Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Nynka spokojnie mozesz podać kilka razy dziennie. Podany jeden raz nie zawsze pomaga. Wczoraj wypróbowałam wszystko, leżał na brzuszku,masowałam, podałam trzy razy Lefax, podałam Biogaje i nie to dziecko..pieknie spał a jak nie spał to sobie kręcił nozkami i rozglądał się.
Mój jak lezy na mnie to potrafi trzymać głowę dość długo. Przy cycu też czasem odgina głowę do tyłu. Od kilku dni pięknie się śmieje całą buzką.
Co do czuwania to rano od 10 do 12 nie spi, wtedy macha rękami, a jak mu się nudzi to lubi bujanie w bujaku. Ogolbie jak sie przebudzi to nie spi miedzy 30min-2h
Ja miałam covud w ciazy i męczył mnie kaszel. Leczyłam się swoim syropem z mniszka lekarskiego. Można taki kupić tez w aptece. Polecam go zrobić wiosną bo będziecie miały na zime dla dzieci. Kosztuje tylko cene cukru a serio pomaga na górne drogi oddechowe.Robilam też inhalacje z soli i nebudose.
Sovi wypróbuj inny rodzaj smoczka w butelce, chodzi mi o kształt. -
nick nieaktualnyMyslicie, ze biogaia pomoze na te bulgoty, u niego to na bank gazy, bo mowie Wam strzelal dzisiaj dzieki tej rurce, i az slychac bylo, a wiem, ze tego uzywac nie mozna regularnie...
Aagaa ja zanim dowiedzialam sie, ze covid dostalam sinupret i inhalacje, mialam kaszel, i nie tyle zapchane zatoki co taka gesta wydzieline spływającą.
Ja to nawet nie porownuje mojego tygodniowego czlowieka do Waszych jak to u Was nie ktorych zaraz miesiac bedzie🙈 -
Dziewczyny zamiast biogai spróbujcie podawać dicoflor. Ma lepszy skład, nie zawiera oleju palmowego jak biogaia, który może dodatkowo obciążać żołądek. Położna w razie problemów brzuszkowych odradzała biogaie, sprawdźcie też jaką wit d podajecie, czy w składzie nie ma właśnie oleju palmowego.
Nynka, Mag_len lubią tę wiadomość
-
Audreyyy, bilirubinę analizuje się patrząc na wiek dziecka i jeśli występują inne ryzyka. 11,5 moje dziecko miało w 3 dobie i już wtedy nie była to wysoka wartość, gdyby nie inne występujące ryzyka.
Chociaż jak się nie czujesz pewnie ze swoją dr to warto to skonsultować jeszcze z kimś.
Aaggaa02 -
Aaggaa02 wrote:Audreyyy, bilirubinę analizuje się patrząc na wiek dziecka i jeśli występują inne ryzyka. 11,5 moje dziecko miało w 3 dobie i już wtedy nie była to wysoka wartość, gdyby nie inne występujące ryzyka.
Chociaż jak się nie czujesz pewnie ze swoją dr to warto to skonsultować jeszcze z kimś. -
nick nieaktualnyKrolik wlasnie mi przypomnialas, że ze starszym mielismy problemy z brzuchem wlasnie po wit D, zmienialismy co chwila az trafilismy. Mct albo slonecznikowy jest chyba ok, tak?
To delicol czy dicoflor lepszy? Na takoe bulgoty, gazy itd?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2022, 17:36
-
Nynka wrote:Krolik wlasnie mi przypomnialas, że ze starszym mielismy problemy z brzuchem wlasnie po wit D, zmienialismy co chwila az trafilismy. Mct albo slonecznikowy jest chyba ok, tak?
To delicol czy dicoflor lepszy? Na takoe bulgoty, gazy itd? -
Nynka tak, słonecznikowy jest ok. Starszej na początku podawałam bioaron wit d i była właśnie ze słonecznikowym, nie było problemów, potem na vigantol się przerzuciłam i młodsza teraz od początku vigantol. Dicoflor to probiotyk, u dzieci urodzonych przez cc poleca się stosowanie probiotyków od 1 dnia. Delicol na nietolerancję laktozy także chyba tak jak Audreyy pisze, można jedno i drugie.
-
Dziewczyny które dokarmiają. Slyszalyscie o mm Capri care ?
Mała ma ostatnio jakieś problemy z brzuszkiem, nie placze ale robi co chwilę jakieś dziwne kupki ... + Na twarzy pojawiły jej się na polikach małe krosteczki, ulewa jej się dosyć często . Zastanawiam się nad zmianą do tej pory pije Nestle NAN opti pro plus
Anielka ❤️
-
nick nieaktualnyZmieniam ta witamine D, dzisiaj juz nie dalam, jutro maz kupi apo d3 albo bioaron.
Zobacze jak brzuch i zaczne dokladac. Za tydzien wizyta u pediatry, zobacze co ona powie.
Krolik mi po pierwszym cc neonatolog mowila, ze te probiotyki dla dzieci po cc to naciaganie, i wcale nie trzeba... -
Ja zużyłam już Dicoflor i od dziś jestwsmy na Vivomix - polecany bo ma inne szczepy bakterii.
Zmieniliśmy tydzień temu mleko ze wspomnianego wyżej Nan na Bebiko.
Ale chyba wybierzemy się do polecanego fizjo/osteopaty żeby obejrzec mała czy nie ma wzmożonego napięcia. Męczy mnie to szukanie poprawy, a przecież wszyscy mowia że takie małe dzieci tylko jedzą i śpią..😭Letrox 125/100
Pregna Start -
kamyczek90 wrote:Ja zużyłam już Dicoflor i od dziś jestwsmy na Vivomix - polecany bo ma inne szczepy bakterii.
Zmieniliśmy tydzień temu mleko ze wspomnianego wyżej Nan na Bebiko.
Ale chyba wybierzemy się do polecanego fizjo/osteopaty żeby obejrzec mała czy nie ma wzmożonego napięcia. Męczy mnie to szukanie poprawy, a przecież wszyscy mowia że takie małe dzieci tylko jedzą i śpią..😭
a co cię niepokoi że planujesz wizytę u fizjo ?
Edit. Już doczytałam, u nas też zdążają się takie dni że mała nie śpi np kilka godz tylko u nas nie ma płaczu a później zasypia sama i śpi dłużej niż zwykle między jedzeniem .
Ale moim zdaniem taka wizyta nie zaszkodzi a zawsze coś podpowiedza , u nas po ok tyg ćwiczeń w domu juz widzimy różnice.
Stopki które cały czas były zgięte do środka zaczynają się lepiej układać i ręce które cały czas przylegały do ciała i były spięte w końcu zaczynają się ruszać we wszystkich kierunkach . Niby kilka min ćwiczeń dziennie a taki efekt + vojta
A z tym wzmożonym napięciem / asymetria to
- czy dziecko preferuję któryś bok ? ( Albo gdy położysz na plecach odwraca nogi i brzuszek tylko w jedną stronę na bok?
- jej ciało jest wygięte w któraś ze str ?
- zwróć uwagę jak poruszają się rączki i nogi ( nogi powinny być uniesione do góry, jeżeli są padnięte na dół to nie jest to prawidłowe)
- zaciśnięte palce u dłoni i stóp też mogą świadczyć o napieciu
To pamiętam z wizyty z moimi dziećmi. Może coś zauwazysz z tegoWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2022, 22:55
Anielka ❤️
-
A z tego co zauważyłam u moich 3dzieci zr zdiagnozowanym napięciem nie było problemu ze snem.
Natomiast syn miał takie problemy i okazało się że to nietolerancja na laktozę. W dzień jak zasnął to nikt nie chciał go ruszyć bo odrazu się budził i płacz, pamiętam jak całymi nocami go nosiliśmy żeby spał . .. ale tutaj też dochodziły kolki i wymioty, ulewanie.Anielka ❤️