Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
moim zdaniem bez przesady - forum jest po to aby wypowiadać się na każdy temat - bo za chwilę nie będzie po co tutaj wchodzić bo będziemy tylko pisać co zjadłyśmy ... Jesteśmy ludzmi dorosłymi i jeśli nam jakiś temat nie pasuje to po prostu olewamy dany wpis i po sprawie - jest nas tak wiele, że każdy ma prawo do swojego zdania - nieważne jakby był odmienny - może jedna zasada powinna obowiązywać: NIE OBRAŻAMY INNYCH SWOIMI WYPOWIEDZIAMI i tyle, a że ktoś jest za a ktoś przeciw aborcji, szczepień, chrzczeniu to na ma to tego prawo - błagam was wystarczy nam cenzury już w naszym kraju
żeby nie być gołosłownym jestem za aborcją, szczepię dziecko na wszytko ufając lekarzowi i nie wyobrażam sobie nie chrzcić swojego dziecka - i mam prawo do tak różnych, sprzecznych ze sobą poglądów - ale nikogo nie zamierzam nigdy w żadną stronę przekonywać itp. Ja zawsze otwarcie mówię o swoim przekonaniach i potrafię je wytłumaczyć ale NIGDY nikogo nie namawiałam aby uważał tak jak ja
Anhydra, Chimera, Asiac93, Mary Magdalena, DrzewkoPomarańczowe, AnaKwiat, emi2016, Matyldaaa, Domi_tur, OlaWi, Bobby29, Reniiata, joan85, Agagusia, Marcelina85, Kalija, Vampire lubią tę wiadomość
-
Mary Magdalena wrote:Wiki, 17 i 4 dni. Nie wiem, jak się te suwaczki ustawia
Kurczę z tej radości, wracając od lekarza, kupiłam młodemu piasek kinetyczny i teraz mam go wszędzie, nawet w buzimąż mnie zabije
https://www.suwaczki.com/krokpierwszy/pregnancy.html
Wybierasz sobie wzór, następnie wskazówkę, później podajesz datę OM i generuje link który wklejasz w ustawieniach profilu. Krok po kroku wszystko pokazuje co i jakMary Magdalena lubi tę wiadomość
3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
Smutnamiss wrote:Dziewczyny czy na usg powowkowe trzeba mieć skierowanie, czy jest ono płatne nie wiem gdzie się udać do lekarza chodzę prywatnie.
Jeśli chodzisz prywatnie to możesz zrobić połówkowe prywatnie bez skierowania. Na NFZ trzeba skierowanie i pewnie musiałabyś prowadzić ciąże u lekarza na NFZ[/url]
-
DrzewkoPomarańczowe wrote:Sprawdziłam sobie wyniki krwi. Hemoglobina mi poleciała w 5 tyg z 12,3 na 11,6, krwinki czerwone tez poniżej normy, a ostatnio były jeszcze ok
.
Drzewko, ja mam hemoglobinę 10,6, krwinki też poniżej (3,22 a norma od 3,7). Dostałam żelazo, zresztą biorę od początku ciąży. Pani doktor przepisała mi też kwas foliowy na receptę 15mg i witaminę B12Krzyś jest z nami od 15.08.2019 -
Ja też cierpię na ból dupy
O ile to nie rwa kulszowa... Promieniuje mi taki ból od krzyża przez lewy posladek do lewej nogi... Taki nerw jakby. Miałam to już na początku ciąży, potem minęło. Od paru dni znowu aż nie mogłam np.stanąć na tej jednej nodze... Ale wczoraj zrobiłam sobie fajne ćwiczenia z yt dla ciężarówek na rozciaganie i powiem wam że dziś jest już dużo lepiej. Zobaczymy co dalej.
Marimiko mi też możesz zaznaczyć dziewuszkę przy mojej dacie 6.08 -
Agagusia wrote:Dzwonilam do pediatry podpytac co i jak. Ona twierdzi ze to mogły byc blednie rozpoznane ‚swinki’, ze teraz przy szczepieniach raczej die ona nie zdarza, a czasem lekarze tak interpretują inne choroby węzłów chłonnych. Sprobuje dodzwonic sue fo jednej z mam chorych dzieci i dopytam czy czyli szczepione, bo jesli tak to raczej malo prawdopodobne ze to świnka...
Wlasnie ja mimo ze szczepie, to zazwyczaj bardzo ostrożnie i zawsze przestrzegam zasady ze 3 tygodnie w zdrowiu plus wszyscy s domu zdrowi absolutnie w dniu szczepienia, a tu teraz mam taki dylemat. Jeszcze z tylu gliwy, ze to chłopiec jest, a tam powikłania świnki moga byc poważne. Niby ten kaszel wczoraj tylko raz sie pojawił (po skakaniu na trampolinie j bieganiu), a tak juz od srody s tamtym tygodniu byla cisza. Kurde, dylematy matki. Na razie mam termin szczepienia na czwartek zapisany jakby co, ale jeszcze sie nie zdecydowałam. Poszukam tez swoimi kanałami w tym czasie Priorixu, najwyższa w mojej lodowce troche poleży.
Ps. Pradki to chyba tylko w gruźlicy z chorob zakaźnych występują...Nie slyszslam tez o zarażaniu innych po szczepieniu. Poszukam w bazie Pubmed czy cos na ten temat wiadomo w świecie naukowym.
Powiklania grozne, ale chyba raczej jeżeli w wieku pozniejszym sie przechodzi.
Chociaż znam przypadki, ze dorosli przechodzili i przypadkowo kolejne dziecko trafiali, bo mysleli, ze juz nic z tego : Djoan85 lubi tę wiadomość
-
Napisałam do gina i zalecił mi na razie biofer folic 3x1. Tylko się zastanawiam bo ten preparat zawiera kwas foliowy i w trzech tabsach będzie tego 600 a ja w prenatalu biorę już 800. Orientujecie się czy można przedobrzyć z kwasem foliowym?
Edit: doczytałam właśnie, ze nie można tego przedawkować. Będę to ćpać zatem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2019, 13:12
wiki2, emi2016 lubią tę wiadomość
[/url]
-
Drzewko mi w miesiąc spadła hemoglobina z 12,9 do 11.8... Mój gin powiedział, że może być. Na razie nic nie biorę. Włączyłam sok z buraków (bleeee) co lekarz to inne podejście...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2019, 13:32
-
Miałam przed chwilą klientke, która pracuje w Niemczech na oddziale wczesniakow, mówiła że najmniejszy odratowany maluszek ważył 385g i urodził się w 22-23 tygodniu ❤️❤️ nisko się kłaniam takim lekarzom, którzy działają cuda
Mówiła, że w Niemczech zabrania się rozjasniania włosów w ciąży bo te związki chemiczne łożysko przepuszcza. I była w szoku, że ja w ciąży pracuję normalnie, tyle że ja uwielbiam zapachy acetonu, lakierów hybrydowych, mam już je chyba we krwi😂😂😂
Tyle mądrości mi powiedziała, o cesarkach, o powikłaniach u maluszków, szkoda że nie mogłam tego dla Was nagraćBobby29, Anhydra, Vampire lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny ale wy produkujecie tekstu, i dobrze, można sobie poczytać do kawy. Ja mam już taki rytuał że zawsze do kawki czytam forum 😃
Co do ćwiczeń w ciąży, bardzo wam polecam Ankę Dziedzic (na FB łatwo znajdziecie) oraz jej platformę fitanka.pl. przed ciążą z nią ćwiczyłam bo ja jestem raczej z tych co wola ćwiczyć samemu niż.w grupie. Na jej platformie jest sporo treningów dedykowanych kobietom w ciąży oraz tym w połogu. Ogólnie pozytywną babeczka i do mnie jej styl przemawia. Aha, i różne poziomy trudności, dla każdego coś miłego. Ja właśnie jestem po lekkim 20minutowym kardiopolecam! Korzystam też czasami z YouTube i jogi dla ciężarnych, szczegolnie mogę polecic kanał SarahBethYoga i jej serie prenatal yoga.
A z zalenia się, co prawda nie na ból dupy. Moja mała Mozzarella dała mi trądzik! ogólnie trądziku nie miałam nawet za nastolatki jedynie jakieś pojedyncze syfki tu i ówdzie, i tak było do niedawna. W pierwszych tygodniach ciąży nawet cera mi super wypiekniala i wygładziła się, aż pomyślałam co za zajebisty efekt uboczny ciąży. A teraz od jakichs dwóch tygodni normalnie wzdłuż żuchwy pojawiają się ciągle to nowe czerwone krostki.. Nie stosuje nic na to bo wiadomo większość kwasów jest niedozwolona jedynie pastę węglowa która je trochę podsusza. Może macie macie jakieś sposoby? (Pasta cynkowa u mnie się nie sprawdza)
Edit: nie są to krosty bolące,ropne tylko takie czerwone grudki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2019, 14:31
kayama lubi tę wiadomość
♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️
Novum ICSI
Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
ET 20.06.2017
Crio 31.10.2018
Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dptHarmony OK. Dziewczynka
2 mrożaki -
Hej, wczoraj byłam na wizycie ale nie miałam kiedy napisać.
Z ufoludkiem wszystko w porządku, serduszko bije 145-150/minuta. Ja znowu mam anemicznie niskie ciśnienie 108/58 i zastanawiam się, czy to nie z niewyspania, bo obudziłam się po 5 godzinach snu i potem już nie dałam rady zasnąć.
Ogólnie poszłam nastawiona bojowo w sprawie cc, bo myślałam, że będzie trudniej, a tu masz. Babka trochę próbowała mnie przekonać do naturalnego ale powiedziała, że to tylko mój wybór, nie może nic mi narzucić. Jedynie jakieś spotkanie z położną z oddziału cesarkowego trzeba odpękać i na wizycie w 30 tc możemy ustalać termin
.
Za to myślałam, że mężowi coś zrobię, bo się skrzywił, że chcę cesarkę, że sn lepsze dla dziecka. Dla dziecka owszem ale po ostatnim porodzie wiem, ze żadnych ułatwień z kp w związku z tym nie miałam, bo byłam tak piekielnie zmęczona, że nawet dziecka nie chciałam wziąć na ręce ze strachu, że upuszczę.
Limerikowo, plinka89, werni lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBobby29 wrote:A z zalenia się, co prawda nie na ból dupy. Moja mała Mozzarella dała mi trądzik! ogólnie trądziku nie miałam nawet za nastolatki jedynie jakieś pojedyncze syfki tu i ówdzie, i tak było do niedawna. W pierwszych tygodniach ciąży nawet cera mi super wypiekniala i wygładziła się, aż pomyślałam co za zajebisty efekt uboczny ciąży
. A teraz od jakichs dwóch tygodni normalnie wzdłuż żuchwy pojawiają się ciągle to nowe czerwone krostki.. Nie stosuje nic na to bo wiadomo większość kwasów jest niedozwolona jedynie pastę węglowa która je trochę podsusza. Może macie macie jakieś sposoby? (Pasta cynkowa u mnie się nie sprawdza)
Edit: nie są to krosty bolące,ropne tylko takie czerwone grudki.
Ja się też boję nadejścia trądziku, bo mam cerę przetłuszczającą i w przeszłości bywała problematyczna. Może spróbuj olejki - np. z drzewa herbacianego? U mnie na problemy skórne zawsze pomagał też olejek macadamia, on jest tłusty, ale paradoksalnie nałożony na noc uspokaja i wysusza skórę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2019, 13:57
Bobby29 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDomi_tur wrote:Miałam przed chwilą klientke, która pracuje w Niemczech na oddziale wczesniakow, mówiła że najmniejszy odratowany maluszek ważył 385g i urodził się w 22-23 tygodniu ❤️❤️ nisko się kłaniam takim lekarzom, którzy działają cuda
Mówiła, że w Niemczech zabrania się rozjasniania włosów w ciąży bo te związki chemiczne łożysko przepuszcza. I była w szoku, że ja w ciąży pracuję normalnie, tyle że ja uwielbiam zapachy acetonu, lakierów hybrydowych, mam już je chyba we krwi😂😂😂
Tyle mądrości mi powiedziała, o cesarkach, o powikłaniach u maluszków, szkoda że nie mogłam tego dla Was nagrać
Domi, a hybryda czy żel w ciąży to dobry pomysł? Jak tylko się dowiedziałam w grudniu o brzuszku to ściągnęłam od razu, ale nie mogę już patrzeć na te paznokcie... za miesiąc mam ważną imprezę i chętnie bym sobie żele trzasnęła. Ale tyle się czyta o skutkach ubocznych formaldehydu i ftalanów. Ja mam mega cienką płytkę i się boję, że to się mocno wchłonie, np. przy tej odżywce Eveline 8w1 to płakałam z bólu po jednym dniu, musiałam ją szybko zmywać. Które firmy lakierowe mają delikatniejsze produkty? Bo o tych Semilacach i NeoNailach to dobrych rzeczy nie słyszalam