X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się zapisałam na warsztaty w Katowicach. :-)

Bobby29 lubi tę wiadomość

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama, ja myślę że szkoła rodzenia nawet przy cc jest bardzo przydatna. Nie mówi się tam tylko o porodzie, ale o połogu, karmieniu piersią, pielęgnacji noworodka itd.

Każda szkoła kładzie nacisk na inne tematy, są też szkoły dla kobiet które będą miały cc i omawiają tam aspekty pozabiegowe i inne.

Poza tym myślę, że fajnie jest gdy tatuś na fantomie może potrenowac przewijanie czy kąpanie maluszka, jego strach przed zrobieniem dziecku krzywdy będzie mniejszy :) większość szkół działa bezpłatnie dzięki umowie z nfz więc nic nie tracisz :)

Znam dużo więcej głosów za niż przeciw, myślę że warto pójść i samemu wyrobić opinie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 09:53

plinka89, kayama, Nacha lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie ma co panikować braku czucia dzidziusia na takim etapie ciąży bo po prostu większości ruchów możemy nie czuć jeszcze :) dzidziuś ma naprawdę dużo miejsca - nie każdy kopniak trafia w nas. Dodatkowo dzidziuś dużo się rusza / przemieszcza / zmienia pozycje i często może być np. skierowany do nas plecami i tym bardziej nie będziemy czuć na tym etapie ciąży :)

wiki2 lubi tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ze szkołami rodzenia to różnie bywa niestety - wszystko zależy gdzie trafimy. Mimo, że szkoła do której chodziłam była ok to jakoś super nie wspominam wiedzy, jaką tam zdobyłam - plus jak dla mnie nauka na lalce to nie to samo co na malutkim człowieczku.

Ja polecam wybrać sobie swoją położną po 21 tygodniu - skontaktować się z nią, spotkać kilka razy przed porodem - nawiązać kontakt. będzie łatwiej współpracować z nią już po porodzie. Nam bardzo dużo pomogła. Przyszła na pierwszą kąpiel - pokazała co i jak, dużo tłumaczyła innych aspektów, była zawsze do dyspozycji! Naprawdę dobra położna środowiskowa to największy dar! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 09:57

plinka89 lubi tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matyldaaa wrote:
    Ja wizytuję w środę i zaczynam panikować- nie czuję żadnych ruchów (pomimo że 9bsesyjnie "wsłuchuję" się w mój brzuszek) a od tygodnia nie czuję generalnie żadnych dolegliwosci- zero ciągnięcia, kłócia, skurczów, zniknęła zgaga... Bardzo się niepokoje...
    Spokojnie, w 17 tyg jeszcze nic nie musisz czuć. Jeśli masz łożysko na przedniej ścianie,to ruchy można poczuć dopiero około 20-22tyg, a wypowiadały się już tu dziewczyny,które czuły ruchy nawet około 30 tyg.
    Ja się pocieszam tą myślą i staram się nie panikować. Choć wiadomo-nie jest to takie łatwe :)

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Hej dziewczyny, przykro mi że macie teraz takie przykre przeżycia :(
    Bobby zapisałam się na te warsztaty w Warszawie :) Mam nadzieję że będzie coś ciekawego i przydatnego. O szkołach rodzenia też słyszałam, że strata czasu ja na razie nie planuje, tym bardziej że mysle o cc.

Ze szkolami rodzenia,to tak jak ktos juz pisal, głównie zalezy od poloznej na ktora sie trafi.

Co do cc to fakt, ze zajecia głównie skupiaja sie nad porodem sn, ale mysle, ze jak podpytasz albo poprosisz to o cc tez powinna wspomnieć, tym bardziej, ze nigdy nie wiadomo jak to będzie wiec innym takie wiadomości tez nie zaszkodza.
    Poza tym sa tez zajecia z opieki nad noworodkiem, z karmienia, co zabrac do szpitala.
    Oczywiście wszystko mozna tez doczytac w necie, co kto woli, bo w praktyce i tak wychodzi inacze :)

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny myślące nad wieksza liczba dzieci niz 1 - przemyślcie to dobrze, bo nie wiem czy wiecie jak wypoczywa mama 2 juz sporych chlopcow? Na kanapie, ale tak:)
    z01sqvw3lghi_t.jpgi
    Dodam ze bieliznę wieszam i składam niezależnie, wiec juz ogarnelam:) Na pocieszenie powiem, ze praktycznie nie prasuje - chyba musiałabym magiel otworzyć:)

plinka89, Chimera, Niebieska Gwiazda, Anhydra, Limerikowo, wiki2 lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Dziewczyny myślące nad wieksza liczba dzieci niz 1 - przemyślcie to dobrze, bo nie wiem czy wiecie jak wypoczywa mama 2 juz sporych chlopcow? Na kanapie, ale tak:)
    z01sqvw3lghi_t.jpgi
    Dodam ze bieliznę wieszam i składam niezależnie, wiec juz ogarnelam:) Na pocieszenie powiem, ze praktycznie nie prasuje - chyba musiałabym magiel otworzyć:)
    Słowem wypoczynek w górach :D

Agagusia, joan85 lubią tę wiadomość

• amalia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. mam pytanie odnośnie L4. Jestem na zwolnieniu od ponad miesiąca. Pierwszy raz na tak długim więc nie wiem jak to wygląda od strony prawnej. Z końcem lutego powinnam dostać wynagrodzenie ale nadal nic nie mam. Podobno za pierwszy miesiąc płaci pracodawca a później dopiero zus. Jak to wygląda?

Ja: AMH 1,59
    On: teratozoospermia, HBA 50%, DFI 15,72%, HDS 20,58%
    01.11.18 początek stymulacji
    11.11.18 punkcja
    16.11 odwołany transfer - 0 zarodków
    26.12.18 dwie kreski naturalnie!!
    chłopiec!!
    0d1y3e3kjom2cep0.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    z01sqvw3lghi_t.jpgi

Też tak mam przy jednym ale pewnie aż tak często nie piore.Też nie prasuje bo szkoda mi czasu.Jak młody był malutki to prasowałam jakieś 3 miesiące.Teraz też tak planuje.

• Kalija Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała dwójkę, sama jestem jedynaczką, ale jeśli z drugim zejdzie nam tyle czasu (i pieniędzy) co z pierwszym to sama nie wiem czy dam radę.

Właśnie czekam na wizytę. Dam znać co i jak. Dzięki za trzymanie kciuków :)

Niebieska Gwiazda, Domi_tur, baileys, Agagusia, Anhydra, Niezapominajka5, werni lubią tę wiadomość

dqprgu1royghdo7j.png
  • amalia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    z01sqvw3lghi_t.jpgi
    A tam. Ja planuję trójkę! I do tego pieluchy wielorazowe więc x2 tyle prania xD

11.11.18 punkcja
    chłopiec!!
    0d1y3e3kjom2cep0.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amalia wrote:
    A tam. Ja planuję trójkę! I do tego pieluchy wielorazowe więc x2 tyle prania xD

Ja mam 4latka, pieluchy jak używaliśmy to też wielorazowe z wyjątkami.

amalia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczelam tydzien wizyta w ZUSie z teczka dokumentow i zapisalam sie na joge. Od razu z grubej rury wzielam karnet na 8 wejsc, mam nadzieje, ze bedzie warto :-)

W ogole dziewczyny na dzialanosci - nie wiem czy wiecie, ale teraz zus z-3b trzeba skladac osobno do kazdego zwolnienia, nawet jak jest ciaglosc niezdolnosci do pracy. Bezsens zupelny, no ale to ZUS :-/

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, te ktore juz czujecie ruchy w miare regularnie: ja tak czuje od Ok 5 dni i wiece co? Oprocz tego ze to miłe to wcale mnie to nie uspokaja, tez tak macie? Mialam względny spokoj ducha od genetycznego do teraz, ale od kilku dni ciagle skupiam sue na tych ruchach, nie moge przestać o tym myśleć:( rano budzę sie i pierwsze co:rusza sie? Po kazdym posiłku to samo, wieczorem zwykle kopie, wiec tez wyczekuje, dostalam jakiejs paranoi! Mimo ze wiem ze gdyby faktycznie cos na tym etapie bylo nie tak, nawet jesli wyłapałaby to to i tak nie bardzo jedt co zrobic. Potem to wiadomo zmiana wczesniej ciąże rozwiązać, ale teraz to bez sensu ze ja zauważę ze slabo due rusza i nawet pojade na IP, i tak to nic nie da. Dzis byla eskalacja: obudziłam sie 4:40 i tak wyczekiwakam ze poważnie zastanawiałam sie nad wyjściem detektora, bo malych smacznie najwyraźniej spal dalej. Ustawcie mnie do pionu! Albo pocieszcie ze tez tak macie:)

OlaWi lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się pochwalę brzuszkiem pod koniec 18tc :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7264776b796b.jpg

Do tego takie gatki dziś zakupiłam dla mojej małej ;)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9e2a9fd93661.jpg

Limerikowo, Chimera, Ania95, Misi@, Kalija, plinka89, baileys, Anhydra, Vampire, Marimiko, Bobby29, Sylvka, werni lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • amalia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Dziewczyny, te ktore juz czujecie ruchy w miare regularnie: ja tak czuje od Ok 5 dni i wiece co? Oprocz tego ze to miłe to wcale mnie to nie uspokaja, tez tak macie? Mialam względny spokoj ducha od genetycznego do teraz, ale od kilku dni ciagle skupiam sue na tych ruchach, nie moge przestać o tym myśleć:( rano budzę sie i pierwsze co:rusza sie? Po kazdym posiłku to samo, wieczorem zwykle kopie, wiec tez wyczekuje, dostalam jakiejs paranoi! Mimo ze wiem ze gdyby faktycznie cos na tym etapie bylo nie tak, nawet jesli wyłapałaby to to i tak nie bardzo jedt co zrobic. Potem to wiadomo zmiana wczesniej ciąże rozwiązać, ale teraz to bez sensu ze ja zauważę ze slabo due rusza i nawet pojade na IP, i tak to nic nie da. Dzis byla eskalacja: obudziłam sie 4:40 i tak wyczekiwakam ze poważnie zastanawiałam sie nad wyjściem detektora, bo malych smacznie najwyraźniej spal dalej. Ustawcie mnie do pionu! Albo pocieszcie ze tez tak macie:)
    Mogę się mylić, ale słyszałam, że regularne ruchy to dopiero od 26 tygodnia. Wcześniej dziecko ma tak dużo miejsca, że sobie pływa i większość wygibasów idzie właśnie w wody.

11.11.18 punkcja
    chłopiec!!
    0d1y3e3kjom2cep0.png
  • PaniHa Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Mialam pisać to samo! Bałam się że tylko ja tak mam. Ruchy miały uspokajać a ja tylko się skupiam na tym że wczoraj rano jak wstałam to byky a dzisiaj nie ma i czy wszystko jest ok. paranoja 😁 w takich sytuacjach ratuje mnie dekektor bo inaczej bym wylądowała w jakimś psychiatryku 🤦😂

OlaWi, Agagusia lubią tę wiadomość

Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
    Czekamy na Alusia 💙💙
    f2w3gox1omm0fmw9.png
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:

Ja też co się obudzę to tylko czekam na ruchy ;) ale wiem, że to jeszcze za wcześnie, żeby były regularne, więc aż tak się nie przejmuję. Wczoraj rano nic nie poczułam i było mi trochę smutno, bo przez 2 poprzednie poranki aż mi się brzuch podnosił od tych ruchów. W ciągu dnia też nic nie czułam, aż do wieczora jak zjadłam ciastko i wypiłam kawę, to nagle mnie zaczął mały kopać po prawej stronie ;) dzisiaj rano też nic, ale czekam. Na pewno jeszcze dzisiaj się uaktywni :D

• kayama Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie jak wkleić to zdjęcie z Zapodaj? Pokazało mi 2 linki ale żaden nie działa :-/
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/95cc72ce70dd.jpg

Udało się :) To mój nikły brzuszek, ja nie wiem gdzie to dziecko się mieści :)
    A tak w ubraniu:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/93beea7a79e2.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 13:03

Limerikowo, Chimera, Ania95, Kalija, Frida91, wiki2, Panna_Justyna, Anhydra, Matyldaaa, Vampire, Marimiko, werni lubią tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
‹‹ 386 387 388 389 390 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ