X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka spokojnie mozesz podać kilka razy dziennie. Podany jeden raz nie zawsze pomaga. Wczoraj wypróbowałam wszystko, leżał na brzuszku,masowałam, podałam trzy razy Lefax, podałam Biogaje i nie to dziecko..pieknie spał a jak nie spał to sobie kręcił nozkami i rozglądał się.

Mój jak lezy na mnie to potrafi trzymać głowę dość długo. Przy cycu też czasem odgina głowę do tyłu. Od kilku dni pięknie się śmieje całą buzką.

Co do czuwania to rano od 10 do 12 nie spi, wtedy macha rękami, a jak mu się nudzi to lubi bujanie w bujaku. Ogolbie jak sie przebudzi to nie spi miedzy 30min-2h

Ja miałam covud w ciazy i męczył mnie kaszel. Leczyłam się swoim syropem z mniszka lekarskiego. Można taki kupić tez w aptece. Polecam go zrobić wiosną bo będziecie miały na zime dla dzieci. Kosztuje tylko cene cukru a serio pomaga na górne drogi oddechowe.Robilam też inhalacje z soli i nebudose.

Sovi wypróbuj inny rodzaj smoczka w butelce, chodzi mi o kształt.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2022, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myslicie, ze biogaia pomoze na te bulgoty, u niego to na bank gazy, bo mowie Wam strzelal dzisiaj dzieki tej rurce, i az slychac bylo, a wiem, ze tego uzywac nie mozna regularnie...

Aagaa ja zanim dowiedzialam sie, ze covid dostalam sinupret i inhalacje, mialam kaszel, i nie tyle zapchane zatoki co taka gesta wydzieline spływającą.

Ja to nawet nie porownuje mojego tygodniowego czlowieka do Waszych jak to u Was nie ktorych zaraz miesiac bedzie🙈

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi może mała potrzebuje więcej czasu, ja jak dałam raz młodemu butle to tak samo było. Musiałam co chwila robić przerwy, wypicie 70 ml zajęło mu z pol godziny.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • krolik Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zamiast biogai spróbujcie podawać dicoflor. Ma lepszy skład, nie zawiera oleju palmowego jak biogaia, który może dodatkowo obciążać żołądek. Położna w razie problemów brzuszkowych odradzała biogaie, sprawdźcie też jaką wit d podajecie, czy w składzie nie ma właśnie oleju palmowego.

Nynka, Mag_len lubią tę wiadomość

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech, my po badaniu i bilirubina 11.5, praktycznie nie spadła od wyjścia ze szpitala :( są się uparłam na badanie, wszyscy mi mówili że wymyślam. Nasz rodzinna stwierdziła, że to nie tak dużo i tylko za jakiś czas powtórzyć ale jej nie ufam :/

FNh9p2.png
  • Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy, bilirubinę analizuje się patrząc na wiek dziecka i jeśli występują inne ryzyka. 11,5 moje dziecko miało w 3 dobie i już wtedy nie była to wysoka wartość, gdyby nie inne występujące ryzyka.

Chociaż jak się nie czujesz pewnie ze swoją dr to warto to skonsultować jeszcze z kimś.

Aaggaa02
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaggaa02 wrote:
    Audreyyy, bilirubinę analizuje się patrząc na wiek dziecka i jeśli występują inne ryzyka. 11,5 moje dziecko miało w 3 dobie i już wtedy nie była to wysoka wartość, gdyby nie inne występujące ryzyka.

Chociaż jak się nie czujesz pewnie ze swoją dr to warto to skonsultować jeszcze z kimś.
    Bo w 3 dobie jest najwyższa, Anielka miała 11.8 i nas wypuścili że szpitala bo teoretycznie już powinna spadać. A praktycznie nie spadła

FNh9p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2022, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krolik wlasnie mi przypomnialas, że ze starszym mielismy problemy z brzuchem wlasnie po wit D, zmienialismy co chwila az trafilismy. Mct albo slonecznikowy jest chyba ok, tak?

To delicol czy dicoflor lepszy? Na takoe bulgoty, gazy itd?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2022, 17:36

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka wrote:
    Krolik wlasnie mi przypomnialas, że ze starszym mielismy problemy z brzuchem wlasnie po wit D, zmienialismy co chwila az trafilismy. Mct albo slonecznikowy jest chyba ok, tak?

To delicol czy dicoflor lepszy? Na takoe bulgoty, gazy itd?
    Ciężko stwierdzić bo to są dwa różne preparaty. Jeżeli naprawdę mocno męczą te gazy to ja bym podawała oba.

FNh9p2.png
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dzisiaj położna poleciła Delicol krople przeznaczone dla niemowląt z kolką spowodowane nietolerancją laktozy.

• krolik Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka tak, słonecznikowy jest ok. Starszej na początku podawałam bioaron wit d i była właśnie ze słonecznikowym, nie było problemów, potem na vigantol się przerzuciłam i młodsza teraz od początku vigantol. Dicoflor to probiotyk, u dzieci urodzonych przez cc poleca się stosowanie probiotyków od 1 dnia. Delicol na nietolerancję laktozy także chyba tak jak Audreyy pisze, można jedno i drugie.

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dajemy vigantol
    Może faktycznie zmienię biogaje na dicoflor...

• Karolina95 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które dokarmiają. Slyszalyscie o mm Capri care ?
    Mała ma ostatnio jakieś problemy z brzuszkiem, nie placze ale robi co chwilę jakieś dziwne kupki ... + Na twarzy pojawiły jej się na polikach małe krosteczki, ulewa jej się dosyć często . Zastanawiam się nad zmianą do tej pory pije Nestle NAN opti pro plus

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2022, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmieniam ta witamine D, dzisiaj juz nie dalam, jutro maz kupi apo d3 albo bioaron.
    Zobacze jak brzuch i zaczne dokladac. Za tydzien wizyta u pediatry, zobacze co ona powie.

Krolik mi po pierwszym cc neonatolog mowila, ze te probiotyki dla dzieci po cc to naciaganie, i wcale nie trzeba...

• kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2022, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zużyłam już Dicoflor i od dziś jestwsmy na Vivomix - polecany bo ma inne szczepy bakterii.
    Zmieniliśmy tydzień temu mleko ze wspomnianego wyżej Nan na Bebiko.
    Ale chyba wybierzemy się do polecanego fizjo/osteopaty żeby obejrzec mała czy nie ma wzmożonego napięcia. Męczy mnie to szukanie poprawy, a przecież wszyscy mowia że takie małe dzieci tylko jedzą i śpią..😭

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z probiotykami to trzeba uważać by nie przesadzić. Po prostu nie cały czas i zmieniać szczepy.
    My teraz druga butelkę biogaji dajemy. Potem przerwa i kupię coś innego jakiś inny szczep.

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Karolina95 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamyczek90 wrote:
    Ja zużyłam już Dicoflor i od dziś jestwsmy na Vivomix - polecany bo ma inne szczepy bakterii.
    Zmieniliśmy tydzień temu mleko ze wspomnianego wyżej Nan na Bebiko.
    Ale chyba wybierzemy się do polecanego fizjo/osteopaty żeby obejrzec mała czy nie ma wzmożonego napięcia. Męczy mnie to szukanie poprawy, a przecież wszyscy mowia że takie małe dzieci tylko jedzą i śpią..😭

a co cię niepokoi że planujesz wizytę u fizjo ?

Edit. Już doczytałam, u nas też zdążają się takie dni że mała nie śpi np kilka godz tylko u nas nie ma płaczu a później zasypia sama i śpi dłużej niż zwykle między jedzeniem .

Ale moim zdaniem taka wizyta nie zaszkodzi a zawsze coś podpowiedza , u nas po ok tyg ćwiczeń w domu juz widzimy różnice.
    Stopki które cały czas były zgięte do środka zaczynają się lepiej układać i ręce które cały czas przylegały do ciała i były spięte w końcu zaczynają się ruszać we wszystkich kierunkach . Niby kilka min ćwiczeń dziennie a taki efekt + vojta

A z tym wzmożonym napięciem / asymetria to
    - czy dziecko preferuję któryś bok ? ( Albo gdy położysz na plecach odwraca nogi i brzuszek tylko w jedną stronę na bok?
    - jej ciało jest wygięte w któraś ze str ?
    - zwróć uwagę jak poruszają się rączki i nogi ( nogi powinny być uniesione do góry, jeżeli są padnięte na dół to nie jest to prawidłowe)
    - zaciśnięte palce u dłoni i stóp też mogą świadczyć o napieciu
    To pamiętam z wizyty z moimi dziećmi. Może coś zauwazysz z tego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2022, 22:55

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też mamy zamiar umówić się do fizjo. Tak profilaktycznie żeby małego obejrzała. Z dziewczynkami też tak robiliśmy. Najstarsza miała osłabione napięcie mięśniowe.

• Karolina95 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tego co zauważyłam u moich 3dzieci zr zdiagnozowanym napięciem nie było problemu ze snem.
    Natomiast syn miał takie problemy i okazało się że to nietolerancja na laktozę. W dzień jak zasnął to nikt nie chciał go ruszyć bo odrazu się budził i płacz, pamiętam jak całymi nocami go nosiliśmy żeby spał . .. ale tutaj też dochodziły kolki i wymioty, ulewanie.

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2022, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaka macie wit D? W kapsułkach czy kroplach? Ja mam krople ale wydaje mi się ze kapsułki mogą być wygodniejsze…

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
‹‹ 282 283 284 285 286 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ