X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna_Justyna wrote:
    Hej :) chciałabym zapytać dziewczyny z zastrzykami z heparyny o badania APTT, INR, fibrynogen i czynnik X A. Te badania robicie naczczo , przed czy po zastrzyku z porannej heparyny? Bo zapomniałam spytać lekarza a nie mogę znaleźć info w necie, kiedy się to bada ;/

Ja zastrzyk z heparyna robie wieczorem, potem od razu ide spac. Wiec nie mam problemu z wykonywaniem rano badan krwi. A czemu podajesz heparyne rano? Lekarz Ci tak polecil? Moj nic nie mowil na temat pory podania

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba hormony ciążowe padają mi już na łeb. Normalnie sie nie przejmowałam tak głupotami co tam kto gada, a ostatnio byle jakiś głupi tekst i mnie potem dołuje albo denerwuje. Mój brat obśmiał np. nasze pomysły na imiona dla dziecka, albo babcia walnęła mi tekstem, że robię się coraz grubsza a ja już ryczę potem i przeżywam to... Jeszcze wczoraj miałam super humor, byłam zadowolona po tych połówkowych a dziś normalnie się nie poznaję.

Vampire lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Panna_Justyna Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baileys, ja mam zastrzyki 2x dziennie

7v8r3e3kkmc46f7u.png

23.08.2018 [*] Nasza Dziewczynka (11+0 tc)
    23.08.2017 [*] Nasz Chłopczyk (8+5 tc)

Dodatnie ANA
    MTHFR 1298A (homozygota)
    PAI-1 4G/5G
    Fatalne cytokiny
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Co do oliwki to nie wiem ale czytałam że jeśli z pupa się nic nie dzieje to tylko natłuszczac, znajomi polecają zwykły linomag. Bepanthen zdaje się wysusza.

bepanthen nie wysusza, wysuszaja kremy z tlenkiem cynku np. Nivea do pupy, sudocream

Klara Wysocka lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna_Justyna wrote:
    Hej :) chciałabym zapytać dziewczyny z zastrzykami z heparyny o badania APTT, INR, fibrynogen i czynnik X A. Te badania robicie naczczo , przed czy po zastrzyku z porannej heparyny? Bo zapomniałam spytać lekarza a nie mogę znaleźć info w necie, kiedy się to bada ;/

Ja teraz pytałam lekarza - bo znowu mi coś tam zaleciła (chyba aptt i d-dimery). Powiedziała, że dla niej nie ma znaczenia, bo heparyna ma dość długi czas połowicznego rozkładu (czy jakoś tak) więc mogę robić przed albo po zastrzyku. Ja biorę zawsze rano - nie pamiętam jakie miałam zalecenia - ale chyba tak wyszło, że prolutex wieczorem i fraxiparine rano. Potem zawsze już tak robiłam.

Panna_Justyna lubi tę wiadomość

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale napisaliście duzo przez caly dzien:)
    U mnie dzis super, 1 skurcz tylko mialam - liczę jutro na dobre wiesci u gina, ale rozczarowania tez sie boje:( udalo mi sue zlapac wizyte na 10:30 zamiast 15:30, wiec jestem happy ze mniej godzin stresu mnie czeka. Poprosze oczywiscie o kciuki!
    Frida - jakie imiona rozważanie? Z ciekawości pytam, u nas tez nadal nie ma decyzji.
    A propos wizyt u 2 lekarzy to mnie to akurat uspokaja bardzo, mam wrazenie ze jak jeden cos przeoczy to jednak drugi ma szanse zauważyć, moze przewarazliwiona jestem. Choc 9.04 ide w sprawie kwalifikacji do porodu do lekarza z Żelazne j i jak mi kaze przychodzić juz systematycznie to juz bedzie przesada. Zreszta od razu mu powiem ze lekarza prowadzącego nue zmienię, bo zadowolona jestem. Moj gin bierze za wizyte 180-200 zl, nie wiem czy za zwykle usg dokucza, za te 3 szczegółowe ba pewno - wtedy chyba wychodzi z wizyta gos ponad 300 zl. Ake od nas jeszcze nie wziął ani złotówki w tej ciazy, bo to szef kliniki w ktorej pracuje tez moj maz. Jestesmy mu strasznie wdzięczni, Bo oszczędzamy na prawde konkretna kase, a za badania płacimy tez tylko koszty laboratorium, nuecwuwm czy wiecie ze w Synevo morfologia kosztuje całe 1,63zl!Oczywiscie juz mysle jak ginowi sie odwdzięczyć, zwykle po ciazy cos kupuje ładnego i jak ide na wizyte podłogowa to pokazujemy maluszka i dajemy prezent, ale strasznie trudno cos fajnego wymyślić. Jakies inspiracje?
    Co fo kosmetyków to tez jestem fanka ‚im mniej, tym lepiej’. Zamowilam juz do PIT linomag - koniecznie maść, No ktem jest z kwasem bornym i do mycia tez z Linomaga - zel, jest od pierwszych dni zycia. No i tez jestem fanka krochmalu - swego czasu gotował sie u nas codziennie, nie bylo jeszcze gotowych w sprzedaży. I wystarczy, nie smaruje niczym po kąpieli. A szczegolnie jestem przeciwna emolientom bez wskazań (typowo polska moda), oliwkom i talkom zapychajacym.

plinka89, Niebieska Gwiazda, OlaWi, kayama lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Balleys - mysle ze z tych 4 wózków najbardziej przypadnie Ci go gustu Joolz, jesli chcesz cos z mocna amortyzacja, ale musisz koniecznie pomacać i sie przejechac. Pamiętajcie tez ze amortyzacja kest najlepiej wyczuwalna przy lekko obciążonym wozku - ja wkładałam choc z butelke, dwie wody zeby poczuć jak wszystko dziala:) Moja siostra swego czasu chciala Joie Mytrax - o ile spacerowka jest spoko, to moim zdaniem z gondola porażka - mala ta gondolka, wąska strasznie, szczegolnie na zime przy dpieorku lub kombinezonie, w lutym nie wciśniesz dziecka i amortyzacja dla mnie slaba. Zerknij jeszcze na Hartmann Vip.

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia mieliśmy kilka propozycji, ale już naprawdopodobniej zostanie Rozalia :)

Anhydra, Agagusia, Bobby29, OlaWi, Smerfelinka, Ania95, Marimiko lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia pięknie, u nas będzie Aleksander❤

Frida91, Klara Wysocka, OlaWi, Smerfelinka, Marimiko lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga-kciuki za jutrzejsze wizytę i szyjkę!

Baileys- ja robie zastrzyki z Clexane rano, bo badanie anty Xa jest wymóg aby robić po 4h od podania heparyny...i jak wieczorem podajesz to lab raczej zamknięty ;)

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • MartaMartaMarta Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2019, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna_Justyna wrote:

Ja mam zlecone zbadanie anty-xa, mam być w laboratorium 4h po podaniu heparyny.

Starania ponad 2 lata
    30 lat, AMH 0,88, V Leiden +, NK 15%
    ivf sierpień :( crio wrzesień :( grudzień :)
    w4sqs65gto9pmrq3.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksander ładnie :) Oluś czy Alek?

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Agagusia mieliśmy kilka propozycji, ale już naprawdopodobniej zostanie Rozalia :)
    No i co tu jest do obśmiewania?!
    Weź się nie przejmuj komentarzami, nikt za Was życia nie przeżyje 😉
    Agusia, skoro mąż pracuje z lekarzem w jednej klinice, to niech się podpyta współpracowników o zainteresowania czy hobby. Może ktoś będzie wiedział, czy jest fanem jakiegoś klubu piłkarskiego, czy jeździ na nartach, czy gra szachy.

Frida91 lubi tę wiadomość

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piekne imiona i Rozalka i Olek (jesli tak chcecie zdrabniać), Oli.
    U nas nadal nie ma zgodności - chlopcy chca Jerzyka (jest fajny, ale mi sie oczywiste zdrobnienie Jurek) nie podoba, ka jestem za Krzysiem. Tymek, Teoś, Henio juz chyba odpadli, byl jeszcze Igor rozważany, sle jakis taki ‚twardy’ w wymowie mi sie wydaje - chyba zostal sentyment po wymarzonej Idze:)
    Chyba w koncu wiem co u mnie te wymioty powoduje - progesteron! Juz mi prawie wszystko minelo, czasem mialam poranne mdłości. Az tu od piatku biore dobowo 300 mg luteiny i znow sie zaczęło - codziennie rano muli, przedwczoraj wieczorem zwróciłam cala kolacje, a dzis z drzemki obudziły mnie tez mdłości i skonczylo sie z glowa w misce. Ake nic, zniosę to z godnością, zeby tylko pomogła ta luteina. We wszystko ciaza h rak rzygam, a zawsze swój progesteron mialam dosyc wysoki plus keszcze 2-3 tabl duphastonu dobowo.
    Standardowo zaczelam doceniać cos jak to straciłam - boze jak mi dobrze po długiej kąpieli z takimi mega atrakcjami jak: odżywka na włosy i golenie nóg i podwozia :))) przez tydzien tylko szybki prysznic z byle szamponem co dwa dni, a dzis na takie atrakcje sobie pozwoliłam z okazji jutrzejszej wizyty:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 21:33

Frida91 lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • Panna_Justyna Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaMartaMarta wrote:
    Ja mam zlecone zbadanie anty-xa, mam być w laboratorium 4h po podaniu heparyny.
    Wow ! A co wtedy z jedzeniem? Macie być naczczo czy po śniadaniu?

7v8r3e3kkmc46f7u.png

23.08.2018 [*] Nasza Dziewczynka (11+0 tc)
    23.08.2017 [*] Nasz Chłopczyk (8+5 tc)

Dodatnie ANA
    MTHFR 1298A (homozygota)
    PAI-1 4G/5G
    Fatalne cytokiny
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2019, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Aga-kciuki za jutrzejsze wizytę i szyjkę!

Baileys- ja robie zastrzyki z Clexane rano, bo badanie anty Xa jest wymóg aby robić po 4h od podania heparyny...i jak wieczorem podajesz to lab raczej zamknięty ;)

Nigdy nie miałam wykonywanego tego badania...tylko APTT i INR mi doktor zleca. Dlatego nie zwracałam uwagi na porę podania zastrzyku. Hmm, muszę dopytać w takim razie na jutrzejszej wizycie

• OlaWi Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Chyba hormony ciążowe padają mi już na łeb. Normalnie sie nie przejmowałam tak głupotami co tam kto gada, a ostatnio byle jakiś głupi tekst i mnie potem dołuje albo denerwuje. Mój brat obśmiał np. nasze pomysły na imiona dla dziecka, albo babcia walnęła mi tekstem, że robię się coraz grubsza a ja już ryczę potem i przeżywam to... Jeszcze wczoraj miałam super humor, byłam zadowolona po tych połówkowych a dziś normalnie się nie poznaję.

Ja miałam całkiem dobry humor, dopóki się nie zorientowałam, że jutro mam do zrobienia glukozę.. Małż jak przyszedł z pracy myślał, że coś się stało, bo miałam łzy w oczach. Już czuję ten rzyg. Wstyd i hańba w przychodni. Trzymajcie kciuki, żebym chociaż zdążyła wypić :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 21:15

Agagusia, Frida91, Bobby29 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Potknę imiona i Rozalka i Olek (jesli tak chcecie zdrabniać), Oli.
    U nas nadal nie ma zgodności - chłopski chca Jerzyka (jest fajny, ale mi sie oczywiste zdrobnienie Jurek) nie podoba, ka jestem za Krzysiem. Tymek, Teoś, Henio juz chyba odpadli, byl jeszcze Igor rozważany, sle jakis taki ‚twardy’ w wymowie mi sie wydaje - chyba zostal sentyment po wymarzonej Idze:)
    Chyba w koncu wiem co u mnie te wymioty powoduje - progesteron! Juz mi prawie wszystko minelo, czasem mialam poranne mdłości. Az tu od piatku biore dobowo 300 mg luteiny i znow sie zaczęło - codziennie rano muli, przedwczoraj wieczorem zwróciłam cala kolacje, a dzis z drzemki obudziły mnie tez mdłości i skonczylo sie z glowa w misce. Ake nic, zniosę to z godnością, zeby tylko pomogła ta luteina.
    Standardowo zaczelam doceniać cos jak to straciłam - boze hak mi dobrze pi długiej kąpieli z takimi mega atrakcjami jak: odżywka na włosy i golenie nóg i podwozia :))) przez tydzien tylko szybki prysznic z byle szamponem co dwa dni, a dzis na takie atrakcje sobie pozwoliłam z okazji jutrzejszej wizyty:)

Jest teoria, że progesteron upośledza trawienie, powoduje refluks - np. u mnie, i spowalnia perystaltykę jelit. U mnie faktycznie powoduje refluks a co za tym idzie wymioty. U Ciebie dodatkowo na pewno działa stres. Stres w ciąży też jest przyczyną wymiotów i mdłości. Kumulacja 'szczęścia'. Współczuję. Mi się też zdarza jeszcze przytulić muszle, niestety jeszcze mi nie odstawił całkiem progesteronu.

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, trzymam kciuki za jutrzejsze wizyty i badania.

Ja mam drugie połówkowe w pt i nie mogę się doczekać.

U mnie w rodzinie Kazik tez nie spotkał się ze zbyt entuzjastycznym przyjęciem. Mama wprost powiedziała, ze jej się nie podoba, brat robi dobra mine do złej gry 😁. Tylko mojej siostrze się spodobało. Od męża z rodziny siostra bardzo brzydko zareagowała, takim właśnie obsmianiem, coś w stylu weźcie nie róbcie siary. Coś czuje, ze temat będzie miał kontynuacje na urodzinach Julka za dwa tygodnie. Raz przyjęłam to na klatę, ale drugi raz to się tak na niej przejadę, ze więcej nie skomentuje 😁.

Jeśli chodzi o pielęgnacje to dla mnie zielony linomag to must have. Tani a robi robotę. Świetnie zabezpiecza pupkę pod pieluszka i nam tez pomógł uporać się z ciemieniucha. Da kąpieli na początku używałam płynu dla dzieci z Nacomi. Bardzo fajny i czasem wracam do niego jak robię zakupy w aptece internetowej. Stacjonarnie go jeszcze nie spotkałam.

aadd84dc14.png[/url]
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kobitki,
    Postaram się Wam wrzucić kilka linków dziś lub jutro, mam jakiś etap teraz totalnego nieogarnięcia, zaczyna mi ciążyć tona obowiązków, a jak wracam wreszcie do domu to siedzę na kanapie odmóżdżona totalnie.

Wszystkim gratuluję udanych wizyt!

Frida- oj coś wiem o hormonach, mnie wpędzają ostatnio w doła ale zwalam jak wszyscy na przesilenie :) poza tym Rozalia to prześliczne imię ❤️ Szymon mówi, że będzie do niej startował :)
    Anhydra - Aleksander też był naszym typem, ale kolega z pracy małża ma syna Olka więc się bali, że nie będą wiedzieć o czym dziecku mówią 😂

Chciałam napisać tyle, ale mój zgąbczony mózg zdążył zapomnieć o co tak właściwie mi chodziło :/
    Aha, mam bardzo dużo sprawdzonych linków do gadżetów dziecięcych z aliexpress, jak nie chcecie spamu to możecie pisać co by się Wam przydało :)

Frida91, OlaWi lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
‹‹ 462 463 464 465 466 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ