X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:
    Chciałabym nazwać córkę po mojej zmarłej mamie a rodzina nam wsiada na głowę że ściągniemy na dziecko pecha. Po pierwsze imię podoba się mi i mojemu mężowi a poza tym chciałabym w ten sposób uczcić jej pamięć co sądzicie? Iść za głosem serca czy posłuchać rodziny

Pierwsze słyszę, żeby to miało pecha ściągać... Czego ludzie nie wymyślą :/
    Wg mnie powinnaś dać córeczce imię po swojej mamie skoro Wam się podoba :)

emi2016, OlaWi, Agagusia lubią tę wiadomość

• Chimera Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss nie słuchaj rodziny-zrob jak Ci serce dyktuje. Nie rozumiem tych zabobonów że ściąganiem pecha na dziecko.

emi2016, joan85, wiki2 lubią tę wiadomość

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z kolei panuje przesad, zeby nie dawac imion spośród zyjacych wsrod bliskiej rodziny.
    Akurat mi to nie przeszkadza, bo nie jestem fanka dzuniorow :D

Nacha, emi2016, joan85 lubią tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W którym miejscu brzucha czujecie ruchy?

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruchy czuje na dole pod i trochę na blizna,po lewo na całej wysokości od dołu gdzieś do pępka nawet trochę nad(tak mi sięga macica),bardziej po prawo mam łożysko i tam czasem ale bardzo delikatnie.

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss ja też bym dała tak jak się wam podoba. Nie przejmuj się żadnymi przesądami bo to bzdury.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    W którym miejscu brzucha czujecie ruchy?

Ja czuję w różnych miejscach :D i na dole po prawej i lewej, i po środku, często też przy samym pępku, a czasem się zdarza, że bardzo nisko na wzgórku ;)
    Wczoraj czułam na środku podbrzusza, ale z prawej i lewej równocześnie (może młody się przeciągał) :)

wiki2 lubi tę wiadomość

• Kalija Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:
    Chciałabym nazwać córkę po mojej zmarłej mamie a rodzina nam wsiada na głowę że ściągniemy na dziecko pecha. Po pierwsze imię podoba się mi i mojemu mężowi a poza tym chciałabym w ten sposób uczcić jej pamięć co sądzicie? Iść za głosem serca czy posłuchać rodziny

Iść za głosem serca.

Twoja sytuacja jest potwierdzeniem słuszności mojej teorii - nie zawsze warto dzielić się z bliskimi pomysłem na imię dla dziecka. Po co Ci taki dodatkowy stresik.

Frida91, joan85 lubią tę wiadomość

dqprgu1royghdo7j.png
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    U nas z kolei panuje przesad, zeby nie dawac imion spośród zyjacych wsrod bliskiej rodziny.
    Akurat mi to nie przeszkadza, bo nie jestem fanka dzuniorow :D
    Też nie jest fanką. Jedna znajoma mojej mamy ma męża Adama i synowi też dali tak na imię. Póki był chłopcem to jeszcze ok, ale teraz efekt taki, że gość ma 30+, a wszyscy do niego mówią Adaś żeby się z ojcem nie mylił.

Ja ruchów nadal nie czuje-nic a nic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 11:20

Klara Wysocka lubi tę wiadomość

• Sylvka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Zaczynamy 22 tydzień i 6 miesiąc! Wiem, że się powtarzam ale kiedy to minęło powiedzcie?!
    Mały tak bryka, że już spokojnie można to zaobserwować i mąż też to czuje, czego jeszcze nie dawno nie można było wychwycić.
    Czuję się naprawdę szczęśliwa, mogąc to wszystko wreszcie przeżywać.

Ania95, Chimera, Kalija, Marcelina85, Frida91, DrzewkoPomarańczowe, emi2016, Bobby29, OlaWi, magnolia29, Smerfelinka, Mary Magdalena, Agagusia lubią tę wiadomość

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:
    Zdecydowanie za głosem serca!
    Nie wierz w przesądy!

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera wrote:

Ja ruchów nadal nie czuje-nic a nic.
    U mnie to samo

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • Chimera Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara Wysocka wrote:
    U mnie to samo
    To pocieszające, zwłaszcza że jesteśmy praktycznie na tym samym etapie :)

Klara Wysocka lubi tę wiadomość

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Ruchy czuje na dole pod i trochę na blizna,po lewo na całej wysokości od dołu gdzieś do pępka nawet trochę nad(tak mi sięga macica),bardziej po prawo mam łożysko i tam czasem ale bardzo delikatnie.

Uff, czyli raczej nizej niz wyzej :) to u mnie podobnie! Na logikę wydawalo mi sie to ok, ale pamietam, ze corka strasznie po zebrach kopala, z tym ze musialo byc to później.

Co do luxmedu, nie twierdzę, ze wszyscy lekarze tam to konowaly, po prostu akurat nie znam babeczki i nie mam gdzie sprawdzic opinii. Bylam badana w poniedziałek, wiec średnio mam ochotę na pobowne wpychabie palucha, tym bardziej, ze szczegolnoe w ciazy wole byc badana delikatnie, a roznue to bywa...
    No nic czekam do soboty i zobaczymy co uda mi sie wynegocjować i tak najważniejsze by informacje byly dobre!

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    Cześć dziewczyny. Zaczynamy 22 tydzień i 6 miesiąc! Wiem, że się powtarzam ale kiedy to minęło powiedzcie?!
    Mały tak bryka, że już spokojnie można to zaobserwować i mąż też to czuje, czego jeszcze nie dawno nie można było wychwycić.
    Czuję się naprawdę szczęśliwa, mogąc to wszystko wreszcie przeżywać.
    A to nie jest tak że 5 miesiąc trwa do końca 22 tygodnia? Z tego co czytałam to niektóre mce mają po 4 a niektóre po 5 tygodni...

wiki2 lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do wieloródek:

dziewczyny proszę wypowiedzcie się jakie macie doświadczenia i/lub opinie. Chciałabym wstawić do sypialni łóżeczko, przewijak na łóżeczko i komodę dla dzidzi, ale zmieści się tylko łóżeczko z przewijakiem. I teraz zastanawiam się czy robić dzidzi miejsce w naszej szafie, by wszystko było w jednym pokoju pod ręką (do tego namawia mnie koleżanka), czy wystarczy jak rzeczy dzidzi (ubranka, pieluchy, kosmetyki) będą w pokoju dzidzi (tak planowałam) ? Może to za wcześnie na takie rozkminy, ale mam czas i mogę przeorganizować naszą szafę. Znając moje szczęście to niedługo każą mi znów leżeć a nie chcę takich rzeczy zostawiać mężowi.

A może wszystkie rzeczy , w tym łóżeczko z przewijakiem w pokoju córki a w sypialni tylko dostawka?

Napaliłam się na urządzenie pokoiku i mam już nawet mebelki wybrane :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 12:03

dqprgu1royghdo7j.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E_linka2 wrote:
    Ja ostatnio się przekonałam, że z tymi lekarzami nie ma reguły. W medicover raczej są w większości tacy nie przejmujący się. Jak bolała mnie pierś - zapisałam się do pierwszej lepszej lekarki (w opcji ginekolog dorośli - bo mamy jeszcze opcje prowadzenie ciąży), żeby poprosić tylko skierowanie na usg. Ku mojemu zdziwieniu siedziałam u niej 15 min, wypytala o wszystko, sprawdziła kartę ciąży, zadała za równo dół i górę. Zadko tam się trafiają tacy lekarze - bo dla mnie to profesjonalne podejście, ale bardzo się od niego odzwyczailam. Poprzednich dwóch lekarzy, gdy poszłam po skierowanie na badania mówiąc, że ciąża prowadzona gdzie indziej wypisalo papiery i nawet dobrze na mnie nie spojrzało.

E_linka zgadzam sie, nie ma reguły. Ja ostatnio poszłam do ginekolog w ramach pakietu enel-med - pierwszej z brzegu, tylko żeby wziąć zwolnienie bo chciałam kilka dni odpocząć po ostatnich migrenach, poza tym i tak nie miałam wyjścia bo z racji migren już prawie cały urlop wykorzystałam. Miałam na karrtce zalecenia od neurologa o tym że zaleca mi dużo odpoczynku i zwolnienie lekarskie, więc wiedziałam że nie będzie problemu ale na nic się nie nastawiałam specjalnie.

i zaskoczenie totalne. babeczka mimo lekkiego opóźnienia i wiedzy że i tak ciążę prowadzę gdzie indziej zebrała dość szczegółowy wywiad, zbadała palpacyjnie i detektorem wysłuchała tętno płodu - mimo, że powiedziałam jej że mam za kilka dni wizytę u mojej doktor prowadzącej. zupełnie się nie spodziewałam takiego porządnego potraktowania! oby wiecej takich lekarzy :)

emi2016, joan85 lubią tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:

Smutnamis ja bym szła za głosem serca, zwłaszcza że obydwojgu wam się podoba. pamietaj ze to wasz wybór i staraj się nie suerować opiniami z zewnatrz. opinię każdy swoją ma, a jak kultury przy okazji niewiele to zazwyczaj nie omieszka się tejże wygłosić. staraj się nie sugerować i nadajcie imię zgodnie ze swoimi preferencjami!

joan85 lubi tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija - Ja byłam w podobnej sytuacji i w sypialni mieliśmy łóżeczko na nim przewijak a na mojej szafce nocnej rzeczy do przewijania. W koszyczku miałam ok 10 szt pampersów, obok pojemnik na wodę i pudełko z gazikami, oprócz tego bepanthen - który stosowałam tylko jeśli coś się zaczerwieniło - czyli rzadziej niż raz na tydzień, a po za tym zostawiałam pupę suchą.

Smutnamiss - idź za głosem serca !

Dziewczyny - tak mi przykro... właśnei się dowiedziałam, że moja Babcia miała zawał :( Wiem, że ma już prawie 94 lata ( za 4 miesiące), ale jest w świetnej formie, chodzi, głowa pracuje lepiej niż u niejednego 20 latka... Martwię się o nią... To złota kobieta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 12:34

Kalija lubi tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutna, daj dziecku na imię tak jak Wam się podoba. Teksty o przenoszeniu pecha to jakieś bzdury.

Co do organizowania kącika dla malucha to u nas wyglądało to tak, ze w sypialni mieliśmy tylko łóżeczko (ale mamy mała sypialnie), z pokoiku Julka na początku w ogóle nie korzystaliśmy, mieliśmy tam tylko komodę z ubrankami. Przewijak z kolei mieliśmy tam, gdzie najczęściej przebywaliśmy czyli w salonie.

Kalija lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
‹‹ 465 466 467 468 469 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ