X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 05:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z imionami to są niezłe akcje. Chociaż o dziwo u nas na informacje że bedzie Tytus mamy bardzo dużo pozytywnych reakcji. Jedynie jedna moja koleżanka oburzona zapytała „to jak ty będziesz do niego mowić”. To tak mi sie śmiać z tego chciało :p
    Szykuje mi sie w rodzine 2 tyg przed nami Aleksander :)

Frida91, Anhydra, joan85 lubią tę wiadomość

• Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam raz kłopotliwą sytuację z imieniem. Starałam bardzo się ukryć moje zdziwienie, poza tym, nie umiałam okłamać koleżanki, która zapytała się mnie o zdanie, więc powiedziałam zgodnie z prawdą, że mi się nie podoba, ale to nie moje dziecko.
    Dała synowi na imię Zacheusz.
    Generalnie... Jej też się nie podobało, ale mąż się uparł, bo biblijne, a on jest bardzo bogobojny. Proponowała Szymona, ale nie spotkał się z aprobatą.

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehh takiego nie słyszałam jeszcze. Zachariasz to tak. No cóż w podstawówce miałam Medarda, na studiach Doriana i Ziemowita, na początku wydawało się dziwne ale wszystko do ogarnięcia. Ziemek czy Medi fajnie się do nich mówiło.

Ja sama za dzieciaka miałam troche przechlapane bo jak to Anastazja w dobie Kaś i Aś (po 3 w klasie). A teraz coraz więcej małych Nastek :P
    W summie ja lubię oryginalne imiona, no może bez przesady z Brajankami czy Dżesikami, ale bardzo mi sie podoba jeszcze Kasjan i Wit :)

aaaa i jeden znajomy ma synka Wojana ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 06:49

Klara Wysocka lubi tę wiadomość

• Mary Magdalena Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na razie wszystkim mówimy, że będzie Barnaba:D uwielbiam ich miny. Mieszanka zdziwienia z niedowierzaniem ;) Przy pierwszym też mieliśmy problem z imieniem i wymyslilismy robocze, ale wtedy był Ignac.

Domi, Super te torby/plecaki. Chyba się skuszę. Nigdy na Ali nie zamawialam, mam nadzieję, że to nie jest jakieś skomplikowane ;) Pamietam, ze kiedyś na jakims forum znalazlam link do niedrogich zegarków z gpsem dla dzieci. Dziewczyna zachwalala, pisała, że identyczne są w smyku za 3 razy tyle. Muszę gdzieś poszukać tego linka, bo w wakacje taki gadżet może się przydać.

Dziś kończę 20 tydzień :D

joan85, Bobby29 lubią tę wiadomość

tb73vut14i57zd3c.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie nie mam żalu jak ktoś mi powie, ze mu się nie podoba imię które wybraliśmy. Wręcz sobie cenie szczerosc. Ale jeśli już ktoś wyśmiewa czy rzuca teksty w stylu „weźcie, nie krzywdźcie dziecka” to ja juz tego nie pojmuje.

Uwaga będę się teraz żalić. Znowu...
    Po kilku dniach dobrego samopoczucia odezwał się mój garb od pracy. Wczoraj już trochę bolało ale myślałam ze to nic takiego. A dziś już miałam problem żeby głowę rano umyć. Mam ograniczone możliwości poruszania głowa no i boli przy każdym ruchu.
    A nie dalej jak wczoraj mówiłam mężowi ze to szczęście, ze ja tak w miarę te ciąże znoszę, coś tam mi dolega ale nie jest najgorzej... No to jeb!! 😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 08:08

aadd84dc14.png[/url]
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny :)
    Wizytuje dzis o 17 i proszę o kciuki... Miłego dnia ! :)

DrzewkoPomarańczowe, OlaWi, Kalija, Larissa90, kayama, Anhydra, E_linka2, Chimera, Smerfelinka, joan85, Marcelina85, Bobby29, AnaKwiat, Niebieska Gwiazda lubią tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Znam ten bol - raz zarzygalam po glukozie korytarz w przychodni, bo nie zdazylam do wc - ciagle mialam nadzieje ze sie uda. Mam 3 rady - po pierwssexwez pol cytryny (przekrój juz w domu , albo wez juz wyciśnięty sok) i dodaj do kubka, poproś o raczej zimna wode i powiedz ze masz takie atrakcje a ze nie chcesz robic kłopotów ze sprzątaniem to moze znalazłby sie wolny gabinet z leżanka:)? Do tego książka, zero ruchu i moze sie uda - powodzenia!

Wypiłam, minęło 10 minut prawie nie oddycham. Ohyda.

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joan85 wrote:
    Z tym obśmiewaniem imion to jakaś porażka.

Jak byłam w pierwszej ciąży znajoma z forum rówieśniczego doradziła, że po obśmianiu wybranego imienia, wymyśleć jakieś imię totalnie od czapy, udziwnione i powiedzieć przy najbliższej okazji, że poważnie rozważamy nad nadaniem takiego imienia, wtedy rodzina będzie tak przerażona, że poprzednie będzie się wydawało bardzo ładne i normalne ;).

I tak mój syn do porodu był Juliuszem Gajuszem ROTFL

Moja szwagierka z mężem jak powiedzieli o planowanym imieniu dla dziecka to tylko się uśmiechnęłam bo myślałam, że się z nas nabijają. Nie podobało mi się i nie podoba do dziś. Na szczęście teściowie zaczęli się zachwycać więc moja milcząca reakcja zginęła w tłumie. Gorzej jak przyszli rodzice oczekują zachwytów a tacy też się zdarzają.

My rodzinie i znajomym do dnia porodu nie powiemy o imieniu, szczególnie moja mama w dobrej wierze z duzym prawdopodobieństwem zachęcałaby do zmiany a tego wolimy sobie oszczędzić:)

dqprgu1royghdo7j.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja dziś mam wizytę na 12, jestem podekscytowana bo pewnie poznam płeć :)) Trzymajcie kciuki aby wszystko było dobrze.

Niebieska Gwiazda, Larissa90, plinka89, plinka89, Anhydra, DrzewkoPomarańczowe, Frida91, OlaWi, E_linka2, Chimera, Smerfelinka, Marcelina85, Bobby29, emi2016, Agagusia lubią tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Larissa90 Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 20 tygodniu! :) Już połowa za nami, jak to zleciało :)

Trzymam kciuki za wizytujące!

Ja mam wizytę za tydzień w środę i stresuję się strasznie, czy szyjka się jakoś trzyma :( pessar już leży i czeka na założenie. I do tego jeszcze połówkowe więc stresuje się podwójnie. A za wizytę płacę 150zł, zawsze z usg. Prenatalne i połówkowe tak samo 150zł.

Ale na poprawę humoru przed wczoraj pojechaliśmy do trójmiasta i kupiliśmy wózek! :) zdecydowaliśmy się na espiro next flow, beżowy :) i jeszcze dostaliśmy rabat ok 300zł :)

Malutka rusza się już na całego, czasami aż brzuch lekko faluje :) raz to aż się przestraszyłam jak z nienacka kopniaka dostałam i brzuch podskoczył w jednym miejscu :P za to jak wezmę do ręki tel żeby nagrać albo mówię mężowi żeby zobaczył to odrazu jest spokój :D mała złośnica :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 09:07

Frida91, OlaWi, Marcelina85, Bobby29, emi2016 lubią tę wiadomość

lprkjw4z1fyq8p6j.png
    Wrzesień 2018 - aniołek 7tc [*]
    17u96iyeqf2595zc.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie.Skurcze na tym etapie się zdarzają byle nie za często.Szyjka długa zamknięta.Badanie palpacyjne.Raczej będzie cesarka.Mam się kurować żuraawitem ,wit c i wodą z cytryną jak nie pomozże to będzie antybiotyk.Co do leukocytów to antybiotyku na razie brak.Znając moją przesszłość poczekamy do 20 tyś i położymy do szpitala by zrobić pakiet badań.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 10:22

plinka89, Larissa90, OlaWi, DrzewkoPomarańczowe, Chimera, Smerfelinka, Marcelina85, Limerikowo, Bobby29, emi2016, Niezapominajka5, Agagusia lubią tę wiadomość

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myslicie, ze wizyta u gina moze sie odbyc bez badania palpacyjnego?

Pytam, bo mam w sobote ta wizyte, aby podgladnac lozysko. Jakas mloda babka z luxmedu, ale tylko do niej byl wolny termin, nawet opinii w necie nie ma...
    Bylam badana w pon i chce tylko o usg poprosic. Myslicie, ze wyrazi zgode?

3jgx3e3kie55f15r.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Ja już po wizycie.Skurcze na tym etapie się zdarzają byle nie za często.Szyjka długa zamknięta.Badanie palpitacyjne.Raczej będzie cesarka.Mam się kurować żuraawitem ,wit c i wodą z cytryną jak nie pomozże to będzie antybiotyk.Co do leukocytów to antybiotyku na razie brak.Znając moją przesszłość poczekamy do 20 tyś i położymy do szpitala by zrobić pakiet badań.

U ciebie cc ze względu na poprzednie?

3jgx3e3kie55f15r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Myslicie, ze wizyta u gina moze sie odbyc bez badania palpacyjnego?

Pytam, bo mam w sobote ta wizyte, aby podgladnac lozysko. Jakas mloda babka z luxmedu, ale tylko do niej byl wolny termin, nawet opinii w necie nie ma...
    Bylam badana w pon i chce tylko o usg poprosic. Myslicie, ze wyrazi zgode?

Ja ostatnio się przekonałam, że z tymi lekarzami nie ma reguły. W medicover raczej są w większości tacy nie przejmujący się. Jak bolała mnie pierś - zapisałam się do pierwszej lepszej lekarki (w opcji ginekolog dorośli - bo mamy jeszcze opcje prowadzenie ciąży), żeby poprosić tylko skierowanie na usg. Ku mojemu zdziwieniu siedziałam u niej 15 min, wypytala o wszystko, sprawdziła kartę ciąży, zadała za równo dół i górę. Zadko tam się trafiają tacy lekarze - bo dla mnie to profesjonalne podejście, ale bardzo się od niego odzwyczailam. Poprzednich dwóch lekarzy, gdy poszłam po skierowanie na badania mówiąc, że ciąża prowadzona gdzie indziej wypisalo papiery i nawet dobrze na mnie nie spojrzało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 09:37

joan85 lubi tę wiadomość

• Anhydra Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi się Barnaba podoba! Tytus też fajne! Ja w ogóle jestem dosyć otwarta na imiona, nie bardzo podobają mi się za to Brajany, Dżesiki, Dżony i inne zamerykanizowane cuda.
    Aleksandra zawsze chciałam, bo podoba mi się znaczenie tego imienia (zresztą Ola/Oleńka też jest moim żeńskim faworytem) i trochę mi szkoda, że teraz jest tak bardzo popularne...

Gratuluję udanych wizyt❤
    Agagusia daj znać po badaniu!

Nacha, Bobby29, OlaWi lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    U ciebie cc ze względu na poprzednie?

U mnie wiele czynników.Wiek(42l),leukocytoza(obydwoje mamy świadomość że będzie rosła),trudna historia(dwa poronienia),i pewnie z czasem dojdą jakieś dodatkowe czynniki i pierwsze też urodzone przez cc.
    Ja z jednej strony chciałabym naturalnie ale się boję głównie ze względu na wiek.Za cc przemawia to że dzieci już raczej więcej mieć nie będziemy.I boję się o malucha przy naturalnym.

• Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałabym nazwać córkę po mojej zmarłej mamie a rodzina nam wsiada na głowę że ściągniemy na dziecko pecha. Po pierwsze imię podoba się mi i mojemu mężowi a poza tym chciałabym w ten sposób uczcić jej pamięć co sądzicie? Iść za głosem serca czy posłuchać rodziny

27a73b5519.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też wizytuje dzis po poludniu, taka pre-wizyta przed polowkowymi i mam stracha czy wszystko sie okaze OK... Duzo ostatnio ogarniam i w domu i na miescie, mam nadzieje uslyszec od gina, ze mi wolno prowadzic taki tryb zycia.

Trzymam kciuki za pozostale dzis wizytujace! :-)

Jesli chodzi o imiona, ja rozwazalam tylko dziewczece, bo dosc szybko poznalismy plec. Bardzo chcialam Roze, moja mama Anastazje, tesciowa Julie, a eMek Maje. No i eMek postawil na swoim, bo raczej bedzie Maja ;-) Ja wychodze z zalozenia, ze imie musi pasowac do nazwiska, a nie tworzyc łacznie łamaniec jezykowy. Mialam kiedys klientke z typowo polskim nazwiskiem pelnym ę, ż itd., a miala na imie Kimberly i to brzmialo naprawde koszmarnie ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 10:35

Klara Wysocka, OlaWi lubią tę wiadomość

• Chimera Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2019, 00:26

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś pierwsze śmiganko z adapterem INSAFE. Jak dla mnie rewelacja! Jednym ruchem reki przekładam pas przez adapter i zapinam normalnie. Wygodnie sie jeździ. Myślałam ze pasek pod tyłkiem będzie przeszkadzał zwłaszcza jak ktoś ma wyprofilowane fotele ale lekko poluzować tak żeby tyłkiem usiąść wygodnie i nic sie nie wbija :P Nie jest to jakoś specjalnie odstające wiec przy wsiadaniu przynajmniej mi nie przeszkadza. Owszem czasem czuje pod udem jak wsiadam ale nie ma opcji żeby się boleśnie uderzyć o to. Bardzo dobrze trzyma pas, wykluczone jakiekolwiek wysunięcie pasa z tego.
    To zielone to guma, ponoć moze sie nagrzewac latem, ale to zweryfikuje za jakis czas, zawsze można czymś sobie przykryć adapter w upały

4bb53f79a95e7b4emed.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 10:37

Chimera, Frida91, Panna_Justyna, E_linka2, Bobby29, OlaWi, emi2016 lubią tę wiadomość

‹‹ 464 465 466 467 468 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ