X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    Acyklowir

https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/63605,ospa-wietrzna-u-kobiet-w-ciazy

Po 20 tygodniu dla dzidziusia nie powinno być powikłań w przypadku zakażenia. Jedynie jeśli wystąpi przed samym porodem, chyba może się nawet urodzić z ospą.

Dzieki. Napewno jutro zapytam lekarza, teraz sie tez zastanawiam bo mam poprane ubranka dla maluszka, one sa w tej samej szafie co nasze i starszego, niby ich nie dotykalam. Czy ja je powinnam jeszcze raz wyprac jak syn wyzdrowieje czy to juz z mojej str przesada? Przepraszam ze tak ze swoim i nie odnosze sie do waszych postow ale czasowo nie ogarniam, szczegolnie ze starszy teraz wiecej w domu niz w przedszkolu,a duzo zostawilam.sobienwlasnie na czerwiec lipiec :-(

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tych materiałach od położnej jest zamieszczona ankieta dot zdrowia psychicznego. Zrobiłam sobie i wg niej powinnam się skontaktować z psychiatra. Asap 🙈

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 11 czerwca 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisieninka_89 wrote:
    Dzieki. Napewno jutro zapytam lekarza, teraz sie tez zastanawiam bo mam poprane ubranka dla maluszka, one sa w tej samej szafie co nasze i starszego, niby ich nie dotykalam. Czy ja je powinnam jeszcze raz wyprac jak syn wyzdrowieje czy to juz z mojej str przesada? Przepraszam ze tak ze swoim i nie odnosze sie do waszych postow ale czasowo nie ogarniam, szczegolnie ze starszy teraz wiecej w domu niz w przedszkolu,a duzo zostawilam.sobienwlasnie na czerwiec lipiec :-(

Z tego co kojarzę wirus ospy jest bardzo nietrwały i po wyschnięciu nie zagraża. Nie da się zarazić przez kontakt z ubraniem chorego. Ale może dla pewności podczytuje trochę o tym.

Limerikowo lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie o laktator. Gdzie go przechowujecie i w czym? Mój póki co jest w pudełku w szufladzie przy łóżku. I tak go muszę jeszcze wyparzyć no a później będzie przecież w użyciu, gdzie go wtedy trzymacie? W kuchni? Przy łóżku? W czym go transportować np do szpitala (chce wziąć ze sobą do porodu lub przygotować do wzięcia) lub nawet w jakaś podróż? Nie mogę wymyślić jakiejś zadowalającej mnie opcji.

Ja chyba trzymałam w takiej torebce grubszej strunowej, czasem dodają do zestawu ubranek np. Albo moze jakas kosmetyczna zapinana? Koszyk niewielki w/na komodzie u dziecka? Jedna z przegrudek organizera w szufladzie komody? Polecam taki organizer:
    https://m2.ikea.com/pl/pl/p/storstabbe-pudelko-z-przegrodkami-bezowy-60426175/
    https://m2.ikea.com/pl/pl/p/skubb-pudelko-z-przegrodami-bialy-10185593/
    trzymałam tam skarpetki, czapeczki, obcinacz do paznokci, jakas masc do pupy sporadycznue uzywana i inne pierdoly.

Bobby29 lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W necie znalazłam tylko trzy zdania na temat hiperechogeniczności płuc u płodu.Jestem podłamana i chce mi się płakać.

Wysłany: 11 czerwca 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja laktator miałam w kuchni, non stop na suszarce bo był w ciągłym użyciu. Wcześniej po wydarzeniu przechowywała w bawełnianym woreczku ze ściągaczem.

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 11 czerwca 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    W necie znalazłam tylko trzy zdania na temat hiperechogeniczności płuc u płodu.Jestem podłamana i chce mi się płakać.

A ktoś zechciał w ogóle obejrzeć to ksero badania?

Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • OlaWi Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:

Nie przejmuj się na zapas. Musisz być silna, Twoje nastawienie wpływa na dziecko. Hiperechogeniczność to określenie związane z badaniem USG, które wskazuje na zapalenie płuc, tak ja to rozumiem, ale nie jestem specjalistą. Jeśli diagnoza się potwierdzi, oby jednak nie, dostaniesz leki i będzie dobrze! 🤞

https://eduson.pl/ultrasonografia-kliniczna/ultrasonograficzne-kryteria-zapalenia-pluc.html

Limerikowo, Niebieska Gwiazda, Bobby29 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgiz6fnyna.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisieninka_89 wrote:

ja bym wyprasowala na max temp zelazka to co mozna jak synek juz wyzdrowieje
    a reszte moze przewietrzyc na balkonie
    do czasu porodu zagrozenie zakażeniem powinno juz minąć

u nas na szczescie tez ospa sie nie wyklula ani moj polpasiec.4tyg minely na szpilkach

awantura na whatupie
    chrzestna corki tak sie obrazila o zwocenie uwagi o narazanie kobiety w ciazy i dzieci w kosciele i na uroczystosci ze udala ze zapomniala o urodzinach chrzesnicy
    komedia...
    i ok na drugi raz mi nie przyjdzie z odra szkolniaka na chrzciny
    niektorych trzeba uswiadamiac o chorobach zakaznych...mimo ze pracuja w bibilotekach ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2019, 12:29

joan85 lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Dziewczyny, orientowalyscie sie moze juz jak u Was jest z ktg ba koniec ciazy? Bo z tego co widze to baardzo roznie. Moj gin prywatny nie zaleca wcale, mowi ze nie na takich rekomendacji, nawet po tych dwoch cięciach, za to zeby mi wyjąc dziecko w ledwie zaczętym 37 tc to juz sa, niezle:) Na żelaznej tez dopiero po terminie, co 2-3 dni, mam nadzieje ciazy nie przenosić, bo to u nas i tak nie wskazane byloby. A pytalam dzis u położnej na nfz i oni generalnie zalecają standardowo po 37 tc raz-dwa w tygodniu. Polozna dzis byla mocno zdziwiona ze na Żelaznej dopiero po tp, skwitowała to : po terminie to sie rodzi, a nie ktg robi. Zalezy mi zeby miec to ktg od tego 36-37 tygodnia, boje sie ze z blizną po 2cc moze sie zaczynać cos dziac, w drugiej ciazy trafilam na patologie w 34tc z krwawieniem niewyjaśnionym, choc z łożyskiem wszystko bylo Ok. Ide do gina na nfz w czwartek to pogadam jak to ma wyglądać. Szczerze to chodze to niego cala ciąże glownie po to zeby miec na końcówce to ktg blisko domu i bez kolejek jak na Żelaznej wykonane. A jak jest u Was standardowo to rozwiązywane?
    ja mialam po 30tc co tydz ktg bo zle wychodzily.nawet po 35tc jezdzilam rano i wieczorem tak sie wylezalam pod pasami ze ho ho.corki jeszcze tak nie lubily ktg ze uciekaly i na bokach na plecach roznie bylo robione
    z tym ze 2ga corka miala szelki z pepowiny
    dzieci obie tak ulozone ze krwiaczki odcisniete na potylicy.z wiekiem bledna

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama, Niebieska Gwiazda, trzymam mocno kciuki żebyście trafiły na kompetentny personel, który Wam pomoże, żebyście mogły szybko wrócić do domu i w spokoju wyczekiwać szczęśliwego rozwiązania :)

Im bliżej końca, tym częściej zaczynam się zastanawiać jak rozegrać sytuację z dwiema kartami ciąży... Mój gin w CZMP jeszcze nie wie, że okulista wystawił mi skierowanie na cesarskie cięcie. Jeżdżę do niego co 3 tyg na drugi koniec miasta, tylko dlatego, że na prywatnych wizytach nie dostaję recept refundowanych na heparynę (którą muszę przyjmować do końca), a on bez problemu je wypisuje. Czasem czekam tam ze 4 h na wizytę, ale plusem jest, że w tej szpitalnej poradni jest KTG na NFZ od 30 tc przed każdą wizytą (co 2-3 tyg), a po 36 tc chyba co 3 dni. Ja miałam nawet wcześniej, przed podaniem immunoglobuliny. Trochę się boję, że przy samej końcówce coś wyjdzie nie tak na KTG i nagle położy mnie w CZMP i już tam zostanę... a jedzie się tam od nas ok. 40 min :/ Moja ginka, której bardziej ufam, pracuje w szpitalu bliżej mnie i tamten ma lepsze opinie, ale wpiszą mnie tam w grafik dopiero po 36 tc. W karcie ciąży z CZMP mam wklejoną informację o podaniu immunoglobuliny i nie wiem, czy powinnam ją również pokazać w tym drugim szpitalu przy porodzie, czy to nieistotne? Niby po porodzie i tak znowu mogą ją podać, po zbadaniu grupy krwi dziecka.
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    W tych materiałach od położnej jest zamieszczona ankieta dot zdrowia psychicznego. Zrobiłam sobie i wg niej powinnam się skontaktować z psychiatra. Asap 🙈

Witaj w klubie, u mnie jakiś czas temu w teście Becka na depresję wyszło 11 pkt,czyli tak na granicy i niedługo mam znowu wypełnić - jeśli wynik się nie poprawi, to też zaleca konsultację, bo grozi mi depresja poporodowa.

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)

Wysłany: 11 czerwca 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    Witaj w klubie, u mnie jakiś czas temu w teście Becka na depresję wyszło 11 pkt,czyli tak na granicy i niedługo mam znowu wypełnić - jeśli wynik się nie poprawi, to też zaleca konsultację, bo grozi mi depresja poporodowa.

Mi wyszło 19.

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 11 czerwca 2019, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    A ktoś zechciał w ogóle obejrzeć to ksero badania?

Mąż przyniósł dziś rano.Jeszcze się nie chwalìłam,że mam bo zabiorą do papierologii a najpierw chce wszystkie wyniki sprawdzić w necie.Jest druga kopia ale mąż zabrał do domu.

Wysłany: 11 czerwca 2019, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    Nie przejmuj się na zapas. Musisz być silna, Twoje nastawienie wpływa na dziecko. Hiperechogeniczność to określenie związane z badaniem USG, które wskazuje na zapalenie płuc, tak ja to rozumiem, ale nie jestem specjalistą. Jeśli diagnoza się potwierdzi, oby jednak nie, dostaniesz leki i będzie dobrze! 🤞

https://eduson.pl/ultrasonografia-kliniczna/ultrasonograficzne-kryteria-zapalenia-pluc.html

Dziękuję za link.Ja mam w szpitalu tylko komórkę więc szukanie mało komfortowe.
    Napisałam też do gina z Warszawy u którego prowadzę ciążę prywatnie.

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Niebieska, musisz chyba poprosic aktualnego lekarza prowadzącego o interpretacje tamtego badania, bo fostajesz sprzeczne informacje. Ew powtórzenie badania. Masz tez prawo do konsultacji z innym lekarzem Twojego przypadku. Moze idz do dyżurki i poproś o rozmowe. I pamietaj ze po deszczu zawsze wychodzi slonce! Teraz jest ciezko, alena pewno wszystko sie wyjaśni i jeszcze ta końcówka ciazy bedziesz sie cieszyła, zobaczysz. Trzymaj sie dzielnie!

Niebieska Gwiazda, joan85 lubią tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sie ciągle zastanawiam jakie ubranka do szpitala zabrać dla dziecka. Czy komplety typu body na dlugi rękaw i spodenki (półspiochy, spiochow na ramiączkach nie mam) czy body na krotki rękaw i pajace? 🤔
    Jak będziecie robic? Możecie pokazac (jak wam sie chce wstawiać foto) jak to bedzie u Was 😎😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2019, 13:58

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    Kayama, Niebieska Gwiazda, trzymam mocno kciuki żebyście trafiły na kompetentny personel, który Wam pomoże, żebyście mogły szybko wrócić do domu i w spokoju wyczekiwać szczęśliwego rozwiązania :)

Im bliżej końca, tym częściej zaczynam się zastanawiać jak rozegrać sytuację z dwiema kartami ciąży... Mój gin w CZMP jeszcze nie wie, że okulista wystawił mi skierowanie na cesarskie cięcie. Jeżdżę do niego co 3 tyg na drugi koniec miasta, tylko dlatego, że na prywatnych wizytach nie dostaję recept refundowanych na heparynę (którą muszę przyjmować do końca), a on bez problemu je wypisuje. Czasem czekam tam ze 4 h na wizytę, ale plusem jest, że w tej szpitalnej poradni jest KTG na NFZ od 30 tc przed każdą wizytą (co 2-3 tyg), a po 36 tc chyba co 3 dni. Ja miałam nawet wcześniej, przed podaniem immunoglobuliny. Trochę się boję, że przy samej końcówce coś wyjdzie nie tak na KTG i nagle położy mnie w CZMP i już tam zostanę... a jedzie się tam od nas ok. 40 min :/ Moja ginka, której bardziej ufam, pracuje w szpitalu bliżej mnie i tamten ma lepsze opinie, ale wpiszą mnie tam w grafik dopiero po 36 tc. W karcie ciąży z CZMP mam wklejoną informację o podaniu immunoglobuliny i nie wiem, czy powinnam ją również pokazać w tym drugim szpitalu przy porodzie, czy to nieistotne? Niby po porodzie i tak znowu mogą ją podać, po zbadaniu grupy krwi dziecka.

A w ktorym szpitalu generalnie wolałabyś rodzic? Bez względu na odległość? Bo generalnie te 40 min to nie jest bardzo daleko jak na 1 porod. Ja tez mam Ok 40 min, w korkach sporo wiecej do mojego szpitala i jakos nie mam strachu ze nie zdaze, mimo ze to 3 porod. Bede widziała jak sie akcja rozwija, jakie sa godziny i wtedy podejmę racjonalna decyzje. Pierwsze porody trwają zwykle ok parunastu godzin, raczej nie mniej niz 6 od pierwszych skurczy, wiec jest duuuzo czasu:)

Test Becka tez robiłam, gin zerknął i schował do szuflady, nie wiem ile wyszlo. Ale najbardziej mnie rozbawiło pytanie czy ostatnio jest mi ciężej niz zwykle wykonywać codzienne czynności:) tak, zaznaczyłam, ze wszystko mnie ostatnio meczy:)

Marcelina85 lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też miałam wrażenie, że powinien być odrębny test dla kobiet w ciąży, bo odpowiedzi na pytania typu "czy masz wrażenie że wyglądasz coraz gorzej" itp. raczej są w naszym stanie do przewidzenia...

Wolę rodzić tam, gdzie pracuje moja ginka, do której chodzę prywatnie. Wiem, że przyjeżdża na CC swoich pacjentek, ładnie szyje i w tamtym szpitalu są o niebo lepsze warunki, ale gdyby miał być wcześniak, rozważam Rydygiera i Madurowicza, a CZMP jest na ostatnim miejscu ze względu na warunki i poziom opieki. Byłam tam pod opieką poradni leczenia niepłodnosci, niewiele mi pomogli i moja ciąża to zasługa prywatnych wizyt, ale przepisałam się do poradni polozniczej, bo wiedziałam, że tamtejszy lekarz nie robi problemów z tą refundowana heparyna. Mogłabym przepisać się do poradni w szpitalu Rydygiera, ale nie wiem jakie podejście mają tutaj w tej kwestii...

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W te upały takie jeżdżenie w korkach na drugi koniec miasta daje w kość już teraz, a co dopiero pod koniec co 3 dni na ktg...

Dzisiaj jedziemy do teściów na tydzień, ostatni raz przed porodem, mamy odebrać jakieś ubranka. Upiekłam sernik i mam mocne postanowienie trzymania nerwów na wodzy i nie wdawania się w dyskusje z teściem. Oby hormony nie spowodowały jakiejś kolejnej histerii...

OlaWi lubi tę wiadomość

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Jestem zła.
    Dzisiejszy obchód niczego nie wyjaśnił.Leukocyty na antybiotyku wzrosły w piątek były 19.3 a teraz są 21tys.W piątek na po obiedzie badanie,dziś na czczo,chyba to też ma znaczenie.
    Czekamy na wyniki d-dimerów.
    Chcą mi podać sterydy na rozwój płuc jutro,ale dopóki nie zrobią usg nie wyrażę zgody.Zresztą ja nie widzę u mnie ciąży zagrożonej.Szyjka długa twarda,zamknięta,skurczy mało i słabe bo podpatruje ich siłę na ktg.Jeśli zagrożone dziecko to ok mogę wziąć,ale dziecka nikt nie badał.

Pewnie, upominaj sie o to usg! Przeciez chyba maja sprzet w szpitalu!

Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
‹‹ 800 801 802 803 804 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ