X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    Spytał czy często się myję, potwierdziłam, bo nie lubię mieć mokro itp. potrafię kilka razy dziennie się umyć, nie mówiąc o ilości zmienianych wkładek. Do czwartku chyba umrę ze stresu.

A przypomnij jaką wcześniej miałaś długość szyjki?

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wychodzi na to, że Pani z Zusu nie zna się na swojej pracy, tu masz dokładnie to samo napisane z :
    https://www.prawo-pracy.pl/likwidacja_firmy_a_ciaza-p-473.html

Przysługuje macierzyński ale dwa tygodnie krótszy. Kochana koniecznie umów się z radca który specjalizuje się w prawie pracy bo możesz być mocno stratna, a co do pracowników z Zusu- szanuje ale nie ufam 😂🙊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 16:36

Anhydra, Panna_Justyna, Camelia lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Panna_Justyna Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej, Domi, mega DZIĘKUJE !! ❤️

7v8r3e3kkmc46f7u.png

23.08.2018 [*] Nasza Dziewczynka (11+0 tc)
    23.08.2017 [*] Nasz Chłopczyk (8+5 tc)

Dodatnie ANA
    MTHFR 1298A (homozygota)
    PAI-1 4G/5G
    Fatalne cytokiny
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    Po wizycie. Załamka. Szyjka się skróciła ma niecałe 2 cm, w czwartek jadę na założenie krążka. W szyjce masakra, grzyby, bakterie, znowu antybiotyk. Podobno za bardzo dbam o higienę. Próby wątrobowe wyszło coś nie tak, ale mam powtórzyć. Szyjka mnie przeraża, a dwa tygodnie temu było ok. Miałyście jakieś doświadczenia z krążkiem?

Jedyny pozytywny aspekt to wstępnie wiemy jaka płeć, raczej będzie chłopiec, ale do potwierdzenia jeszcze.

Spokojnie Ola- szyjka często się wydłuża po oszczędnym trybie życia (leżeniu) i wyleczeniu infekcji. Pewnie ta infekcja pogorszyła u Ciebie sprawę. Masz od teraz niestety bana na częste kąpiele- max 2×dziennie ;). Ja bardzo często wymieniam wkładki ale faktycznie nie przesadzam z ilością detergentów do mycia. Może warto zrezygnowac z płynu do higieny intymnej (jeżeli stosujesz)? Niektórzy zalecają nawet mycie sama wodą...przyznam że dla mnie to chyba troszkę przegięcie...no ale warto wybierać jakieś delikatne płyny. Ja się aktualnie myję w takim dla niemowlaków.

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Domi chciałam się upewnić, jeśli pracuje się na umowie ale firma przedłuży umowę tylko do dnia porodu a potem zwolni to nadal przysługuje macierzyński w wys. 80% wynagrodzenia?? Czy trzeba mieć dalej umowę?

Nie trzeba mieć umowy po porodzie, macierzyński jest wypłacany na podstawie składek opłacanych do dnia porodu. Potem zus wypłaca wszystkie świadczenia. Trzeba przypilnować żeby w ciągu 21dni od porodu złożyć w ZUSie wniosek, że będziesz korzystać z urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego ciągiem, wtedy przez 12msc dostajesz 80%wynagrodzenia (niepełnego, bo odliczanie są tam jakieś zaliczki, jeśli ktoś zarabiał 4200 to po odliczeniu zaliczek będzie dostawał 80%ale od kwoty 3600 z groszem).

Ale wiecie, ja jestem zwykłym kosmetologiem, co to pryszcze wyciska i pazury maluje, jak macie wątpliwości to pytajcie najlepiej u źródła 😂😂😂

kayama, Panna_Justyna lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Domi chciałam się upewnić, jeśli pracuje się na umowie ale firma przedłuży umowę tylko do dnia porodu a potem zwolni to nadal przysługuje macierzyński w wys. 80% wynagrodzenia?? Czy trzeba mieć dalej umowę?

Ja nie Domi ale miałam taka sytuacje w poprzedniej ciąży.Miałam umowę przedłużoną do dnia porodu i macierzyński 80%

kayama lubi tę wiadomość

• kayama Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff, jakieś mnie wątpliwości ogarnely :) Doczytalam coś takiego ze w tym wypadku urlop macierzyński i wychowawczy nie przysługuje ale zasiłek tak.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z innej beczki, czy jest jakaś rada na klujace bóle brzucha zapewne od rozciągającej się macicy? Mocno mi dokuczaja, czy jakaś no spa ba to pomaga? Magnez?

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Z innej beczki, czy jest jakaś rada na klujace bóle brzucha zapewne od rozciągającej się macicy? Mocno mi dokuczaja, czy jakaś no spa ba to pomaga? Magnez?

Mi lekarz mowi, ze nospa nie jest zalecana w ciazy. Przynajmniej nie na byle jakie bole, ale jak wiadomo co lekarz to opinia.
    Magnez jeat zalecany przy bolach skurczowych, nie wiem czy pomoze przy klujacych, ale raczej nie zaszkodzi.

3jgx3e3kie55f15r.png

Wysłany: 4 marca 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:

Nospe wolno i jest rozkurczowa i podobno pomaga.Ja mimo wszystko minimalizuje leki w ciąży nawet jak wolno.Spróbuj magnez,ciepły stężony rumianek też jest rozkurczowy.Może pomoże.

kayama lubi tę wiadomość

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do krazkow na szyjce, kolezanka w 1 i 2 ciazy miala i porod w 36 tc, czyli praktycznie donoszona. Pocieszajacr, ze przy szyjkach podobno porody sa mega szybkie, przynajmniej z tego co slyszalam.

3jgx3e3kie55f15r.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    A przypomnij jaką wcześniej miałaś długość szyjki?

nie miałam, po prostu była zawsze ok. Powiedział, że powinnam mieć teraz ok. 4 cm

Jeden płyn mam z kwasem mlekowym, drugi dla kobiet w ciąży. Nie czuje się komfortowo z upławami itp. a tym bardziej jak miałam ostatnio infekcję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 17:07

f2w3rjjgiz6fnyna.png

Wysłany: 4 marca 2019, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży nospa nie była polecana bo powoduje wiotczenie mięśni i dziecko może mieć problem.Teraz teoria się zmieniła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 17:07

Wysłany: 4 marca 2019, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    Po wizycie. Załamka. Szyjka się skróciła ma niecałe 2 cm, w czwartek jadę na założenie krążka. W szyjce masakra, grzyby, bakterie, znowu antybiotyk. Podobno za bardzo dbam o higienę. Próby wątrobowe wyszło coś nie tak, ale mam powtórzyć. Szyjka mnie przeraża, a dwa tygodnie temu było ok. Miałyście jakieś doświadczenia z krążkiem?

Jedyny pozytywny aspekt to wstępnie wiemy jaka płeć, raczej będzie chłopiec, ale do potwierdzenia jeszcze.

A kiedy miałaś poprzednią wizyte?Jeśli faktycznie infekcja pogorszyła sytuacje to ja też zaczynam się bać.Mam infekcje i dopiero jutro idę z moczem do badania.

• menka2 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna_Justyna wrote:
    To ja już nie wiem? Bo ja właśnie rozmawiałam z panią z ZUS i mi powiedziała, ze orzez to ze w dniu porodu nie będę zatrudniona to tracę macierzyski i dostanę w zamian jedyne te 1000 zł. To ja już nie wiem , co robić , może tez muszę jakiegoś prawnika dopytać, jak to dZiala bo ja tracę kupę kasy przez te sytuacje ;///

i w przypadku jeśli umowa jest do dnia porodu jak i w przypadku likwidacji zakłądu wypłątę urlopu macierzyńskiego przejmuje ZUS - nazywa się wtedy to zasiłek macierzyński i jest płacony na takich samych zasadach i w takich samych kwotach jakby to robił zakład pracy - czyli albo będziesz dostawać przez pól roku 100% albo przez rok 80%

Agagusia lubi tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    A kiedy miałaś poprzednią wizyte?Jeśli faktycznie infekcja pogorszyła sytuacje to ja też zaczynam się bać.Mam infekcje i dopiero jutro idę z moczem do badania.

Jak widać te infekcje w pochwie, szyjce czy układzie moczowym mają odniesienie do ogólnego stanu rzeczy. Wyszło na to, że grzyb z pochwy i bakteria z moczu połączyły siły i umiejscowiły się w szyjce. Żeby było śmieszniej mocz mam teraz czysty. Trochę ogarniałam w domu ostatnio, byli goście, spacer do przychodni, ale jakoś nie wydaje mi się żebym za bardzo szalała..

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:

Jak widać te infekcje w pochwie, szyjce czy układzie moczowym mają odniesienie do ogólnego stanu rzeczy. Wyszło na to, że grzyb z pochwy i bakteria z moczu połączyły siły i umiejscowiły się w szyjce. Żeby było śmieszniej mocz mam teraz czysty. Trochę ogarniałam w domu ostatnio, byli goście, spacer do przychodni, ale jakoś nie wydaje mi się żebym za bardzo szalała..

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam już schizę. Też się zastanawiam czy z szyjka ok bo skracanie może nie dawać żadnych objawów. A wizytę mam dopiero 2 kwietnia :( Się zastanawiam czy nie pójść gdzieś wcześniej. Te wizyty powinny jednak być częściej niż raz w miesiącu..

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Ja mam już schizę. Też się zastanawiam czy z szyjka ok bo skracanie może nie dawać żadnych objawów. A wizytę mam dopiero 2 kwietnia :( Się zastanawiam czy nie pójść gdzieś wcześniej. Te wizyty powinny jednak być częściej niż raz w miesiącu..

To nie do końca tak wygląda - tzn nie ma potrzeby częstszych wizyt u gin jeśli nic się nie dzieje ale w przypadku każdej infekcji należy skontaktować się z lekarzem prowadzącym i on powinien ocenić sytuację co robicie - kiedy wizyta, co będziecie stosować do czasu wizyty itp

4c3tvfxm6n339zea.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka2 wrote:
    To nie do końca tak wygląda - tzn nie ma potrzeby częstszych wizyt u gin jeśli nic się nie dzieje ale w przypadku każdej infekcji należy skontaktować się z lekarzem prowadzącym i on powinien ocenić sytuację co robicie - kiedy wizyta, co będziecie stosować do czasu wizyty itp

Tak to prawda. Ale cześć powodów skracania się szyjki jest nieznana czyli to nie tylko infekcje. A wyczytałam że może się nagle skrócić w ciągu kilku dni. Ja tak myślę o tym bo mam też trochę klucia w pochwie, takie krótkie i nie bardzo dokuczliwe, ale czemu to nie wiem. Infekcji nie mialam i nic na nią nie wskazuje. Klucia występują pod koniec ciąży. No nic, trzeba być dobrej myśli.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
‹‹ 389 390 391 392 393 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ