Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Domi_tur wrote:Ja zrobię badania prenatalne wg FMF z testem Pappa, bo takie rekomendowaly obydwie moje panie ginekolog. Jak wszystko będzie ok to żadnych genetycznych nie robię najbliższą wizytę mam na 10.01 a potem 15.01 idę na prenatalne
Choć kusi mnie żebyś pójść w przyszłym tygodniu gdziekolwiek i sprawdzić jak się ma fasolka, bo na obiedzie ślubnym na pewno powiemy reszcie rodziny
A jakie sa koszty takich badan? Bo epwnie trzeba je robic prywatnie? Ja zielona -
Ja Pappa na pewno nie robie, to tylko statystyka nadal i jesli jest choc jeden czynnik ryzyka ( wiek, wcześniejsze poronienie) to wszelakie ryzyka natychmiast skaczą w górę. Slyszalam o niejednej historii gdzie pappa wyszedl kiepsko, dziewczyny robiły amniopunkcję i okazywało sie wszystko Ok.
Albo robie usg genetyczne ( oczywiscie u lekarza z certyfikatem) i jak bedzie Ok to daje spokoj a jak nie to ew amnio albo wlasnie test z krwii prywatnie - on bada genotyp dziecka z krwi matki. Pogadam z ginem we wtorek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 13:58
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś - 37t2d, 2600g, 52cm -
trzydziecha wrote:A jakie sa koszty takich badan? Bo epwnie trzeba je robic prywatnie? Ja zielona
U mnie certyfikowane prenatalne z testem Pappa to 400zl plus badanie krwi pappa i wolne hcg ok 200zl ale to mam e pakiecie luxmedu.
Agusia, z tego co mówiła moja lekarka która wykonuje te badania, zadaniem testu Pappa jest nadinterpretacja wyniku przez co u kilku procent kobiet zdrowych wynik wychodzi niepokojący, dzięki temu łatwo wykryć wszelkie nieprawidłowości w funkcjonowaniu łożyska. Gdybym była po poronieniach to zdecydowanie wybrałabym bardziej szczegółowe badania, ale dopóki nie ma takiej potrzeby pozostanę przy zaufanej opinii że warto zrobić pappa niż nie zrobić nic -
Zazdroszczę Wam ale tak pozytywnie tego, że możecie juz się martwić dalszymi fazami ciąży
Ja czekam az okaże się czy te święta będą najszczesliwszymi czy wrecz przeciwnie. Mam złe wspomnienia bo 7 lat temy właśnie w święta Bożego Narodzenie umierał mój tata Mam nadzieję ze ten rok je odczaruje -
Część dziewczyny, mało się udzielam bo jakoś czasu brak ale wpadłam Wam napisać że mój maluszek ma już 1cm i pięknie pijące serduszko ❤️ jestem taka szczęśliwa
Domi_tur, OlaWi, plinka89, trzydziecha, Anhydra, redken, Alfa_Centauri, Marimiko, Myszowelove, smeg lubią tę wiadomość
Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
Czekamy na Alusia 💙💙
-
PaniHa wrote:Po 10 dniach brania duphastonu lekarz nie przepisał kolejnej dawki więc ufam że będzie ok choć trochę się obawiam
PaniHa wrote:Część dziewczyny, mało się udzielam bo jakoś czasu brak ale wpadłam Wam napisać że mój maluszek ma już 1cm i pięknie pijące serduszko ❤️ jestem taka szczęśliwa
Niedługo bedzie u nas serduszkowo <3<3<3<3<3
Z tym duphastonem lekarz chyba wie co robi, choć gdzieś czytałam że jak kobieta brała to raczej stopniowo się odchodzi. Zależy też może jaką brałaś dawkę? -
PaniHa wrote:Po 10 dniach brania duphastonu lekarz nie przepisał kolejnej dawki więc ufam że będzie ok choć trochę się obawiam
Chyba bym nie odstawiła tak szokowo, tak jak Usiasia pisze, zmniejszałabym dawkę. Ale w końcu lekarz chyba wie co robi.
Jaką dawkę bierzesz?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2018, 12:30
-
trzydziecha wrote:ja nie orientuje sie co to za badania ale poczekam na pierwszą wizytę u lekarza prowadzącego (11.01) i zobacze co mi zaproponuje.
Mam miec wyjazd sluzbowy na poczatku tycznia, tylko 4 dni i tylko 2,5h lot ale kurcze roznie pisza o tych lotach w 1 trymestrze. Na ogol chyba nie ma co odwolywac chyba, co myslicie? Tez srednio chce juz mowic przelozonej ze ciaza (jeszcze zanim potwierdze to z lekarzem )
z tymi lotami to roznie slyszalam, sama nie mam doswiadczen, bo ogólnie lot mbie stresuje, wiec w ciąży staram sie unikac. Jednak znam osobiście koleżanki, co w 1 trymestrze lecialy na 2 koniec świata w podróż poślubna i z ciążą wszystko ok, z kolei jedna miala bardzo wyczekiwana ciaze, odwolala podroz sluzbowa, a w ciazy musiala lezec. Także wydaje mi się, że co ma byc to będzie. -
Z tymi prenatalnymi to nie myslicie, ze niektórzy trochę naciagaja? Mi w poprzedniej ciąży gin powiedzial, że jedynie właśnie usg genetyczne dobrze zrobić, a dla reszty badan nie widzi wskazan. Dlatego tez tym razem tak planuje robic, choc po tym co piszecie zaczynam zastanawiac nad Pappa
-
Usiasia wrote:Dziewczyny znalazłyście jakiś sposób na mdłości?
Ostatnio łapało mnie tylko wieczorem a dzisiaj już padłam... Nie wiem co robić bo jestem głodna ale gdy tylko cos zjem to źle się czuję...
Ja mam rano i wieczorem kluchę w brzuchu i mi źle. Po słodkim przytulam wc. fuj. Mamby się nie przyjęły, czekolada wczoraj też nie.. Niech żyją ogórki kiszone! Śledź w pomidorach! i korniszony!Usiasia, wiki2 lubią tę wiadomość
-
OlaWi wrote:OlaWi - pisałaś coś o książce z przepisami dla kobiet w ciąży - jaki tytuł?
'Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy' wydawnictwo RM - szczerze przejrzałam i jakoś mnie nie powaliło. Szukam czegoś innego [/QUOTE]
Ok to przestaje sie nia interesowac jak mowisz ze slaba Daj znac jak znajdziesz cos fajniejszego -
Domi_tur wrote:U mnie certyfikowane prenatalne z testem Pappa to 400zl plus badanie krwi pappa i wolne hcg ok 200zl ale to mam e pakiecie luxmedu.
Ooo to ciekawe, ja tez w luxmedzie to moze cos bede miala Dzieki! -
Ja nikogo nie namawiam ale polecam przeczytać opis, czemu służy test Pappa i usg prenatalne 1 trymestru:
https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/
Oczywiście uważam, że należy słuchać lekarza prowadzącego i jeśli on odradza to nie pakować się w koszta
Ja od początku wiedziałam,że jakieś badanie zrobię na pewno, dopóki nie ma wskazań do bardziej szczegółowych badań to pappa jest dla mnie oksmeg lubi tę wiadomość
-
plinka89 wrote:z tymi lotami to roznie slyszalam, sama nie mam doswiadczen, bo ogólnie lot mbie stresuje, wiec w ciąży staram sie unikac. Jednak znam osobiście koleżanki, co w 1 trymestrze lecialy na 2 koniec świata w podróż poślubna i z ciążą wszystko ok, z kolei jedna miala bardzo wyczekiwana ciaze, odwolala podroz sluzbowa, a w ciazy musiala lezec. Także wydaje mi się, że co ma byc to będzie.
Dziekuje! Skonsultuje to z lekarzem przed Swietami w takim razie.
PS PaniHa gratuluje!!!