Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Inkaa85 wrote:Dziewczyny a jak u Was pępek wyglądał po odpadnięciu? Bo u nas jest taki trochę uwypuklony i jeszcze jest trochę strupka ropnego
Co do szczepień to ja na pewno biorę rota, starszego szczepilam i póki co za każdym razem przechodził bardzo łagodnie. Tylko co do meningokoków się zastanawiam czy już, syna szczepilam po roku i bardzo źle to znosił. 3 dni gorączki i totalny brak siłInkaa85 lubi tę wiadomość
-
Audreyyy wrote:Właśnie tak to wyglądało, nawet myślałam że go przepuklina ale szybko się wchłonęła ta skóra.
Co do szczepień to ja na pewno biorę rota, starszego szczepilam i póki co za każdym razem przechodził bardzo łagodnie. Tylko co do meningokoków się zastanawiam czy już, syna szczepilam po roku i bardzo źle to znosił. 3 dni gorączki i totalny brak sił
Ja szczepie od razu. Przekonało mnie to że największą śmiertelność ma meningokoki jest u dzieci do 1 roku życia -
Sovi wrote:Menigokoki te bexsero to ciężka szczepionka niestety. Ja zawsze poddawałam paracetamol przed około 15 min. Tak zaleca producent
Ja szczepie od razu. Przekonało mnie to że największą śmiertelność ma meningokoki jest u dzieci do 1 roku życia
-
Przy starszej meningokoki to była szczepionka na którą najbardziej nie mogłam się doczekać. W strachu żyłam przez opowieści koleżanki, odetchnęłam po. Teraz jakoś spokojniej podchodzę, drugie dziecko wiadomo 😅 ale szczepię jak najszybciej, starsza dużo spala i widać było, że ją bolało, ale nic poza tym. Podawaliśmy pedicetamol zgodnie z wytycznymi. Dla mnie jednym z wielu plusów kp jest to, że po każdym szczepieniu jak coś ją bolało to pierś łagodziła ból, tulenie dużo dawało.
Kamyczek nie używany. Póki nie ma problemów skórnych nie ma potrzeby. Do kąpieli olejek ze słodkich migdałów i skora po tym jest bardzo mięciutka. U starszej jak pojawiały się jakieś problemy skórne, przesuszenia to stosowałam emotopic z pharmaceris. -
nick nieaktualnyMy tez nie uzywamy emolientow, ja stosuje oliwke hipp po kapieli.
Helpunku, dziewczyny. Mam wrazenie, ze jedna piers ma malo pokarmu, nie slysze tak aktywnego przelykania, nigdy ta piers nie jest pelna (wiecie tak przepelniona po bardzo dlugiej przerwie), i mlody po godzinie na tej piersi chce znowu....
Dzisiaj polozna powiedziala, podac druga, kp na zadanie itd. Ale ja sie boje ze mi ta laktacja padnie, ona twierdzi, ze nie na pewno....
Pomozvie, nie wiem co myslec i robic.. -
Nynka, a jak teraz wygląda karmienie? Nie karmisz na żądanie?
Ja po roku karmienia starszej miałam jedną pierś pełną mleka, a w drugiej tyle co nic. Z własnej winy, bo wygodnie mi było karmić jedną piersią i zamiast co karmienie zmieniać to często dawałam tą samą i przez to druga przestała produkować 😬 przełożyło się to też na wygląd, jedna była duzoooo mniejsza, później starałam się mimo wszystko młoda przystawiać, laktator i jakoś na nowo rozkręciłam w tej drugiej. Teraz pilnuje, że co karmienie jest inna pierś, bo na jedno kp jej jedna wystarcza. -
nick nieaktualny
-
kamyczek90 wrote:Królik a jakiej marki olej dokładnie?
Czy szczepionki trzeba odrazu po 6tygodniu? Czy można w 7/8?
Ja mam olejek z lullalove. Ale u nas wysuszal skore. Jako że mąż i córka mają AZS to stosuje emolient
6 tydz to najwczesniej
Wg kalendarza zalecają między 6-8 tyg. Maksymalnie to będzie 12 tydz by nie przepadły rotawirusy. Najlepiej jest iść zgodnie z kalendarzem i bez potrzeby nie przesuwać i opóźniać. Bo jak potem wyjdzie obsuwa związana z choroba to można niezdazyc podać tych rotawirusow albo ogólnie mieć duże opóźnienia -
Nynka może rzeczywiście dawaj jezzcze drugą pierś. Może być tak, że skoro z tej gdzie jest więcej po jedzeniu wytrzymuje dłużej, to ta z mniejszą ilością jest rzadziej stymulowana, a ta druga częściej skoro musisz przystawiać szybciej po karmieniu z tej z mniejszą ilością. Unormuje się pewnie.
Kamyczek, olejek migdałowy z babydream -
Eszka trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze? Masz starsze dzieci ? Byłaś na coś chora ?
U nas co wieczór jest bardzo śmiesznie. W ciąży z nudów oglądałam górali (mały w brzuchu chyba za bardzo się wczuł) i teraz co wieczór marudzi i tak śmiesznie płacze do momentu aż mąż go wezmie na ręce i opowiada głupoty o górach i lasach, wszyscy padamy ze śmiechu bo on patrzy taki wsłuchany jakby wszystko rozumiał 😂
Mój mały we wtorek będzie miał 8tyg i dopiero zapisujemy się na szczepienie bo u nas tylko jeden lekarz zdrowy..wszyscy mają covid i nie było na razie szczepień. Ja małemu biore rota bo córka przez rota była w szpitalu. -
Dziewczyny czy jak karmicie jedną piersią to druga tryska na odległość? Kurde wiecznie mam zalany stanik,bluzke już nie mówiąc o tym że mały wievznie na mnie ulewa mimo pieluchy pod buzką..jak ja do ludzi mam wyjść z takimi cyckami? Jak ostatnio karmiłam i mały na chwilę wypluł pierś to zapryskałam ścianę 🤦
-
Karolcia15031 wrote:Dziewczyny czy jak karmicie jedną piersią to druga tryska na odległość? Kurde wiecznie mam zalany stanik,bluzke już nie mówiąc o tym że mały wievznie na mnie ulewa mimo pieluchy pod buzką..jak ja do ludzi mam wyjść z takimi cyckami? Jak ostatnio karmiłam i mały na chwilę wypluł pierś to zapryskałam ścianę 🤦
A nie używasz wkładek do stanika? Ja używam i jeszcze mi nigdy nie przeciekło -
Karolcia15031 wrote:Dziewczyny czy jak karmicie jedną piersią to druga tryska na odległość? Kurde wiecznie mam zalany stanik,bluzke już nie mówiąc o tym że mały wievznie na mnie ulewa mimo pieluchy pod buzką..jak ja do ludzi mam wyjść z takimi cyckami? Jak ostatnio karmiłam i mały na chwilę wypluł pierś to zapryskałam ścianę 🤦
Używam kolektora do mleka. U mnie nie tryskało ale płynęło mleko z piersi która akurat nie karmiłam. Tak mleko ścieka do kolektora i można je później wykorzystać. Do karmienia albo do kąpania.
Nie mam starszych dzieci, od powrotu ze szpitala nie chorowałam. Mąż chodzi do pracy wiec może on przyniósł albo teściowie, których prawa dziadkowe chcieliśmy ograniczyć jak tłumaczyliśmy dlaczego nie powinno do Poli przychodzić🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 18:39
starania od 08.2019
👼 11.2019
08.2020 Angelius Provita, dr MP
04.2021 Puregon, Ovitrelle, Encorton, Neoparin, Accard, Luteina, Euthoryx 25
04.05 beta 812,6 mlU/ml
11.05 mamy zarodek 🍀
25.05 ❤️
"You never know how strong you are until being strong is the only choice you have" -
nick nieaktualnyKarolcia15031 wrote:Dziewczyny czy jak karmicie jedną piersią to druga tryska na odległość? Kurde wiecznie mam zalany stanik,bluzke już nie mówiąc o tym że mały wievznie na mnie ulewa mimo pieluchy pod buzką..jak ja do ludzi mam wyjść z takimi cyckami? Jak ostatnio karmiłam i mały na chwilę wypluł pierś to zapryskałam ścianę 🤦
Ja tak mam jak mam dluzsza przeewe w karmieniu. Ale wkladka daje rade, a ta co karmie tryska na poczatku, zawsze mam pieluche pod piersia.
Dzisiaj mam dzien stekania, wiszenia na cycu ( co poglebia moj strach o laktacje). Przez to juz mnie wsxystko irytuje, na czele z mezem ktory sie zachowije jakby to on wstawal nocami i zycia nie ogarnia jak juz starszy sie pijawi.
Zabralam dzisiaj starszaka z domu, myslalam, ze maz ogarnie w domu, wchodze a ten spi z mlidym....moja frustracja wzrosla jeszcze bardziej... -
Ja używam kolektora do pokarmu bo też mi mleko tryska na wszystkie strony. Albo zbieram porcjami do lodowkii potem z całego dnia mrożę albo dziewczyny wypijają 🙈🙈 mlodsza pamięta jeszcze jak ja karmiłam bo odstawiłam jak miała ponad 2.5 roku i do tej pory mlaska na widok moich piersi, tuli się do nich itp. I powiem Wam, że mnie teraz rozłożyło trochę i dziewczyny też zaczynały mieć katary i nie wiem czy to zasluga mleka ale im przeszło a ja mam całe gardło zawalone i katar.