X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 💚STYCZEŃ 2021💚
Odpowiedz

💚STYCZEŃ 2021💚

Oceń ten wątek:
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak gratulacje serducha :) najważniejsze, że ciąża żywa. Ja też mam takie brązowe lekkie plamienia i nie pomyslalam, że to może być wina acardu, gin też nic nie mówiła, ale może faktycznie. Dopytam jeszcze za tydzień. Z hcv nie mialam nigdy styczności, ale wierze, że będzie dobrze! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2020, 12:51

Edyciak lubi tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Marcelina715 Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2020, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak, współczuję Ci tego stresu. Mam nadzieję, że mimo wszystko będzie dobrze.

Listopad 2018 - syn
    Styczeń 2021 - córka.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2020, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Edyciak gratulacje serducha :) najważniejsze, że ciąża żywa. Ja też mam takie brązowe lekkie plamienia i nie pomyslalam, że to może być wina acardu, gin też nic nie mówiła, ale może faktycznie. Dopytam jeszcze za tydzień. Z hcv nie mialam nigdy styczności, ale wierze, że będzie dobrze! :)
    Tak wszyscy mówią, że Acard może powodować krwawienia. Ja odstawiłam go sama 4 dni temu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2020, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina715 wrote:
    Edyciak, współczuję Ci tego stresu. Mam nadzieję, że mimo wszystko będzie dobrze.
    Chcę w to wierzyć, choć mój lekarz chyba ma złe przeczucia... Bo nie założył mi karty ciąży, powiedział, że poczekamy jeszcze do następnej wizyty. Myślę, że go niepokoi trochę ten za duży pęcherzyk żółtkowy, niby niewiele za duży... Więc może będzie dobrze. Po prostu moje życie chyba nie może być bezstresowe.... Eh..
    Dziś odbieram mamę ze szpitala, podchorowala nam trochę. Mój brat wczoraj pytał mnie o psychiatrę lub psychologa, bo mówi, że potrzebuje pomocy.. wszyscy do mnie..

• Aseret87 Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja 2020, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak brak to czasem jest a przeważnie problemy się nawarstwiają. Zobaczysz wszystko się wyprostuje

- Kinga 2008 r
    - Zosia 2014 r
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak trzymaj się, masz teraz sporo na głowie :(

Ja mam 160 i wczoraj ważyłam 51,4.. o 0,2 więcej niż na początku cyklu. Także waga na razie się nie rusza zbytnio. Przed pierwszą ciążą ważyłam 52,8, a na porodówce miałam 71kg :D Zeszło mi wszystko w prawie, że równe 19 tygodni. w tamtej ciąży też miałam mega mdłości i wymioty, więc wagowo w I trymestrze spadłam do 50kg najpierw a dopiero w drugim zaczęłam przybierać :)
    Przy czym głównie spuchłam niż przytyłam. Miałam takie słoniowe stopy i wszystkie buty były mi przymałe, a to jedyne co przy wzroście wagi powinno jednak być niezmienne :D

Ćwiczyć planuję, w I trymestrze robię trening z Lewandowską z jej płyty, a w 2 i 3 spróbuję dołożyć też treningi Angeliki Pióro ale one są ciężkie :)
    Roweru się boję jakoś..nie zamierzam w ciąży jeździć. Po pierwszej bałam się jakoś biegać też i skakać. Pierwszy raz biegałam 6msc po porodzie dopiero.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2020, 13:11

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Lara Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja 2020, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Jestem już po wizycie.
    A więc był zarodek z bijącym serduszkiem, ciut za duży pęcherzyk żółtkowy, ale na ten moment nie wygląda to najgorzej.
    Te moje brązowe upławy to są plamienia, ale są bardzo niewielkie i mam odstawić Acard, bo to najprawdopodobniej od tego.
    Współżyć możemy, byleby nie powodowało to krwawienia i pozycje wskazane raczej z niezbyt głęboką penetracją.
    Dostałam skierowanie na USG genetyczne do Warszawy. Ma być za darmo.
    Co do wyników badań wszystko jest prawidłowo, poza dodatnim hcv. Najgorsze gówno jakie mogło wyjść, to niestety wyszło. Przy mnie doktor dzwonił do położnej z KOC, żeby przygotowała skierowanie na już na badanie potwierdzające. Od razu oddałam krew do badania. Wyniki będą za dwa tygodnie u lekarza.
    Co do braku przeciwciał na hbs, to trochę słabo. Pytałam, czy mam się doszczepic, czy w ogóle w ciąży można się szczepić, to tylko rozłożył ręce...
    No i to by było na tyle. 😉
    Na razie jestem dobrej myśli, bo przynajmniej zarodek żyje.

Edyciak, plus jest taki, że już coś się ruszyło w dobrym kierunku i masz zrobione to badanie. Za dwa tygodnie będzie wiadomo co i jak, pozostało mi tylko mocno trzymać kciuki za dobre wyniki.

U nas w poprzedniej ciąży współżycie nie było wskazane, chociaż próbowaliśmy chociaż trochę. Kończyło się zawsze plamie jem więc później odpuscilismy. Może w tej ciąży pod tym względem będzie lepiej, ale widzę że mój mąż ma trochę obawy i chce poczekać z decyzją lekarza do przyszłego tygodnia :(

201911091762.png
    oar83e3kpmwqs0rd.png
    2015-2016 Chłoniak Hodgkina - chemioterapia i radioterapia
    09.11.2019 ❤️ cud Bruno
    05.2020 II kreski ❤️ kolejny cud
  • Lara Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja 2020, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juudi wrote:
    Dziewczyny możecie dopisać mnie na 08.01. Jest serduszko ❤️🥰 Życzę nam wszystkim zdrowych i spokojnych ciąż ❤️

Juudi, dobrze widzę, że masz w domu maleństwo 5 miesięczne?

U mnie waga zawsze oscylowala w granicach 63 kg, ale w trakcie leczenia onkologicznego już pod koniec dawka sterydów była tak wysoka, że w 3 miesiące przytyłam do wagi 80 kg. Po leczeniu trochę zgubiłam, ale mimo wszystko nadal była ponad 70 kg. Zachodzą w pierwszą ciążę ważyłam 78 kg przy 171 cm wzrostu. Do porodu waa wynosiła 87 kg, wychodząc że szpitala wszystko to co przybrała zgubiłam. Karmić syna schudłam dodatkowe 7 kg, które przybrałam jak przestałam karmić. Aktualnie więc w 2 ciąży startuje z taką samą wagą czyli 78 kg przy 171 cm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2020, 13:31

201911091762.png
    oar83e3kpmwqs0rd.png
    2015-2016 Chłoniak Hodgkina - chemioterapia i radioterapia
    09.11.2019 ❤️ cud Bruno
    05.2020 II kreski ❤️ kolejny cud
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2020, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsza ciaza 14 kg miałam tyle co ważę teraz przy porodzie. Ale wtedy byłam młoda i tylko 50 kg wagi.szybkawo zrzuciłam. Druga 9 kg więc a 4 tyg po porodzie miałam już swoją wage. Waga leciała ja szalona. Nawet brzucha niemiałam od razu po porodzie. Potem powolutku zaczęly kg dochodzić. A teraz cóż. Boję się trochę jak to będzie

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2020, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara wrote:
    Juudi, dobrze widzę, że masz w domu maleństwo 5 miesięczne?

U mnie waga zawsze oscylowala w granicach 63 kg, ale w trakcie leczenia onkologicznego już

O faktycznie juudi! Podziwiam! Przy takim maluszku obyś czuła się idealnie w ciąży bo odpocząć to pewnie tylko jak mąż w domu? :)

Lara miałaś nowotwór? 😞

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2020, 13:43

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2020, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czemu moja wypowiedź jest w cytacie 🤷
    A propos wagi to ja jestem wysoka 175, ważę 70 kg.
    W 1 ciąży przed ciążą ważyłam 64, przytyłam do 77kg a wychodzac ze szpitala wagę miałam 59kg.
    Druga ciąża zaczęta z wagą 76, schudłam do 70 kg pod koniec ciąży waga 80.

• Aseret87 Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja 2020, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kochane jakie macie obserwacje jeśli chodzi o kosmetyki. Trochę się załamałam bo zamówiłam z Tołpy peeling enzymatyczny 3 enzymy. Mam też w domu tonik z kwasem glikolowym 5% . Siostra zwróciła mi uwagę że ponoć nie powinnam ich używać. Nie przesadza? Jak to sam początek ciąży?

- Kinga 2008 r
    - Zosia 2014 r
  • Aseret87 Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja 2020, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I właśnie łykacie już kwas foliowy? Ja jeszcze nie bo nie szykowałam do bycia mamą.

- Kinga 2008 r
    - Zosia 2014 r
  • Adna Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2020, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam też dużo kosmetyków z kwasami i odstawiłam wszystkie. Wolę dmuchać na zimne, a koleżanki się ucieszą z nowych kosmetyków. 😛
    Co do kwasu foliowego to ja zaczęłam jakoś w połowie cyklu, w którym zaszłam łykać femibion 0, a jak się dowiedziałam o ciąży to przeszłam na Femibion 1. Myślę, że nawet jak się nie szykowałaś, to powinnaś zacząć jak najszybciej łykać kwas foliowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2020, 14:05

Rosa lubi tę wiadomość

rfxgvfxmrkhsisqb.png
    11 dpo- beta 124,31 prog 100,09 nmol/l
    14 dpo- beta 714,44 prog 100,04 nmol/l🤰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2020, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam od razu jak test okazał się pozytywny. Im szybciej tym lepiej.
    Ross to też masz 3 ciąże. Widzę że niyt jestem sama

• Aseret87 Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja 2020, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelka85 wrote:
    Ja zaczęłam od razu jak test okazał się pozytywny. Im szybciej tym lepiej.
    Ross to też masz 3 ciąże. Widzę że niyt jestem sama

Ja też 3 🙃

Ewelka85 lubi tę wiadomość

- Kinga 2008 r
    - Zosia 2014 r
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2020, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak Adna mówi, nawet jak nie planowałaś powinnaś zacząć brać jak najszybciej :)

Edit: lekarze zalecają 3-6 msc przed zajściem w ciążę więc leć po kwas foliowy i łykaj 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2020, 14:17

• KateHawke Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Jestem po wizycie 🙂 tydzień 5+2 pokrywa się z badaniem, widać ładny pęcherzyk, wszystko na razie cacy. Za tydzień mnie wpisał na wizytę i wtedy już powinno być serduszko i założy kartę ciąży. Dał skierowanie na badania, receptę na Acard i Luteinę.

Edyciak z tym że wszyscy do ciebie przychodzą z problemami,pytaniami, to u mnie to samo. Czuję się jak Google i wyrocznia razem wzięte 🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2020, 14:19

Marcelina715, Mamba91, Adna, PatkaPP, Edyciak, Kinaa, h_anulka lubią tę wiadomość

08.05.2020 - II na teście 💕
    f2wl2n0auw5gzezn.png
    9f7jtv73nku3ge5t.png
    27 Styczeń 2018 - 18cs - ET
  • Paulina25 Znajoma

Wysłany: 20 maja 2020, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Racja. Najlepiej zacząć od razu łykać kwas foliowy.

Ewelka85 to też moja 3 ciąża. Mam 25 lat :)

Co do wagi to też się boję. Przed pierwszą ważyłam 55 kg. Przy 173cm. Doszłam do 64 w 8 miesiącu (syn się urodził miesiąc wcześniej).
    Przed druga miałam 57 I doszłam do 70! :o
    Teraz mam 62 i aż się boję co teraz będzie 🙈🙊

Ewelka85 lubi tę wiadomość

2012 👩‍❤️‍👨
    2016🧑
    2018🧑🧒
    01.2021🧑🧒👶Kropka
  • Marcelina715 Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2020, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aseret87,
    Też uważam, że powinnaś zacząć brać kwas foliowy jak najszybciej, jeszcze dzisiaj. Skutki niedoboru mogą być tragiczne. A lepiej zapobiegać niż leczyć. Suplementacja jest zalecana na minimum trzy miesiące przed staraniami, więc nie ma czasu do stracenia.

Co do kosmetyków się nie wypowiem, bo nie używam prawie żadnych, więc nigdy się nie zagłębiałem w temat.

Rosa lubi tę wiadomość

Listopad 2018 - syn
    Styczeń 2021 - córka.
‹‹ 54 55 56 57 58 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ