzie ok to żadnych genetycznych nie robię :) najbliższą wizytę mam na 10.01 a potem 15.01 idę na prenatalne :)

Choć kusi mnie żebyś pójść w przyszłym tygodniu gdziekolwiek i sprawdzić jak się ma fasolka, bo na obiedzie ślubnym na pewno powiemy reszcie rodziny :)

A jakie sa koszty takich badan? Bo epwnie trzeba je robic prywatnie? Ja zielona :)

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Pappa na pewno nie robie, to tylko statystyka nadal i jesli jest choc jeden czynnik ryzyka ( wiek, wcześniejsze poronienie) to wszelakie ryzyka natychmiast skaczą w górę. Slyszalam o niejednej historii gdzie pappa wyszedl kiepsko, dziewczyny robiły amniopunkcję i okazywało sie wszystko Ok.
    Albo robie usg genetyczne ( oczywiscie u lekarza z certyfikatem) i jak bedzie Ok to daje spokoj a jak nie to ew amnio albo wlasnie test z krwii prywatnie - on bada genotyp dziecka z krwi matki. Pogadam z ginem we wtorek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 13:58

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:
    A jakie sa koszty takich badan? Bo epwnie trzeba je robic prywatnie? Ja zielona :)

U mnie certyfikowane prenatalne z testem Pappa to 400zl plus badanie krwi pappa i wolne hcg ok 200zl ale to mam e pakiecie luxmedu.
    Agusia, z tego co mówiła moja lekarka która wykonuje te badania, zadaniem testu Pappa jest nadinterpretacja wyniku przez co u kilku procent kobiet zdrowych wynik wychodzi niepokojący, dzięki temu łatwo wykryć wszelkie nieprawidłowości w funkcjonowaniu łożyska. Gdybym była po poronieniach to zdecydowanie wybrałabym bardziej szczegółowe badania, ale dopóki nie ma takiej potrzeby pozostanę przy zaufanej opinii że warto zrobić pappa niż nie zrobić nic :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę Wam ale tak pozytywnie tego, że możecie juz się martwić dalszymi fazami ciąży :)
    Ja czekam az okaże się czy te święta będą najszczesliwszymi czy wrecz przeciwnie. Mam złe wspomnienia bo 7 lat temy właśnie w święta Bożego Narodzenie umierał mój tata :( Mam nadzieję ze ten rok je odczaruje :)

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny, mało się udzielam bo jakoś czasu brak ale wpadłam Wam napisać że mój maluszek ma już 1cm i pięknie pijące serduszko ❤️ jestem taka szczęśliwa

Domi_tur, OlaWi, plinka89, trzydziecha, Anhydra, redken, Alfa_Centauri, Marimiko, Myszowelove, smeg lubią tę wiadomość

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po 10 dniach brania duphastonu lekarz nie przepisał kolejnej dawki więc ufam że będzie ok choć trochę się obawiam

Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi - pisałaś coś o książce z przepisami dla kobiet w ciąży - jaki tytuł? ;)[/QUOTE]

'Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy' wydawnictwo RM - szczerze przejrzałam i jakoś mnie nie powaliło. Szukam czegoś innego ;-)

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniHa wrote:
    Po 10 dniach brania duphastonu lekarz nie przepisał kolejnej dawki więc ufam że będzie ok choć trochę się obawiam
    A odstawiasz tak z dnia na dzien? Ja z synkiem brałam duphaston przez tydzien. Skończyłam w sobotew wieczorem, a w poniedziałek rano zaczelo sie krwawienie. Lekarze nie znaleźli przyczyny, wiec z moim ginekologiem podejrzewamy, że to z odstawienia duphastonu. Później juz luteine odstawialam stopniowo najpierw zaczelam brac jedna dziennie, pozniej jedna na dwa dni i w koncu w ogole przestałam...

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatni dzień zamiast brać 2x1 wzięłam najpierw rano 3/4 wieczorem pół a to co mi zostało na następny dzień więc tak jakby o jeden dzień przedluzylam.

Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniHa wrote:
    Część dziewczyny, mało się udzielam bo jakoś czasu brak ale wpadłam Wam napisać że mój maluszek ma już 1cm i pięknie pijące serduszko ❤️ jestem taka szczęśliwa
    Gratuluję <3
    Niedługo bedzie u nas serduszkowo <3<3<3<3<3<3

Z tym duphastonem lekarz chyba wie co robi, choć gdzieś czytałam że jak kobieta brała to raczej stopniowo się odchodzi. Zależy też może jaką brałaś dawkę?

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniHa wrote:

Chyba bym nie odstawiła tak szokowo, tak jak Usiasia pisze, zmniejszałabym dawkę. Ale w końcu lekarz chyba wie co robi.

Jaką dawkę bierzesz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 12:30

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny znalazłyście jakiś sposób na mdłości?
    Ostatnio łapało mnie tylko wieczorem a dzisiaj już padłam... Nie wiem co robić bo jestem głodna ale gdy tylko cos zjem to źle się czuję...

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:
    ja nie orientuje sie co to za badania ale poczekam na pierwszą wizytę u lekarza prowadzącego (11.01) i zobacze co mi zaproponuje.

Mam miec wyjazd sluzbowy na poczatku tycznia, tylko 4 dni i tylko 2,5h lot ale kurcze roznie pisza o tych lotach w 1 trymestrze. Na ogol chyba nie ma co odwolywac chyba, co myslicie? Tez srednio chce juz mowic przelozonej ze ciaza (jeszcze zanim potwierdze to z lekarzem :/)

z tymi lotami to roznie slyszalam, sama nie mam doswiadczen, bo ogólnie lot mbie stresuje, wiec w ciąży staram sie unikac. Jednak znam osobiście koleżanki, co w 1 trymestrze lecialy na 2 koniec świata w podróż poślubna i z ciążą wszystko ok, z kolei jedna miala bardzo wyczekiwana ciaze, odwolala podroz sluzbowa, a w ciazy musiala lezec. Także wydaje mi się, że co ma byc to będzie.

3jgx3e3kie55f15r.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi prenatalnymi to nie myslicie, ze niektórzy trochę naciagaja? Mi w poprzedniej ciąży gin powiedzial, że jedynie właśnie usg genetyczne dobrze zrobić, a dla reszty badan nie widzi wskazan. Dlatego tez tym razem tak planuje robic, choc po tym co piszecie zaczynam zastanawiac nad Pappa

3jgx3e3kie55f15r.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Dziewczyny znalazłyście jakiś sposób na mdłości?
    Ostatnio łapało mnie tylko wieczorem a dzisiaj już padłam... Nie wiem co robić bo jestem głodna ale gdy tylko cos zjem to źle się czuję...

Ja mam rano i wieczorem kluchę w brzuchu i mi źle. Po słodkim przytulam wc. fuj. Mamby się nie przyjęły, czekolada wczoraj też nie.. Niech żyją ogórki kiszone! Śledź w pomidorach! i korniszony! :-)

Usiasia, wiki2 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    OlaWi - pisałaś coś o książce z przepisami dla kobiet w ciąży - jaki tytuł? ;)

'Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy' wydawnictwo RM - szczerze przejrzałam i jakoś mnie nie powaliło. Szukam czegoś innego ;-)[/QUOTE]

Ok to przestaje sie nia interesowac jak mowisz ze slaba ;) Daj znac jak znajdziesz cos fajniejszego :)

Starania od 06.2017

n59y9vvj275r1f8v.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    U mnie certyfikowane prenatalne z testem Pappa to 400zl plus badanie krwi pappa i wolne hcg ok 200zl ale to mam e pakiecie luxmedu.

Ooo to ciekawe, ja tez w luxmedzie to moze cos bede miala :) Dzieki!

Starania od 06.2017

n59y9vvj275r1f8v.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nikogo nie namawiam :) ale polecam przeczytać opis, czemu służy test Pappa i usg prenatalne 1 trymestru:

https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/

Oczywiście uważam, że należy słuchać lekarza prowadzącego i jeśli on odradza to nie pakować się w koszta :)

Ja od początku wiedziałam,że jakieś badanie zrobię na pewno, dopóki nie ma wskazań do bardziej szczegółowych badań to pappa jest dla mnie ok :)

smeg lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:
    Ooo to ciekawe, ja tez w luxmedzie to moze cos bede miala :) Dzieki!

Jeśli masz pakiet podstawowy to wszystko poza prenatalnymi jest w pakiecie, wszystkie badania krwi itd :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    z tymi lotami to roznie slyszalam, sama nie mam doswiadczen, bo ogólnie lot mbie stresuje, wiec w ciąży staram sie unikac. Jednak znam osobiście koleżanki, co w 1 trymestrze lecialy na 2 koniec świata w podróż poślubna i z ciążą wszystko ok, z kolei jedna miala bardzo wyczekiwana ciaze, odwolala podroz sluzbowa, a w ciazy musiala lezec. Także wydaje mi się, że co ma byc to będzie.

Dziekuje! Skonsultuje to z lekarzem przed Swietami w takim razie.

PS PaniHa gratuluje!!! <3

Starania od 06.2017

n59y9vvj275r1f8v.png
‹‹ 33 34 35 36 37 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ