X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Bobby super! Bardzo dobre wieści :) Masz teraz częściej przychodzić na kontrolę?

Za dwa tygodnie jeszcze raz do dr Kajdy, a w międzyczasie mam jeszcze normalna wizytę u mojej gin, więc teraz będę co tydzień sobie chodzić ja podglądać.

Frida91 lubi tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę na czczo a jak nie daje rady tego dnia na głodniaka to ide na drugi dzien. Czasem jak słabo śpie to wstaje głodna ze hej :)

• Bobby29 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Dzień dobry:)

Mam pytanko , morfologie robi się na czczo czy niekoniecznie ? Zawsze robiłam na czczo, ale dziś obudziłam się głodna jak wilk i zastanawiam się czy mogę jednak cis zjeść 🤔

Robicie morfologie i badanie moczy co miesiąc?

Ja robię na czczo raz w miesiącu przed każdą wizyta kontrolna u gin, ale jest chyba tak jak Domi pisze że jak bez pomiaru glukozy to chyba nic się nie stanie jak sobie coś lekkiego zjesz!

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:

Mam pytanko , morfologie robi się na czczo czy niekoniecznie ? Zawsze robiłam na czczo, ale dziś obudziłam się głodna jak wilk i zastanawiam się czy mogę jednak cis zjeść 🤔

Niekoniecznie na czczo :)
    Laborantka mówiła mi,że nie ma takiej konieczności jeśli nie robi się lipidogramu.
    Ja jednak z przyzwyczajenia zawsze robię na czczo- co miesiąc (mocz tez).

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kiedyś miałam taki problem, że bez śniadania nie mogłam wyjść z domu bo mnie skręcało z głodu, zawsze na krew chodziłam min 2 godziny po lekkim śniadaniu, mówiłam babeczkom że jadłam i nigdy nikt mi nie zwrócił uwagi :)

Byłam wczoraj nad jeziorkiem, było cudownie, nawet udało mi się trochę popływać i chwilę poopalać:) mam tylko takie przemyślenia, że nie znam patentu na opalenie tyłu w ciąży 😂 spacery to jednak za mało

Marcelina85, DrzewkoPomarańczowe, Agagusia lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Byłam wczoraj nad jeziorkiem, było cudownie, nawet udało mi się trochę popływać i chwilę poopalać:) mam tylko takie przemyślenia, że nie znam patentu na opalenie tyłu w ciąży 😂 spacery to jednak za mało

Trzeba wykopać dołek na brzuch 😂

DrzewkoPomarańczowe, plinka89, Chimera, Smerfelinka, Limerikowo, Niezapominajka5, werni, Misi@, Bobby29, Agagusia lubią tę wiadomość

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy ktorejs dzieciaczek jest owiniety pepowia? Co lekarz na to? Wczoraj na wiz waga rowno 2kg i ze moze byc duzy, ale mi sie wydaje ze jest ok, co myslicie?

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Borze szumiacy, podziwiam za leżenie na sloncu w taka pogode... Ja normalnie nie toleruje opalania w sensie celowego siedzenia na kocu, co najwyzej przy okazji ruchu jak plywanie, spacer, kajak, rower wodny. W ciazy przy 37 stopniach, to chyba by mi skora wyparowala nad jeziorem🙈 Jak bylismy w tym tyg na szkole rodzenia, to przyszla laska w odcieniu czerwono-braz z bialymi sladami po stroju kapielowym, nawet polozna sie jej pytala czy wie, ze w ciazy opalanie to niekoniecznie i ze istnieja filtry 😁

W Pzn dzis wreszcie chlodniej, w nocy popadalo i mozna odetchnac. Szkoda ze jutro ta absurdalna temperatura wraca.

Limerikowo, joan85 lubią tę wiadomość

• wiki2 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Dziewczyny, orientowalyscie sie moze juz jak u Was jest z ktg ba koniec ciazy? Bo z tego co widze to baardzo roznie. Moj gin prywatny nie zaleca wcale, mowi ze nie na takich rekomendacji, nawet po tych dwoch cięciach, za to zeby mi wyjąc dziecko w ledwie zaczętym 37 tc to juz sa, niezle:) Na żelaznej tez dopiero po terminie, co 2-3 dni, mam nadzieje ciazy nie przenosić, bo to u nas i tak nie wskazane byloby. A pytalam dzis u położnej na nfz i oni generalnie zalecają standardowo po 37 tc raz-dwa w tygodniu. Polozna dzis byla mocno zdziwiona ze na Żelaznej dopiero po tp, skwitowała to : po terminie to sie rodzi, a nie ktg robi. Zalezy mi zeby miec to ktg od tego 36-37 tygodnia, boje sie ze z blizną po 2cc moze sie zaczynać cos dziac, w drugiej ciazy trafilam na patologie w 34tc z krwawieniem niewyjaśnionym, choc z łożyskiem wszystko bylo Ok. Ide do gina na nfz w czwartek to pogadam jak to ma wyglądać. Szczerze to chodze to niego cala ciąże glownie po to zeby miec na końcówce to ktg blisko domu i bez kolejek jak na Żelaznej wykonane. A jak jest u Was standardowo to rozwiązywane?
    Mój mi powiedział, że będę miała po 36tyg co tydzień... mam jeszcze 3 ktg w ramach medicoveru bez skierowania, to może to wykorzystam wcześniej... A w 36tc robimy powiew itp i umawiamy się na cesarke. Stwierdził, że nie chciałby mi robić cięcie o 3.00 nad ranem z byle ekipa i chce umówić się na wcześniejszy termin... myślę że 38-39tc.

Agagusia, joan85 lubią tę wiadomość

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    dokładnie 2tygodnie temu waga małej oszacowana była na 940g, teraz na 1326, a to znaczy że przez dwa tygodnie przybrała niemal 400g. Jaki by ten margines błędu nie był - ważne że rośnie. A to znaczy że kontynuuję dietę odkurzaczowa, trudno, na odchudzanie przyjdzie czas - szkoda tylko że ten upał nie sprzyja apetytowi, a mój i bez upałów nie był jakiś spektakularny. Jeszcze raz dziękuję za kciuki!
    Bardzo do dobre wieści <3
    Oby dalej malutka ładnie rosła :)

Bobby29 lubi tę wiadomość

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • kayama Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja dziś mam usg brzucha, zobaczymy co wyjdzie, ostatnio na obchodzie lekarz powiedział że będziemy myśleć o wyjściu do domu :) Brzuch generalnie nie boli, chociaż w nocy krótko coś mnie pobolewalo i klulo pod prawym żebrem. Zero zgagi i refleksu, odzyskałam apetyt i w końcu zaczęłam normalnie jeść :) Teraz muszę uważać żeby za dużo nie utyc. Niestety na twardy brzuch nic mi nie poradzili, olewają to.bo z ciąża wszystko ok, dostałam tylko zalecenie dużych dawek magnezu. Ale pomacalam brzuch koleżanki z sali, która ma dużo większy niż ja i ma mięciutki :/ Muszę próbować coś z tym zrobić we własnym zakresie, w poniedziałek neurolog, w tygodniu fizjoterapia.
    Dzidzia się mocno rusza, skacze na wszystkie strony, fajnie bo zywotna tylko trochę to nieprzyjemne już na tym etapie :) Położona główka w dół, plecki z lewej.

Limerikowo, OlaWi, Misi@, Agagusia, joan85 lubią tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:

Ja robie badania krwi zawsze na czczo, choc rowniez spotkalam sie z pogladam, ze nie potrzeba. Morfo i mocz robie co ok. 3 tygodnie, tak jak mam wizyty u gina, bo on chce nowe wyniki na każda wizyte. Oprocz tego robie co 3 tyg APTT i INR.

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina, mąż myślał o tym żeby zrobić otwór w leżaku 😂
    Jak się leży przy brzegu pod drzewkiem z książką, a wiatr dość mocno smaga to i filtr 50 nie pomaga, przynajmniej ja mam taką karnację, że słońce łapie mnie w kwadrans a filtr tylko chroni przed czerwienią :)
    Nie wyobrażałam sobie siedzenia dopóki nie przyjechaliśmy na miejsce, wiaterek był cudny 😍 tak więc, plackiem nie leżałam nigdy na słońcu bo na szczęście nie muszę żeby zmienić kolor😁 ale widziałam tam dziewczynę na podobnym etapie ciąży (sądząc po brzuchu), która w pełnym słońcu kisiła się na ręczniku leżąc dobre kilka godzin plackiem 🙈 Mój mąż co godzinę patrzył na zegarek oburzony i stwierdził, że to trzeba zgłosić na policję, kobieta próbuje usmażyć własne dziecko 😂😂😂

joan85 lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kayama, super wiesci! Oby usg wyszlo dobrze🙂 A doradzili Ci co potem w domu działac na ta zgage i refluks, masz dalej brac leki? Pytam, bo moja zgaga ostatnio to koszmar, nawet migdaly i Rennie juz nie daja rady, chetnie bym sobie wykupila cos mocniejszego

kayama lubi tę wiadomość

• DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ta pogodę praktycznie się nie ruszam z domu. Tylko jak już koniecznie muszę coś załatwić. Ale już oczywiście jestem opalona, oczywiście nierówno bo to wszystko przypadkiem. Nie znoszę się opalać.
    Przez te upały mam problem z cera. Mam bardzo wrażliwa i mam mega podrażnienie od potu. Strasznie mi się twarz poci i wieczorem po myciu bardzo szczypie i jestem czerwona jak upiór. Nie wiem jak to rozegrać, nie chce myć twarzy za często bo to tez niezdrowo :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2019, 09:32

aadd84dc14.png[/url]
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam właśnie sms-a, że z kartą smyka do 15.06 dodatkowe 23% rabatu na ubrania i buty, łączy się z wyprzedażą :)

Smerfelinka, Nacha, OlaWi, werni, Misi@ lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzewko a czym myjesz twarz, jak wygląda Twoja pielęgnacja?

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzewko, a probowalas mycia olejkami? Ja uzywam na zmiane Resibo albo Miya (ten drugi mozna dostac nawet w Rossmannie) i nie mam podraznien. A tez mam skore z natury sklonna do roznych atopii itd.

Za nastolatki potrafilam sie smazyc pol dnia nad jeziorem, potem na szczescie zmadrzalam - poczytalam o skutkach slonca dla skory, a zwlaszcza dlugofalowych skutkach poparzen slonecznych i bez 50 na twarzy juz nie wychodze. Zauwazylam gigantyczna poprawe stanu skory od kiedy sie nie opalam. No i skora wyglada swiezej, mlodziej. Ludzie, ktorzy sie co sezon jarają, wygladaja bardzo szybko staro

werni, Agagusia, joan85 lubią tę wiadomość

• kayama Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Kayama, super wiesci! Oby usg wyszlo dobrze🙂 A doradzili Ci co potem w domu działac na ta zgage i refluks, masz dalej brac leki? Pytam, bo moja zgaga ostatnio to koszmar, nawet migdaly i Rennie juz nie daja rady, chetnie bym sobie wykupila cos mocniejszego

Myślę że tak, dostanę pewnie recepty. Ja biorę Polprazol no i trochę się jednak denerwuje, bo lek jest z kategorii C , nie zaleca się w ciąży, ale pocieszam się ze to już końcówka i dziecko tylko rośnie i dojrzewają płuca.. więc wady rozwojowe nie grożą. Ehh. Dziewczyny pisały tu o Helicid ze można i dobrze działa.

baileys, OlaWi lubią tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o opalanie to ja jestem biała jak ściana ;) Z domu nie wychodzę prawie przecież. Generalnie zawsze się łatwo opalam, ale też nie lubię, zwykle siedzę w cieniu. Smaruję się nawet w kraju 50, i ciało też, mimo wszystko skora się opala. Mi.wystarcza jak jest lekko brzoskwiniowa. No i teraz robią mi się przebarwienia więc lepiej unikać.
    A za młodych lat też się smażyłam na brąz :) i mogłam godzinami na słońcu wytrzymać. Na szczęście nie mam skłonności do poparzen.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2019, 09:59

n59ydf9h7aj0jxnd.png
‹‹ 809 810 811 812 813 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ