X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Inhalowałam tą maseczką dziecięcą półroczniaka i jakoś szło. Po prostu będzie trochę dalej na brodę i górę noska zachodziła. MOgłabym Ci przesłać jej wymiary albo ew jak wygląda na drobnym prawie 4 latki, jeśli chcesz.

Aga bardzo dziekuje, to w takim razie Ci zaufam jako doswiadczonej mamie i go klikne 🙂 Nie jest to az taki duzy wydatek, a mysle ze sama tez chetnie skorzystam w okresie jesienno-zimowym.

Ja sie planuje spakowac do szpitala w taka wielka skorzana miekka torbe podrozna meża. Chyba ze ktos mi sprezentuje do czasu porodu Mommy Bag, to wtedy w nia, na te chwile szkoda mi na nią kasy

https://e-babystuff.pl/produkt/torba-podrozna-mommy-bag-kremowa/?gclid=Cj0KCQjwocPnBRDFARIsAJJcf951fz-dlyESymoipS4cM9dIhKRsS_bfC1BhkGhQyqX-K0TzAlcf7aAaAgiTEALw_wcB

A pakujecie sie w jedna torbe czy rzeczy Maluszka osobno?

• DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Torba poreczniejsza. Polecam kupić cienka, szmaciana, są za grosze w Decathlonie. Można je potem w pralce wyprać. Nie wiem jak to możliwe, ale ja nie pamietam czy pakowałem się w jedna czy dwie torby, ale chyba miałam osobno dla siebie i Julka. Teraz planuje zrobić inaczej. Wezmę dwie ale w jedna na porodówkę i jedna na sale poporodowa. Do tej na porodówkę zapakuje tylko to co potrzebne okołoporodowo dla mnie i Kazika.

Frida91, Nacha lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam biorę szczerze mówiąc byle jaką torbę podróżną, żeby móc ją potem dobrze wyprać po szpitalu. Pakuję się w jedną, bo z tego co czytałam o szpitalach w Poznaniu, to wszędzie dają dzieciom ubranka szpitalne, więc swoich nie biorę. Zapakuję tylko rzeczy na wyjście dla Malutkiej i dla mnie do osobnej torby,ale to mąż mi już dowiezie w dniu wypisu.

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam małą torbę z rzeczami dla małej i walizkę dla mnie. Najwięcej miejsce zajmują mi podkłady i pieluchy.

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2019, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A reczniki to mysle, ze chyba najlepiej te cienkie z decathlonu, najmniej miejsca zajma.. A dla Maluszka juz brac recznik frotowy z kapturkiem czy nie ma sensu?

A kupujecie koncowki do tej maszyny z pradami TENS? Wspominala nam ostatnio położna, ze to trzeba miec swoje jak sie chce skorzystac z tego znieczulenia. Gdzie tego w ogole szukac?

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baileys, racja z tym cienkim ręcznikiem. Sama zapomniałam że mam taki a na tą okazję będzie akurat :)
    Dla Małej nie biorę, bo ja nie chcę jej kąpać w szpitalu tylko już w domu jak wrócimy.

O tych końcówkach do Tensa też myślałam, czy nie zamówić gdzieś... Ile ich powinno być? Któraś z was stosowała to urządzenie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2019, 15:46

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    A reczniki to mysle, ze chyba najlepiej te cienkie z decathlonu, najmniej miejsca zajma.. A dla Maluszka juz brac recznik frotowy z kapturkiem czy nie ma sensu?

A kupujecie koncowki do tej maszyny z pradami TENS? Wspominala nam ostatnio położna, ze to trzeba miec swoje jak sie chce skorzystac z tego znieczulenia. Gdzie tego w ogole szukac?

Oswieccie mnie proszę dziewczyny o co chodzi z tą maszyną? 🙄

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    super podejście lekarki - chwali się. U nas było szybko szybko oby szczepić... Teraz mam inne podejście i będę rozmawiać o przebadaniu dziecka, a dopiero potem szczepić. A powiedz ściga was sanepid, czyli jednak lekarka was zgłosiła? czy kto was wzywa?
    obecnie dostaliśmy wezwanie dwukrotne z przychodni... z sanepidu jeszcze nie. ale lekarka mówi, żeby się tym nie przejmować :)

wiki2 lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Oswieccie mnie proszę dziewczyny o co chodzi z tą maszyną? 🙄
    https://www.gdzierodzic.info/artykul/81

Bobby29 lubi tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2019, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę sie pakowała w 2 mniejsze miękkie torby. Jedna torba do porodu i druga na sale poporodową. Wrzucalam juz spis co w której przy wyprawce do szpitala :)

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry pomysł z tymi ręcznikami :) ja na pewno pakuję dwie torby, jedna do porodu a druga poporodowa, tą pierwszą to spakuję w małą torbę na siłownię :) a drugą muszę w takim razie dobrze przemyśleć :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    Oj uwierz mi... to nie jest zależne... ja za kazdym razem miałam pogryzione do krwi... a przecież miałam małą przerwę między karmieniami i wydawałoby się, że piersi powinny być przyzwyczajone... i młodszy synek ładnie jadł, ale ... krew leciała strasznie... chyba z tydzień się męczyłam za drugim razem, za pierwszym razem 3 tygodnie walczyłam, ale Kuba miał problem z ssaniem... potem już było z górki :-)

Hmm mówisz że zawsze tak jest z karmieniem na początku ?? I trzeba się nastawić na te zmasakrowane brodawki ?

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się spakuje w średnia walizkę kabinowa, zobaczę czy się zmieszczę. Jak nie to jeszcze wezmę mała torbę. Ręcznik wezmę na wszelki wypadek ale też nie chce kąpać dziecka w szpitalu. Podoba mi się też pomysł pakowania zestawów ubranek z pieluszka w worki strunowe.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • joan85 Ekspertka

Wysłany: 31 maja 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny! Dłuuuugo mnie nie było ale jakoś najpierw nie miałam czasu pisać a potem uzupełniałam zaległości w forum i tak mi zeszło do dziś.

Anhydra - trzymam kciuki za jak najdłuższe dotrwanie w dwupaku!

Wyprawka powoli skompletowana, muszę tylko dokupić przewijak, fotelik na powrót ze szpitala pożyczę albo odkupię od kogoś za grosze, ewentualnie dokupię ze dwie paczki body. Dostałam co nieco ciuchów od znajomych, muszę to przejrzeć i posegregować a mąż podniesie dno łóżeczka, bo stoi skręcone tylko w najniższej pozycji ;). Ogólnie nie musiałam wydawać nie wiadomo jakiej fortuny, bo większość rzeczy mam jeszcze po starszym synu.

Cesarkę mam już umówioną na 6 sierpnia, tylko nie wiem jeszcze na którą godzinę. Dowiem sie na pre-assessment 1 sierpnia. Co do opieki, potrzebujemy tylko na jeden dzień, więc wykupimy jeden dzień półkolonii w szkole w dniu cięcia, bo tak to tata + rodzeństwo może spokojnie przyjeżdżać w odwiedziny i siedzieć nawet do 22. Pacjentki są oddzielone parawanami, więc nikt nikogo nie ogląda w trudnych momentach i badaniach przez położne/pielęgniarki.

Fizycznie czuję się całkiem dobrze, w pierwszej połowie maja miałam jakieś epizody osłabienia na granicy omdleń, na szczęście szybko przeszły. Cały maj dreptałam na kurs angielskiego, kolejny etap zaczynam 17 czerwca. Po świętach miałam jakieś epizodyczne krwawienie, podejrzewam, że mógł odnowić się polip, który zdiagnozowano przed zajściem w ciążę. Wspomnę o tym położnej za tydzień, żeby mnie skierowała na USG i sprawdziła, skąd te krwawienia.

Co do samopoczucia psychicznego jest już trochę gorzej, nie możemy się dogadać z mężem od jakiegoś czasu - najbardziej wkurza mnie jego odkładanie na ostatnią chwilę i ogólnie podejście "zrobię, nie musisz mi przypominać co pół roku". Ostatnio jak mi taki numer wykręcił, to odpłaciłam się podobnym gestem: chciał kawę po obiedzie, powiedziałam mu, że zrobię za miesiąc, tyle samo czasu ile ja go musiałam prosić o jakieś głupoty zajmujące max 10 minut czasu. Do tego zaczął głośno mówić o powrocie do Polski, do jego rodzinnej miejscowości i kupnie mieszkania - w zależności, ile dostanie odszkodowania za zeszłoroczny wypadek. Miał złamaną nogę, sprawą dopiero zajął się prawnik i to bardziej w kwestii wysokości, bo roszczenie już jest uznane. Generalnie zauważyłam jakąś totalną odmianę w poglądach, czasem bywa świętszy od papieża Franciszka a my zwyczajnie niewierzący (dziecko niechrzczone, ślub cywilny). Czasem jak się posprzeczamy, to przyrzekam sobie, że znajdę jakąkolwiek pracę, byle tu zostać.

Ja ogólnie mówiąc nie wyobrażam sobie tego powrotu i mieszkania w tym samym mieście, co zawsze wiedzący lepiej teściowie. Lubię ich ale na odległość, od czasu ślubu nawet nie jeżdżę do nich a na spotkaniach rodzinnych (śluby) rozmawiam wyłącznie o pogodzie. Starszy też będzie miał ciężko z przestawieniem się, zwłaszcza, że w Anglii już będzie w razie powrotu kończył drugą klasę a w Polsce musi zaczynać znowu od pierwszej. Już nie wspominam, że styl nauczania jest tutaj kompletnie inny niż to, co pamiętam ze swoich lat.

Z typowo ciążowych niusów, na szczęście nie mam cukrzycy ciążowej i po tym teście dostałam jakiegoś szału na pieczenie ciast, muffinków itp. Ostatnio przy wylewaniu polewy całkiem przypadkowo wyszły różne ciekawe wzorki na muffinach. Mężowi się bardzo podobały, choć efekt niezamierzony :). Ja się śmieję, że sądząc po moich zapałach w obu ciążach, to moje dzieci powinny zostać cukiernikami ale młody ciasteczka piecze ze mną jak go natchnie, a tak to marzy o zostaniu strażakiem. Od 2 r.ż go tak trzyma i co roku mąż go zabiera na dni otwarte straży pożarnej :).

To sobie popisałam :)

Misi@, DrzewkoPomarańczowe, Anhydra, Bobby29, Ania95, Limerikowo lubią tę wiadomość

06837800ba.png
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    Skład według INCI
    Aqua (Water), Dicaprylyl Carbonate, Titanium Dioxide (nano), Isopropyl Isostearate, Zinc Oxide, Cyclopentasiloxane, Isohexadecane, PEG-30 Dipolyhydroxystearate, Pentylene Glycol, Glycerin, Hydrogenated Castor Oil, Alumina, Sodium Chloride, Simethicone, Triethoxycaprylylsilane, Lonicera Caprifolium (Honeysuckle) Flower Extract, Lonicera Japonica (Honeysuckle) Flower Extract, Parfum (Fragrance).

Chyba ok? Co myślisz?
    Tak ten jest ok. Bo jest identyczny tylko rozni sie nazwa troche i ma kiepski sklad

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Dobrze że termin się znalazł i sprawa zalatwiona! A lody bardzo chętnie, sprawdzę kiedy kolejna wizyta, ale jakoś koło 20 czerwca :) dnia pewna nie jestem ale godziny już tak - 12:30, więc jeżeli zdarza ci się być w tym czasie dostępna to bardzo chętnie :)
    Super, generalnie do 15-16 jestem zwykle wolna, jesli nie mam lekarza ani niczego w przedszkolu. Pamietam ze mam wizyte 13 i 27.06. I 11 kolejna kwalifikacje do SN na Żelaznej. A moze jeszcze jakas Warszawianka chcialaby dolaczyc? Moze udaloby sie pierwsze forumowe spotkanie zorganizować:)

Bobby29 lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joan to ciekawe co piszesz o małym. Ja też zastanawiam się kim zostanie mój syn. On uwielbia konstruować i ciągle mówi, że będzie tworzył i kostruowal roboty i maszyny. No w końcu tata inżynier;)
    Dziś powiedział, że pojedzie do Japonii i będzie pomagał Japończyków projektować roboty ;)
    Os września zapisujemy to na zajęcia z lego i projektowania ( robotyke) zobaczymy czy nadal będzie zapał. On ma co prawda niecałe 4 lata ale uwielbia układać z klocków dinozaury, roboty i maszyny.
    Teraz ma klocki magnetyczne i to jest super zabawa ;)

Domi_tur, Bobby29 lubią tę wiadomość

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie ja sie dziwilam ze Wy w 1 torbe dacie rade sie spakować. Ja sie w walizke kabinowa ostatnio jak byla opcja szpitala 18tyg nie dalam rady zmieścić. Tez chyba wezme osobna torbe na porodówkę z pierwszym kompletem ubranek dla małego. I osobna walizke na potem z rzeczami dzieciowymi i moimi. Do tego dochodzi zgrzewka wody w malych butelkach z dziobkiem i poduszka mala do karmienia. Same podkłady na lozko, wkladki i pampersy dla dziecka miejsca mnostwo zajmuja, a gdzie jeszcze jakis kocyk, szlafrok cienki? Sporo jest duzych rzeczy do zabrania.

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Hmm mówisz że zawsze tak jest z karmieniem na początku ?? I trzeba się nastawić na te zmasakrowane brodawki ?

Szczerze mówiąc nie wiem, czy każda tak ma. Ale ja miałam 2 razy i teraz też na to nastawiam się... smaruje oliwka, nawilżam, kupiłam też maltan i bepanten. Chyba zacznę smarować pod koniec ciąży... nie wiem czy to coś da... może...

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 31 maja 2019, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joan, właśnie myślałam wczoraj o Tobie :). O Tobie i kilku innych dziewczynach, które przestały się nagle na forum udzielać. Fajnie, ze się odezwałas!

joan85 lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
‹‹ 754 755 756 757 758 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ