X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2022, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina95 wrote:
    Dzisiaj byłam na wizycie u lekarza, mówił że to był jakiś nieszkodliwy guz nic złośliwego .
    A to moje krwawienie raczej okresem jeszcze nie jest ...

My też przechodziły na pepti . Często zdążają nam się wymioty, ulewanie do tego brzydkie kupki .. zobaczymy za tydzień czy to coś pomoże
    Super wieści ze to nic szkodliwego

Pola jest już z nami:*

Emilka :*
    km5sio4p4vcbay7l.png
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2022, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina95 wrote:
    Dzisiaj byłam na wizycie u lekarza, mówił że to był jakiś nieszkodliwy guz nic złośliwego .
    A to moje krwawienie raczej okresem jeszcze nie jest ...

My też przechodziły na pepti . Często zdążają nam się wymioty, ulewanie do tego brzydkie kupki .. zobaczymy za tydzień czy to coś pomoże

Jak wyglądają te kupki u was? U nas tez coś zaczyna się dziać pod tym kątem, dziś była taka zielonkawa kupa.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Karolina95 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2022, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka94 wrote:
    Jak wyglądają te kupki u was? U nas tez coś zaczyna się dziać pod tym kątem, dziś była taka zielonkawa kupa.

U nas są normalne żółte albo takie jasno pomarańczowe, są te grudki tylko że czasami są bardzo wodniste a czasami to taki sam śluz 😕

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • MojAniolek:(( Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2022, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dawno się nie udzielałam, ale czytam Was ciągle 😊

Nasza Zuzia wczoraj była szczepiona 6w1 + rotawirusy. Myślę że to lepszy wybór i nie chodzi tylko o liczbę wkloc ale i czynniki drażniące tych szczepionek. Wieczorem troche marudziła ale dzisiaj jest już ok. Miała tylko po południu zielona kupkę ale pisalam do pediatry i mowila ze moze Tak być.
    Jutro ja idę na 2 dawkę Pfizera 😊

Tez uważam że nieszczepienie dziecka jest dość nieodpowiedzialne. Szkoda ze podjęłaś taka decyzję...

Kochane są jeszcze jakies zalecane szczepienia oprócz obowiązkowych 6w1 i rotawirusow ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2022, 21:33

Babcia lubi tę wiadomość

iv09hdgeq0dhcjwd.png

27.04.2020 - ciąża pozamaciczna 😔
    24.04.2021 - ⏸ 🤰
  • eszanka Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2022, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie było patronazu lekarza i bardzo żałuje 🙁 Dzisiaj mieliśmy wizytę pediatry prywatna bo mała ma katar i brzydko oddychała, zwrócił uwagę na widoczne żyły na klatce piersiowej oraz zasinienie wokół ust podczas płaczu. Dostaliśmy skierowanie do kardiologa.

Martwi mnie tez spanie małej. Dzisiaj usnęła o 12:30, miała 2 pobudki na karmienie i z Mężem mieliśmy problem ja dobudzić na kąpiel o 19. Cały weekend tak miała z tym spaniem, o zjadła to zaraz oczy zamknięte i śpi. Wasze maluchy maja dużo aktywności w ciągu dnia?

Lilka, zielone kupy podobna są objawem alergii pokarmowej. Może warto poobserwować i skonsultować z pediatra? Fajny artykuł o alergiach jest na blogu mamaginekolog.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2022, 21:46

qdkkvcqgllcwggq8.png

starania od 08.2019
    👼 11.2019
    08.2020 Angelius Provita, dr MP

04.2021 Puregon, Ovitrelle, Encorton, Neoparin, Accard, Luteina, Euthoryx 25
    04.05 beta 812,6 mlU/ml
    11.05 mamy zarodek 🍀
    25.05 ❤️

"You never know how strong you are until being strong is the only choice you have"
  • kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2022, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas dalej zaparcia i brak kupki od niedzieli. Bierzemy probiotyk, delikol i nic :(

Jutro idziemy do fizjoterapeuty więc może pokaże nam jakieś masaże.

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2022, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MojAniolek:(( wrote:
    Hej dziewczyny, dawno się nie udzielałam, ale czytam Was ciągle 😊

Nasza Zuzia wczoraj była szczepiona 6w1 + rotawirusy. Myślę że to lepszy wybór i nie chodzi tylko o liczbę wkloc ale i czynniki drażniące tych szczepionek. Wieczorem troche marudziła ale dzisiaj jest już ok. Miała tylko po południu zielona kupkę ale pisalam do pediatry i mowila ze moze Tak być.
    Jutro ja idę na 2 dawkę Pfizera 😊

Tez uważam że nieszczepienie dziecka jest dość nieodpowiedzialne. Szkoda ze podjęłaś taka decyzję...

Kochane są jeszcze jakies zalecane szczepienia oprócz obowiązkowych 6w1 i rotawirusow ?
    Jeszcze pneumokoki są obowiązkowe w Polsce. Refundowany jest preparat na 10 szczepów można wykupić taki na 13 szczepów prevenar13. A dodatkowych w tym wieku są mengikoki: na typ B bexsero (powoduje 75 procent zakażeń) i nimenrix na typ acwy. Najlepiej zaszczepić jedno i drugie. Bexsero to 3 dawki nimenrix jak się zacznie w tym wieku też 3 dawki jak po pół roku ,2 dawki a po roku jedna. Inne dodatkowe jak ospa wzwa grypa kzm to już w późniejszym wieku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2022, 22:24

MojAniolek:(( lubi tę wiadomość

km5sio4p4vcbay7l.png
  • Sovi Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2022, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eszanka wrote:
    U nas nie było patronazu lekarza i bardzo żałuje 🙁 Dzisiaj mieliśmy wizytę pediatry prywatna bo mała ma katar i brzydko oddychała, zwrócił uwagę na widoczne żyły na klatce piersiowej oraz zasinienie wokół ust podczas płaczu. Dostaliśmy skierowanie do kardiologa.

Martwi mnie tez spanie małej. Dzisiaj usnęła o 12:30, miała 2 pobudki na karmienie i z Mężem mieliśmy problem ja dobudzić na kąpiel o 19. Cały weekend tak miała z tym spaniem, o zjadła to zaraz oczy zamknięte i śpi. Wasze maluchy maja dużo aktywności w ciągu dnia?

Lilka, zielone kupy podobna są objawem alergii pokarmowej. Może warto poobserwować i skonsultować z pediatra? Fajny artykuł o alergiach jest na blogu mamaginekolog.
    Wiesz ja jak gadałam z pediatra to mówiła mi że u takich maluchów przy katarze często jest zapalenie płuc. I i takich dzieci często osłuchowo jest czysto ale właśnie pojawia się sinienie np. nie chce absolutnie cię straszyć albo jakiś podważać słowa lekarza ale tak się uczulam byś obserwowała temat.

km5sio4p4vcbay7l.png
  • eszanka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sovi wrote:
    Wiesz ja jak gadałam z pediatra to mówiła mi że u takich maluchów przy katarze często jest zapalenie płuc. I i takich dzieci często osłuchowo jest czysto ale właśnie pojawia się sinienie np. nie chce absolutnie cię straszyć albo jakiś podważać słowa lekarza ale tak się uczulam byś obserwowała temat.

Po nocy jeszcze bardziej jestem zaniepokojona. Mała nie obudziła się na karmienie, musiałam ja budzić. Jak do tej pory były 3-4 karmienia, tak teraz tylko 2. Jak usnęła o 4 to śpi do tej pory.
    Na co zwracać uwagę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2022, 07:35

qdkkvcqgllcwggq8.png

starania od 08.2019
    👼 11.2019

04.05 beta 812,6 mlU/ml
    11.05 mamy zarodek 🍀
    25.05 ❤️

"You never know how strong you are until being strong is the only choice you have"
  • Robin27 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 17:23

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robin a próbowałaś podać butelkę? Też tak się zachowuje? Myslisz że to problemy z brzuszkiem? Zerknij mi do buzi, może ma jakąś afte? A może refluks?
    U nas mały złości się przy piersi gdy jest zmęczony a nie może zasnąć i nie wie co chce... Zjada spokojnie tylko gdy jest faktycznie głodny. Ale właśnie z zasypianiem ciężko. Dziś nie spałam od 2 do 6 a jak zasnęłam po 6 to tuż przed 7 wstały dziewczyny...

Sovi lubi tę wiadomość

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robin u nas podobnie z karmieniem, ciagle chce cyca a jak już go ma to wypluwa i przystawia się od nowa albo wlasnie się wije przez co pierś mu wypada. Jak go troche przeciągnę to lepiej je ale tez cmokanie, lykanie powietrza. Nie wiem dlaczego bo wędzidełko ma ok i przystawia się tez spoko ( tak mówiła położna). W nocy pobudki niemal co godzinę… Tez mysle o zaprzestaniu karmienia piersią bo chodzę zdenerwowana i odbija się to na starszej córce.

Eszanka na Twoim miejscu zgłosiłabym sie do lekarza jednak.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eszanka a może warto zrobić podstawowe badania malej? Morfologia, glukoza , crp?

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję dziewczyny :(
    Myślałam że ja mam ciężko, ale wy mnie chyba przebijacie.

Może tka jak pisze Mag_len, spróbować pdoac mleko butelka? A myślałyście o fizjoterapeucie?

Dziewczyny po cc, czy miałyście skrzepy tam w środku? Ja mam ciesn rozdęta wyspetujacym skrzepem. Muszę to skonsultować z ginem bo już po usg nie miałam możliwości tego skonsultować.

Aaggaa02
  • Moniqaaa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo żałuję, że napisałam o nieszczepieniu. Nie prosiłam w moim wpisie o radę, w podjęciu decyzji czy szczepić, czy nie ani o komentowanie tego. Robimy tak ze względu na doświadczenia ze starszym, których nikomu nie życzę. Także proszę już nie ciągać tematu.

Co do spania dziecka, nasz też bardzo dużo śpi. W sumie tylko je i śpi, bo zasypia podczas jedzenia. Pytałam położnej czy mam się martwić i powiedziała, że jeśli dam budzi się na jedzenie to jest dobrze.

Co do karmienia, to wiem co czujecie. Z pierwszym synem też to przechodziłam i strasznie to na mnie wpłynęło. Miałam okropne nerwy i powoli wpadałam przez to w depresję.
    Kiedy zaczęłam podawać mm to odżylam, serio.
    Czasem nie ma co męczyć siebie i dziecka, mm.nie jest takie złe 😉
    Teraz też dokarmiam mm i wcale nie żałuję 🙂

• Robin27 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2022, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przybijam piątkę nieszczęścia z kazda ktora ma problem z karmieniem.
    U nas po 1.w nocy mlody sie sam nie budzi, a jak sie obudzi to juz w furii, 2.jak ja budze to trwa to prawie godzine, wiec wychodzi na to samo, do tego dochodzi kupowe stekanie przez conajmniej pol godziny, 3.boli mnie fhuj prawa piers, boli przy karmieniu i pozniej, mam qrazenie ze za plytko lapie, i mam wrazenie ze mam tu mniej pokarmu...mozliwe to?
    U nas sa silą dwie pobudki, ale trwajace od 1 do 2 godzin...

Aagaa ja mialam skrzepy tylko chyba w 1 i 2 dobie, i z tego co wiem, to jestesmy tak czyszczone ze nie powinno ich byc za wiele.

• Babcia Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2022, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robin, Lilka, a czy dokarmiacie maluchy butelką?

Pierwszą przyczyną odrzucania piersi jest właśnie butelka. Dzieci są mądrzejsze, niż się to wydaje i błyskawicznie uczą się egzekwować swoje potrzeby.

Kłopoty mogą też wynikać z różnych innych powodów typu: zatkany nosek, niewygodna pozycja, niewłaściwe przystawianie, afty, zapowietrzenie, skok rozwojowy, przebodźcowanie.
    No i być odpowiedzią na Wasz stres i spięcie.
    Z tym ostatnim można sobie poradzić różnymi metodami. Pytanie - w skali od 1 do 10 na ile zależy Wam na karmieniu piersią, tak szczerze i co powoduje ewentualną lukę.
    Bo czasem można ją dość łatwo wyeliminować, a czasem nie.

95% porażek z kp to kwestia braku motywacji i problemów technicznych.

Dla mnie zabójcze było wiszenie córki przy piersi. Myślałam, że to się nigdy nie skończy, że ona nigdy się ode mnie nie oderwie i czułam się totalnie zniewolona.
    Brakowało mi perspektywy, że przecież lada moment dziecku rozszerza się dietę, zaczyna być bardziej zainteresowane światem, a mniej piersią, że zaraz w sukurs przyjdzie wiosna i przyjemność spacerów. I takie tam.

Córka z kolei poległa technicznie. I kiedy ją odwiedziłam 10 dni temu zastałam ją obłożoną sprzętem, zmęczoną, zgaszoną z obolałą piersią i głodnym dzieckiem na kolanach.
    Pomogła wizyta u doradcy laktacyjnej, okiełznanie poduszki do karmienia w domu, drobny gadżet do wyciągnięcia brodawek i mamy sukces.

Bardzo ważna jest uczciwość wobec siebie, trafna diagnoza problemów i ktoś, kto Was będzie w stanie wesprzeć w poradzeniu sobie z nimi. Albo w wytyczeniu nowych celów.

• eszanka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady. Udało nam się umowic do pediatry na popołudnie. Mimo ze wczoraj była oglądana na wizycie prywatnej to widzę ze coś jest nie tak. Wiem ze większość chciałaby żeby dziecko tak dużo spało ale w naszym przypadku to nie jest standard. Moze jestem przewrażliwiona ale wole sprawdzić kilka razy niż czegoś nie dopilnować. Boje się ze skierują nas do szpitala a Ona taka malutka 🙁

Robin, u nas kilka nocy tez tak wyglądało - pobudki co 1-1,5 h z przeraźliwym krzykiem, rzucanie głowa przy karmieniu, odsuwanie się od piersi, rzucanie rękoma i nogami. Pomogło mocniejsze przystawienie, utrzymanie poziomu ucho, brak, biodro oraz dociśnięcie brodawki w taki sposób aby nie było wolnej przestrzeni w kącikach.

Babcia, fajnie ze córka ma w Tobie wsparcie, a Ty starasz się jej pomoc i być na bieżąco z możliwościami.

Babcia lubi tę wiadomość

qdkkvcqgllcwggq8.png

starania od 08.2019
    👼 11.2019

04.05 beta 812,6 mlU/ml
    11.05 mamy zarodek 🍀
    25.05 ❤️

• Robin27 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2022, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

‹‹ 290 291 292 293 294 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ