X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amalia - pytałaś o L4 - to wszystko zależy w jak licznej firmie pracujesz - w większych firmach ( powyżej 20 osób) to pracodawca cały czas jest odpowiedzialny za płacenie ci L4 a ZUS później z nim się rozlicza oddając mu kasę za ciebie - ale dla ciebie to oznacza, że dostajesz cały czas kasę z firmowego konta i w casie jak reszta pracowników

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 14:28

wiki2 lubi tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka2 wrote:
    dopiero po porodzie a dokładniej rok po porodzie ponieważ u mnie sytuacja była troszkę inna - miałam umowę do dnia porodu, po tym czasie poszłam na macierzyński zusowski a jak się skończył to dopiero się zarejestrowałam jako bezrobotna.

u Ciebie zus ale jako kobieta w ciąży przysługuje ci państwowe ubezpieczenie zdrowotne - więc ja bym się zarejestrowała, to wtedy u lekarza będziesz mieć od razu w systemie status ubezpieczonej a tak to będziesz musiała za każdym razem się tłumaczyć z jakiego tytułu przysługuje ci ubezpieczenie itp.

dodatkowo nie jestem pewna, czy też nie musisz mieć statusu bezrobotnej aby dostawać 1000 zł kosikowego ale to jak pisały dziewczyny lepiej doptać w zus i up
    dzięki za info
    Do Kosiniakowego nie trzeba byc w UP zarejestrowanym to wiem na bank

menka2 lubi tę wiadomość

• amalia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka2 wrote:
    amalia - pytałaś o L4 - to wszystko zależy w jak licznej firmie pracujesz - w większych firmach ( powyżej 20 osób) to pracodawca cały czas jest odpowiedzialny za płacenie ci L4 a ZUS później z nim się rozlicza oddając mu kasę za ciebie - ale dla ciebie to oznacza, że dostajesz cały czas kasę z firmowego konta i w casie jak reszta pracowników
    Firma jest mała, poniżej 10 pracowników. A kasy za zeszły miesiąc nie mam ani od nich ani od zus.. Internety też twierdzą, że ta pierwsza wypłata to pracodawca..

Ja: AMH 1,59
    On: teratozoospermia, HBA 50%, DFI 15,72%, HDS 20,58%
    01.11.18 początek stymulacji
    11.11.18 punkcja
    16.11 odwołany transfer - 0 zarodków
    26.12.18 dwie kreski naturalnie!!
    chłopiec!!
    0d1y3e3kjom2cep0.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amalia wrote:
    Firma jest mała, poniżej 10 pracowników. A kasy za zeszły miesiąc nie mam ani od nich ani od zus.. Internety też twierdzą, że ta pierwsza wypłata to pracodawca..

Nie wiem w jaki sposób kontaktujesz się z pracodawcą, ale wysyłałabym mu ponaglenie. Możesz też wnosić o odsetki z tytułu nieterminowej wypłaty wynagrodzenia.

https://kadry.infor.pl/wynagrodzenie/ochrona-wynagrodzenia/716967,Odsetki-od-nieterminowej-wyplaty-wynagrodzenia-i-innych-swiadczen.html

dqprgu1royghdo7j.png
  • amalia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Nie wiem w jaki sposób kontaktujesz się z pracodawcą, ale wysyłałabym mu ponaglenie. Możesz też wnosić o odsetki z tytułu nieterminowej wypłaty wynagrodzenia.

https://kadry.infor.pl/wynagrodzenie/ochrona-wynagrodzenia/716967,Odsetki-od-nieterminowej-wyplaty-wynagrodzenia-i-innych-swiadczen.html

Wysłałam upomnienie już wczoraj. Nie wiem czy nie mają doświadczenia z pracownicami na L4 ciążowym, ale chcą się upewnić u księgowej, że to oni mają zapłacić..

Ja: AMH 1,59
    On: teratozoospermia, HBA 50%, DFI 15,72%, HDS 20,58%
    01.11.18 początek stymulacji
    11.11.18 punkcja
    16.11 odwołany transfer - 0 zarodków
    26.12.18 dwie kreski naturalnie!!
    chłopiec!!
    0d1y3e3kjom2cep0.png
  • Panna_Justyna Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, widzę , ze dużo wiece to i ja zapytam :))
    W trakcie l4 ciążowego dostałam wypowiedzenie bo pracodawca oficjalnie zamyka firmę ale niepficjalnie otwiera druga taka sama i po prostu pozbywa się wszystkich ciężarnych . ZUS mi pwoiedzial ze nie ma żadnego obowiązku i mnie zatrudnić i teraz do porodu będę miała moja l4 z zusu chyba w wysokości wynagrodzenia a po porodzie jako bezrobotna dostanę jakiś zasiłek w wysokości 1000 zł. To ja się powinnam gdzieś zgłosić jako bezrobotna , jest szansa na kosiniakowe dodatkowe dla mnie?

7v8r3e3kkmc46f7u.png

23.08.2018 [*] Nasza Dziewczynka (11+0 tc)
    23.08.2017 [*] Nasz Chłopczyk (8+5 tc)

Dodatnie ANA
    MTHFR 1298A (homozygota)
    PAI-1 4G/5G
    Fatalne cytokiny
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna_Justyna wrote:
    Hej, widzę , ze dużo wiece to i ja zapytam :))
    W trakcie l4 ciążowego dostałam wypowiedzenie bo pracodawca oficjalnie zamyka firmę ale niepficjalnie otwiera druga taka sama i po prostu pozbywa się wszystkich ciężarnych . ZUS mi pwoiedzial ze nie ma żadnego obowiązku i mnie zatrudnić i teraz do porodu będę miała moja l4 z zusu chyba w wysokości wynagrodzenia a po porodzie jako bezrobotna dostanę jakiś zasiłek w wysokości 1000 zł. To ja się powinnam gdzieś zgłosić jako bezrobotna , jest szansa na kosiniakowe dodatkowe dla mnie?

Kosiniakowe jest dla osób które nie mogą korzystać z macierzyńskiego. Z tego co wiem to ZUS będzie ci wypłacał pieniądze w ramach wynagrodzenia do końca ciązy a potem nie przysługuje ci macieżyński a własnie kosiniakowe (1000zł miesięcznie przez 12mc od urodzenia dziecka). Kosiniakowe załatwia sie w urzędzie gminy/miasta (najlepiej max do 3 miesięcy po porodzie)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 15:59

Panna_Justyna lubi tę wiadomość

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nacha nazwałam to zasiłkiem macierzyńskim bo taka jest oficjalna nazwa kosiniakowego-nie jest to urlop a zasiłek :)

Każda ciężarna, która nie może skorzystać z urlopu macierzyńskiego bo straciła pracę, studiuje itd otrzyma zasiłek macierzyński a dokładniej świadczenie rodzicielskie tzw kosiniakowe 1000zl przez 12miesiecy.

I jest dokładnie tak, że jak zarejestrujesz się jako bezrobotna w ciąży (oczywiście wszystko zależy od urzędnika i urzędu) to mozesz pójść na zwolnienie, bądź przynieść dokumenty potwierdzające ciąże, wtedy jeśli urząd jest spoko to mogą zwolnić Cię z obsługi tego całego centrum aktywizacji zawodowej, które wysyła na rozmowy i cały okres ciąży masz z głowy. Później przez okres 12miesiecy, czyli tyle ile obowiązuje urlop macierzyński jesteś zwolniona z aktywizacji i nikt na rozmowy nie wysyła. Po tyk czasie możesz ubiegać sie o status osoby bezrobotnej nie poszukującej tak jak pisała Menka. Przynajmniej tak to się odbywa we Wrocławiu.

Nacha, Panna_Justyna lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki wielkie za to info

• AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie zdziwiłyście dziewczyny! Czyli jak ciężarna jest na zwolnieniu i jej miejsce pracy ulega likwidacji to jej przysługuje tylko to kosiniakowe? Myślałam, że dostaje zasiłek wysokości 80% przez rok urlopu macierzyńskiego, po którym oczywiście nie ma dokąd wracać ale jednak tę prawie pensje dostaje cały czas. Przecież to i tak ZUS płaci a nie pracodawca czy jest czy go już nie ma

menka2 lubi tę wiadomość

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 18 tydzien leci i tak wyglądamy:
    bc6hyu3ab3h2_t.jpg
    Na plusie 2-3 kg (na poczatku schudłam z 1,5, wiec Niechwiej jak liczyc). Taki brzuszek chyba najbardziej lubie - widac juz ze to nie przejedzenie, a jeszcze nie robi sie ciezko:)

Niebieska Gwiazda, Domi_tur, plinka89, Anhydra, Ania95, amalia, Chimera, DrzewkoPomarańczowe, Vampire, Marimiko, Kalija, emi2016, E_linka2, Limerikowo, Larissa90, werni lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam z kasa dziwna sytuacje, za styczeń wypłacił mi cala pensje pracodawca, a za luty za pare dni przelali mi kilkaset złotych ( bylam na zwolnieniu od 4.01, wiec dobili do 30 dni), a reszty z zusu nie mam. Kiedy dostalyscie pierwsza wypłatę z zusu? Normalnie do konca miesiaca, czy do 10-15 dnia następnego?

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wizycie. Załamka. Szyjka się skróciła ma niecałe 2 cm, w czwartek jadę na założenie krążka. W szyjce masakra, grzyby, bakterie, znowu antybiotyk. Podobno za bardzo dbam o higienę. Próby wątrobowe wyszło coś nie tak, ale mam powtórzyć. Szyjka mnie przeraża, a dwa tygodnie temu było ok. Miałyście jakieś doświadczenia z krążkiem?

Jedyny pozytywny aspekt to wstępnie wiemy jaka płeć, raczej będzie chłopiec, ale do potwierdzenia jeszcze.

f2w3rjjgiz6fnyna.png

Wysłany: 4 marca 2019, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BardO dziękuje za wyjaśnienie ;*

7v8r3e3kkmc46f7u.png

Dodatnie ANA
    MTHFR 1298A (homozygota)
    PAI-1 4G/5G
    Fatalne cytokiny
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nie, jeśli chodzi o likwidację firmy w trakcie ciąży to sytuacja ma się całkiem inaczej - jeśli pracodawca nie zaproponuje ciężarnej podobnego stanowiska pracy to z Zusu otrzymuje do dnia porodu 100% zasiłku macierzyńskiego, po porodzie przez rok również sto procent, nawet jeśli pracodawca nie opłacał od któregoś miesiąca składek. To reguluje kodeks pracy, Panna Justyna zadzwoń do Zusu i się dopytaj, ale akurat moja klientka tydzień temu była w tej samej sytuacji i to co napisałam to słowa prawnika :)
    Kobieta w ciąży jest chroniona w każdy sposób, nie może dostać wypowiedzenia umowy chyba że firma jest w likwidacji lub ogłosiła sądownie upadłość, ale wtedy ciężarnej należą się takie same pieniądze jakby firma funkcjonowała. Chyba, że pracodawca w nowej firmie zaoferuje jej nowe stanowisko pracy

menka2, DrzewkoPomarańczowe lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png

Wysłany: 4 marca 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi, współczuje, żeby takie zmiany w 2 tyg ;o
    Ja nic nie wiem o krążku. A co lekarz ma na myśli mówiąc przesadna higiena? Kurczę tak złe i tak niedobrze
    Staraj się nie stresować za bardzo, choć wyobrażam sobie , ze ciężko. Najważniejsze ze założą ten krążek i ze masz antybiotyk , on to zatrzyma

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 16:25

7v8r3e3kkmc46f7u.png

Dodatnie ANA
    MTHFR 1298A (homozygota)
    PAI-1 4G/5G
    Fatalne cytokiny
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna_Justyna wrote:
    OlaWi, współczuje, żeby takie zmiany w 2 tyg ;o
    Ja nic nie wiem o krążku. A co lekarz ma na myśli mówiąc przesadna higiena? Kurczę tak złe i tak niedobrze
    Staraj się nie stresować za bardzo, choć wyobrażam sobie , ze ciężko. Najważniejsze ze założą ten krążek i ze masz antybiotyk , on to zatrzyma

Spytał czy często się myję, potwierdziłam, bo nie lubię mieć mokro itp. potrafię kilka razy dziennie się umyć, nie mówiąc o ilości zmienianych wkładek. Do czwartku chyba umrę ze stresu.

f2w3rjjgiz6fnyna.png

Wysłany: 4 marca 2019, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja już nie wiem? Bo ja właśnie rozmawiałam z panią z ZUS i mi powiedziała, ze orzez to ze w dniu porodu nie będę zatrudniona to tracę macierzyski i dostanę w zamian jedyne te 1000 zł. To ja już nie wiem , co robić , może tez muszę jakiegoś prawnika dopytać, jak to dZiala bo ja tracę kupę kasy przez te sytuacje ;///

7v8r3e3kkmc46f7u.png

Dodatnie ANA
    MTHFR 1298A (homozygota)
    PAI-1 4G/5G
    Fatalne cytokiny
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koleżanka miała w 20tyg zakładany szew,kuzynka jakoś później krążek.Obie ciąże donosiły.Po zdjęciu szwu koleżanka zaczęła rodzić w ciągu kilku godzin.Podobno tak jest często została w szpitalu po zdjęciu.Krążek trzeba kontrolować bo czasami się zsuwa i lubią się pod nim mnożyć bakterie.Kumpela po założeniu szwu musiała dużo wypoczywać i zero wysiłku nawet córki nie mogła prowadzać do szkoły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 16:33

• kayama Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi chciałam się upewnić, jeśli pracuje się na umowie ale firma przedłuży umowę tylko do dnia porodu a potem zwolni to nadal przysługuje macierzyński w wys. 80% wynagrodzenia?? Czy trzeba mieć dalej umowę?

n59ydf9h7aj0jxnd.png
‹‹ 388 389 390 391 392 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ