X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po cc, czy przy siusianiu bolało Was podbrzusze, tak jakby ktoś wam szpilkę wkładał pod koniec sikania?

Aaggaa02
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka wrote:
    Dziewczyny czy przy nawale mozliwe jest takie uczucie jakby grypa rozkladala?
    Bo ja nie wiem czy to cycki czy znowu cos mnie lapie...
    To może się zaczynać zapalenie. Jak najczęściej prztstawuaj dziecko, ibuprofen co 8h i zimne okłady po karmieniu. Może być zimny okład z kapusty. Działaj szybko!

Babcia, Nynka lubią tę wiadomość

FNh9p2.png
  • Karolina95 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaggaa02 wrote:
    Dziewczyny po cc, czy przy siusianiu bolało Was podbrzusze, tak jakby ktoś wam szpilkę wkładał pod koniec sikania?

Mnie tak bolało i to długo ... Podejrzewałam zapalenie po cewniku.
    Jadłam żurawinę i pomogło, położna mi mówiła że można brać też witaminę C

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • Babcia Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2022, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka wrote:
    Dziewczyny czy przy nawale mozliwe jest takie uczucie jakby grypa rozkladala?
    Bo ja nie wiem czy to cycki czy znowu cos mnie lapie...

Może być zapalenie piersi.
    Ibuprofen, kapusta, regularne przystawianie i delikatne opróżnianie piersi po karmieniu, to nie trzeba będzie antybiotyku.

• Karolina95 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja też mam pytanie.
    Nie karmiłam piersią zaczęłam przystawiać mała od 2 dni z zalecenia fizjoterapeutki ( nawet jak mam mało pokarmu to ma go wycyckac bo samo ssanie jest dla niej forma stymulacji )
    Nie plamilam już od jakiegoś tygodnia a od wczoraj muszę zakładać podpaskę bo wylatuje ze mnie , ale taki ma brązowy kolor .... Nie wiem czy to początek okresu czy przez to że karmie często a jeszcze wszystko się nie wyczyscilo? 🤔

Do gina idę w przyszłym tyg

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • Robin27 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 17:20

• Sovi Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina95 wrote:
    A ja też mam pytanie.
    Nie karmiłam piersią zaczęłam przystawiać mała od 2 dni z zalecenia fizjoterapeutki ( nawet jak mam mało pokarmu to ma go wycyckac bo samo ssanie jest dla niej forma stymulacji )
    Nie plamilam już od jakiegoś tygodnia a od wczoraj muszę zakładać podpaskę bo wylatuje ze mnie , ale taki ma brązowy kolor .... Nie wiem czy to początek okresu czy przez to że karmie często a jeszcze wszystko się nie wyczyscilo? 🤔

Do gina idę w przyszłym tyg
    Tak może być. Oksytocyna działa i się może tak oczyszczać jeszcze.

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak karmie normalnie to leci już tylko parę kropel a jak mały ma szał cyckowy to pół wkładki zalane albo i cała.

Ja po cc znowu nie odczuwam parcia na pęcherz. Chodzę sikac jak mi się przypomni.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2022, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki!
    Tak myslalam o zapaleniu, bo z boku piersi robily mi sie jak skala, czerwona skora, musialam laktatorem odciagac zeby zeszlo. Ale dzisiaj juz jedna piers ok. Druga mlody chyba wlasnie wycycal, a na razie odstawilam laktator.
    Karolina wydaje mi sie ze to normalne, ja np tylko po karmieniu plamie.

Aagaa ja mialam podobnie, ale jak wrocilam to pije wit c i minelo.

I jeszcze jedno pytanie, kupa taka wodnista jest normalna?

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka wrote:
    Dzięki!
    Tak myslalam o zapaleniu, bo z boku piersi robily mi sie jak skala, czerwona skora, musialam laktatorem odciagac zeby zeszlo. Ale dzisiaj juz jedna piers ok. Druga mlody chyba wlasnie wycycal, a na razie odstawilam laktator.
    Karolina wydaje mi sie ze to normalne, ja np tylko po karmieniu plamie.

Aagaa ja mialam podobnie, ale jak wrocilam to pije wit c i minelo.

I jeszcze jedno pytanie, kupa taka wodnista jest normalna?
    Tak, normalna. Ja z synem zamartwiałam się na początku, że ma biegunkę😁

FNh9p2.png
  • Robin27 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 17:21

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robin27 wrote:
    A ja mam pytanie do dziewczyn KP. Ile trwa u was przeciętnie jedno karmienie? U mnie to tyle trwa, że zaczynam mieć wrażenie że nic innego nie robię.. Nienwiem czy coś źle robię, ale ogólnie jak młody przysypia to go aktywizuje. Największy problem to długie karmienia w nocy. Zdarza mi się przysnąć z młodym na brzuchu 😞
    Od 10 do 40 min, zależy jak się przyssie. Nie raz przysypiam w nocy szczególnie jeżeli karmię na leżąco

FNh9p2.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas karmienia nie są jakoś bardzo długie w nocy . W dzień za to są częste i długie 20-30 minut..a dzisiejsze popołudnie to prawie cale przy piersi lub spiąć na mnie. A w nocy przysypiam z małym. Śpi w łóżeczku tak do północy, czesem do pierwszej ma potem ląduje u nas. Ale On raczej z tych że zje i nie ciumka tylko wypluwa sutek i zasypia.

• Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a możecie mi powiedzieć jak czyścicie u dziewczynki narządy płciowe ? I jak często? Nie mam pojęcia jak się za to zabrać:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2022, 00:17

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2022, 04:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wcześniej karmienie trwało dość długo a teraz wlasnie trwa krótko i mały mi zasypia, probuje go budzić ale czasem się nie udaje… odkładam do łóżeczka pospi z pol godziny i znowu głodny. Jest to bardzo uciążliwe. Wcześniej jak zasypiał to zmieniałam mu pieluszkę albo rozbierałam a teraz tego nie robię bo zaczął strasznie ulewac wiec nie chce żeby wszystko wylał co zjadł.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2022, 04:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Dziewczyny a możecie mi powiedzieć jak czyścicie u dziewczynki narządy płciowe ? I jak często? Nie mam pojęcia jak się za to zabrać:(
    Przy zmianie pieluszki przecieram mokrym wacikiem z góry na dół. Jak nie ma potrzeby czyli nie na kupy która weszła między wargi to nic tam nie rozszerzam jakoś bardzo tylko właśnie tym wacikiem. I tyle.

Inkaa85 lubi tę wiadomość

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Robin27 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2022, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 17:21

• krolik Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2022, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas karmienie to był maks 10 minut, co 2-3h, w nocy już nawet co 3h. Pięknie przybiera także cieszyłam się. Dziecko bezproblemowe, dużo spala w kołysce, małe kupy, nie przeszkadzały za bardzo. Tak od dzisiejszej nocy nie wiem co sie podziało, ale nagle dziecko chce wisieć częściej na cycu, na rękach dużo, nawet nie tyle co jeść częściej, ale wziąć do buzi i zasnąć na rękach. W nocy usilnie próbuje się do nas do łóżka wepchac, ale nie ma szans, bo starsza tam w nocy przychodzi i by ją zgniotła 🙈normalnie bym ją zostawiła, bo by się człowiek wyspał bardziej 😬 no i domyślam się, ze lepiej nie będzie. O ile mając jedno dziecko takie tulenie nie przeszkadza, ale ze starsza też chcę cos robić, a młodsza u taty się drze i dopiero u mnie uspokaja w sekundę jak na rękach wyląduje 🙈

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2022, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robin27 wrote:
    U nas karmienie 40-50 minut. Mój jest niestety z tych co nawet jak zasypia to nie puszcza sutka. I jest problem bo jak sama wyjmuje i próbuje odkładać do łóżeczka to odrazu się budzi i jest ryk. Smoczka rzadko mu się udaje dać niestety.
    Macie jakieś zalecenia od neurologopeda co do smoczka? Można od razu po podcięciu? Ja bym chciała zacząć wprowadzić po 4 tygodniu ale nie wiem jak to wpłynie na ranę

FNh9p2.png
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2022, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas karmienie piesia trwa od 5 do 10 minut ( chyba pamięta z ciąży jak Wam pisałam że jak będzie wisiał dlugo to będę tylko odciagać😂) ale przez to że szybko je to często się krztusi.
    Wczoraj mały znowu nie spał od 21 do 12 w nocy..co chwile jadł ulewał i wył w niebogłosy..

Lilka ja właśnie przez te ulewanie w nocy małego nie przewijam.i też wole go nie wybudzać.

Inka po siku tylko przetrzeć od góry do dołu , a po kupie rozchylić wargi i sprawdzać czy nie ma tam resztek kupy. U starszej jeszcze był problem ze sklejaniem się wejścia do pochwy.

‹‹ 277 278 279 280 281 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ