💚STYCZEŃ 2021💚
-
WIADOMOŚĆ
-
KateHawke wrote:Mimoftwo kciuki za same pozytywne wieści 💪✊
Aboa ja dzisiaj się popłakałam na piosence dla dzieci, takiej skocznej i wesołej 😂😂😂
Dziewczyny czy któraś się orientuje jak to jest z przerwaniem wychowawczego i L4? Wiem że trzeba być jeden dzień w pracy. Ale z tego co czytam w ten dzień można już chyba przedłożyć L4? Rozumiem że musi być data wystawienia taka jak data powrotu a nie wcześniejsza?
Pierwszy dzień pracy może być już pierwszym dniem Twojego l4. i z tego co mi wiadomo to chyba ta data nie może być wcześniejsza.
KateHawke, Brunetka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa też płacze bez powodu... nigdy tak nie miałam w zadnej ciąży ahh. Ciągle czegos zapominam albo zostawiam i potem szukam.
Ja tak miałam w poprzednuej ciazy ze bylam na wychowawczym więc pzrerwalam i od razu dalam l4. Teraz nie wiem jak jest. Trochę czasu minęło.
Nie wiem jak to z tymi prenatalnymi... w poprzednich tego nie mialam. Czyli na darmowe sie nie.lapie? W listopadzie skończę 35KateHawke lubi tę wiadomość
-
O którym badaniu wy dziewczyny piszecie?
Bo każdy robi badania genetyczne do 13tc, w wyliczenia ryzyk na podstawie usg i wywiadu. Nie ma tu pobrania krwi. (Ta słynna przeziernisc karkowa)
Pobranie krwi jest w teście pappa i nifty. Pappa dla 35+ lub grupy ryzyka jest i to jest usg +krew + wywiad koszt właśnie ok 550zl.
Nifty też jest z krwi ale koszt to ok 2,5tys tam określana jest też plac. Nie jest refundowane.
Wszystkie je się robi do 13tc.Ewelka85 lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Mamba91 wrote:KateHawke u mnie też są darmowe ale dla kobiet powyżej 35r.ż 😉
Mamba u mnie akurat poniżej 35r.ż. 😃Mamba91 lubi tę wiadomość
-
nesairah wrote:Aboa jak to jest echo zarodka bez zarodka? Ja też płaczliwa jestem, często nie wiem o co mu chodzi
nie mam pojecia, tak powiedział lekarz. Zapytałam czy to echo to serce, ale powiedział, że coś innego... Sama nie wiem, o co chodzi...Mamba91 lubi tę wiadomość
👩🏻35 👨🏻37
👶🏼12.2017
👶🏻01.2021
Czekamy na 3 CUD! 💓
21.05 cień cienia II kreseczek🫶
22.05 wyraźna II kreseczka! 💃🏻
24.05 beta 726,9 mlU/ml🥰🤰🏻
27.05 beta 3388 mlU/ml 💗 progesteron 16,8 ng/ml -
Aboa wrote:nie mam pojecia, tak powiedział lekarz. Zapytałam czy to echo to serce, ale powiedział, że coś innego... Sama nie wiem, o co chodzi...
-
Jesli chodzi o badania prenatalne (pappa + usg) w poradni genetycznej lub w innym miejscu że skierowaniem to są trzy opcje refundacji.
1. Kobiety po 35 roku życia
2. Wady genetyczne w rodzinie
3. Na życzenie pacjentki
Tak. Na życzenie też można dostać skierowanie. Dwie poprzednie moje ciążę były z informacją na życzenie pacjentki i robiłam badania za darmo w poradni genetycznej przy szpitalu bo tam robią ze skierowaniem na życzenie
W tej ciąży chciałam zmienić miejsce żeby uniknąć szpitala i ewentualnego 👑 więc musiałam mieć skierowanie ze wskazaniem. Mam napisane "na życzenie pacjentki" ale dopisał mi też niedoczynność tarczycy bo mówił że może uznają i uznali jako powód. Podsumowując. Mam 29 lat, bez obciążeń genetycznych, 2x pappa+usg ze skierowaniem na NFZ na życzenie. Teraz w sumie też na życzenie bo ta niedoczynność to żaden powód także to czy skierowanie będzie czy nie zależy tylko od ginekologa 🤷♀️🤷♀️KateHawke lubi tę wiadomość
-
Je mam jutro USG. Jestem trochę przerażona.
Poza tym myslam że mdłości mnie omina a dziś zdycham. Musiałam wyjść z pracy. (Nie można zwolnić kobiety w ciąży prawda?)
Aboa może miałaś później owulacje?
Mi z on wychodzi 6+3 a owulke miałam w 21 dc więc realnie pewnie jest 5+4
Boje się że nie będzie jeszcze nic widaćAboa lubi tę wiadomość
7.05.2020 ⏸
8.05 12 dpo beta 105
11.05 15 dpo beta 410
Progesteron 27.6
14.05 beta 1694
Progesteron 21
22.05 USG pęcherzyk ciążowy 10 mm z widocznym pęcherzykiem żółtkowym
26.05 USG z widocznym serduszkiem
Starania o 2 dziecko od styczeń 2024.
24.11.2024 ⏸️ cień na teście 10dpo
25.11. 2024 ⏸️ 11 dpo
27.11.2024 13 dpo beta 84.68
Próg 12.66
29.11.2024 15 dpo
Beta 191.7
Próg 17.8
-
SolAngelica wrote:Je mam jutro USG. Jestem trochę przerażona.
Poza tym myslam że mdłości mnie omina a dziś zdycham. Musiałam wyjść z pracy. (Nie można zwolnić kobiety w ciąży prawda?)
Boje się że nie będzie jeszcze nic widać
Pęcherzyk powinien być -
Mamba91 wrote:Może usg nie dokładnie zebrało obraz? U mnie pierwszy raz było widać migające serduszko jak zarodek miał 2mm i nawet nie dało się go zaznaczyć do mierzenia bo program nie łapał tak żeby to się zapisało
Właśnie nie wiem, czy to kwestia sprzętu, bo 3 lata temu (prawie, bo równica jest miesiąca) w tym samym dniu ciąży (6t3d - tu równo, co do dnia) widać już było piękny pierścionek z diamentem. A tu tylko to jajo z echem (cokolwiek to jest). Myślę, że za jakieś 2 tyg pójdę prywatnie, bo na NFZ mogę się dopiero za miesiąc zgłosić, a tyle nie wytrzymam w niepewności...👩🏻35 👨🏻37
👶🏼12.2017
👶🏻01.2021
Czekamy na 3 CUD! 💓
Powinno być coś widać, nawet może się uda zobaczyć serduszko już, trzymam kciuki. -
Trzymam kciuki, żebyś nie musiała być w takiej niepewności, jak ja.
👩🏻35 👨🏻37
👶🏼12.2017
👶🏻01.2021
Czekamy na 3 CUD! 💓
Marta..a wrote:O którym badaniu wy dziewczyny piszecie?
Bo każdy robi badania genetyczne do 13tc, w wyliczenia ryzyk na podstawie usg i wywiadu. Nie ma tu pobrania krwi. (Ta słynna przeziernisc karkowa)
Pobranie krwi jest w teście pappa i nifty. Pappa dla 35+ lub grupy ryzyka jest i to jest usg +krew + wywiad koszt właśnie ok 550zl.
Nifty też jest z krwi ale koszt to ok 2,5tys tam określana jest też plac. Nie jest refundowane.
Wszystkie je się robi do 13tc.
Ja w pierwszej ciąży miałam badanie usg + test pappa i dopiero na tej podstawie wpisuje się odpowiednie dane do jakiegoś programu i wyliczanie jest wyryko wad genetycznych. W Trójmieście wszystkie moje koleżanki dostawały zalecenie i usg i pappy jako standard opieki w ciąży.
-
Aboa szkoda że lekarz nic Ci więcej nie powiedział i nie wyjaśnił bo kurcze skąd masz się znać na tych medycznych terminach ja to rozumiem tak że jest jeszcze troszkę za wcześnie na to żeby uwidocznić zarodek albo jest na początkowym stadium. Tak to też wygląda na zdjęciu które wrzuciłaś. W każdym razie nic się nie przejmuj, kiedy kolejną wizyta? Jesteś pewna kiedy była owulacja?Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2020, 14:54
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Adna wrote:Nie można zwolnić kobiety w ciąży, jeśli masz umowę o pracę, nie wiem jak z innymi umowami jest teraz.
Powinno być coś widać, nawet może się uda zobaczyć serduszko już, trzymam kciuki.7.05.2020 ⏸
8.05 12 dpo beta 105
11.05 15 dpo beta 410
Progesteron 27.6
14.05 beta 1694
Progesteron 21
22.05 USG pęcherzyk ciążowy 10 mm z widocznym pęcherzykiem żółtkowym
26.05 USG z widocznym serduszkiem
Starania o 2 dziecko od styczeń 2024.
24.11.2024 ⏸️ cień na teście 10dpo
25.11. 2024 ⏸️ 11 dpo
27.11.2024 13 dpo beta 84.68
Próg 12.66
29.11.2024 15 dpo
Beta 191.7
Próg 17.8
-
SolAngelica wrote:Mam umowę o prace. Tylko nie chciałam iść na L4 odrazu a teraz trochę boję się że będę musiała. Wiecie w mojej pracy są równi i równiejsi. Jak koleżanka zadzwoniła rano kiedyś że nie przyjdzie bo się źle czuje a potem godzinę później że już w ogóle nie przyjdzie bo jest w ciąży to mówilize super co będzie pracować praca w aptece jest nie dla kobiet w ciąży. A przy mnie pewnie będzie że świruje że mogłabym pracować, że taka delikatna i ciąża to nie choroba.
Mamba91, Kalina555, Adna, Edyciak lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
SolAngelica wrote:Mam umowę o prace. Tylko nie chciałam iść na L4 odrazu a teraz trochę boję się że będę musiała. Wiecie w mojej pracy są równi i równiejsi. Jak koleżanka zadzwoniła rano kiedyś że nie przyjdzie bo się źle czuje a potem godzinę później że już w ogóle nie przyjdzie bo jest w ciąży to mówilize super co będzie pracować praca w aptece jest nie dla kobiet w ciąży. A przy mnie pewnie będzie że świruje że mogłabym pracować, że taka delikatna i ciąża to nie choroba.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2020, 15:06
Suszarka, Edyciak lubią tę wiadomość
-
Ja w ciąży z synem miałam USG + test z krwi i później lekarz wyliczał ryzyko. Robiłam u swojego lekarza prowadzącego, bo on też robi badania prenatalne. Zapłaciłam 250zl, ale nie wiem czy osoby, które nie prowadza ciąży u niego też tyle płacą.
-
Suszarka wrote:Nie można zwolnić kobiety w ciąży ale jeśli źle się czujesz to uciekaj jutro na L4 i się nawet nie zastanawiaj
Aboa szkoda że lekarz nic Ci więcej nie powiedział i nie wyjaśnił bo kurcze skąd masz się znać na tych medycznych terminach ja to rozumiem tak że jest jeszcze troszkę za wcześnie na to żeby uwidocznić zarodek albo jest na początkowym stadium. Tak to też wygląda na zdjęciu które wrzuciłaś. W każdym razie nic się nie przejmuj, kiedy kolejną wizyta? Jesteś pewna kiedy była owulacja?
Dzięki. Na razie staram się nie myśleć o tym USG, mdłości pomagają zająć myśli Obyś miała rację, że niedługo będzie go widać. Następna niestety za miesiąc. Ale wcześniej chyba pójdę gdzieś prywatnie.
Owulację lady comp pokazał na 27 kwietnia (18 dzień cyklu).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2020, 15:11
👩🏻35 👨🏻37
👶🏼12.2017
👶🏻01.2021
Czekamy na 3 CUD! 💓
27.05 beta 3388 mlU/ml 💗 progesteron 16,8 ng/ml