Sierpniówki 2022😍❤👶👶👶
-
WIADOMOŚĆ
-
puszek369 wrote:Moze powinni dobrać inny antybiotyk?? Zadzwoń do stomatologa. Paracetamol bierzesz 4 x 1 g ?? Może jakiś żel.z.lignokaina Ci zaleci ??
No właśnie ta nospa na mnie nie działa - wiec jej tak nie biorę - wzięłam wczoraj na noc 2 tabletki (paracetamol hasco 500mg) i w ciągu dnia .. ale nic to nie daje wiec stwierdziłam, że nie będę się faszerować .. Dentystka mówi, ze ma związane ręce bo nie można w ciąży zrobić zdjęcia zęba. A ten żel to sama mogę sobie wykupić bez recepty?
Dziewczyny piszą, że przechodził ból po 2 / 3 dniach dopiero - a ja wzięłam pierwsza tabletkę niecałe 24h temu. Wiec chyba poczekam do poniedziałku - jeśli ból nie przejdzie to pójdę do innego dentysty.
New Baby
Julia -
A dziewczyny - byłam w Bobo Wózki - zdecydowałam się na Cybexa (miałam spacerówkę i byłam zadowolona), więc teraz pójdę w to od początku. I pan powedział, że Cybex idzie 15% w górę od 01.04. Inne wózki tez drożeją - także jeśli miałyście w planie zakup cybexa to radzę złożyć zamowienie do 31.03. (U nas to jest różnica w cenie 800 zł). I dowiedzcie się w stacjonarnym sklepie u siebie czy marka która wybraliście nie idzie w górę. Tak na wszelki wypadek.
Różowa_90, Malina330 lubią tę wiadomość
New Baby
Julia -
antonna wrote:Szczerze to ja tez przez te kilka dni na porodowce spotkalam same cudowne położne. Jednak pierwszy porod zakonczony CC tak mnie zraził do jechania w ciemno (chociaz tam akurat to przez lekarke było), że nie pojade wiecej bez rozwarcia i bez kogos znajomego 😅
Po tej cesarce udało Ci się urodzić naturalnie? Czy kolejna też cesarkę miałaś? Pytam bo mój 1 poród był przedwcześnie i zakończony cc i to było dla mnie traumatyczne przeżycie i bardzo chciałam spróbować naturalnie urodzić ale nie wiem czy to będzie możliwe -
puszek369 wrote:Tak 2 razy w roku masz za darmo zmianę. Znajdź położną powiedz, że jesteś w ciąży spytaj o edukację przedporodowa. Niestety zawsze sie zdarzy czarna owca, która nieaktualizuje wiedzy, albo nie robi Edukacji, a jakby powinna. Więc dopytaj zanim podpiszesz
No właśnie czytam od rana i znalazłam blisko mnie szkole rodzenia na nfz i położna, która patronuje moj teren zamieszkania pracuje również w szpitalu w którym na ten moment mam w planach radzić. opinie mają bardzo dobre. Czyli najlepiej zadzwonić tam i powiedzieć jak jest? Potrzebuje jakieś skierowanie?🩷 16.08.2022 👱♀️ -
ZielonaCytryna wrote:O w tym jestem zielona. Czyli mogę znaleść sobie jakaś położna w rejonie swoim tak? W którejś z przychodni? I ona jest mi tak jakby już przypisana do czasu porodu? Jeśli będzie pracować w szpitalu w którym rodzę to te będzie przy porodzie? Przepraszam za pewnie głupie pytania ale w Norwegii automatycznie miałam od początku wszytko z położna prowadzone.
Jeszcze nawet po powrocie z Norwegii nie załatwiłam sobie lekarza rodzinnego. Ciąże prowadzę prywatnie, choć jestem miło zaskoczona, ze dostałam na NFZ skierowanie na prenatalne. W Norwegii nawet prywatnie ciężko je zrobić bez wskazań 🤷♀️
-
kasha86 wrote:No właśnie ta nospa na mnie nie działa - wiec jej tak nie biorę - wzięłam wczoraj na noc 2 tabletki (paracetamol hasco 500mg) i w ciągu dnia .. ale nic to nie daje wiec stwierdziłam, że nie będę się faszerować .. Dentystka mówi, ze ma związane ręce bo nie można w ciąży zrobić zdjęcia zęba. A ten żel to sama mogę sobie wykupić bez recepty?
Dziewczyny piszą, że przechodził ból po 2 / 3 dniach dopiero - a ja wzięłam pierwsza tabletkę niecałe 24h temu. Wiec chyba poczekam do poniedziałku - jeśli ból nie przejdzie to pójdę do innego dentysty.kasha86 lubi tę wiadomość
-
Marta.g wrote:Po tej cesarce udało Ci się urodzić naturalnie? Czy kolejna też cesarkę miałaś? Pytam bo mój 1 poród był przedwcześnie i zakończony cc i to było dla mnie traumatyczne przeżycie i bardzo chciałam spróbować naturalnie urodzić ale nie wiem czy to będzie możliwe
Jak nie ma aktualnych wskazań do cc to możesz rodzic SN. Tylko musi być wspierający szpital, bo w wielu kroją z marszu. Mi się udało w odstępie 1roku i 9miesiecy po cc. Teraz będę próbować drugi raz.💙 2014
❤️ 2016
Czekamy na dziewczynkę...
-
DeLaCruz wrote:Jak nie ma aktualnych wskazań do cc to możesz rodzic SN. Tylko musi być wspierający szpital, bo w wielu kroją z marszu. Mi się udało w odstępie 1roku i 9miesiecy po cc. Teraz będę próbować drugi raz.
Ja już jestem ponad 2 lata od cc, też właśnie słyszałam żeby jak największy odstęp był pomiędzy porodami dlatego czekałam z kolejnym dzieckiem bo tak bałam się tej kolejnej cc. Jak rozmawiałam z moją lekarka to widziałam że nie zbyt przekonana była to tego porodu sn dlatego trochę zwątpiłam w moje szanse 😔 -
kasha86 wrote:A dziewczyny - byłam w Bobo Wózki - zdecydowałam się na Cybexa (miałam spacerówkę i byłam zadowolona), więc teraz pójdę w to od początku. I pan powedział, że Cybex idzie 15% w górę od 01.04. Inne wózki tez drożeją - także jeśli miałyście w planie zakup cybexa to radzę złożyć zamowienie do 31.03. (U nas to jest różnica w cenie 800 zł). I dowiedzcie się w stacjonarnym sklepie u siebie czy marka która wybraliście nie idzie w górę. Tak na wszelki wypadek.
Dokładnie, ja też podstępem wczoraj męża wyciągałam do xlanda i też mi Pan powiedział że od kwietnia wzrost cen 15-20 procent ale można teraz spisać umowę zaliczkę dać a odebrać później i tez później wypisują kartę gwarancji dopiero. Jeszcze wcxoraj rano miałam rozmowę z mężem, że raczej pójdziemy w używki i on może iść ze mną tylko zobaczyć jak to wygląda a potem sobie mam poszukać na olx. Ale Pan go tak nakręcił, że on odrazu chciał kupować wszystko 🤣 ja jednak powiedziałam że się z tym prześpimy i wrócę. Ale w domu już nie było dyskusji jedynie na kompie posprawdzał czy cena nie odstaje od innych punktów sprzedaży pooglądał kilka recenzji na yt i dał mi zielone światło:D i sam powiedział, że do niego to nie dociera jakby zew zostanie tatą. W sumie nie był na żadnej wizycie a z fotek pierwszych to niewiele umiał sobie wyobrazić.
Oczywiście nie mam nic do używek z olx jeśli chodzi o ubrania to vinted czy lumpek wiadomo jak dziecko zacznie chodzić to buty odpowiednie i nowe ale pozostała część garderoby bez znaczenia dla mnie. Tylko kurde wkurzałam się trochę jego podejściem odrazu, że on nie będzie nic nowego kupował. To nasze pierwsze dziecko mam nadzieję, że nie ostatnie, wybieram rzeczy z średniej półki.🩷 16.08.2022 👱♀️ -
puszek369 wrote:Hehe zawsze chętnie odpowiem i pomogę
musicie się zacząć rozglądać za położymy środowiskowymi, bo zaraz wchodzi etap.edukacii przedporodowej i.fajnie ją poznać przed patronazami. Serio niektóre są świetne. Nie.musicie wybierać ani takiej z r0zycodni ani.takiej co.pracuje u ginekologa. Czasem szkoły rodzenia działające w ramach nfz właśnie na tej 0odstawie działają , że są to.edukacje przedporodowe i potem.patronaze z tą samą.
No właśnie chciałabym Cię o to dopytać. Wybrałam już sobie szkołę rodzenia, będziemy z mężem chodzić na NFZ. Natomiast ta szkoła jest w innym mieście i nie wiem, czy którakolwiek z położnych tam pracujących w ogóle będzie mogła/chciała być moją środowiskową. I jak to działa, mam sobie poszukać kolejnej w moim rejonie? Spoza mojego rejonu nie dojedzie? Kolejna kwestia, jak będę chodzić na szkołę rodzenia na NFZ to osobno przysługuje mi jeszcze ta opieka położnej, czy już nie (w trakcie ciąży, bo patronaż po porodzie to na pewno będzie).
Kurczę, szkoda, że tak mało się mówi o tej opiece położnych, ja poza tym, że mogę chodzić na szkołę rodzenia, a po porodzie jest patronaż, to nie wiedziałam o jeszcze innych opcjach 🤷🏼♀️👱🏼♀️&👨🏼🦱'94
Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈⬛
Pierworodna (4cs):
Drugorodna(1cs):
23.08.24: ⏸️
24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼♀️
20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼♀️
-
Marta.g wrote:Ja już jestem ponad 2 lata od cc, też właśnie słyszałam żeby jak największy odstęp był pomiędzy porodami dlatego czekałam z kolejnym dzieckiem bo tak bałam się tej kolejnej cc. Jak rozmawiałam z moją lekarka to widziałam że nie zbyt przekonana była to tego porodu sn dlatego trochę zwątpiłam w moje szanse 😔
A skąd jesteś?
na fb jest grupa Naturalnie po cesarce - polecam, można znaleźć sprzyjający szpital i lekarzaWiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2022, 10:36
Marta.g lubi tę wiadomość
💙 2014
❤️ 2016
-
Ja po połówkowych, wszystko dobrze, syn waży już 420 g 🙈nie udało się zrobić dobrego zdjęcia, musiałam wychodzic w trakcie, zeby się obkręcił, nie chciał dziś współpracować, ale wymiary i wszystko ok. Szyjka długa 4,8 , nie wiem skąd ten ból wczoraj. Może zmienił pozycję, bo ostatnio na wizycie był główka do dołu a dziś leżał w poprzek. Cieszę się bardzo, że wszystko jest dobrze 🙂🙂🙂
Marta.g, DeLaCruz, bridagues, puszek369, antonna, _Luna_, Maybelle, Kasik, kasha86, a.ky.ska, Lexia, Kira, Różowa_90, loveforever1, Malina330, megson91 lubią tę wiadomość
-
DeLaCruz wrote:A skąd jesteś?
na fb jest grupa Naturalnie po cesarce - polecam, można znaleźć sprzyjający szpital i lekarza -
Lexia wrote:No właśnie chciałabym Cię o to dopytać. Wybrałam już sobie szkołę rodzenia, będziemy z mężem chodzić na NFZ. Natomiast ta szkoła jest w innym mieście i nie wiem, czy którakolwiek z położnych tam pracujących w ogóle będzie mogła/chciała być moją środowiskową. I jak to działa, mam sobie poszukać kolejnej w moim rejonie? Spoza mojego rejonu nie dojedzie? Kolejna kwestia, jak będę chodzić na szkołę rodzenia na NFZ to osobno przysługuje mi jeszcze ta opieka położnej, czy już nie (w trakcie ciąży, bo patronaż po porodzie to na pewno będzie).
Kurczę, szkoda, że tak mało się mówi o tej opiece położnych, ja poza tym, że mogę chodzić na szkołę rodzenia, a po porodzie jest patronaż, to nie wiedziałam o jeszcze innych opcjach 🤷🏼♀️
-
Najważniejsze, żeby zapewnić dziecku dobry fotelik, nowy, lub z pewnego źródła.
My mamy maxi cosi pebble plus po córce. Teraz bym się jeszcze nad avionaut pixel pochyliła. Najlepiej pomierzyć do auta. Uwaga na cybexy mają najgorsze wkładki dla noworodków, bardzo im głową się do brzuszka przychyla co.jest niedobra pozycja dla dziecka, bo.sprzyja bezdechowi.
-
DeLaCruz wrote:A skąd jesteś?
na fb jest grupa Naturalnie po cesarce - polecam, można znaleźć sprzyjający szpital i lekarzaMarta.g wrote:Pytam bo mój 1 poród był przedwcześnie i zakończony cc i to było dla mnie traumatyczne przeżycie i bardzo chciałam spróbować naturalnie urodzić ale nie wiem czy to będzie możliweWiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2022, 11:30
-
Marta.g wrote:Ja już jestem ponad 2 lata od cc, też właśnie słyszałam żeby jak największy odstęp był pomiędzy porodami dlatego czekałam z kolejnym dzieckiem bo tak bałam się tej kolejnej cc. Jak rozmawiałam z moją lekarka to widziałam że nie zbyt przekonana była to tego porodu sn dlatego trochę zwątpiłam w moje szanse 😔
Ja mialam CC i po 3 latach SN i teraz tez probuje SN. Dwoch lekarzy prowadzacych ciaze mi odmawialo SN, bo sie bali. Zmienilam lekarza w 36 tc i tamten trzeci był na tak. Położna tez byla na tak. Radze Ci zmienic lekarke jesli Ci zalezy na SN. Pod koniec ciazy ta ktora masz teraz rzuci Ci skierowanie na CC, wtedy bedzie Ci ciezko odmowic. Naprawde mozna urodzic SN po CC, ale ciezko to zrobic jesli juz nawdt lekarz prowadzacy ciaze jest na nie.DeLaCruz lubi tę wiadomość
👧 2017 ❤ 👶 2021
-
I warto wybrać taki szpital, w którym taki poród jest czymś normalnym i nie musisz o nic walczyć. Bo umówmy się, nawet jak człowiek jest wygadany, to w trakcie skurczów ciężko logicznie argumentować i to nie jest czas na takie dyskusje. Ważne jest wspierające środowisko, gdzie nie musisz się o nic martwić i możesz się rozluźnić i skupić tylko na sobie i dziecku.💙 2014
❤️ 2016
-
puszek369 wrote:Najważniejsze, żeby zapewnić dziecku dobry fotelik, nowy, lub z pewnego źródła.
My mamy maxi cosi pebble plus po córce. Teraz bym się jeszcze nad avionaut pixel pochyliła. Najlepiej pomierzyć do auta. Uwaga na cybexy mają najgorsze wkładki dla noworodków, bardzo im głową się do brzuszka przychyla co.jest niedobra pozycja dla dziecka, bo.sprzyja bezdechowi.
No właśnie te dobre foteliki są mega ciężkie my wczoraj zakochaliśmy się w maxi cosi coral z wyciąganą wkładką wizualnie i praktycznie mega ale czy komfortowo i dobrze dla dziecka na tym aż tak się nie znam🩷 16.08.2022 👱♀️