X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam artykuł u mamyginekolog żeby unikać farb z amoniakiem dlatego zapliła mi się zielona lampka. Może faktycznie inaczej było kiedyś a teraz jest inaczej... i są to nie znaczące ilości amoniaku.

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Ania95 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Ale się uśmialam z tych zabobonow ciążowych, że też ludzie w 21 wieku w to wierzą :D Moja mama mówiła tylko że jak mnie ciągnie do słodkiego to na córkę i akurat się sprawdziło haha.

Mnie też ciągnęło na słodkie i chłopak :) widocznie po tatusiu będzie kochał czekoladę ;)

• Sylvka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania95 wrote:
    Mnie też ciągnęło na słodkie i chłopak :) widocznie po tatusiu będzie kochał czekoladę ;)

Ja na początku miałam ochotę na kwaśne a od słodkiego miałam odrzut a teraz pochłaniałabym słodycze w ilościach kilogramowych to nie mogę 😥

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży najpierw kwaśne a potem słodkie.W obecnej najpierw kwaśne a teraz ostre.Za każdym razem syn.

• kayama Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i okazało się że musimy kupić wózek bo od mojej siostry się popsuł, używany był jeszcze przez brata szwagra i rozwalilin, :(( Jestem niepocieszona. Czyli muszę kupić używany wózek, przypomnijcie z tego co pamietam lepiej gondole niż wielofunkcyjny? Jak długo ona posłuży? I z dużymi pompowanymi kołami, głębszy niż plytszy, lekki aluminiowy, najlepiej z regulowana rączka. Co jeszcze? Buuu nie znam się na wózkach i nie zglebialam tematu.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    Ja na początku miałam ochotę na kwaśne a od słodkiego miałam odrzut a teraz pochłaniałabym słodycze w ilościach kilogramowych
    U mnie to samo, tylko jeszcze dochodzi mega pikantne jedzenie, takie, od którego usta pękają...

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    O ja mam dwa. A ile w efekcie przytyłas z Anielką? Próbuje ustalić czy po pogodzie będę musiała się odchudzać ;) Bo ciężko mi to idzie.
    około 16 kg, w dniu wypisu ze szpitala spadło 10kg, po dwóch tyg kolejne 3 kg, i 3 kg mi spadało powoli. ale przyznam ze na Boże narodzenie, sylwka, i okres przeprwadzki sobie wtedy pofogowalam i przytyłam w miesiąc 5kg :(

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam nadzieje, ze teraz waga przstopuje... bo jem dużo rozsądniej niż z Anielką... lekarz mówi, że co ciąża to inne tycie i moge mniej nawet przytyć

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Raz? Zdecydowanie za rzadko. Ja mam skierowanie na każdej wizycie czyli co miesiac. I wyniki co miesiąc są inne. Tak samo ogólne moczu.

Ale jak kobieta jest okazem zdrowia, a dziecko rozwija sie prawidłowo to po co kluc co miesiac?
    Normalnie morfo zalecane jest co rok, no to w ciazy moim zdaniem 3-4 razy wystarczy, w końcu to nie choroba ;)

Frida91 lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Smerfelinka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak mnie glukoza nawet nie tylko nie urosła, ale zmalała po 1 godz.? To podobno też nie najlepiej, tylko nie wiem, o czym to świadczy.

Moje wyniki:
    na czczo - 79,57
    po 1 godz. - 73,70
    po 2 godz. - 67,84

Nie dość, że infekcja się przyplątała, to jeszcze te wyniki takie dziwne. Jak ja bym chciała chociaż przez chwilę się niczym nie martwić ;)

Agagusia lubi tę wiadomość

👩37 lat 🧑40 lat

31.07.2025 - ⏸️ naturals 🤯
    1.08. - bHCG 16 mlU/ml 🍀
    4.08. - bHCG 45 mlU/ml 🤞
    6.08. - bHCG 99 mlU/ml 🍀
    8.08 - bHCG 287 mIU/ml 🤞
    19.08 - bHCG 7781 mlU/ml 🍀
    20.08 - jest ❤️
    26.08 - 0,77 cm Misia Haribo 🥰
    10.09 - 2,26 cm 😍
    29.09 - nifty prawidłowe - czekamy na zdrową Basieńkę 🩷
    6.10 - prenatalne super - 6,4 cm Dzidziutka 🥳
    3.12 - drugie prenatalne dalej super - 380 g 😍

15.05.2025 - transfer 💔
    8.02.2025 - transfer💔
    14.09.2024 - transfer ❄️- pusty pęcherzyk 💔
    kwalifikacja z MZ - 10.06
    21.08.2023 - transfer❄️ 💔
    luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży

22.07.2019 - urodził się Leon 🩵
    13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
    październik 2018 - ivf

starania od 2014

preg.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj jakiś feralny dzień. Nic nie załatwiłam, co miałam załatwić. Do tego wizyta u mamy mnie przytłoczyła. Kupiła tonę ubranek dla dziecka, chyba z 6 takich wielkich paczek rozmiary od 56 do 80. Dużo świątecznych ubranek, takich zestawów z reniferem itp. na rozmiar 80. O nie da sobie powiedzieć że 5 miesięczne dziecko nie będzie miało takiego rozmiaru. Ten ogrom ubranek, część mi się nie podoba nawet takie pstrokate, przytłoczyło mnie to. Do tego uwagi na temat imienia to już w ogóle. Mam doła. Nie wiem jak z mamą rozmawiać. Liczyłam, że dołożą się do łóżeczka albo niani.. a tu mnóstwo ubranek i nie zgadza się żeby cokolwiek zwrócić. Mam jakąś załamkę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2019, 16:54

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, ze co lekarz to inna opinia... Niektórzy dmuchają na zimne, od początku dają luteinę na podtrzymanie nawet jak jest ok. Co miesiąc posiew, morfologia itp. A inni jakoś podchodzą bardziej na luzie, jeśli wszystko przebiega fizjologicznie. U mnie wyniki były poprzednio ok i czuję się dobrze, może dlatego lekarz mi nie zlecał ponownego badania póki co. Zrobię dla własnego spokoju ale też myślałam, że raz na trymestr wystarczy a nie trzeba cl miesiąc... Usg w sumie też co miesiąc nie trzeba a jednak większość z nas ma, bo chodzimy prywatnie i jest w cenie wizyty. Ja szczerze mówiąc gdyby nie zwolnienie lekarskie to chyba nie latałabym aż tak często na wizyty...

Córeczka 08.2019 🩷
    Synek 10.2022 💙
    Synek 02.2026 🩵
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi
    Miałam podobny problem z moja mama ;) Ae w sumie kto Cie będzie pilnował co zrobisz z tymi ubrankami? Ja bym nie zakładała tego co.mi się nie podoba. A swojej zapowiedzialam ze już wystarczy i ze jak przesadzi to po prostu nie wezmę tego od niej. Rozumiem prezent no ale nie.mozna.kogos uszczęśliwiać na siłę. Nie przejmuj się tym i rob swoje ;)

Klara Wysocka lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 🩷
    Synek 10.2022 💙
    Synek 02.2026 🩵
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki w ciąży bardzo szybko mogą ulec zmianie.Dla przykładu trzy tygodnie temu miałam hemoglobine 13.9 a dziś już 12.7.Uważam,że to dlatego lekarze zlecają tak często badania.

kayama lubi tę wiadomość

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi, moja mama też nie potrafi się powstrzymać i nie zwraca uwagi na sezonowosc ubranek, rozmiary i na fakt, że jeszcze nie znamy płci dziecka...np. kupiła nam różowy ciepły kombinezonik w rozmiarze 56 - słodki, ale się zmarnuje :P

Ja już mam 8 kg na plusie :( wszystko przez wysokie TSH i wysoką glukozę. Z zalecenia mojej ginki od niedawna jestem na diecie ze strony slodkiemamy.edu.pl, ale mam wrażenie, że tyję na niej jeszcze szybciej, bo w ramach jej zaleceń jada się kanapki 6 razy dziennie, w tym 3 kolacje! Przed dietą nie jadłam tyłu węglowodanów :O

Mój gin na NFZ zleca morfologię i mocz co 3 tyg. A robiłyście test na depresję (skala Becka)? Moja ginka kazała mi przynieść rozwiązany na następną wizytę, podobno teraz jest taki wymóg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2019, 17:26

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Wyniki w ciąży bardzo szybko mogą ulec zmianie.Dla przykładu trzy tygodnie temu miałam hemoglobine 13.9 a dziś już 12.7.Uważam,że to dlatego lekarze zlecają tak często badania.
    No ale nadal jest w normie... Przecież nie umrze się od razu jak coś nawet lekko spadnie...

Domi_tur, plinka89 lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 🩷
    Synek 10.2022 💙
    Synek 02.2026 🩵
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam morfo i mocz na każda wizytę, ale to chyba trochę na wyrost względem zaleceń. Mi to pasuje bo hemoglobina spada z wizyty na wizytę i lepiej mi ze to jest kontrolowane. To samo mocz, infekcja może się rozwijać bezobjawowo.
    Tsh i ft4 mam co 6 tyg, dziś właśnie robilam i pierwszy raz mam podane normy dla ciąży. W moim labie norma ft4 dla drugiego trymestru wynosi 9,73-17.
    Edit: zauważyłam ze są podane normy tsh dla ciąży i tu zdziwko: I trym do 4,59 II trym do 4,10, III trym do 3,15 🤔

A te zabobony ciążowe i dzieciowe to hicior. Mi się się kiedyś bardzo spodobało jak bratowa stwierdziła, ze jej córka po chrzcie jest grzeczniejsza 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2019, 17:45

aadd84dc14.png[/url]
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    No ale nadal jest w normie... Przecież nie umrze się od razu jak coś nawet lekko spadnie...

Ale w życiu nie chodzi tylko o to, żeby nie umrzeć ;).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2019, 18:09

Klara Wysocka, nick nieaktualny, kayama lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki badań i niestety nie są dobre. W medicover od razu zadzwonili i w sumę to dostałam skierowanie do szpitala :( moja lekarka na zwolnieniu i nie mam z nią kontaktu niestety. Dałam radę umówić się jeszcze na dziś do innego ginekologa - też bardzo dobrego. Jak on powie, że szpital, to niestety tak trzeba będzie zrobić.
    Mam anemię, ale to chyba nie jest jeszcze największy problem. Przyczepili się do d-dimerow, które są bardzo wysokie (pomimo, że biorę heparynę). W ciągu miesiąca skończyły ok. 4 razy w górę (teraz mam ok 3600). Sama nie wiem co myśleć. Czy któraś z was jet na heparynę i kontroluje d-dimery?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2019, 18:10

• Chimera Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś na Śląsku dzieci się bardzo szybko chrzciło i w sumie wcześniej się z nimi z domu nie wychodziło. Ja się urodziłam w czerwcu i gorąco było, więc moja mama wpakowała mnie do wózka, moją siostrę za rękę i poszła na spacer i w odwiedziny do swojej mamy. Pierwsze słowa mojej babci jak nas zobaczyła "Hesus Marija, z poganinem z domu wychodzić!!!" ;)

Domi_tur, joan85 lubią tę wiadomość

‹‹ 522 523 524 525 526 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ