Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja jeszcze dostanę po innym dziecku pajace i body także będę mieć tego więcej. A po takie basicowe rzeczy zawsze można wysłać tatę do Pepco które mam pod blokiem. Nie chcę przesadzać bo to moje pierwsze dziecko. I nie wiem czy nie urodzi się za długie na 56😂
Wózek też kupiłam w tym tygodniu- z drugiej ręki za mała kwotę.Letrox 125/100
Pregna Start -
Kochane ja to mam tyle ubranek ze mi się już więcej do komody nie zmieści🙈 Pewnie przesadziłam ale kurcze to moje pierwsze dziecko no i nie mogłam się powstrzymać 🤭
Mi wozek juz tez idzie 😊 Do 2 tygodni powinien być. Bylismy na targach dziecięcych i udało się dużo taniej kupic więc kupiliśmy wcześniej niż planowaliśmy 🙂mama85 lubi tę wiadomość
27.04.2020 - ciąża pozamaciczna 😔
24.04.2021 - ⏸ 🤰 -
Karolcia15031 wrote:Ja wszytskiego mam po 15-20par więc myślę że dużo. Moim zdaniem 5 sztuk body to mało przy dziecku które dużo ulewało tak jak moja..czasem 5sztuk na dzień szło.
Dziewczyny ja dziś pojechałam po wózek z teściową (za tragarza była) spodobał mi się, cena jak za darmo 350zl babetto holland granatowy z białym 2w1 gondola i spacerówka. Gondola duża więc na pewno do czerwca pojeździ . Stwierdziłam że nie ma na co czekać dziś 26tyg z om a ja coraz bardziej ociążała jestem.
Ja wózek kupiłam w 4 msc ciąży😂🙈 i to wcale nie z okazji, nie używany . Poprostu uznałam ze już czas 😂😂 -
Ja te zakupy ,które sama chce zobaczyć muszę już ogarniać bo nie wiem czy zaraz nie będę miała zakazu chodzenia. Bo jakieś butelki ,smoczki ,kosmetyki to mogę zamówić. Chcę też zrobić trochę zapasów z chusteczkami, pieluchami żeby zaraz po sklepach nie latać. A u nas na wsi sie często zdarza że jakiegoś rozmiaru pieluch brakuje i musiałabym jechać 15km dalej. Czekam na promocje w biedrze. Zastanawiamy się nad kupnem uzywanego koszu Mojżesza na płozach czy nad jakąś kołyską bo jak starsza się będzie w pokoju bawiła a mały będzie wrażliwy na hałas to go przeniose do innego pokoju. Ale nie wiem co wybrać
-
nick nieaktualnyKamyczek mmjak miałaś zalecone branie tego żelaza?
Ja mialam brac rabo na czczo pol godziny przed sniadaniem. Wzielam duzo wczesniej bo sie obudzilam, ale to co ze mna zrobilo dzis to masakra. Podejme kolejna próbę i jak tak bedzie to odstawiam... -
Też biorę na czczo. Ale można brać przed kolacją np. spróbuj tak.
Żelazo można brać także w trakcie posiłku (tylko nie łączyć z nabiałem). Tak mówił mi hematolog jeśli miałabym problemy z żołądkiem. I żelazo warto popijać sokiem pomarańczowym czy czymś z witaminą C.Nynka lubi tę wiadomość
Letrox 125/100
Pregna Start -
A co do ubranek to ja już sobie zamówiłam na olx cała pakę ubrań dla synusia 😁 trochę się bałam, ze za wcześnie ale w końcu kiedy mam się cieszyć z ciąży jak nie teraz a używane można dostać mega fajne, kupiłam takie 56-68 wszystkie w jednej wyprawce dla noworodka. Właśnie dlatego chyba się trochę przemeczylam bo wpadłam w wir sprzątania, prania, prasowania i układania, przy okazji wyszorowalam cała łazienkę i ogarnęlam swoją szafę…i miałam te skurcze dosyć mocne. Wiec teraz już odpoczywam więcej ale mnie nosi byłam dla spokoju na izbie przyjęć żeby sprawdzić czy wszystko ok z szyjka bo wizytę u mojego lekarza mam dopiero za dwa tygodnie i póki co jest 3,5 cm wiec ok. Ale mam mieć oszczędzający tryb życia, nie spacerować dużo, więcej leżeć. No to już po sprzątaniu i ogarnianiu na razie
-
Ja mam brać cała ampulke żelaza w płynie raz dziennie przed jedzeniem ale nie biorę codziennie a czasem wezmę pól w trakcie jedzenia choć staram się brać reguralnie ale to zależy mnie brzuch boli czy nie. Jak wezmę kilka dni pod rząd cała ampulke to już musz e przerwać kurację.Aaggaa02
-
Dziewczyny, a myślałyście o laktoferynie? Jest odpowiedzialna za lepsza przyswajalność żelaza z pożywienia. Teraz nawet do suplementacji żelazem w ciąży zaleca się suplementację laktoferyna. Ładują w was żelazo, a problem może tkwić z jego przyswajalnością i takie błędne koło. Nie orientuje się dużo, bo mnie to niw dotyczyło ani poprzednio ani teraz, ale często widzę posty u dietetyków klinicznych właśnie w temacie zaburzeń z wchłanialności żelaza. Prenatal duo nawet teraz ma nowy skład z laktoferyną, jak byłam w ciąży z córką było samo żelazo, a widzę od tej ciąży, ze uzupełnili właśnie o nią. Pomyślcie też o zbadaniu dodatkowo ferrytyny (samo żelazo nic nie mówi). Ginekolodzy przepisują żelazo, ale oni nie mają pojęcia o proces z zaburzeń wchłanialności, warto takie rzeczy konsultować z dietetykami żeby dobrać odpowiednia suplementację. Po co sie męczyć z zaparciami, mdłościami jak efekty w wynikach marne. Sama mam koleżanki, które brały żelazo, a hemoglobina nadal słaba, lekarze nie zlecali dokładniejszej diagnostyki...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2021, 16:00
-
To prawda, czesto chodzi o problem z przyyswyjalnoscia żelaza ale też że sporo osób nie najlepiej na niego reaguje a to zniechęca do jego brania.
Zelazo brać trzeba ale któraś wyżej napisała najlepiej brać z Wit. C wtedy jest lepiej przyswajalny.
Podobnie z magnezem, w ciąży też słabo się go przyswaja i też brać najlepieij w towarzystwie Wit c
Wg najnowszych rekomendacji żelaza nie powinno być w ogóle w tabletkach dla kobiet w ciazy. Suplementuje się go jedynie w razie potrzeby.Aaggaa02 -
nick nieaktualnyKrólik wszystko by sie zgadzalo, alee. Jeśli na morfologii wychodzi niedokrwistość to znaczy że i żelazo i ferrytyna i tibic już dawno leżą i płaczą...
To samo sie tyczy wchlanialnosci, jeśli problem byl by z tym byl by on wczesniej (nawracajcy niedobor), i wyedy nalezy badac tez witaminy z gr B, bo wtedy nawet ferrytyna to za mało.
Ciąża to zupelnie inna sytuacja. Tak jak Agaa pisze, nikt zazwyczaj nie zleca zelaza tylko morfologie.
Laktoferyna, wit C zawsze można ale to nie jest zastepstwo zelaza. -
To jak był poruszany temat ubranek to mam pytanie dotyczące koszuli do karmienia. Jakie polecacie?
- z guzikami z przodu,
- z guzikami/tapami na skos piersi,
- z dodatkowym materiałem spod której wyciąga się pierś?
Jakie są wasze doświadczenia?Starania o pierwszego bobasa od I.2018
II - III.2020 - Clo 😥
X - XI.2020 - Aromek 😥
XII.2020 - cykl naturalny - ciąża biochemiczna 6tc [*] 😭💔
7.I (30dc) beta 68
11.I (34dc) beta 228
16.I (39dc) beta 22
III.2021 - Aromek III cykl 😥
IV.2021 - Aromek IV cykl🍀🥳🥰
11.V (26dc) beta 42
13.V (28dc) beta 114
17.V (32dc) beta 756
22.V (37dc) beta 7831
CÓRKA 31.12.2021 👧🍼❤️
Starania o drugiego bobasa... od VI.2023
VI - VIII.2024 - Aromek 😥
13.IX.2024 - Aromek IV cykl - 1 IUI ❌️
X - XI.2024 - IUI anulowane 🤨
XII. 2024 - IVF ❄️❄️❄️ -
wg mnie najgorsze są te na skos a najlepsze z dodatkowym materiałem, aczkolwiek nie każda jest wygodna przy małych piersiach, miałam jedna z której ciężko się korzystało.
we wszystkich z guzikami jakie miałam, i na skos i na środku denerwował mnie zapinanie w nocy, na wpół śpiąco, nie raz budziłam się z piersiami na wierzchu bo zasnęłam i nie zapięłam i potem jeszcze przez sen się kręciłam i wszystko rozpięte przetestowałam wiele koszul na swojej drodze mlecznej, przy większym dziecku wygodnie mi też było w zwykłej podkoszulce, po prostu podciągałam ją do góry.