X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Dziewczyny, podrzucam temat pojemników na zużyte pieluszki. Macie? Planujecie kupić?
    https://www.ceneo.pl/;szukaj-pojemnik+na+zużyte+pieluchy

Mnie kuszą pieluszki wielorazowe - nie chciałabym dokładać tony śmierci rocznie w postaci zużytych pampków, które będą się rozkładać 500 lat :/ z drugiej strony nie wiem czy to rozsądny pomysł. Coś takiego jak pielucha tetrowa + ceratka (w roli wielorazowego pampersa) już chyba w ogóle nie funkcjonuje?

Używałam pieluch wielorazowych przy pierwszym dziecku i teraz też będę.Obecnie używa się majtek ceratkowych np akuku,najpierw pielucha,majtki ceratkowe a na to zwykłe majtki podtrzymujące.Majtki ceratkowe są dość duże i mają jeden rozmiar.Syn nosił je od początku.Niektórzy zakładają najpierw zwykłe majtki a potem ceratkowe,przytrzymać ceratkowe może body lubpajac.Pierwsza opcja wygodniejsza bo maluch możebyć w ceratkowych i zwykłych przez cały dzień i zmieniasz tylko tetre.Dla wygodnych są wkładki do pieluch które zatrzymują kupę tak by wszystko się nie zatrzymywało na tetrze.
    Z pampersów biodegradowalnych polecam bambo nature duńskiej firmy.Są bardzo wysokiej jakości.
    Na noc używaliśmy wielorazowych firmy milo.Wkłady są grube i jak maluch jest większy wystarcza na całą noc.Wystarczają na całe pieluchowanie bo są napki dzięki czemu pielucha większa lub mniejsza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2019, 19:30

Vampire, Kalija, werni lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Dziewczyny, podrzucam temat pojemników na zużyte pieluszki. Macie? Planujecie kupić?
    https://www.ceneo.pl/;szukaj-pojemnik+na+zużyte+pieluchy

Myślałam o koszu Sangenic z Tommee Tippee, ale zniechęciła mnie konieczność kupowania potem tych wkładów. Już nawet nie chodzi o cenę tylko o to, że trzeba o tym pamiętać, żeby zamówić na czas itd.
    Ostatecznie kupiłam kilka paczek Babyono pachnące woreczki na zużyte pieluchy za jakieś parę groszy. I tak wyrzucamy z mężem śmieci codziennie, czasem nawet 2 razy dziennie, więc wydaje mi się to lepszą opcją niż kumulowanie bomby biologicznej w specjalistycznym koszu przez ileś dni ;)

Kalija, wiki2 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2019, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się bałam, że pieluchy będą brzydko pachnieć.. Ale zdziwiłam się bo tak nie było. Puki co karmiła to kupki i siusiu nie smierdzialy A od 8 marca jak zaczął siadać to sądziłam co na nocnik rano i wtedy robił kupkę. Tak nauczył się, że jak chciał kupkę to wolał nocnik albo szliśmy do wc. W żłobku byli zaskoczeni...Ale przynajmniej pupy nie mial odparzonej i szybko pozbylismy się pieluch.nie mówiąc już, że nie nie smierdzialy bo po prostu
    Jak bylo tylko siusiu ;)
    Moja siostra dwa razy rodziła na Raszei i była zadowolona, ale to było 13 i 10 lat temu.
    Ja urodziłam na Lutyckiej i też jestem zadowolona..No ale mój prowadzący jest z-ca ordynatora więc może też inaczej byłam traktowana..choć wydawało mi się, że wszystkie czuły się bardzo dobrze. Teraz jest mniej personelu i inny ordynator więc niestety podejście też inne...A szkoda bo było wtedy bardzo fajnie

Vampire, werni, Applejoy lubią tę wiadomość

• Harumi Koleżanka

Wysłany: 7 lipca 2019, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dlaczego niby Polna jest taka zła??? Teraz tam są nowiutkie sale porodowe. Ja rodziłam tam 2 razy i złego słowa nie mogę powiedzieć. Swoje ubranka mogłam mieć i dostałam je z powrotem bez problemu.

Limerikowo lubi tę wiadomość

• Frida91 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Frida, a gdzie Ty chcesz w końcu rodzić?:) Ja po zajęciach w szkole rodzenia ostatecznie wybrałam jako pierwszy wybór szpital Raszei, a jako drugi Św. Rodzine. Z Lutyckiej zrezygnowałam po tym jak mnie potraktowali ostatnio na SOR, a Polnej nie chcę z przyczyn oczywistych.
    4 tygodnie temu znajoma rodziła w Raszei, to mówiła, że wszystkie rzeczy higieniczne dają, a ubranka ponoć można mieć swoje, tylko nie ma się gwarancji, że do nas wrócą, bo podobno szpital je daje do wspólnego prania i tyle je widzimy...
    Z tymi ubranka i to też tak słyszałam, że mogą już do nas nie wrócić a poza tym zawsze to mniej do spakowania no i do prania pozniej po szpitalu :)
    Ja też na 1 wybór mam szpital Raszei bo tam chciałam od początku a po ostatniej wizycie na IP tylko się w tym utwierdzilam. Gdyby nie było miejsc to ciągle się waham między Św. Rodzina a Polna i sama nie wiem bo w Sw. Rodzinie mnie zniechęca brak odwiedzin męża a na Polnej że to taki wielki moloch. Mam nadzieję, że mnie nie odesla. Postaram się jechać na ostatnią chwilę :D

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanko o maść do pupy - wielokrotnie przewijał się temat zielonego linomagu, ale czy jest on do stosowania na co dzień przy zmianie pieluszki ??? A jak nie ten zielony linomag, to co?? Zasypka?

https://www.aptekagemini.pl/linomag-puder-dla-dzieci-120g.html

Na stronie apteki jest napisane, że Linomag to LEK a jego zastosowanie to wspomagająco w leczeniu chorób skóry, takich jak wyprysk i odparzenia oraz stanach nadmiernej suchości skóry. Hm…

Edit:

zamówiłyście jakiś krem ochronny, krem z filtrem?
    Niby czytałam , że nie powinno stosować zbyt wielu kosmetyków, ale skład np. tego wydaje się być ok https://www.aptekagemini.pl/linomag-bobo-krem-a-e-50ml.html

SORRY za milion pytań, ale Wy aptekę macie już za sobą, a ja chyba niebyt uważnie czytałam Wasz wpisy w tym temacie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2019, 20:14

dqprgu1royghdo7j.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Harumi wrote:
    A dlaczego niby Polna jest taka zła??? Teraz tam są nowiutkie sale porodowe. Ja rodziłam tam 2 razy i złego słowa nie mogę powiedzieć. Swoje ubranka mogłam mieć i dostałam je z powrotem bez problemu.
    Ja sobie tez bardzo chwale szpital na Polnej i zamierzam 3ci raz rodzic tylko tam bo czuje sie bezpiecznie

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:
    Pytanko o maść do pupy - wielokrotnie przewijał się temat zielonego linomagu, ale czy jest on do stosowania na co dzień przy zmianie pieluszki ??? A jak nie ten zielony linomag, to co?? Zasypka?

Na stronie apteki jest napisane, że Linomag to LEK a jego zastosowanie to wspomagająco w leczeniu chorób skóry, takich jak wyprysk i odparzenia oraz stanach nadmiernej suchości skóry. Hm…

Moim zdaniem maść do.pupy jest potrzebna na jakieś 2 tygodnie do miesiąca. Jak się nie odparza można przestać stosować wcześniej.ja uzywalam zwykłego babydream z Rossmana na odparzenia bo nie wchłania się w pieluszkę a zostawał na skórze, doraźnie sudocrem - moze 3-4 razy. W szpitalu Miałam Bepanthen ale dla mnie to niewypał.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2019, 20:14

Kalija lubi tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija ziemony linomag przy każdej zmianie pieluszki (lub inny tłusty krem bez tlenku cynku), ten z tlenkiem cynku tylko jak już coś się dzieje - doraźnie. Zasypka działa podobnie jak krem z tlenkiem cynku czyli wysusza, czyli doraźnie. Takie przynajmniej mam wytyczne że SzR.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2019, 20:15

Kalija, wiki2, emi2016 lubią tę wiadomość

♥️ Matylda jest z nami od 15.08.2019 ♥️

Novum ICSI
    Czynnik męski (azoospermia -> cryptozoospermia)
    Punkcja 17.06.2017 -> 6 zapłodnionych komórek = 6 zarodków
    ET 20.06.2017 :(
    Crio 31.10.2018 :(
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pojemnika na pieluszki to ja chyba chce kupić, ale jeszcze nie wiem jaki. Ale chcę głównie dlatego że u mnie jest mało miejsca na śmieci i musiałabym że dwa razy dziennie latać wyrzucac, jak nie częściej, jeżeli jeszcze pieluszki dojdą. Więc dla mnie to będzie taki po prostu dodatkowy kosz, tylko bardziej fancy niż zwykły kubeł :p gdybym miała dużo miejsca na smieciuchy to myślę że ten zakup bym sobie darowała.

Ja tez kupiłam pieluszki bambiboo i w miarę możliwości będę starała się używać tych bardziej przyjaznych naturze. Natomiast wielorazowe są dla mnie nieosiągalne, sam koncept jest wspaniały ale ja wiem że nie będę miała w sobie tyle determinacji żeby być konsekwentna i szybko poszłabym na skróty..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2019, 20:19

wiki2, Vampire lubią tę wiadomość

Novum ICSI
    Crio 01.12.2018 Beta - 9dpt 109 - 11dpt 370 - 26dpt <3 Harmony OK. Dziewczynka <3
    2 mrożaki
  • Bobby29 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja już się zaczęłam stresować wizyta, a mam dopiero w środę. Cały czas gdzieś z tyłu głowy mi siedzi ta hipotrofia. Staram się ignorować te myśli i czymś się zająć, coś oglądać, ale i tak mam stresa. A wystarczyło by żeby tylko trochę młoda się ogarnęła z tym tyciem, bo jest na 9tym percentylu, przecież to prawie norma, no. I tak wiem że jest błąd pomiaru i tak dalej, ale żeby było fair to błąd pomiaru może być i w drugą stronę, więc mnie jako tako w ogóle to nie pociesza. Ech, złe myśli dziś mam.

Novum ICSI
    2 mrożaki
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wrote:

Edit:

zamówiłyście jakiś krem ochronny, krem z filtrem?
    Niby czytałam , że nie powinno stosować zbyt wielu kosmetyków, ale skład np. tego wydaje się być ok https://www.aptekagemini.pl/linomag-bobo-krem-a-e-50ml.html

SORRY za milion pytań, ale Wy aptekę macie już za sobą, a ja chyba niebyt uważnie czytałam Wasz wpisy w tym temacie ;)

Ja też mam Linomag maść, a na odparzenia masło z Nacomi https://www.aptekagemini.pl/nacomi-baby-krem-p-odparzeniom-100ml.html
    Do tego zamiast jakichś oliwek czysty olej migdałowy z Rossmanna (podkradam Młodej już teraz, bo to jest cuuuudo!) https://www.rossmann.pl/Produkt/Surowce-kosmetyczne/Botanicapharma-olej-migdalowy-czysty-100-250-ml,240225,8779

Krem z filtrem mamy taki, ma dobrą opinię Srokao plus sama używam kosmetyków z tej serii Emotopic dla siebie i są super https://emotopic.pl/produkty/dermo-ochronny-krem-mineralny/

• Kalija Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:
    Dziewczyny, ja już się zaczęłam stresować wizyta, a mam dopiero w środę. Cały czas gdzieś z tyłu głowy mi siedzi ta hipotrofia. Staram się ignorować te myśli i czymś się zająć, coś oglądać, ale i tak mam stresa. A wystarczyło by żeby tylko trochę młoda się ogarnęła z tym tyciem, bo jest na 9tym percentylu, przecież to prawie norma, no. I tak wiem że jest błąd pomiaru i tak dalej, ale żeby było fair to błąd pomiaru może być i w drugą stronę, więc mnie jako tako w ogóle to nie pociesza. Ech, złe myśli dziś mam.

Bobby współczuję Ci tego stresu, ja też się bardzo martwię czy córka urodzi się zdrowa. Myślę, że każda z nas ma takie myśli, przynajmniej od czasu do czasu. Bądź dla siebie dobra i nie zadręczaj się, robisz przecież wszystko, by Maluch był zdrowy. Ściskam wirtualnie!

Bobby29 lubi tę wiadomość

dqprgu1royghdo7j.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Ja też mam Linomag maść, a na odparzenia masło z Nacomi https://www.aptekagemini.pl/nacomi-baby-krem-p-odparzeniom-100ml.html
    Do tego zamiast jakichś oliwek czysty olej migdałowy z Rossmanna (podkradam Młodej już teraz, bo to jest cuuuudo!) https://www.rossmann.pl/Produkt/Surowce-kosmetyczne/Botanicapharma-olej-migdalowy-czysty-100-250-ml,240225,8779

Krem z filtrem mamy taki, ma dobrą opinię Srokao plus sama używam kosmetyków z tej serii Emotopic dla siebie i są super https://emotopic.pl/produkty/dermo-ochronny-krem-mineralny/

Dzięki! Klikłam sobie linomag i masło w aptece Gemini. Serii Emotopic nie znam, ale sama używam Pharmaceris i bardzo lubię tą firmę. Produkt z podanego linku jest niedostępny, będę polować. Olej migdałowy mam i bardzo lubię :)

dqprgu1royghdo7j.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby Kochana, ile ostatnio ważyła?
    Na bank Mozarelka troszkę tłuszczyku nabrała, w końcu jak na Mozarelle przystało niedługo będzie topić wszystkie serca😁❤️

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2019, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:

Bobby, marne to pocieszenie, ale powiem Ci, że nie ma sytuacji idealnej - ja z kolei się stresuję, że moja za duża. Główka na 95 percentylu, AFI na poziomie 21 też nie napawają optymizmem :/ Wkręcam sobie, że może źle się odżywiam, może mam jakąś ukrytą cukrzycę... I pozytywne nastawienie do porodu, które miałam od początku ciąży, zaczyna we mnie słabnąć, bo sobie wmawiam, że się na pewno nie uda urodzić naturalnie tak dużego dziecka, że albo strasznie popękam albo i tak skończę na CC. A cesarka przy endometriozie to masakra, bo się zrobią od razu nowe zmiany w bliźnie :/

Masz teraz zaufaną lekarkę, robisz co możesz dietą itd. - nie ma co się zadręczać, musisz być dobrej myśli, że z Małą wszystko ok

• werni Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kosza na pieluchy to myślę by kupić go w ikea. Woreczki juz kupiłam.

Mam zielony linomag. Koleżanka polecała zasypke linomag jakby coś się działo z pupka bo zasycha. Kalija tez myślę o tym kremie. W środę będę zamawiać następną partie z Gemini.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby29 wrote:

Bobby- w tych ostatnich tygodniach dziecko potrafi naprawdę sporo przybrać. Mój Olek przez 2 tyg przypakował 500. Poza tym hipotrofia nie jest żadnym wyrokiem- mój profesor powtarza aby nie mylić masy dziecka z dojrzaloscią. Często dzieci z wyższą masa ale urodzone 2 tyg wcześniej radzą dobie gorzej niż te drobniejsze donoszone. Poza tym on jest zdania, że dziecko zawsze można "utuczyć" po porodzie. Jedna z koleżanek urodziła hipotrofia (37tc waga 2400g- 2100 g gdy opuszczali szpital)- młody po miesiącu nadrobił na cycu Mamy. Tak więc Relax ;)

Bobby29, Applejoy, Agagusia lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • werni Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno z musteli kosmetyki są dobre

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04

Nasz cud Wojtuś 😍
  • werni Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2019, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobby ważne ze przybiera :)

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04

Nasz cud Wojtuś 😍
‹‹ 955 956 957 958 959 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ