Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas na jedno karmienie jedna pierś. Sporadycznie dostanie z dwóch, ale wtedy muszę się liczyć z tym, że zwróci. Wczoraj się tak napchala na wieczór i zwymiotowała od razu, ja do odbicia, a ona bełt na knie i na poduszki 🙈ale jak dobrze spała po tym w nocy🙈
My idziemy w czwartek na patronażową wizytę, za tydzień usg bioderek i w połowie marca pierwsze szczepienie. Szczepimy 6w1 i pozostałe też płatne bierzemy.
Kamyczek zapewne jest po skoku rozwojowym, obserwuj czy jakieś nowe umiejętności nie doszły 😁 starsza zawsze po skoku dużo spała i później coś nowego dochodziło 😁
-
Kamyczek mój czasem ma taki dzień że jakbym dziecka nie miała a czasem marudzi i wyje. Ja też dziś na bioderkach na nfz i wszystko ok. Kontrola też w 3 i 6.
Ja chyba będę szczepić na nfz bo przez budowę domu jestem bankrutem 😂 boje się małego szczepić i dlatego odwlekam do około 10tyg. Córka po szczepieniu odra,świnka,rozyczka kilka dni traciła przytomności.
Wiecie ile jest ukłuć przy pierwszym szczepieniu ? -
Ja chyba będę szczepiła tymi na NFZ, bo trochę boję się tych 6w1, że dziecko naraz dostaje taka dawkę i pytanie czy organizm sobie z tym poradzi.
Macie już jakiś "schemat" dnia? Typu o tej godzinie kąpiecie, później karmienie, spanie itd ? I w jakich godzinach?
U nas jest to pokręcone i tak jak wczoraj cieszyłam się, że ładnie śpi wieczorem, później ją wykąpaliśmy i nakarmilam, pospala godzinę i od ok 22:30 nie spala do 4 rano... Ma 4 tygodnie. W nocy nie płakała, tylko oczy jak 5 zł 🙈. Jak ją przystawialam to piła dwa lyki i się wyrywała i tak w kółko... Włożyłam ją do Rożka i lulałam i w końcu ze zmęczenia zasnęła. Finał taki, że wstalysmy o 13. Ale nie chce żeby tak wygladaly nasze dnie, bo chodzę do tyłu 🙈 Takich nocy już kilka zaliczylysmy...
Ogólnie jest nieodkladalna... W dzień może na chwilę uda się ją odłożyć jak śpi, ale w nocy to śpi ze mną w łóżku i nie opcji żeby mnie nie spotykała, bo odrazu się budzi 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2022, 19:12
-
KaaiaN jest jeszcze za wcześnie na rytm dnia. Ale też bym bardzo chciała.
Mój syn nie spał od północy do 5.30, później spał że 2 godz, wtedy ja też z nim spałam.
A później tylko turbo drzemki.
Ja już chodzę na rzęsach że zmęczęnia.
I też jest nieodkaldalny, uspokaja się na rękach i muszę z nim chodzić.Aaggaa02 -
kamyczek90 wrote:Skąd czerpiecie wiedzę o konkretnych szczepionkach? Bo widzę że znacie nazwy itd
Dziś byliśmy na NFZ na usg bioderek i jest ok, kontrola w 3 i 6 miesiącu. U Was też tak?
-
Karolcia15031 wrote:Kamyczek mój czasem ma taki dzień że jakbym dziecka nie miała a czasem marudzi i wyje. Ja też dziś na bioderkach na nfz i wszystko ok. Kontrola też w 3 i 6.
Ja chyba będę szczepić na nfz bo przez budowę domu jestem bankrutem 😂 boje się małego szczepić i dlatego odwlekam do około 10tyg. Córka po szczepieniu odra,świnka,rozyczka kilka dni traciła przytomności.
Wiecie ile jest ukłuć przy pierwszym szczepieniu ? -
KaaiaN wrote:Ja chyba będę szczepiła tymi na NFZ, bo trochę boję się tych 6w1, że dziecko naraz dostaje taka dawkę i pytanie czy organizm sobie z tym poradzi.
Macie już jakiś "schemat" dnia? Typu o tej godzinie kąpiecie, później karmienie, spanie itd ? I w jakich godzinach?
U nas jest to pokręcone i tak jak wczoraj cieszyłam się, że ładnie śpi wieczorem, później ją wykąpaliśmy i nakarmilam, pospala godzinę i od ok 22:30 nie spala do 4 rano... Ma 4 tygodnie. W nocy nie płakała, tylko oczy jak 5 zł 🙈. Jak ją przystawialam to piła dwa lyki i się wyrywała i tak w kółko... Włożyłam ją do Rożka i lulałam i w końcu ze zmęczenia zasnęła. Finał taki, że wstalysmy o 13. Ale nie chce żeby tak wygladaly nasze dnie, bo chodzę do tyłu 🙈 Takich nocy już kilka zaliczylysmy...
Ogólnie jest nieodkladalna... W dzień może na chwilę uda się ją odłożyć jak śpi, ale w nocy to śpi ze mną w łóżku i nie opcji żeby mnie nie spotykała, bo odrazu się budzi 🙈KaaiaN lubi tę wiadomość
-
My zdecydowaliśmy, że nie będziemy szczepić w ogóle.
Dzisiaj była u nas położną i ważyła małego. Ma już 5,340g. Pytałam się jej czy za dużo nie śpi bo trochę mnie to martwi. On w sumie tylko je i śpi, aktywny jest może 1h na dobę. Z pierwszym synem miałam odwrotne doświadczenia 😅 ciągle płakał i na rękach. A ten odłożony śpi ciągle 🤷🏻♀️
Uspokoiła mnie, że skoro je i przybiera, to mam się cieszyć. Tak czy inaczej będę się temu przyglądać, bo to zbyt piękne mi się wydaje... -
Moniqaaa wrote:My zdecydowaliśmy, że nie będziemy szczepić w ogóle.
Dzisiaj była u nas położną i ważyła małego. Ma już 5,340g. Pytałam się jej czy za dużo nie śpi bo trochę mnie to martwi. On w sumie tylko je i śpi, aktywny jest może 1h na dobę. Z pierwszym synem miałam odwrotne doświadczenia 😅 ciągle płakał i na rękach. A ten odłożony śpi ciągle 🤷🏻♀️
Uspokoiła mnie, że skoro je i przybiera, to mam się cieszyć. Tak czy inaczej będę się temu przyglądać, bo to zbyt piękne mi się wydaje...
Jak to nie szczepić? Niestety nie mogę powstrzymać się od komentarza, jestem załamana że w końcu powrócą do nas zapomniane choroby jak np polio na Ukrainie przez to, że tak spada wyszczepialność a jak będziesz mogła spać spokojnie wiedząc, że twoje dziecko jest narażone chociażby na krztusiec to nie wiem...Babcia, Nynka, Karolina95, Sovi, MojAniolek:(( lubią tę wiadomość
-
Audreyyy wrote:Jak to nie szczepić? Niestety nie mogę powstrzymać się od komentarza, jestem załamana że w końcu powrócą do nas zapomniane choroby jak np polio na Ukrainie przez to, że tak spada wyszczepialność a jak będziesz mogła spać spokojnie wiedząc, że twoje dziecko jest narażone chociażby na krztusiec to nie wiem...
Myślę, że komentarz czasem warto czasem zachować dla siebie. Nie martw się jak będę mogła spać, na pewno spokojnie 😉 A choroba do Polski nie powróci przez mojego syna, bo tam nie mieszkam.
A może na krztusiec ja się szczepiłam w ciąży? Fajnie jest kogoś oceniać, nie znając jego historii.
Szczerze to jestem trochę zdziwiona tym komentarzem, jego formą. -
nick nieaktualnyKarolcia konsulyowalas z lekarzem tak pozne szczepienie? Bo mi dzis pediatra powiedziala, ze grafik szczepien jest napiety i trzeba pilnowac terminow, i rota właśnie nie mozna przeoczyc...
KaaiaN, tez przy pierwszym mialam takie watpliwosci. Ale lekarz tlumaczyl mi, po 1 mniejsza ilosc wkluc, po 2 te pojedyncze yo szczepionki starej generacji.
Co do rytmu, jakos ze starszym bylo latwiej o to dbać, ale mam nadzieje, ze potrzebujemy jeszcze na to pare tygodni, teraz rytm dnia nadaje maluch i jego karmienie. A że jest starszak, kyory ten rytm juz ma, to dostosowujemy ten czas pod niego.
Nie szczepienie w ogole....pomijam fakty o ktorych pisze Audreyy, balabym sie zwyczajnie o swoje dziecko, tym bardziej majac juz starszaka... -
W UK szczepienia nie są obowiązkowe toteż ludzie korzystają z tego prawa i nikogo to tutaj nie dziwi jak ktoś nie szczepi dziecka. Nie to ze jestem za nieszczepieniem ale ludzie są wolni i maja chociaż wybór 😆
Karolina95 lubi tę wiadomość
22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
My szczepimy na nfz.
Z pierwsza córka mmr nam się przeciągnęło też do ok 3 roku życia, ze względu na jej alergie i częste choroby. Tera ma 6 lat i mamy zaległe jedno szczepienie,ale nasza pediatra jest ostrożna i przeczekamy sezon chorobowy i przede wszystkim grzewczy-córka ma bardzo duża alergie na roztocza kurzu domowego i dopiero wiosna zaszczepimy.
Teraz przede wszystkim zależy mi żeby rptawirusy podać do 12 tygodnia.
Co do bioderek położna dziś mi mówiła, żeby nie iść tak od razu tylko mniej więcej koło 8 tygodnia lub później żeby wszystko było już dobrze wykształcone i widoczne. Z tego co pamiętam to z dziewczynkami chodziłam szybciej, tzn tak jak zalecili koło 6 tygodnia. -
Robin27 wrote:W temacie szczepień. Będziecie szczepiły tymi szczepionkami na NFZ czy płatnymi 5w1 lub 6w1?Anielka ❤️
-
Dzisiaj byłam na wizycie u lekarza, mówił że to był jakiś nieszkodliwy guz nic złośliwego .
A to moje krwawienie raczej okresem jeszcze nie jest ...
My też przechodziły na pepti . Często zdążają nam się wymioty, ulewanie do tego brzydkie kupki .. zobaczymy za tydzień czy to coś pomożeNynka, krolik lubią tę wiadomość
Anielka ❤️
-
Mag_len wrote:My szczepimy na nfz.
Z pierwsza córka mmr nam się przeciągnęło też do ok 3 roku życia, ze względu na jej alergie i częste choroby. Tera ma 6 lat i mamy zaległe jedno szczepienie,ale nasza pediatra jest ostrożna i przeczekamy sezon chorobowy i przede wszystkim grzewczy-córka ma bardzo duża alergie na roztocza kurzu domowego i dopiero wiosna zaszczepimy.
Teraz przede wszystkim zależy mi żeby rptawirusy podać do 12 tygodnia.
Co do bioderek położna dziś mi mówiła, żeby nie iść tak od razu tylko mniej więcej koło 8 tygodnia lub później żeby wszystko było już dobrze wykształcone i widoczne. Z tego co pamiętam to z dziewczynkami chodziłam szybciej, tzn tak jak zalecili koło 6 tygodnia. -
Lilka94 wrote:W UK szczepienia nie są obowiązkowe toteż ludzie korzystają z tego prawa i nikogo to tutaj nie dziwi jak ktoś nie szczepi dziecka. Nie to ze jestem za nieszczepieniem ale ludzie są wolni i maja chociaż wybór 😆
Babcia, Audreyyy, MojAniolek:(( lubią tę wiadomość