Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Studentki/Doktorantki w ciąży - jak to pogodzić?
Odpowiedz

Studentki/Doktorantki w ciąży - jak to pogodzić?

Oceń ten wątek:
  • Matleena Autorytet

Wysłany: 27 września 2015, 00:38

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2016, 13:51

tt1ce913.aspx?&fake.png

mpf_6a30716f026cf4d4d8712df59b64ed2b.png

24-12-2015 62cm 4640g sn
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 28 września 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa21, dzięki za odpowiedzi dziewczyny :)

Bardzo chciałabym jak najwięcej przełożyć na drugi trymestr, ale naprawdę nie mam takiej możliwości. Dodatkowo po południu mamy tylko wykłady. Wszystkie kliniki są od rana, a odrabiać nie mam kiedy. Udało się tylko wstawić radiologię i tą rodzinną właśnie, o ile adiunkt się zgodzi. Niestety będę się bała jednak tak przychodzić bez zgody, bo podobno ten zakład składa się z dość dziwnych osób, i jak nie będę mieć zgody adiunkta, to mnie po prostu mogą wyprosić z zajęć.

Chciałabym przed rozwiązaniem poodpoczywać, bo zdaję sobie sprawę, że lekko nie jest, ale albo chodzę dopóki mogę, albo biorę dziekankę, a bardzo bym chciała tego uniknąć. Są ogromne różnice programowe między naszym rokiem i rokiem niżej, bo oni mają 5-letnie studia a my jeszcze 6-letnie.

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • Matleena Autorytet

Wysłany: 28 września 2015, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś

tt1ce913.aspx?&fake.png

24-12-2015 62cm 4640g sn
  • askia Debiutantka

Wysłany: 4 października 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Ja też jestem doktorantką i daję radę. Wzięłam Indywidualną Organizację. Z zajęciami bez problemu możesz sobie poradzić. Porozmawiam z kierownikiem swojej katedry czy instytutu o zajęcia wspólne tzn. Ty prowadzisz przez pół semestru, ktoś inny przez drugie pół, tak, żeby wszystkie godziny wyrobić przed porodem. Po porodzie też możesz tak zrobić. Ponadto można poprosić planistów o to, żebyście nie mieli z mężem zajęć w tym samym czasie i będziecie mogli się wymieniać przy opiece nad dzieckiem.

Wszystko da się załatwić.

mamaasia
  • Matleena Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś

tt1ce913.aspx?&fake.png

24-12-2015 62cm 4640g sn
  • Nalka Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm u mnie nie było problemu, mimo, że wymiotowałam całą ciąże. Normalnym trybem zaliczyłam 4 rok (lub I MSU), miałam o tyle łatwiej, że zaszłam w ciążę we wrześniu urodziłam w czerwcu,a do 30 maja chodziłam na wykłady i zaliczyłam wszystko. Piąty rok z dzieckiem i pisaniem mgr oraz rehabilitacją, szpitalami, lekarzami - też dałam radę. Obecnie jestem doktorantką i jakoś sobie radzimy. :) Pozdrawiamy!

20120810580117.png

26ympwo.png
  • Aleksandra90 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko zależy od ciąży, ja do jeszcze cały wrzesień śmigałam na uczelnię, a urodziłam 23 października. Właściwie do dnia porodu byłam w stanie jeszcze pracować, ale niestety zrobiło się chłodno a nie mieściły się na mnie ciepłe buty i kurtki :-D

Pytanie - od 1 stycznia można się starać o to nowe becikowe (czy kosiniakowe jak je zwą). Nie wiecie przypadkiem jakie dokumenty trzeba załatwić? Czy jakieś zaświadczenie z uczelni? Oświadczenie o dochodach? Najwyższa pora zabrać się za załatwianie...

82do3e5egr62ty7k.png
    wff2df9h1v1cw6q6.png
  • Cordy Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie mi jak to jest ze zwolnieniem lekarskim i studiami doktoranckimi? Pracuję i dodatkowo jestem na I roku studiów. Na razie nie biorę żadnego stypendium. Jestem dopiero na początku ciąży, ale w związku z moja pracą chciałabym iść na zwolnienie około maja-czerwca. Jestem biologiem środowiskowym więc moje badania wymagają pracy w terenie (własnie od maja do sierpnia). Od września albo wzięłabym ITS albo na dziekankę, ale mogę chodzić na zajęcia jak będę na zwolnieniu?

Już razem <3
  • askia Debiutantka

Wysłany: 9 stycznia 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cordy! Nie ma problemu z chodzeniem na zajęcia. Zwolnienie będziesz miała z pracy. Its jest dobry, bo nie wiesz jak się będziesz czuła, a jak się maleństwo pojawi to też nie zawsze będziesz mogła na nie pójść.

Cordy lubi tę wiadomość

mamaasia
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cordy, czytałam sporo na ten temat. Również chcę wziąć zwolnienie z pracy a na zajęcia nadal mam zamiar chodzić. I to nie jest taki jednoznaczny temat- teoretycznie jak się ma chodzące to można na zajęcia chodzić, ale zus to może różnie zinterpretować. Najlepiej jakby się nie dowiedzieli, żeby nie robili problemów.. Bo w sumie o ile nikt Cię nie podkabluje to jak mają się dowiedzieć?

Cordy lubi tę wiadomość

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • Mucha55 Nowa

Wysłany: 30 października 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaskra! Jak sobie poradziłaś?
    Jestem w podobnej sytuacji :) Jestem w ciąży, termin na marzec. 6 rok, lekarski

1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ