Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Robin, a pozostałe wyniki? Możesz jutro powtórzyć glukozę na czczo dla pewności. Ile h minęło od ostatniego posiłku przed badaniem? Krew z żyły jest bardziej miarodajna niż z glukometru, ale ja zazwyczaj słyszałam, że to glukometr wskazuje wyższą wartość.
Kamyczek co dostałaś i jaki powód? Ja w poprzedniej ciąży miałam dwa razy monural podawany ze względu na stwierdzone bakterie w moczu, normalnie przy takiej ilości nic się nie robi, ale w ciąży gin mówiła, że zawsze trzeba działać. Jednorazowa dawka monuralu, badania powtórzone kilka dni później i już było czysto. Ja miałam dziś zrobić mocz przed jutrzejszą wizytą, ale zapomniałam, zaniosę jutro rano do badania, a gin wyślę sms, bo wyniki dostanę już po wizycie pewnie
-
Lilka94 wrote:Weal tak sobie przemyślałam i przepraszam ze się uniosłam w jakiś sposób. Nie mam zamiaru z nikim tu mieć na pieńku, poza tym mogłam dwieście razy pomyśleć zanim napisałam coś o covidzie bo trudny temat.
Kamyczek90 nie martw się, będzie ok.
Luzik ja tez niepotrzebnie draże . Eh Baby w ciąży, tak to jest 😂
Co do wyników glukozy- zawsze trzeba patrzeć
Na ten z krwi, z glukometru i krwi wlosniczkowej wynik jest niedokładny dlatego zawsze stwierdza się cukrzyce albo wyklucza na podstawie krzywej a nie glukometru -
Robin27 wrote:Ja rozumiem, że po to się robi krzywą, żeby stwierdzić cukrzycę. Tylko przy cukrzycy bada się później jednak w domu glukometrem czy są przekroczenia.. Pierwszy raz słyszę o takiej rozbieżności w pomiarach między glukometrem a krwią żylną i to jeszcze w takiej kombinacji. Nie wiem dokładnie ile czasu mineło od ostatniego posiłku do pobrania krwi, najprawdopodobniej 11 godzin.
Poprzednie badania z krwi wychodziły prawidłowo? Może lekarz ponownie zleci badanie na czczo aby sprawdzić o ile reszta krzywej będzie właściwa.
Dziewczyny na stronie ministerstwa zdrowia są nowe wytyczne dotyczące porodów rodzinnych i kangurowania po cesarskim cięciu w czasie epidemii, punkt 19 https://www.gov.pl/web/zdrowie/wytyczne-dla-poszczegolnych-zakresow-i-rodzajow-swiadczen
starania od 08.2019
👼 11.2019
08.2020 Angelius Provita, dr MP
04.2021 Puregon, Ovitrelle, Encorton, Neoparin, Accard, Luteina, Euthoryx 25
04.05 beta 812,6 mlU/ml
11.05 mamy zarodek 🍀
25.05 ❤️
"You never know how strong you are until being strong is the only choice you have" -
Robin27 wrote:Ja myśle, że na ten wynik miał wpływ duży stres zwiazany z tym badaniem.. Reszta wyników w normie jest właśnie. Z ciekawości chyba skocze jutro na glukozę na czczo bo mam diagnostykę pod blokiem
Jest tez opcja, ze w przychodni był nieskalibrowany glukometr bo jednak co jakoś czas trzeba je miarowić. Idź na glukozę z rana na krew najlepiej 2 dni pod rząd i zobaczysz -
Robin27 wrote:No oczywiście mogło tak być, tylko mam glukometr w domu i z nim jest wszystko ok i pomiary cukru są między 81 a 92.
Ja mam już 2 ciązę z cukrzycą od początku.
Dokładność glumometru przy wynikach do 100 to plus minus 15 jednostek niestety. Formalnie jeśli którykolwiek wynik w krzywej jest powyzej normy to już masz cukrzycę ciążową i koniec, ale możesz spróbować pojść do lab i zmierzyć jutro jeszcze raz. Jak będzie wynik dużo odbiegający od dzisiejszego to gadaj z ginem jakie on ma podejście. Stres też ma wpływ na wynik, tak jak mówisz. 11 h to dobra odległość na czczo, odstęp zalecany to 8-12 h.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2021, 21:32
-
eszanka wrote:Poprzednie badania z krwi wychodziły prawidłowo? Może lekarz ponownie zleci badanie na czczo aby sprawdzić o ile reszta krzywej będzie właściwa.
Dziewczyny na stronie ministerstwa zdrowia są nowe wytyczne dotyczące porodów rodzinnych i kangurowania po cesarskim cięciu w czasie epidemii, punkt 19 https://www.gov.pl/web/zdrowie/wytyczne-dla-poszczegolnych-zakresow-i-rodzajow-swiadczen
Dla mnie ten zapis: ...ostateczna decyzja zalezy od kierownika ble ble ble... niestety oznacza, ze jest się zdanym na dobre chęci dyrektora szpitala. Bo wytyczne nic nie narzucają niestety obligatoryjnie.Nynka lubi tę wiadomość
-
kamyczek90 wrote:Dostałam antybiotyk na 7dni Zinnat. I mam powtórzyć badania. Wyszły leukocyty w moczu.. wcześniej stosowałam Urospet/Zurawit
Nie martw się, ja w 1 ciąży to chyba ze 4 razy antybiotyki na ten układ moczowy brałam jak nie lepiej;)kamyczek90 lubi tę wiadomość