Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Audreyyy przewijam tylko jak jest mega pełna pielucha avtak to przewijam dopiero o 6 rano. Ja małego nawet czesto nie smaruję, czasem raz na dzień. Z córką na taką wygodę bym nie mogła sobie pozwolić bo od razu by była odparzona.
Mag_len a te krople Biogaja pomagają na kolki, prężenie itd?
Sovi ja wczoraj wieczorem z niemocy zastosowałam wszystko: lafex,masaż,podginanie nóżek,biały szum, noszenie ,bujanie i nawet czopek glicerynowy bo już nie miałam pojęcia co jest nie tak. Po czopku wystrzeliła kupa i po 20 minutach był spokój.
Mój mały jak leży na mnie to potrafi już główkę trzymać przeszło minutę ale on we wtorek będzie miał 6tyg. -
nick nieaktualnyJa klade na brzuchu czesto ale krótko, bo czesto sa afery...ale starszy tez sie awanturowal na brzuchu i dlugo nie chcial lezec, i przez wiekszosc nowych umiejetnosci pozniej sie pojawiala...
Dziewczyny dzięki za rade co do piersi, zostalam sama w domu sciagnrlam z obu piersi wszystko na maksa, zrobilam zimne oklady i jak reka odjal moje samopoczucie🙏 jak dp jutra sie utrzyma to znaczy ze to to.
Aagaa bylas w szpitalu na zdjeciu szwow czy w przychodni?Babcia lubi tę wiadomość
-
Sovi wrote:Przy zmianie pieluszki przecieram mokrym wacikiem z góry na dół. Jak nie ma potrzeby czyli nie na kupy która weszła między wargi to nic tam nie rozszerzam jakoś bardzo tylko właśnie tym wacikiem. I tyle.
-
Inkaa nam drugie dziecko ale też nie wiem na ile intensywnie tam myć, z chłopakiem łatwiej było. Tak samo się boje w nocy, że ta kupa będzie siedziała gdzieś między wargami sromowymi za długo więc się katuje i przewijam kilka razy, czasem mi się przez to wybudza ale liczę, że po 6 tygodniu przestanie robić 💩 w nocy.
-
nick nieaktualny
-
Inkaa85 wrote:Odsłaniając wargi większe mała ma taki biały osad rozumiem że tego nie wymywam? Sorki za pytania ale to moje pierwsze dziecko i wcześniej nie miałam doczynienia z takimi maluszkami i panikuje lekko
Inkaa85 lubi tę wiadomość
-
Karolcia15031 wrote:Audreyyy przewijam tylko jak jest mega pełna pielucha avtak to przewijam dopiero o 6 rano. Ja małego nawet czesto nie smaruję, czasem raz na dzień. Z córką na taką wygodę bym nie mogła sobie pozwolić bo od razu by była odparzona.
Mag_len a te krople Biogaja pomagają na kolki, prężenie itd?
Sovi ja wczoraj wieczorem z niemocy zastosowałam wszystko: lafex,masaż,podginanie nóżek,biały szum, noszenie ,bujanie i nawet czopek glicerynowy bo już nie miałam pojęcia co jest nie tak. Po czopku wystrzeliła kupa i po 20 minutach był spokój.
Mój mały jak leży na mnie to potrafi już główkę trzymać przeszło minutę ale on we wtorek będzie miał 6tyg. -
Inkaa85 wrote:Odsłaniając wargi większe mała ma taki biały osad rozumiem że tego nie wymywam? Sorki za pytania ale to moje pierwsze dziecko i wcześniej nie miałam doczynienia z takimi maluszkami i panikuje lekko
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2022, 08:21
Inkaa85 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKurde nie wiem co robic z tym moim szkrabem. Nie ma kolek, baczki puszcza ale mocno sie przy tym spina, to samo z kupą, prezy spina, nie chce cyca. Czytalam, ze to normalne bo dziecko nie ogarnia zwierqczy. Ale zastanawiam sie czy te probiotyki w jakks sposob moga mu pomoc? Jak myslicie?
Ps jak kladziecie do spania maluchy? Ja na bokach a teraz czytam ze nie powinno sie...🤯 ja juz nie pamietam jak to z noworodkiem... -
Inka moja 2 dni temu zwymiotowała leżąc w łóżeczku albo mocno ulała, nie widziałam, ale zaglądnęłam do niej chwilę po tym jak mąż był w pokoju i już leżała ulana. Ogólnie ulewa, ale nieduzo. Jak się jej po jedzeniu nie weźmie na ramię to coś uleje albo jak się napcha strasznie to nawet odbicie nie pomoże. Nawet przed chwilą coś sie wierciła, kręciła, a była po odbiciu, odłożyłam ją i nagle chlusnęła. Chyba takie pojedyncze ulewania/cofania to nic groźnego. Gorzej jak się to zdarza kilka razy dziennie, mozna jakis refluks podejrzewać.
Nynka do spania tylko na pleckach, ale w ciągu dnia jak sie jest przy dziecku to warto na boczkach kłaść.Inkaa85 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
To znaczy, nie ze kłaść cały czas i mają leżeć, ale bardziej turlać w formie zabawy. Tu jest o tym fajny artykuł.
https://mamafizjoterapeuta.pl/2021/03/01/czy-niemowle-mozna-ukladac-na-boczku/Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2022, 09:52
-
Nynka, ja miałam zdejmowane w szpitalu bo jeszcze byłam na oddziale w 6 dobie.
Tez juz wiele rzeczy zapomnialam jak z noworodkiem.
Myślałam że powinno się kłaść na boczku. Na plecach boję się że uleje i się zakrztusi
Jeezuu, dziewczyny jak dajecie radę w nocy?? Mieliśmy taka straszna noc, przebudzal się co chwilę a to nie spał w ogole od 1 do 5 .Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2022, 10:08
Aaggaa02 -
nick nieaktualnyAagaa to ile razy ja dzis w nocy bluznilam i wygrazalam sie, ze nie dostanie cyca, nikt nie zliczy....
Ja od 2:30 walcze godzine o kupe, i przystawienie, pozniej cycamy, odbic, znowu pamper, przed 4 sie klade, po 5 walka pd nowa....u nas problem z ta kupa, i nie wiem czy brac te probiotyki czy bez sensu.
Dzieki dziewczyny, ja to musze poczytac znowu ksiazki fizjo bo nie pamietam, starszaka ukladalam na boku ale moze faktycznie nie tak caly czas... -
Ja na początku kładłam ma bokach bo Anielka była taka pokutczona że nawet jak położyłam na plecach to się na bok przeturlać. Teraz już raczej na plecach ale czasem jak przysnę przy karmieniu na leżąco to zostaje na boczku. Mam większy luz do tego co wypisują fizjoterapeuci w necie, z pierwszym dzieckiem bardziej przeżywałam że źle podnoszę, źle układam, wszystko źle. Za duży zamęt sieją.
Co do ulewania to na plecach nie.ma ryzyka, że się zakrztusi o ile główka jest w bok. Moja ulewa dość często niewielkie ilości, o ile przybiera to nie ma się czym martwić. Syn miał tak samo. Ale jak się żre ciągle pod korek to się czasem nie mieści😅
Co do kupy to polecam jak się pręży położyć dziecko przed sobą na zgiętych kolanach, u nas to pomaga. Do tego rowerek albo nogi do brzuszka.
Mają wasze dzieci już trądzik? Anielka niestety ma na czole taka kaszkę plus trochę na policzkach brzydko to wygląda ale nic nie poradzę