X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się obraziłam na wage 2 tyg.temu.Było 6 +.Leżałam 10tyg.w łóżku.Od 2tyg.chodzę więc chyba wolniej będę przybierać.Ćwiczyć mi nie wolno na razie.

• Anhydra Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj wykres z prawidłowym przyrostem masy ciała w danym tyg ciąży. No trochę trzeba przybrac- Wody i Bobo trochę ważą

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0fa926629322.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 20:03

Frida91, plinka89, baileys lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na też nigdy nie miałam robionego żadnego posiewu u ginekologa. Nie wiem czy to jakiś standard ale w rekomendowanych badaniach które mam wypisane w książeczce ciąży nie ma takiego zalecenia...

wiki2 lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Na też nigdy nie miałam robionego żadnego posiewu u ginekologa. Nie wiem czy to jakiś standard ale w rekomendowanych badaniach które mam wypisane w książeczce ciąży nie ma takiego zalecenia...

Chodzi o to, że niektóre infekcje nie dają objawów a tak- robiąc posiew ma się pewność, że na 100% jest czysto. Dodatkowo oznacza się w nim ilość bakterii kwasu mlekowego i jeżeli ktoś ma niewiele to można zapobiec potencjalnym infekcjom suplementujecie jakiś probiotyki dopochwowy.

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• Mila1996 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o okropne kolejki w sklepach to miałam ostatnio sytuację że zaczęło mi się robić słabo gdy stałam w kolejce po wędlinę. Stwierdziłam że muszę iść do kasy bo nie wystoję tam ani minuty dłużej i nagle zaczęło mi się robić biało przed oczami. Byłam zmuszona poprosić kasjera o pomoc i abym mogła chociaż na chwilę gdzieś usiąść bo fiknęła bym na podłogę. Facet na szczęście szybko zareagował za co jestem mu bardzo wdzięczna. To jest przykre że wiele osób widząc kobietę w ciąży nawet nie zaproponuje aby stanęła w kolejce jako pierwsza. A jeśli tak się stanie to jeszcze dostanie ochrzan zazwyczaj od starszych pań ;)

kayama, Ania95, wiki2, OlaWi, Vampire, werni lubią tę wiadomość

QojMp2.png

|| - 21.12.2018

29.08.2019 Zosia 👧 3710 i 58 cm szczęścia ❤️😍
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o tą cytologię, to zanim wybrałam lekarza prowadzącego to byłam u trzech różnych w ciąży na wizycie i każdy mówił, że w ciąży trzeba zrobić cytologię :)

Na jednej z grup, była dziewczyna która urodziła w 31 tygodniu ciąży, jak się po badaniach okazało że z powodu mocno rozwiniętej i nie leczonej infekcji bo nie dawała żadnych objawów...

Co do ogrodniczek to też chciałam ale same duże rozmiary zostały :( a jeśli chodzi o wagę to ja mam 2kg na plusie, ale schudły mi boczki i nogi więc zapewne jest to równowaga w przyrodzie :) tyle, że jem tyle samo co przed ciążą, czasem mniej bo apetyt bez szału, no i jak wyjdę z domu o 11 to o 21 wracam z pracy, nie mam wtedy czasu myśleć nawet o przekaskach :p

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Magdalena wrote:
    Kurczę, mi się wydawało, że mam takiego super gina, a jak tu czytam, to się zastanawiam, czy rzeczywiście taki jest. Posiewu nie miałam robionego ani razu w pierwszej ciąży (oprócz GBS), teraz też nie. Cytologii też mi nie robił, ale miałam, jak trafiłam do szpitala, więc się nie martwilam. Spytam go o to na wtorkowej wizycie.

Ja tez właśnie nie mialam, gin rozchwutywany, a za wizyte place niemało...
    Z tym, ze osobiście mi sie wydaje, ze wiekszosc infekcji jednak daje objawy, czy to swędzenie, uplawy, nieprzyjemny zapach. Wiadomo profilaktyka jest wazna, ale z drugiej strony po co tyle tam kopac w ciąży, jak nic zlego sie nie dzieje.
    Z tego co wiem od kolezanek, na wyspach i Skandynawii nawet zwykle badanie ginekologiczne w ciąży to rzadkość, bo to juz ingerencja niby.
    Co do posiewu to w ogole calym zyciu mialam robiony tylko raz i to ze wzgledu na to, ze musialam pooblatac wszystkich lekarzy, bo mi wychodzilo podwyzszone ob. A tak naprawdę to zapalenie pecherza mialam ostatni raz za dziecka, a infekcje intymne, odpukac, mnie omijaja :)

Frida91, Mary Magdalena lubią tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się wydaje że jakby było konieczne to lekarz by mi zlecił. W końcu nie muszę sie znać na wszystkim i sama sobie wymyślać co by tu zbadac profilaktycznie. Równie dobrze powinnam zbadać wszystkie pierwiastki z krwi czy nie mam niedoborów itd. Zapytam o tą cytologię na następnej wizycie.

plinka89 lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Jeśli chodzi o tą cytologię, to zanim wybrałam lekarza prowadzącego to byłam u trzech różnych w ciąży na wizycie i każdy mówił, że w ciąży trzeba zrobić cytologię :)

Na jednej z grup, była dziewczyna która urodziła w 31 tygodniu ciąży, jak się po badaniach okazało że z powodu mocno rozwiniętej i nie leczonej infekcji bo nie dawała żadnych objawów...

Co do ogrodniczek to też chciałam ale same duże rozmiary zostały :( a jeśli chodzi o wagę to ja mam 2kg na plusie, ale schudły mi boczki i nogi więc zapewne jest to równowaga w przyrodzie :) tyle, że jem tyle samo co przed ciążą, czasem mniej bo apetyt bez szału, no i jak wyjdę z domu o 11 to o 21 wracam z pracy, nie mam wtedy czasu myśleć nawet o przekaskach :p

Mi gin zlecil cytologie i posiew na szczęście wyszedł idealnie i mam dużo tych dobrych bakterii. A z waga ja od schudniecia mam 1 kg na plusie, ale nie wróciłam do wagi sprzed ciąży. Mama mnie uspokoila że do połowy ciąży nie tyla a potem poszło jak burza ;) No tak to bym nie chciała. Nie widzę aby mi coś w boczkach ubyło a gdzieś kurcze musiało.
    Domi ja cię podziwiam że tyle godzin w robocie wytrzymujesz! Ja siedzę przed komp po kilka godzin dziennie i muszę się od czasu do czasu położyć na trochę. Na razie pracuje w domu. Mam nadzieję że mi się kondycja polepszy.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida, Mary - dajcie znac, jak dowiecie sie czegoś o tej cytologii. Ja dopiero u swojego gina bede 18.03

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Mary Magdalena Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Ja tez właśnie nie mialam, gin rozchwutywany, a za wizyte place niemało...
    Z tym, ze osobiście mi sie wydaje, ze wiekszosc infekcji jednak daje objawy, czy to swędzenie, uplawy, nieprzyjemny zapach. Wiadomo profilaktyka jest wazna, ale z drugiej strony po co tyle tam kopac w ciąży, jak nic zlego sie nie dzieje.
    Z tego co wiem od kolezanek, na wyspach i Skandynawii nawet zwykle badanie ginekologiczne w ciąży to rzadkość, bo to juz ingerencja niby.
    Co do posiewu to w ogole calym zyciu mialam robiony tylko raz i to ze wzgledu na to, ze musialam pooblatac wszystkich lekarzy, bo mi wychodzilo podwyzszone ob. A tak naprawdę to zapalenie pecherza mialam ostatni raz za dziecka, a infekcje intymne, odpukac, mnie omijaja :)

Mój właśnie też rozchwytywany, ma jeszcze specjalizację z onkologii ginekologicznej, zawsze mu ufalam. Za każdym razem sprawdza, czy śluz ok. Myślę, że gdyby coś wzbudziło jego podejrzenia, to pewnie by posiew zlecił.
    Ja zapalenia pęcherza nigdy nie miałam, a infekcje miałam może 3 razy w życiu.
    O cytologie dopytam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 21:18

tb73vut14i57zd3c.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopiero 19.03 więc pewnie szybciej się dowiesz ;)

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam juz plus.7kg hahaha zaczynalam z waga 49kg..a w poerwszej ciąży przed.porodem mialam plus 9kg ;)

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Magdalena wrote:
    Mój właśnie też rozchwytywany, ma jeszcze specjalizację z onkologii ginekologicznej, zawsze mu ufalam. Za każdym razem sprawdza, czy śluz ok. Myślę, że gdyby coś wzbudziło jego podejrzenia, to pewnie by posiew zlecił.
    Ja zapalenia pęcherza nigdy nie miałam, a infekcje miałam może 3 razy w życiu.
    O cytologie dopytam.

Znam przypadek, gdzie brak posiewu i w rezultacie zignorowanie infekcji bakteryjnej spowodowaly przedwczesny porod, a dodatkowo zakażenie dziecka, nie bede Wam opowiadac szczegolow, zeby bardziej nie straszyc :-( Ja na Waszym miejscu dziewczyny wydalabym te kilkadziesiat zlotych na to badanie. Sama czesto łapie zapalenia pecherza, ale infekcji pochwy nie mialam nigdy. Objawow jakichkolwiek brak. Mimo to w obydwu posiewach wyszlo mi odrobine bakterii E. Coli i gronkowca. Nie wyobrazam sobie tego dalej nie monitorowac i nie powtorzyc posiewu, z tym naprawde nie ma zartow.

Co do wagi, u mnie na razie niewiele, bo 1 kg na plusie. Ale ja przed ciaza przytylam prawie 5 kg, bo w pazdzierniku bylismy na wczasach all inclusive i oprocz ekstra wspomnien przywiezlismy niezłe oponki na brzuchu :-D eMek swoja zdazyl spalic, a ja po miesiacu zaszlam w ciaze i nie zdazylam ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 22:04

Anhydra lubi tę wiadomość

• Chimera Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam cytologię w październiku 2017 robioną, więc w sumie na wizycie potwierdzającej się mnie pytał kiedy była ostatnia i jak usłyszał, że to już ponad rok, to stwierdził, że trzeba zrobić. Miałam więc robioną w styczniu i mówił, że nie lubi pobierać cytologii u ciężarnych, bo później często zdarza się plamienie i to jest tylko niepotrzebny stres dla takiej kobitki. Ja na szczęście nie miałam po cytologii żadnych takich sytuacji.

• OlaWi Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam podobnie. I mój gin dokładnie to samo powiedział. Zaczęłam męczyć temat czy serio trzeba, to powiedział, że zmieniły się przepisy i gdyby mi nie zrobił a potem bylo coś nie tak to mogłabym go zasądzić.

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Grzebać" w środku i tak trochę trzeba chociażby po to, aby długosc szyjki zmierzyć-powinno robić się to USG dopochwowym (od USG polowkowego stzndardowo przy każdej wizycie).
    Ja też się trochę bałam plamień po cytologii ale na szczęście u mnie też nie było.

Ja mam wrażenie, że co czytam o przedwczesnych porodach, pojawiających się od ok 18-20 tc to w 99% dziewczyny piszą, że ostatecznie przyczyną była obecność jakiejś bakterii....no chyba że akurat trafiam na takie historie :/

baileys lubi tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm przez cala pierwsza ciaze u obu lekarzy, chodzilam wtedy prywarnie i na nfz, nikt mi nie badal szyjki dopochwowo...
    Zawsze po badaniu mowil, ze ok, wiec nie wiem skąd to było wiadomo.
    Gdyby nie to forum to nawet nie wiedzialabym o tym badaniu.

Edit. Anhydro dlaczego w ogole czytasz o przedwczesbych porodach? Ja takie historie zwykle omijam szerokim kolem, zarówno w poprzedniej jak i tej ciąży. Chyba mam za slabe nerwy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 23:03

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:

Ja mam póki 0,5-1 kg na plusie, ale zdarzają się nawet że waga nadal pokazuje wagę sprzed ciąży. Też apetyt przez jakiś czas miałam mniejszy a tak ogólnie to raczej bez zmian. Trochę zaczęłam się niepokoić (jak wszystkim ;D ) zwłaszcza też że brzuch mam naprawdę malutki (niewidoczny spod ubrania, jest niemal płasko), ale lekarka mówi że jak do 20 tego tygodnia nic nie przybędzie to wtedy będziemy się martwić. Na dodatkowej wizycie wczoraj (u innej lekarki, chodziłam do niej przed ciążą) usłyszałam tylko że "jeszcze panie przytyje". Więc chyba niektóre z nas po prostu tak mają.

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdziłam właśnie w badaniach z luxmedu (automatycznie wyświetlają się dla poszczególnych tygodni zgodnie z kartą ciąży) i mam w nich zarówno cytologię jak i badanie - czystość pochwy(biocenoza). Luxmed trochę jak nfz, nie szasta zbednymi badaniami więc jest coś na rzeczy :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
‹‹ 383 384 385 386 387 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ