Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDomi_tur wrote:Sprawdziłam właśnie w badaniach z luxmedu (automatycznie wyświetlają się dla poszczególnych tygodni zgodnie z kartą ciąży) i mam w nich zarówno cytologię jak i badanie - czystość pochwy(biocenoza). Luxmed trochę jak nfz, nie szasta zbednymi badaniami więc jest coś na rzeczy
Co do cytologi to ja miałam kilka dni przed zajściem w ciążęjeszcze mi gin nie powtarzał
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2019, 08:11
-
Nacha wrote:Jak to sprawdzić w portalu pacjenta?
Co do cytologi to ja miałam kilka dni przed zajściem w ciążęjeszcze mi gin nie powtarzał
Mi się wydaje, że Tobie nie będzie powtarzał. Bo nadal jest 'ważna'.
Bierzecie udział w konkursach z Bebiko? Faktycznie można otrzymać te gadżety dla dzieci?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2019, 09:02
Nacha lubi tę wiadomość
-
plinka89 wrote:
Edit. Anhydro dlaczego w ogole czytasz o przedwczesbych porodach? Ja takie historie zwykle omijam szerokim kolem, zarówno w poprzedniej jak i tej ciąży. Chyba mam za slabe nerwy...
Wiesz to nie jest tak, że specjalnie takich historii szukam, tylko one jakoś dziwnym trafem mnie znajdują...
Z drugiej strony jesteśmy już na takim etapie ciąży gdzie zagrożenie z innych powodów (np. genetycznych) jest już bardzo niewielkie... z kolei ten nieszczesny wczesny poród staje się głównym. Ostatnio sprawdzałam gdzie jest granica przeżywalnosci dziecka...czekam na nią...okazuje się że zaczyna się od około 24-25 tyg ciąży. ..z jednej strony pocieszające że to już niedługo, z drugiej strony przy okazji szukania tej inf napotkałam na różne smutne historie...
Tak więc internet, tv są naszpikowane takimi informacjami...ostatnio nawet w jakiś wiadomościach było o porodzie przedwczesnym 24 tyg dziecka chyba w Japonii ważyło 250 gram (tutaj na szczęście się udało, Maluszek przeżył i miał sie dobrze).
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
hej!
co do cytologii,infekcji itp to coś jest chyba na rzeczy teraz bo mój lekarz co wizytę mówi mi (dosłownie jak kretynce) jak mam się zachować gdy zauważę, że coś się zaczyna bo powtarza w nieskończoność, że 90% porodów przedwczesnych spowodowanych jest infekcją.
I tak - jeśli tylko zauważę, że cokolwiek się zaczyna to mam od razu zaaplikować probiotyk - jeśli bo jeden nocy nie będzie poprawy to na drugą noc kolejna dawka i jeśli nie będzie tym razem poprawy to telefon do niego bo trzeba działać bardziej "drastycznie". Sam też mi nie wierzy nigdy na słowo jak mówię,że nic sie nie dzieje i sam sprawdza - sory za dosłowność ale nawet sam sprawdza wygląd, zapach no i oczywiście ph papierkami.
Cytologie też miałam robioną na początku drugiego trymestru - chciał robić wcześniej ale wiedział, że za bardzo będę się stresować jakbym plamiła więc mi odpuścił.
Mocz i posiew też już kazał mi dwa razy robić - i zdziwiłam, się po co posiew jeśli mocz wyjdzie ok :"DLA PEWNOŚCI!"
Musieli ich nastraszyć pewnie nowym rozporządzeniem
co do imion to ja tam mogę sobie z mężem wybierać co chciemy a moje dziecko starsze i tak swojena każde imię mówi, że nie bo :" Tak ma na imię jej Lalka, albo ciocia, albo koleżanka z przedszkola" ... więc mam trudny orzech do zgryzenia - mi się bardzo podoba Maria (Marysia) albo Ania i mężowi tak samo ale córka ani myśli o tych imionach - mam nadzieję, że jej się odmieni bo ma dopiero 3 lata więc ją muszę mocno urabiać
Póki co dzisiaj rano wstała, mówiąć, że dziadek wymyślić imię i jej się podoba też i na razie mówi ZOSIA .... kiedyś to imię nam się podobało, teraz tak sobie ale tylko dlatego, że w bliskim gronie mamy Zosie, i bez sensu będzie wołać bo nie wiadomo o którą będzie chodzić
no nic - mam jeszcze 5 miesięcy na urabianieAnhydra, OlaWi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOlaWi wrote:Bierzecie udział w konkursach z Bebiko? Faktycznie można otrzymać te gadżety dla dzieci?
Ostatnio klikałam inne konkursy chyba na bebiko :p czekam do 25.03 na wyniki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2019, 10:20
-
Nacha wrote:Jak to sprawdzić w portalu pacjenta?
W skietowaniach są to wszystkie zalegle i aktualne badania do zrobienia z karty ciążyi na bieżąco pojawiają się nowe:) zazwyczaj to krew i mocz, ale są i specjalne
przynajmniej u mnie :p
-
Zazdroszcze,ja spie w nocy max 7godz.ze 2 pobudki na siku(dużo piję i moczopędnych bo mam problem z bakteriami w moczu).Mamy jedna lub 2 pobudki bo młody nas budzi bo czegoś potrzebuje.Ma 4 lata jak śpi i się odkryje to sam się nie przykryje.Jak zmarźnie to się budzi i woła.
-
nick nieaktualny
-
Anhydra wrote:Wiesz to nie jest tak, że specjalnie takich historii szukam, tylko one jakoś dziwnym trafem mnie znajdują...
Z drugiej strony jesteśmy już na takim etapie ciąży gdzie zagrożenie z innych powodów (np. genetycznych) jest już bardzo niewielkie... z kolei ten nieszczesny wczesny poród staje się głównym. Ostatnio sprawdzałam gdzie jest granica przeżywalnosci dziecka...czekam na nią...okazuje się że zaczyna się od około 24-25 tyg ciąży. ..z jednej strony pocieszające że to już niedługo, z drugiej strony przy okazji szukania tej inf napotkałam na różne smutne historie...
Tak więc internet, tv są naszpikowane takimi informacjami...ostatnio nawet w jakiś wiadomościach było o porodzie przedwczesnym 24 tyg dziecka chyba w Japonii ważyło 250 gram (tutaj na szczęście się udało, Maluszek przeżył i miał sie dobrze).
No niestety zewsząd nas straszą, ja i tak jednak staram sie nie czytac, bo co moge zrobic? A tylko sie nakrece...
Co do przezywalnosci owszem udaje sie juz je uratowac i bardzo dobrze, ale niestety w większości przypadkow takie wczesniaczki wynagaja rehabilitacji przez dlugi czas, jesli nie cale zycie.
Poza tym jak donosisz to znowu spotkasz sie z historiami z niudanych porodow, a jak juz urodzisz to zewszad beda Ci pokazywac chore dzieci...
Niby nic co ludzkie nie jest nam obce, ale czasem wolalbym nie wiedziec. Mozna sie tylko pocieszac, ze statystycznie większość ciąży kończy sie pozytywnieFrida91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDomi_tur wrote:W skietowaniach są to wszystkie zalegle i aktualne badania do zrobienia z karty ciąży
i na bieżąco pojawiają się nowe:) zazwyczaj to krew i mocz, ale są i specjalne
przynajmniej u mnie :p
-
Misi@ wrote:Ja właśnie dowiedziałam się, że moja kuzynka zginęła w wypadku samochodowym;( takie rzeczy słyszy się w tv, a tu nim ktoś bliski ginie. Jakoś nie mogę sobie tego ułożyć w głowie;(
Wspolczuje! Wiem, ze łatwo sie mowi, ale tylko nie stresuj sie zbytnio, aby nie zaszkodzic malenstwu:( -
Chimera wrote:Jak chcesz się licytować, to u mnie 4kg, ale myślę, że to nie będzie najwyższy wynik
4,7kg na + w 14tcaż strach co będzie dalej...
Ciąża - poród, połóg - grupa fb
Witek ❤️ 25.08.2019 ❤️ 4070g i 56cm ❤️ vbac
Mama czterech ❤️
Mama aniołka 9.2018r -
OlaWi wrote:Mi się wydaje, że Tobie nie będzie powtarzał. Bo nadal jest 'ważna'.
Bierzecie udział w konkursach z Bebiko? Faktycznie można otrzymać te gadżety dla dzieci?
Ja czytałam jakieś komentarze na stronie Bebiko, w których dziewczyny się skarzyly, że wygrały i nic im nie wysłali, tylko ciągle coś sciemniaja.
Z Bebilonu dostałam w pierwszej ciąży karty kontrastowe i taką szmatke sensoryczna, a jak młody skończył rok pudełko Babilon3.
We wtorek koniecznie spytam gina o cytologie i posiew.
Misia, współczuję -
Mary Magdalena wrote:Ja czytałam jakieś komentarze na stronie Bebiko, w których dziewczyny się skarzyly, że wygrały i nic im nie wysłali, tylko ciągle coś sciemniaja.
Z Bebilonu dostałam w pierwszej ciąży karty kontrastowe i taką szmatke sensoryczna, a jak młody skończył rok pudełko Babilon3.
We wtorek koniecznie spytam gina o cytologie i posiew.
Misia, współczuję
A ty kiedyś mialas ostatni raz ta cytologie?
Daj koniecznie znac!