X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶
Odpowiedz

Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶

Oceń ten wątek:
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różowa_90 wrote:
    Ja wykonuje to badanie u najlepszego specjalisty od prenatalnych w województwie i On uważa, że najlepiej wykonać je 20-22tc, ale, że nawet do 26tc można, także spokojnie :) mój gin twierdzi, że ten 22 tc był głównie podyktowany prawem - przed zaostrzeniem ustawy antyaborcyjnej.
    Dokładnie chodziło o to, żeby mieć kozlowosc terminacji. Dlatego był 22 tc.

Ja wróciłam z usg piersi ;) wszystko oki. Mam nadzieję, że wszystkie robicie ??;)

Malina330, Różowa_90 lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • a.ky.ska Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam teraz wizytę w sobotę to będzie 18+6 wtedy się omówię na połówkowe pewnie w zależności jak duże będą maluchy.
    Tak samo miałam z prenetalnymi na wizycie na której miałam mieć wyznaczony terminy od razu były generyczne bo maluszki były już wystarczająco duże 😊

💑+😺
    11 cs - 2cs z CLO.
    3.12 - 12 dpo ⏸
    5.01 Dwa maluszki 🥰
    👶 1,99 cm 💕👶 1,92 cm 💕
    07.07.2022 (34+4)
    💖Oliwia 1920g 💖Lilianna 2620g
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justka87 wrote:
    Dziewczyny znowu wyskoczyła mi opryszczka miałam już w pierwszym trymestrze ,teraz jestem w 18 tyg ciąży Ci mogę używać, czy jest niebezpieczna dla maluszka ?nie mam nr tel do swojej Pani doktor i nie wiem co mogę stosować.
    Pierwszy raz zachorowałaś w tej ciąży? Czy już wcześniej miałaś? Wirus opryszczki jak już się dostanie to siedzi w organizmie.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Malina330 Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2022, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:

Ja wróciłam z usg piersi ;) wszystko oki. Mam nadzieję, że wszystkie robicie ??;)

Właśnie miałam wczoraj i to pytać. Ty szłaś tak o do standardowej kontroli czy z powodu ciąży? Ja byłam na kontrolnych we wrześniu 🤔

Co do opryszczki to miałam jakiś czas temu na ustach i usłyszałam od lekarza, że można stosować te maści i naklejki co wcześniej. Nie wolno żadnych tabletek.

Połówkowe mam 4.04. To będzie 21+1 z OM a z poprzednich prenatalnych 21+2. Położna mi wyliczyła więc zakładam, że termin jest ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2022, 14:29

0d1ys65ga8jc6hgm.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:

Ja w ciąży nie dam rady, bo tak mnie bolą, że nie dam się dotknąć 😱 jak wstaję w nocy na siku to taki ból jakby mi ktoś nóż wbijał. Wybiorę się po porodzie.

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • Różowa_90 Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2022, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam w tamtym tyg na USG piersi, są mega wrażliwe, ale jakoś poszło, chociaż się obawiałam :)
    Super Puszek, że zwracasz na to uwagę, lekarka na tym USG mi właśnie mówiła, że w Polsce słabo z tą profilaktyką, że bardzo mało kobiet w ciąży się zgłasza :(

Początek 03.2021 - starania o pierwsze 👶
    2 cykle starań: 💔 31.05.21 - 8tc
    4 cykle starań: 26.11.21 - ⏸
    13.12.21 - jest ♥️!
    25.01.22 - prenatalne 👌 👨‍🦱
    22.03.22 - połówkowe 👌 👨‍🦱
    26.05.22-badanie III trymestru 👌👨‍🦱
    ❤️1.08.2022 - mamy synka! ❤️
  • sara9555 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Niestety muszę was opuścić. Jutro rano idę na oddział. Dziewczyny gdyby któraś z was miała do czynienia z taką sytuacją w tak zaawansowanej ciazy proszę o kontakt, bo ja nie wiem nic, a może coś powinnam, może mam jakiś wybór..

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina330 wrote:
    Właśnie miałam wczoraj i to pytać. Ty szłaś tak o do standardowej kontroli czy z powodu ciąży? Ja byłam na kontrolnych we wrześniu 🤔

Co do opryszczki to miałam jakiś czas temu na ustach i usłyszałam od lekarza, że można stosować te maści i naklejki co wcześniej. Nie wolno żadnych tabletek.

Połówkowe mam 4.04. To będzie 21+1 z OM a z poprzednich prenatalnych 21+2. Położna mi wyliczyła więc zakładam, że termin jest ok :)
    Ja ogólnie w miarę regularnie badam. Jestem pod opieką onkologa, żeby mieć na nfz, ale to nie jest problem załatwić i potem regularnie daje skierowanie i można robić. Znaczy w mojej rodzinie babcia od mamy miała raka piersi, więc jestem x grupy ryzyka, ale tak to co 1-2 lata robię. Skierowanie od rodzinnego do chirurga onkologa i mówisz, ze cos Cie zaniepokoiło i on daje skierowanie i tak już jesteś w systemie.

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • bridagues Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2022, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia24 ja czuję codziennie, ale nie o stałych porach. Jedynie zawsze co wieczór jak już się położę się uaktywnia. Łożysko na tylnej ścianie więc czuję już dość wyraźnie wszystko😉 nadal dość nisko. Czkawki jeszcze nie było 😁

Malina330 jeszcze pracuje, codziennie jezdze, nie mam mozliwosci zdalnej. Ale musze przygotowac osobe na zastepstwo, wiec jeszcze miesiac i l4😉

PaniHa polowkowe mialam w 19+6

kasha86 ja mam w tej ciazy tak duzo mlecznej wydzieliny ze masakra, nie leci ciagle, ale widze na bieliznie i po skorzystaniu z wc. Konsultowalam z ginem, mowil ze to normalny objaw 🤨

puszek369 mam w planach USG piersi, mamy super specjalistę w mieście i na szczęśnie nigdzie dalej nie muszę jezdzić, ale czekam aż piersi będą mniej tkliwe.

a8dougpjxqfb3pp2.png
    ukdy3e5eue419gpf.png
  • bridagues Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2022, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sara9555 wrote:
    Hej. Niestety muszę was opuścić. Jutro rano idę na oddział. Dziewczyny gdyby któraś z was miała do czynienia z taką sytuacją w tak zaawansowanej ciazy proszę o kontakt, bo ja nie wiem nic, a może coś powinnam, może mam jakiś wybór..
    Jejka, przytulam najmocniej 😔

a8dougpjxqfb3pp2.png
    ukdy3e5eue419gpf.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sara9555 wrote:
    Bardzo mi przykro. Jeżeli masz jakieś pytania mogę spróbować odpowiedzieć jako położną, która miała doczynienia z takimi sytuacjami.
    W praktyce dostaje się tabletki dopochwowo cytotec lub artrotec, oczywiście dostajesz pciwbolowe, kiedy dokona się poronienie odbędzie się zabieg łyżeczkowania w krótkim znieczuleniu ogólnym. Masz prawo do pożegnania, będą pytać czy chcesz pochować dziecko, jeżeli się na to zdecydujesz to oczywiście należy Ci się zasiłek pogrzebowy, masz prawo do skróconego macierzyńskiego. W szpitalu powinien być psycholog i powinnaś dostać tabletki na blokadę laktacji, bo może wystąpić. Wydaje mi się, że taki duży płód będzie badany obligatoryjnie, ale nie wiem, na pewno powyżej 20 tc . Na usg wyszedł brak tętna??;(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2022, 17:08

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2022, 22:56

sara9555 lubi tę wiadomość

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • Malina330 Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2022, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sara9555 wrote:

Sara9555 tak bardzo mi przykro...😔

0d1ys65ga8jc6hgm.png
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara to straszne.. Z całego serca Ci współczuję 😔

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • Malina330 Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2022, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Ja ogólnie w miarę regularnie badam. Jestem pod opieką onkologa, żeby mieć na nfz, ale to nie jest problem załatwić i potem regularnie daje skierowanie i można robić. Znaczy w mojej rodzinie babcia od mamy miała raka piersi, więc jestem x grupy ryzyka, ale tak to co 1-2 lata robię. Skierowanie od rodzinnego do chirurga onkologa i mówisz, ze cos Cie zaniepokoiło i on daje skierowanie i tak już jesteś w systemie.

Ja od jakichś 7 lat co roku robię przegląd USG piersi, cytologia i badanie ginekologiczne. Też jestem w grupie ryzyka babcia od strony mamy i siostra mamy miały nowotwór piersi. Oprócz tego staram się też robić samobadanie. Nie wiem na ile mi to wychodzi, ale normalnie zawsze w 3-5 dnu cyklu sprawdzałam.

Dziewczyny a jak u Was z profilaktyką? Puszek tu słusznie zwróciła uwagę, chociaż jak dla mnie to i bez ciąży musimy pamiętać o regularnym "przeglądzie ".

0d1ys65ga8jc6hgm.png
  • bridagues Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2022, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sara9555 jeśli chodzi o kwestie prawne, zerknij na stronę Fundacji Medycyny Prenatalnej Ernesta Wójcickiego w artykuły w zakładkę prawnik. Dużo przydanych info, o których nie zawsze dają znać w szpitalu.. trzymaj się kochana 😔

a8dougpjxqfb3pp2.png
    ukdy3e5eue419gpf.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina330 wrote:
    Ja od jakichś 7 lat co roku robię przegląd USG piersi, cytologia i badanie ginekologiczne. Też jestem w grupie ryzyka babcia od strony mamy i siostra mamy miały nowotwór piersi. Oprócz tego staram się też robić samobadanie. Nie wiem na ile mi to wychodzi, ale normalnie zawsze w 3-5 dnu cyklu sprawdzałam.

Dziewczyny a jak u Was z profilaktyką? Puszek tu słusznie zwróciła uwagę, chociaż jak dla mnie to i bez ciąży musimy pamiętać o regularnym "przeglądzie ".

Oczywiście przegląd to podstawa i pamiętajmy, że mamy też wiele rzeczy na nfz. Właśnie usg piersi, cytologie, warto mieć jakiegoś lekarza na nfz co co roku beż problemu zrobi, bo na ten program robią co 3 lata, usg tarczycy i brzucha lekarz rodzinny też może wystawić skierowanie poprostu i oczywiście bad laboratoryjne. Naprawdę warto, bo to oszczędność, a często człowiek nie idzie, bo szkoda kasy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2022, 17:25

Malina330 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Anuszka28 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, bardzo mi przykro 😭

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2022, 17:22

😇02.02.2015💔
    😇 08.07.2015💔
    🧑 31.10.2016 ❤
    👱‍♀️ 30.05.2018 ❤
    👱‍♀️ 09.08.2022 -27.06.2023😇💔💔
    🩵 czekamy na Ciebie 🩵2024r.

preg.png
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku, Sara... Przykro mi ogromnie :( trzymaj się mocno!

Co do profilaktyki, to ja cytologię robię co roku w październiku/listopadzie. Normalnie umawiam się na wizytę do gina i mówię, że ostatnia cyto była rok temu i proszę o kolejną. USG piersi miałam w zeszłym roku w Dzień Dziecka 😅 także obgadam z moim ginem, czy zrobi powtórne znów.
    Ja się staram pilnować tych kilku badań. Morfologia raz w roku, przegląd dentystyczny co pół roku (w ciąży idę normalnie w czerwcu, dentystka wie o ciąży), cytologia i przegląd raz w roku. Piersi staram się badać sama w 7dc około- nie zawsze byłam w tym regularna niestety.

puszek369, Malina330 lubią tę wiadomość

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 👱🏼‍♀️+🧑🏻‍🦱+👧🏼+👶🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna (1cs):
    event.png
  • Kira Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara tak bardzo Ci współczuję 🥺 Trzymaj się kochana... 💔

💙2022
    28.12.23 ⏸️🍀
    30.03.24 chłopiec 💙
    preg.png
‹‹ 326 327 328 329 330 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ