💚STYCZEŃ 2021💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Tortie wrote:Kalina555 jeśli to badanie wykonuje ginekolog z certyfikatem FMF to bada też wiele innych parametrów i na tej podstawie i specjalnego porgramu oblicza statystyczne ryzyko wystąpienia wad genetycznych.
Brane pod uwage są:wiek ciąży na podstawie wielkości płodu (CRL),budowa i anatomia płodu
markery aberracji chromosomalnych: przezierność karkową NT, kość nosową – NB, czynność serca płodu – FHR, przepływ przez zastawkę trójdzielną – TV, indeks pulsacji w przewodzie żylnym – DV PIV -
Hmm powiedzcie mi coś. Z tego co pamiętam to
kiedyś 1 USG prenatalne na początku ciąży robiło się tylko i wyłącznie Jeżeli w rodzinie występowały jakieś choroby, USG w gabinecie było nieprawidłowe lub matka była starsza. Czy teraz zalecenia się zmieniły? Przecież lekarz podczas USG tez ocenia kość nosową i przezierność karkową.
Rozumiem połówkowe prenatalneWiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2020, 11:58
- Kinga 2008 r
- Zosia 2014 r -
Czytam Was Kochane na bieżąco, ale mam tak okropne mdłości, że tylko leżę (póki jeszcze mogę) i scroluję. Przepraszam, że nie piszę często, liczę, że jak mdłości przejdą, poprawię się
Byłam dziś na pierwszej wizycie. NFZ, żeby badania były refundowane. Ciąża 6t3d, ale tylko echo zarodkowe jest, nie widać póki co kropka. Jednak lekarz powiedział, że z dużym prawdopodobieństwem jest. A że jestem płaczliwa ostatnio, to po wyjściu płakałam, że nie płakałam u lekarza (jak po pierwszym USG w pierwszej ciąży). Wy też macie takie "dziwne" mózgi?
Marta..a, KateHawke, Marcelina715 lubią tę wiadomość
👩🏻35 👨🏻37
👶🏼12.2017
👶🏻01.2021
Czekamy na 3 CUD! 💓
21.05 cień cienia II kreseczek🫶
22.05 wyraźna II kreseczka! 💃🏻
24.05 beta 726,9 mlU/ml🥰🤰🏻
27.05 beta 3388 mlU/ml 💗 progesteron 16,8 ng/ml -
Aseret teraz do 12t6d masz genetyczne to co dziewczyny pisały, a test pappa jest refundowane dla kobiet 35+ chyba. Ja to robiłam odpłatnie w pierwszej ciąży bo przeziernisc była duża i lekarz zalecił.. do tego widział pepowine dwunaczyniowa, a powinny być 3 naczynia. Później okazało się że są trzy na późniejszych usg.
Mój lekarz ma certyfikat w enel medzie ale enel med nie ma sprzętu i wysyła do innej placówki ale czekam na pierwsze usg to jeszcze o tym nie myślę
Oddałam krew 5 próbowek. Na szczęście już po. Teraz czekam na wyniki.6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Aboa wrote:Czytam Was Kochane na bieżąco, ale mam tak okropne mdłości, że tylko leżę (póki jeszcze mogę) i scroluję. Przepraszam, że nie piszę często, liczę, że jak mdłości przejdą, poprawię się
Byłam dziś na pierwszej wizycie. NFZ, żeby badania były refundowane. Ciąża 6t3d, ale tylko echo zarodkowe jest, nie widać póki co kropka. Jednak lekarz powiedział, że z dużym prawdopodobieństwem jest. A że jestem płaczliwa ostatnio, to po wyjściu płakałam, że nie płakałam u lekarza (jak po pierwszym USG w pierwszej ciąży). Wy też macie takie "dziwne" mózgi?
Nie musisz mieć wyrzutów sumienia, że nie piszesz tak często. Każda to zrozumie ważne, żebyś Ty poczuła się lepie.
Co do dziwnego mózgu, to ja też mia. Do siebie pretensje, że z pozytywnego testu tak się nie cieszyłam jak za pierwszym razem, ale każda ciąża jest inna
Dzis mam teleporade z pakietu medycznego i poproszę o skierowania na badania. Będę chodziła najpewniej do dwóch lekarzy, jeden z pakietu medycznego z pracy, żeby mieć darmowe badania, a do drugiego prywatnie z polecenia. W pierwszej ciąży też tak robiłam. W lux medzie mieli słabe usg więc wolałam co miesiąc iść Jeszce prywatnie. Nie wiem jak będzie jakość usg z pakietu pzu. Prywatna wizytęam 27 maja, a z pakietu 1 czerwca.Aboa lubi tę wiadomość
-
Aboa wrote:Czytam Was Kochane na bieżąco, ale mam tak okropne mdłości, że tylko leżę (póki jeszcze mogę) i scroluję. Przepraszam, że nie piszę często, liczę, że jak mdłości przejdą, poprawię się
Byłam dziś na pierwszej wizycie. NFZ, żeby badania były refundowane. Ciąża 6t3d, ale tylko echo zarodkowe jest, nie widać póki co kropka. Jednak lekarz powiedział, że z dużym prawdopodobieństwem jest. A że jestem płaczliwa ostatnio, to po wyjściu płakałam, że nie płakałam u lekarza (jak po pierwszym USG w pierwszej ciąży)./url]
Aboa
Kochana kiedy była Twoja ostatnia miesiączka? Trochę się martwię bo termin do ginekologa mam na 3 czerwca i nie wiem czy to nie za szybko
- Kinga 2008 r
- Zosia 2014 r -
Aseret87 wrote:Aboa
Kochana kiedy była Twoja ostatnia miesiączka? Trochę się martwię bo termin do ginekologa mam na 3 czerwca i nie wiem czy to nie za szybko
Ostatnia miesiączka była 9 kwietnia👩🏻35 👨🏻37
👶🏼12.2017
👶🏻01.2021
Czekamy na 3 CUD! 💓
21.05 cień cienia II kreseczek🫶
22.05 wyraźna II kreseczka! 💃🏻
24.05 beta 726,9 mlU/ml🥰🤰🏻
27.05 beta 3388 mlU/ml 💗 progesteron 16,8 ng/ml -
Właśnie rozmiawialam z lekarką. Na 15.30 mam się stawić w przychodni 🙏💪
Aseret87, nesairah, _lucky_, Adna lubią tę wiadomość
21.05.2020 zarodek 3mm ❤️ bije ❤️
14.05.2020 (35dc/18dpo) beta 7560 mlU/ml przyrost 132,7%
5.05.2020 (26 dc/9dpo) beta 171 mlU/ml progesteron 20,10 ng/ml
3.05.2020 - II 🤰
6.11.2019 (*) - 6tc
25.11.2015 👧
6.02.2014 👧
-
mimoftwo wrote:Właśnie rozmiawialam z lekarką. Na 15.30 mam się stawić w przychodni 🙏💪
Daj znać po wizycie co i jakmimoftwo lubi tę wiadomość
-
Mimoftwo kciuki za same pozytywne wieści 💪✊
Aboa ja dzisiaj się popłakałam na piosence dla dzieci, takiej skocznej i wesołej 😂😂😂
Dziewczyny czy któraś się orientuje jak to jest z przerwaniem wychowawczego i L4? Wiem że trzeba być jeden dzień w pracy. Ale z tego co czytam w ten dzień można już chyba przedłożyć L4? Rozumiem że musi być data wystawienia taka jak data powrotu a nie wcześniejsza?mimoftwo, Aboa lubią tę wiadomość
-
Aseret87 wrote:Hmm powiedzcie mi coś. Z tego co pamiętam to
kiedyś 1 USG prenatalne na początku ciąży robiło się tylko i wyłącznie Jeżeli w rodzinie występowały jakieś choroby, USG w gabinecie było nieprawidłowe lub matka była starsza. Czy teraz zalecenia się zmieniły? Przecież lekarz podczas USG tez ocenia kość nosową i przezierność karkową.
Rozumiem połówkowe prenatalne
To dokładne badanie + test podwójny są refundowane właśnie w przypadku kobiety powyżej 35 r.ż. jeśli kobieta sama ma wadę genetyczną, przy występowaniu a rodzinie, po poronieniach. Za granicą w wielu państwach to badanie jest wykonywane wszystkim ciężarnym. U mnie w mieście to koszt około 450 zł (USG + badanie krwi + wyliczenie ryzyka) więc jestm zdecydowana na to badanie.Starania o rodzeństwo od 08.2024
♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
♂️ Astenoteratozoospermia
💊 Metformina, NAC, Inozytol
🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
👶 12.2020 -
Edyciak wrote:Dziewczyny z początku stycznia, czy umawialyscie już USG genetyczne?
Nie ma u mnie w rodzinie nikt żadnych chorób ani wad wrodzonych ale kazała się zapisać to się zapisałam, prywatnie 500zl (usg+badanie z krwi i wyliczenie ryzyka)Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2020, 13:01
Edyciak lubi tę wiadomość
-
-
nick nieaktualnyAseret87 wrote:Hmm powiedzcie mi coś. Z tego co pamiętam to
Rozumiem połówkowe prenatalne