X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Kurcze taka lampa, ze pasowałoby wyprać ubranka, ale jakoś mi się wydaje wcześnie jeszcze. Nie pamietam kiedy prałam poprzednim razem.
    Wydaje mi się, ze jak poleżą w szafie 2 m-ce to będą z powrotem nieświeże. Używane miałam pochowane czyste, a nowe od razu po zakupie piore wiec wszystko już było prane. Chyba poczekam do lipca .

Ja właśnie piore i wydaje mi się, ze juz to robię na ostatnio chwilę... Potem nie widzę tej calej zabawy, juz mi sie ciezko wywiesza, choc corka dzielnie pomaga : D

To takie słodkie, jak 2,5 latka zachwyca sie nad ubrankami dla siostrzyczki 😍

Bobby29, Agagusia, zielonooka7 lubią tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Dziewczyny, orientowalyscie sie moze juz jak u Was jest z ktg ba koniec ciazy? Bo z tego co widze to baardzo roznie. Moj gin prywatny nie zaleca wcale, mowi ze nie na takich rekomendacji, nawet po tych dwoch cięciach, za to zeby mi wyjąc dziecko w ledwie zaczętym 37 tc to juz sa, niezle:) Na żelaznej tez dopiero po terminie, co 2-3 dni, mam nadzieje ciazy nie przenosić, bo to u nas i tak nie wskazane byloby. A pytalam dzis u położnej na nfz i oni generalnie zalecają standardowo po 37 tc raz-dwa w tygodniu. Polozna dzis byla mocno zdziwiona ze na Żelaznej dopiero po tp, skwitowała to : po terminie to sie rodzi, a nie ktg robi. Zalezy mi zeby miec to ktg od tego 36-37 tygodnia, boje sie ze z blizną po 2cc moze sie zaczynać cos dziac, w drugiej ciazy trafilam na patologie w 34tc z krwawieniem niewyjaśnionym, choc z łożyskiem wszystko bylo Ok. Ide do gina na nfz w czwartek to pogadam jak to ma wyglądać. Szczerze to chodze to niego cala ciąże glownie po to zeby miec na końcówce to ktg blisko domu i bez kolejek jak na Żelaznej wykonane. A jak jest u Was standardowo to rozwiązywane?

Ja w 1 ciąży tez mialam robione pierwsze dopiero w dniu terminu i mialam chodzic co 2 dni, ale na 2 juz zostalam :)
    Moj gin tez twierdzil, ze wcześniej nie bylo sensu mi robic. Ja sie wtedy w temat nie wglebialam, ale myslalm, ze ktg służy głównie ocenie sily ewentualnych skurczy, a reszte ocenia sie podczas wizyty glowjie na usg.

3jgx3e3kie55f15r.png
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ostatnio tylko tętno sprawdzili. bez pasów i leżenia, tylko takim czujnikiem. Jeśli nie ma wskazań to chyba nie robią, ostatnio gdzieś o tym czytałam.

Dziewczyny wiem, że temat był już poruszany otulacze czy kocyki? Wrzućcie linki.

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w przyszłym tygodniu mam się zgłosić do mojej na dyżur do szpitala. Zawsze to 200 w kieszeni zostanie. Ciekawe czy zrobią mi ktg. Powoli do mnie dociera że za miesiąc już będę na oddziale. Dzisiaj się ważyłam i jest 6 na plusie, z czego mała ostatnio ważyła już ponad 2 kg.

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• Ania95 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierniczkowa wrote:
    Ja w przyszłym tygodniu mam się zgłosić do mojej na dyżur do szpitala. Zawsze to 200 w kieszeni zostanie. Ciekawe czy zrobią mi ktg. Powoli do mnie dociera że za miesiąc już będę na oddziale. Dzisiaj się ważyłam i jest 6 na plusie, z czego mała ostatnio ważyła już ponad 2 kg.

Malusio przybrałaś. Ale to chyba zależy od wagi sprzed ciąży? Bo zaczynam się zastanawiać czy ja za dużo nie przybieram :P w piątek na wizycie było +10 kg. Wg kalkulatorów przybieram idealnie. A startowałam z wagą 51 kg. W sumie gin nic nie mówi, a po sobie widzę tylko brzuszek, więc staram się nie przejmować :P

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    W tych materiałach od położnej jest zamieszczona ankieta dot zdrowia psychicznego. Zrobiłam sobie i wg niej powinnam się skontaktować z psychiatra. Asap 🙈

A moglabys wkleic fotke z ankiety? Ciekawa jestem co mi wyjdzie :D

3jgx3e3kie55f15r.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nacha wrote:
    ja sie ciągle zastanawiam jakie ubranka do szpitala zabrać dla dziecka. Czy komplety typu body na dlugi rękaw i spodenki (półspiochy, spiochow na ramiączkach nie mam) czy body na krotki rękaw i pajace? 🤔
    Jak będziecie robic? Możecie pokazac (jak wam sie chce wstawiać foto) jak to bedzie u Was 😎😉

Tez rozkminiam i chyba zadzwonie do szpitala i zapytam sie wprost. Wprawdzie rodzilam tam juz, ale w listopadzie... Z tego co slyszalam temp na oddziale powinna byc stala, ok 24 chyba w szpitalach.

3jgx3e3kie55f15r.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normalnie to bym byla zachwyvona obecna pogoda, ale w ciąży to wszystko inaczej :D

To tak jeszcze w nawiązaniu do testu na depresję, o którym pisalyscie. Co ciekawe mi nikt nie proponowal.

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Tez rozkminiam i chyba zadzwonie do szpitala i zapytam sie wprost. Wprawdzie rodzilam tam juz, ale w listopadzie... Z tego co slyszalam temp na oddziale powinna byc stala, ok 24 chyba w szpitalach.
    tak w szpitalach w salach jest cieplutko na krotki rekaw jak dla nas
    ciut ochlody i przewiewu moze byc na korytarzu
    temp na sali moze byc wyzsza wszystko zalezy jakie lato na zew
    na czerwiec 2014 maz przyniosl maly wentylator i nastawialam na 1.szlo odetchnac w sali wreszcie bo mialysmy po zachodniej str

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2019, 16:02

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biore kaftaniki kopertowe z dl rekawem i spodenki, skarpetki, sliniaki
    pewnie spodenki sie nie przydadza na upal
    pamietam ze corka z czerwca 14 (upalyna 32) byla ubrana przez panie polozne w kaftanik z dl rekawem, pamper, skarpetki, czapeczke, zawinieta w rozek poscielowy
    na body trzeba uwazac bo bedzie pepek z klamerka do gojenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2019, 16:13

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania95 wrote:
    Malusio przybrałaś. Ale to chyba zależy od wagi sprzed ciąży? Bo zaczynam się zastanawiać czy ja za dużo nie przybieram :P w piątek na wizycie było +10 kg. Wg kalkulatorów przybieram idealnie. A startowałam z wagą 51 kg. W sumie gin nic nie mówi, a po sobie widzę tylko brzuszek, więc staram się nie przejmować :P
    Ja startowałam z dużą wagą. Więc mogę max 8 kg przytyć. Tyle dobrze że zakończyliśmy już przygodę z in vitro, więc w końcu waga zacznie spadać. Zero sterydów, hormonów i innych cudów na kiju.

Co do szpitala to biorę dwa komplety dla młodej bo nie wiem w co dam ją radę wcisnąć. Biorę pajaca, body z długim i krótkim rękawem, polspiochy i czapeczki dla rozmiarów 56 i 62 :) liczę że upcham ją w 56 bo dostałam śliczne rzeczy i chciałabym choć raz ją w to ubrać zanim wyrośnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2019, 16:20

OlaWi lubi tę wiadomość

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jeszcze nic nie pralam ani nie prasowalam
    musze zakupic proszek dzieciecy
    moje Szczęścia i tak nada laskawie prosic po 41tc by raczyly wyjsc,ani skurczy ani rozwarcia szyjka po 2cm

a maz tez swietnie pierze i prasuje w razie alarmu wiec myślę ze na koncowke zlece mu by partie na 1tydz wyprasowal
    malutkie rzeczy to blyskawiczna praca ;-)

Domi_tur, joan85 lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    Normalnie to bym byla zachwyvona obecna pogoda, ale w ciąży to wszystko inaczej :D

To tak jeszcze w nawiązaniu do testu na depresję, o którym pisalyscie. Co ciekawe mi nikt nie proponowal.

Właśnie, kiedy się wykonuje ten test? Czy to standard? Jak na razie moja prowadząca tez nic nie wspominała. Dziś jadę na pierwsze zajęcia szkoły rodzenia, może tam coś powiedzą.

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    Też miałam wrażenie, że powinien być odrębny test dla kobiet w ciąży, bo odpowiedzi na pytania typu "czy masz wrażenie że wyglądasz coraz gorzej" itp. raczej są w naszym stanie do przewidzenia...

Wolę rodzić tam, gdzie pracuje moja ginka, do której chodzę prywatnie. Wiem, że przyjeżdża na CC swoich pacjentek, ładnie szyje i w tamtym szpitalu są o niebo lepsze warunki, ale gdyby miał być wcześniak, rozważam Rydygiera i Madurowicza, a CZMP jest na ostatnim miejscu ze względu na warunki i poziom opieki. Byłam tam pod opieką poradni leczenia niepłodnosci, niewiele mi pomogli i moja ciąża to zasługa prywatnych wizyt, ale przepisałam się do poradni polozniczej, bo wiedziałam, że tamtejszy lekarz nie robi problemów z tą refundowana heparyna. Mogłabym przepisać się do poradni w szpitalu Rydygiera, ale nie wiem jakie podejście mają tutaj w tej kwestii...

Jeśli chodzi o podejście do heparyny i przepisywanie na nfz to chyba jest ok.Leżała ze mną na sali dziewczyna,która brała heparynę(za chwilę będzie rodzić) i od 7miesiąca ciąży chodziła do dr Jankowskiej w poradni.
    W szpitalu też z tym nie ma problemu.Heparrynę dziewczyny przechowują wlodówce u położnych.Na życzenie pacjentki położne robią zastrzyk.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2019, 17:13

Marcelina85 lubi tę wiadomość

• Bobby29 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, któraś z was kiedyś wrzucała link do takiego cieniutkiego szlafroka/narzutki z Ali, wtedy ten link już był nieaktywny, ale chciałabym sobie coś takiego sprawić - może któraś ma jakiś sprawdzony link? Może być Ali albo allegro.

Novum ICSI
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nacha wrote:
    ja sie ciągle zastanawiam jakie ubranka do szpitala zabrać dla dziecka. Czy komplety typu body na dlugi rękaw i spodenki (półspiochy, spiochow na ramiączkach nie mam) czy body na krotki rękaw i pajace? 🤔
    Jak będziecie robic? Możecie pokazac (jak wam sie chce wstawiać foto) jak to bedzie u Was 😎😉

Ja spakowałam 3 pajace, 3 body z krótkim i 3 z długim. Spodenek nie biorę, najwyżej mąż dowiezie. Zawsze można okryć nogi Kurczaka, pamiętam jak 7 lat temu moja siostra urodziła siostrzenicę. 35 stopni w sali. Dziecko w samej pieluszce całymi dniami leżało :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5de04f61357f.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2019, 17:19

Nacha, DrzewkoPomarańczowe, Agagusia, werni lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby na Żelaznej w szkole rodzenia bedziesz? Wlasnie jadą tam:) na wizyte w sprawie porodu. Doktorek z reguły nue robi usg, myslicie ze doświadczony lekarz jest w stanie uczniach ułożenie płodu w badaniu ręcznym przez brzuch? Ciekawa jestem czy sie przekręcił czy nadal pupa w dole. Wczesniej latwo mi to bylo ocenić po ruchach, teraz juz trudniej. Choc dwie noce temu w moim brzuchu byla jaka rewolucja i teraz kopie troche wyżej wiec moze, moze...
    Dam zbac po wizycie czy cos nowego wyszlo
    Marcelinka - a mize zapytaj o ktg w tym wybranym szpitalu. W Lodzii slyszalam dobre opinie o ProFamilii.

Marcelina85 lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Łodzi już nie ma ProFamilii

• Bobby29 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia na Madalińskiego. Na żelaznej już się nie załapałam, zapisywałam się jakoś w kwietniu i powiedziano mi że nie ma już miejsc tak żebym skończyła kurs te 3-4 tygodnie przed tp. Na zelaznej za to będziemy chodzić z moim na weekendowy kurs, bo chce żeby mój też był choć trochę przygotowany.

Novum ICSI
    2 mrożaki
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obejrzałam ostatnio na YouTube jak pakuję torbę do szpitala Edyta Pazura... Nie przepadam za nią i nie wszystko co zapakowała zabieram, ale dzięki niej wszystko mam w woreczkach strunowych przez co mega szybko można się wypakować/przepakować :)
    Zrobiłam podejście do trzeciej torby, walizka nie pomieściła wszystkiego, weekendowa torba też. Wyciągnęłam z papieru toaletowego i ręcznika papierowego rolki ze środka żeby je spłaszczyć nawet 😂

Ciągle zastanawiam się nad monitorem oddechu... Łóżeczko w sypialni jest na wyciągnięcie mojej ręki z łóżka, więc pierwotny plan był taki by nie kupować. Ale jako, że mój Kurczak zapowiada się wciąż mniejszy i chudszy, jeśli waga urodzeniowa sprawdzi się i będzie w granicach 2800-2900 to jednak to przydatny gadżet... Chyba zaraz po porodzie się wyklaruje :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
‹‹ 801 802 803 804 805 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ