X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amalia - pytałaś o L4 - to wszystko zależy w jak licznej firmie pracujesz - w większych firmach ( powyżej 20 osób) to pracodawca cały czas jest odpowiedzialny za płacenie ci L4 a ZUS później z nim się rozlicza oddając mu kasę za ciebie - ale dla ciebie to oznacza, że dostajesz cały czas kasę z firmowego konta i w casie jak reszta pracowników

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 14:28

wiki2 lubi tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka2 wrote:
    dopiero po porodzie a dokładniej rok po porodzie ponieważ u mnie sytuacja była troszkę inna - miałam umowę do dnia porodu, po tym czasie poszłam na macierzyński zusowski a jak się skończył to dopiero się zarejestrowałam jako bezrobotna.

u Ciebie zus ale jako kobieta w ciąży przysługuje ci państwowe ubezpieczenie zdrowotne - więc ja bym się zarejestrowała, to wtedy u lekarza będziesz mieć od razu w systemie status ubezpieczonej a tak to będziesz musiała za każdym razem się tłumaczyć z jakiego tytułu przysługuje ci ubezpieczenie itp.

dodatkowo nie jestem pewna, czy też nie musisz mieć statusu bezrobotnej aby dostawać 1000 zł kosikowego ale to jak pisały dziewczyny lepiej doptać w zus i up
    dzięki za info
    Do Kosiniakowego nie trzeba byc w UP zarejestrowanym to wiem na bank

menka2 lubi tę wiadomość

• amalia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka2 wrote:
    amalia - pytałaś o L4 - to wszystko zależy w jak licznej firmie pracujesz - w większych firmach ( powyżej 20 osób) to pracodawca cały czas jest odpowiedzialny za płacenie ci L4 a ZUS później z nim się rozlicza oddając mu kasę za ciebie - ale dla ciebie to oznacza, że dostajesz cały czas kasę z firmowego konta i w casie jak reszta pracowników
    Firma jest mała, poniżej 10 pracowników. A kasy za zeszły miesiąc nie mam ani od nich ani od zus.. Internety też twierdzą, że ta pierwsza wypłata to pracodawca..

Ja: AMH 1,59
    On: teratozoospermia, HBA 50%, DFI 15,72%, HDS 20,58%
    01.11.18 początek stymulacji
    11.11.18 punkcja
    16.11 odwołany transfer - 0 zarodków
    26.12.18 dwie kreski naturalnie!!
    chłopiec!!
    0d1y3e3kjom2cep0.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amalia wrote:
    Firma jest mała, poniżej 10 pracowników. A kasy za zeszły miesiąc nie mam ani od nich ani od zus.. Internety też twierdzą, że ta pierwsza wypłata to pracodawca..

Nie wiem w jaki sposób kontaktujesz się z pracodawcą, ale wysyłałabym mu ponaglenie. Możesz też wnosić o odsetki z tytułu nieterminowej wypłaty wynagrodzenia.

https://kadry.infor.pl/wynagrodzenie/ochrona-wynagrodzenia/716967,Odsetki-od-nieterminowej-wyplaty-wynagrodzenia-i-innych-swiadczen.html

dqprgu1royghdo7j.png
  • amalia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Nie wiem w jaki sposób kontaktujesz się z pracodawcą, ale wysyłałabym mu ponaglenie. Możesz też wnosić o odsetki z tytułu nieterminowej wypłaty wynagrodzenia.

https://kadry.infor.pl/wynagrodzenie/ochrona-wynagrodzenia/716967,Odsetki-od-nieterminowej-wyplaty-wynagrodzenia-i-innych-swiadczen.html

Wysłałam upomnienie już wczoraj. Nie wiem czy nie mają doświadczenia z pracownicami na L4 ciążowym, ale chcą się upewnić u księgowej, że to oni mają zapłacić..

Ja: AMH 1,59
    On: teratozoospermia, HBA 50%, DFI 15,72%, HDS 20,58%
    01.11.18 początek stymulacji
    11.11.18 punkcja
    16.11 odwołany transfer - 0 zarodków
    26.12.18 dwie kreski naturalnie!!
    chłopiec!!
    0d1y3e3kjom2cep0.png
  • Panna_Justyna Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, widzę , ze dużo wiece to i ja zapytam :))
    W trakcie l4 ciążowego dostałam wypowiedzenie bo pracodawca oficjalnie zamyka firmę ale niepficjalnie otwiera druga taka sama i po prostu pozbywa się wszystkich ciężarnych . ZUS mi pwoiedzial ze nie ma żadnego obowiązku i mnie zatrudnić i teraz do porodu będę miała moja l4 z zusu chyba w wysokości wynagrodzenia a po porodzie jako bezrobotna dostanę jakiś zasiłek w wysokości 1000 zł. To ja się powinnam gdzieś zgłosić jako bezrobotna , jest szansa na kosiniakowe dodatkowe dla mnie?

7v8r3e3kkmc46f7u.png

23.08.2018 [*] Nasza Dziewczynka (11+0 tc)
    23.08.2017 [*] Nasz Chłopczyk (8+5 tc)

Dodatnie ANA
    MTHFR 1298A (homozygota)
    PAI-1 4G/5G
    Fatalne cytokiny
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna_Justyna wrote:
    Hej, widzę , ze dużo wiece to i ja zapytam :))
    W trakcie l4 ciążowego dostałam wypowiedzenie bo pracodawca oficjalnie zamyka firmę ale niepficjalnie otwiera druga taka sama i po prostu pozbywa się wszystkich ciężarnych . ZUS mi pwoiedzial ze nie ma żadnego obowiązku i mnie zatrudnić i teraz do porodu będę miała moja l4 z zusu chyba w wysokości wynagrodzenia a po porodzie jako bezrobotna dostanę jakiś zasiłek w wysokości 1000 zł. To ja się powinnam gdzieś zgłosić jako bezrobotna , jest szansa na kosiniakowe dodatkowe dla mnie?

Kosiniakowe jest dla osób które nie mogą korzystać z macierzyńskiego. Z tego co wiem to ZUS będzie ci wypłacał pieniądze w ramach wynagrodzenia do końca ciązy a potem nie przysługuje ci macieżyński a własnie kosiniakowe (1000zł miesięcznie przez 12mc od urodzenia dziecka). Kosiniakowe załatwia sie w urzędzie gminy/miasta (najlepiej max do 3 miesięcy po porodzie)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 15:59

Panna_Justyna lubi tę wiadomość

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nacha nazwałam to zasiłkiem macierzyńskim bo taka jest oficjalna nazwa kosiniakowego-nie jest to urlop a zasiłek :)

Każda ciężarna, która nie może skorzystać z urlopu macierzyńskiego bo straciła pracę, studiuje itd otrzyma zasiłek macierzyński a dokładniej świadczenie rodzicielskie tzw kosiniakowe 1000zl przez 12miesiecy.

I jest dokładnie tak, że jak zarejestrujesz się jako bezrobotna w ciąży (oczywiście wszystko zależy od urzędnika i urzędu) to mozesz pójść na zwolnienie, bądź przynieść dokumenty potwierdzające ciąże, wtedy jeśli urząd jest spoko to mogą zwolnić Cię z obsługi tego całego centrum aktywizacji zawodowej, które wysyła na rozmowy i cały okres ciąży masz z głowy. Później przez okres 12miesiecy, czyli tyle ile obowiązuje urlop macierzyński jesteś zwolniona z aktywizacji i nikt na rozmowy nie wysyła. Po tyk czasie możesz ubiegać sie o status osoby bezrobotnej nie poszukującej tak jak pisała Menka. Przynajmniej tak to się odbywa we Wrocławiu.

Nacha, Panna_Justyna lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki wielkie za to info

• AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie zdziwiłyście dziewczyny! Czyli jak ciężarna jest na zwolnieniu i jej miejsce pracy ulega likwidacji to jej przysługuje tylko to kosiniakowe? Myślałam, że dostaje zasiłek wysokości 80% przez rok urlopu macierzyńskiego, po którym oczywiście nie ma dokąd wracać ale jednak tę prawie pensje dostaje cały czas. Przecież to i tak ZUS płaci a nie pracodawca czy jest czy go już nie ma

menka2 lubi tę wiadomość

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 18 tydzien leci i tak wyglądamy:
    bc6hyu3ab3h2_t.jpg
    Na plusie 2-3 kg (na poczatku schudłam z 1,5, wiec Niechwiej jak liczyc). Taki brzuszek chyba najbardziej lubie - widac juz ze to nie przejedzenie, a jeszcze nie robi sie ciezko:)

Niebieska Gwiazda, Domi_tur, plinka89, Anhydra, Ania95, amalia, Chimera, DrzewkoPomarańczowe, Vampire, Marimiko, Kalija, emi2016, E_linka2, Limerikowo, Larissa90, werni lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam z kasa dziwna sytuacje, za styczeń wypłacił mi cala pensje pracodawca, a za luty za pare dni przelali mi kilkaset złotych ( bylam na zwolnieniu od 4.01, wiec dobili do 30 dni), a reszty z zusu nie mam. Kiedy dostalyscie pierwsza wypłatę z zusu? Normalnie do konca miesiaca, czy do 10-15 dnia następnego?

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wizycie. Załamka. Szyjka się skróciła ma niecałe 2 cm, w czwartek jadę na założenie krążka. W szyjce masakra, grzyby, bakterie, znowu antybiotyk. Podobno za bardzo dbam o higienę. Próby wątrobowe wyszło coś nie tak, ale mam powtórzyć. Szyjka mnie przeraża, a dwa tygodnie temu było ok. Miałyście jakieś doświadczenia z krążkiem?

Jedyny pozytywny aspekt to wstępnie wiemy jaka płeć, raczej będzie chłopiec, ale do potwierdzenia jeszcze.

f2w3rjjgiz6fnyna.png

Wysłany: 4 marca 2019, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BardO dziękuje za wyjaśnienie ;*

7v8r3e3kkmc46f7u.png

Dodatnie ANA
    MTHFR 1298A (homozygota)
    PAI-1 4G/5G
    Fatalne cytokiny
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nie, jeśli chodzi o likwidację firmy w trakcie ciąży to sytuacja ma się całkiem inaczej - jeśli pracodawca nie zaproponuje ciężarnej podobnego stanowiska pracy to z Zusu otrzymuje do dnia porodu 100% zasiłku macierzyńskiego, po porodzie przez rok również sto procent, nawet jeśli pracodawca nie opłacał od któregoś miesiąca składek. To reguluje kodeks pracy, Panna Justyna zadzwoń do Zusu i się dopytaj, ale akurat moja klientka tydzień temu była w tej samej sytuacji i to co napisałam to słowa prawnika :)
    Kobieta w ciąży jest chroniona w każdy sposób, nie może dostać wypowiedzenia umowy chyba że firma jest w likwidacji lub ogłosiła sądownie upadłość, ale wtedy ciężarnej należą się takie same pieniądze jakby firma funkcjonowała. Chyba, że pracodawca w nowej firmie zaoferuje jej nowe stanowisko pracy

menka2, DrzewkoPomarańczowe lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png

Wysłany: 4 marca 2019, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi, współczuje, żeby takie zmiany w 2 tyg ;o
    Ja nic nie wiem o krążku. A co lekarz ma na myśli mówiąc przesadna higiena? Kurczę tak złe i tak niedobrze
    Staraj się nie stresować za bardzo, choć wyobrażam sobie , ze ciężko. Najważniejsze ze założą ten krążek i ze masz antybiotyk , on to zatrzyma

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 16:25

7v8r3e3kkmc46f7u.png

Dodatnie ANA
    MTHFR 1298A (homozygota)
    PAI-1 4G/5G
    Fatalne cytokiny
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna_Justyna wrote:
    OlaWi, współczuje, żeby takie zmiany w 2 tyg ;o
    Ja nic nie wiem o krążku. A co lekarz ma na myśli mówiąc przesadna higiena? Kurczę tak złe i tak niedobrze
    Staraj się nie stresować za bardzo, choć wyobrażam sobie , ze ciężko. Najważniejsze ze założą ten krążek i ze masz antybiotyk , on to zatrzyma

Spytał czy często się myję, potwierdziłam, bo nie lubię mieć mokro itp. potrafię kilka razy dziennie się umyć, nie mówiąc o ilości zmienianych wkładek. Do czwartku chyba umrę ze stresu.

f2w3rjjgiz6fnyna.png

Wysłany: 4 marca 2019, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja już nie wiem? Bo ja właśnie rozmawiałam z panią z ZUS i mi powiedziała, ze orzez to ze w dniu porodu nie będę zatrudniona to tracę macierzyski i dostanę w zamian jedyne te 1000 zł. To ja już nie wiem , co robić , może tez muszę jakiegoś prawnika dopytać, jak to dZiala bo ja tracę kupę kasy przez te sytuacje ;///

7v8r3e3kkmc46f7u.png

Dodatnie ANA
    MTHFR 1298A (homozygota)
    PAI-1 4G/5G
    Fatalne cytokiny
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koleżanka miała w 20tyg zakładany szew,kuzynka jakoś później krążek.Obie ciąże donosiły.Po zdjęciu szwu koleżanka zaczęła rodzić w ciągu kilku godzin.Podobno tak jest często została w szpitalu po zdjęciu.Krążek trzeba kontrolować bo czasami się zsuwa i lubią się pod nim mnożyć bakterie.Kumpela po założeniu szwu musiała dużo wypoczywać i zero wysiłku nawet córki nie mogła prowadzać do szkoły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 16:33

• kayama Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi chciałam się upewnić, jeśli pracuje się na umowie ale firma przedłuży umowę tylko do dnia porodu a potem zwolni to nadal przysługuje macierzyński w wys. 80% wynagrodzenia?? Czy trzeba mieć dalej umowę?

n59ydf9h7aj0jxnd.png
‹‹ 388 389 390 391 392 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ