X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam anemie a przez branie żelaza mam problem w wypróżnieniem.
    Kupiłam gruby kombinezon więc nie będę kupowała spiworka do wózka, mam taki zwykły do spania to ewentualnie w to go zapakuje. Ciekawa jestem jaka będzie ta nasza zima.

• Karolina95 Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj kończę 26 tydz. I powiem wam że coraz mi ciężej, brzuch coraz większy ale... codzienna zgaga i ciężko się oddycha, nie mogę zjeść normalnej porcji jedzenia bo odrazu czuje się pełna 😖 chyba przez to mi też czasami niedobrze, czuje jakbym Miała pęknąć 🙈

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 22 września 2021, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro kończę 25tc:)

Ostatnio mówiliśmy tutaj o fizjoterapii. Wejdzcie sobie na profil poloznej Izabeli Dembinskiejna FB lub Instagramie - jest informacja o darmowych dniach konsultacji u fizjoterapeutów - jeśli lista wg województw i miast. Może któraś z Was skorzysta.

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja to mam dni pełne przygód ostatnio. dzis wstałam w nocy siku i jakoś tak spałam, że miałam nogę przyciśnięta i jakby niedokrwiona i jak wstałam z łózka to w pierwszej chwili tego nie poczułam, dałam krok do przodu i upadłam na pośladki całym ciężarem bo nie byłam w stanie na niej ustać. Potem nie mogłam zasnąć ze stresu i tylko czekałam żeby dzidziuś się poruszył. A dziś mnie tak tyłek boli ,że masakra .a rano jak zawiozłam dziewczyny do przedszkola bo niestety mąz juz dziś ma dniówkę w pracy to wsiadłam do samochodu i nie wiedziałam jak ruszyć :P taki mózg ciążowy.

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez już zgaga czasem doskwiera i ogólnie mam momenty ze mam wrażenie ze puszczę 🤮 strasznie mi ta ciąża daje w kość.
    Mag_len Ty uważaj na siebie! 😆 ja często mam tak ze jak się budzę w nocy i długo nie czuje małego to czochram brzuch żeby się poruszył, a on biedny po prostu spi ;)

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2021, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja dostalam informacje że w ciąży lepiej nie usuwać lepiej żeby nie rósł, mam uważać przy współżyciu (nie wnikalam jak🙈😂).

Co do żelaza to ja sie boję, że mi będzie nie dobrze, bo mam wziąć i po 30 minutach dopiero śniadanie. Chciałam naturalnie, ale powiedział, ze za duża niedokrwistość.

Zrobiłam przegląd 2 wielkich worków próżniowych z ciuchami, posegregowalam, wystawilam. Mam 3 worki do oddania komuś potrzebującemu. Zostały mi jeszcze 3 worki do przeglądu....🤦‍♀️ po co ja to trzymalam...

Wysłany: 22 września 2021, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len o matko ale musiałaś się przestraszyć. Mi w ciąży pracuje tylko pół mózgu , dobrze że jeszcze wypadku niespowodowałam bo taka rozkojarzona jestem.
    Zgami mam straszne , aż takie że mi się ulewa. Jak trochę wiecej zjem to nie mogę się wyprostować i idę zgięta. Ostatnio w nocy boli mnie brzuch chyba od tego rozciągania macicy i żebra od wyciągania się małego.
    Też robie porządki w ciuchach po córce bo cały strych zawalony, tylko nie które ciuchy dla malego zostawiłam.
    Ja mam wrażenie że do porodu jeszcze tak daleko a w sumie to już 26 tyg..zaraz kolejne prenatalne 🙉🙈
    Ze względu na to moje łożysko i częste skurcze przygotowałam sobie reklamowke z piżamą ciążowa, klapkami i ręcznikiem w razie czwgo.

• Karolina95 Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, tak cały czas tylko piszemy co dla maluszków, a co dla nas ? Co przydało wam się w szpitalu ? A czego lepiej nie zabierać? ;)

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam już zgage, poprzednio to dopiero miesiąc przed porodem. Teraz wszystko szybciej 😬 mi często drętwieją ręce w nocy i mrówki czuję w nich jak np. położę się na którejś 🙈a mój mózg to też średnio pracuje, mam problem ze słownictwem, piszę chaotycznie bez składu i często przekręcam słowa, co w mojej pracy nieco przeszkadza, bo mam dużo z
    do pisania 😅 maile muszę po kilka razy czytać i łapie się za głowę co za debil to pisał, a to tylko ja 🤣🤣poprzednio od początku byłam na zwolnieniu to już w ogóle mózg nieużywany, aż mi głupio było rozmawiać z mężem, bo czułam się jak przygłup tak mi brakowało słownictwa 🤣

• krolik Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do rzeczy potrzebnych do szpitala dla mamy to teraz na pewno wzięłabym dużo batonów 😅 mi się przydały te gatki siateczkowe choć lepiej leżeć na samych podkładkach, ale czasem są przydatne na wyjścia do toalety. Na pewno coś do podmywania krocza jakiś octanisept albo tantum rosa dla tych co planują rodzić sn. Koszule do przebrania z opcją do karmienia, staniki, ręczniki. W sumie to mi za dużo nie było potrzebne rzeczy, bo chyba miałam wywalone na to wszystko, to tylko 2 dni 🙈 a też się zaczęłam zastanawiać czy jest opcja wyjścia tego samego dnia jeśli nie ma nacięcia krocza np 🤔 wiem, że sa kobiety co tak wychodziły po paru godzinach. Muszę się dopytać mojej ginekolog i w szpitalu. Chyba w obecnej sytuacji jeśli udałoby się urodzić bez uszkodzenia krocza to wolałabym do domu szybko wyjść i oczywiście jeśli z dzidzią byłoby w 100% wszystko dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2021, 18:53

Wysłany: 22 września 2021, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krolik znajoma ostatnio urodziła bez nacinania krocza dziecko 4200 , robiła sobie masaż krocza, brała olejek z wiesiołka i przed wyjsciem dziecka polożna wcisła jej jakiś żel za 150.

Ja do szpitala biorę dla siebie:
    -3 koszule +szlafrok
    -majtki siateczkowe,podkłady,wielkie podpaski
    -2 reczniki (1kapielowy 1malutki do twarzy)
    -3butelki wody z dziubkiem(dobre po cc)
    -suche przekąski
    -kapcie i klapki pod prysznic
    -szczoteczka i pasta,kosmetyki,szczotka

Wysłany: 22 września 2021, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po naturalnym warto mieć butelke z dziubkiem, rozrabiać w niej tantum rosa i po każdym siku polewać wtedy się szybko goi( bynajmniej ja tak miałam + dużo wietrzenia)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2021, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pewno najwiekszy błąd jaki popelnilam to torbe na kolkach! Masakra.
    Druga sprawa, to proponuje zabrać rzeczy najważniejsze, a w razie co naszykowac mężowi co dowozic...
    Na 100% conajmniej 3 koszule z funkcja karmienia, baaardzo cienki szlafrok, majtki siateczkowe conajmniej z 6 sztuk,
    Podklad na lozko, podpaski te wielkie, ręcznik, klapki i klapki pod prysznic, ja boore bidon z filtrem, femaltiker octanisept.kosmetyki podstawowe, ładowarka.
    Czego nie biore laktatora, butelek.

Dla bobasa duzo pampersow, chusteczki mokre, rozek, duzo pajacy,pielucha tetrrowa doslownie 1szt, nie biore recznika, bodziakow, skarpetek, rogala, kosmetykow. A w domu szykuje zestaw na wyjscie.

Mam zamiar spakowac 2 torby male.

Królik mysle, ze wyjscie jest możliwe w tym samym dniu ale bez dziecka....w drugiej dobie dziecko ma wiekszosc badań...

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas można wyjść w tym samym dniu jeśli z mama i z dzieckiem wszystko ok.
    No chyba ze cc to wtedy się leży troche dluzej. Tez nie będę wam pisać co biorę bo u nas jednak troche inaczej niż w Pl.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • krolik Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka w sumie racja, myślałam tylko o szczepieniach, które można by było później ogarnąć, ale te wszystkie przesiewowe to jednak lepiej mieć od razu, a nie później jeździć. Ciekawe jak to wszystko załatwiają decydujący się rodzić w domu. Aż podpytam, bo jedni znajomi przez pandemie zdecydowali się na porod domowy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2021, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to jest mozliwe w ogole? W sensie porod w domu w Polsce?

Ja tam tego samego dnia wyjsc bym nie chciala...zoltaczkabwychodzi po kilku godzinach, my mieliśmy, tu jednak na biezaco ogladaja maluszka i w razie co od razu jest reakcja, ja sama bym nie widziala roznicy gdyby nie pokazali. My mielismy bardzo duzo badan rozlozonych na dwa dni...

• MojAniolek:(( Ekspertka

Wysłany: 22 września 2021, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj po wizycie u prowadzącego. Niunia juz 800g 🥰 a ja już 6kg na plusie... 😳 Jak nic nie tyłam to teraz wydaje mi się że troszkę za szybko... Powiedzcie mi proszę jak to u Was wygląda...

Audreyyy lubi tę wiadomość

iv09hdgeq0dhcjwd.png

27.04.2020 - ciąża pozamaciczna 😔
    24.04.2021 - ⏸ 🤰
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 23 września 2021, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka, jest możliwy poród domowy i w większych miastach robi się dość popularny. Ja osobiści chyba bym się nie zdecydowała bo wolę mieć dostęp do opieki ale nawet w moim niewielkim mieście i okolicy słyszałam o tym, że ktoś się zdecydował.

MojAniolek ja też tyje dosyć szybko. szybko. Mam już prawie 10.kg na plusie choć w ogóle tego po sobie nie widze.

Jadę dziś na test obciążenia glukozą, już mi niedobrze na samą myśl...

• mama85 Koleżanka

Wysłany: 23 września 2021, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dołączam do Was, wyczekana i wystarana ciąża, termin na 18 styczeń wg OM, 14 styczeń wg Usg.
    Czy Wy już czujecie skurcze braxtona? To moja pierwsza ciąża na tym etapie i delikatnie mówiąc denerwuje się o każdy skurcz czy kłucie ;) i nie wiem czy to normalne, ze mi się ta macica tak stawia i ciągnie w dół…oczywiście panika czy nie skraca się szyjka, bo się za dużo naczytałam :-/ 10 dni temu szyjka była 32 mm, lekarz mówi, ze jest dobrze. Ale nie wiem czy te skurcze to normalne…poradzcie proszę :)

Audreyyy lubi tę wiadomość

• Robin27 Autorytet

Wysłany: 23 września 2021, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 16:58

‹‹ 116 117 118 119 120 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ