X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mały 10 tygodni a nadal nie ma żadnej rutyny. Śpi kiedy chce, je kiedy chce. Na noc tez go bierzemy do sypialni jak sami idziemy na gore, tak to siedzi z nami w salonie.
    Na wadze przybiera dobrze, wczoraj go ważyli, w miesiąc przybyło mu kilogram. Narazie kontynuuje karmienie piersią, nie poddaje się, zobaczymy co będzie dalej.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały wczoraj skończył 10 tyg uwilebia jak się do niego mówi wtedy się śmieje czasem na głos. Chodzi spać około 22-22.30 wstaje koło 3-4 zje i dalej spi ,a potem przed 7znowu je. W dzień śpi różnie czasem tylko turbo drzemki czasem pół dnia przespi. Ogolnie jest spokojny, wieczorem czaswm wyje nie wiadomo o co ale już się do tego przyzwyczaiłam. Z cyckiek też raz je ładnie a raz się odrywa i ryczy. Jeszcze parę dni i powoli będę wracała do pracy na poczatek na 2-3h

• kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2022, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, uświadomcie mnie - czy jeśli nie dostałam jeszcze okresu po pologu, a chce stosować tabletki antykoncepcyjne to czy mam czekać aż go dostanę czy mogę zacząć od brać od już?
    (Zapomniałam zapytać lekarza)

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • Robin27 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 17:30

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamyczek90 wrote:
    Dziewczyny, uświadomcie mnie - czy jeśli nie dostałam jeszcze okresu po pologu, a chce stosować tabletki antykoncepcyjne to czy mam czekać aż go dostanę czy mogę zacząć od brać od już?
    (Zapomniałam zapytać lekarza)
    Możesz brać od razu.

Karolcia gdzie pracujesz, że tak ci się spieszy?😅

FNh9p2.png
  • olinaina Koleżanka

Wysłany: 2 marca 2022, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Jaś skończył już 7 tyg. Duży chłopak z niego, 5800 g miał w zeszłym tygodniu. Pediatra się śmiała, że wygląda już jak na drugie szczepienie. 😁 Rutyna u nas taka, że w dzień dużo drzemek, w nocy pobudki co 2-3 h, ale wieczorem po powrocie męża z pracy to na rączkach, zabawy, bujanie, muzyczka musi grać, bo syrena alarmowa się włącza. Dzidziol się super rozwija, ale ja za to przeorana przez połóg. Niestety przeszłam 3 zapalenia piersi, mam teraz prawdopodobnie ropień. Czeka mnie zabieg. Karmię z jednej piersi od 2 tyg i całe szczęście mam duzo pokarmu. Nawet udaje sie odciągnąć laktatorem i mrozić. Ta chora pierś niestety tylko z 10 ml wypuszcza. Dziecko nie chce z niej ssać.
    Nie zaniedbujcie jak Was łapie zapalenie piersi, bo skończycie jak ja... Od razu antybiotyk i doradczyni laktacyjna. Ja nie jestem chorowita i myślałam, że samo przejdzie. Doigrałam się :( mam nadzieję, że skończy się na małym zabiegu, a nie pobycie w szpitalu i rozłąką z Maluchem.

👶🏼Jan 10.01.2022 r. 👶🏼
  • Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to u nas podobnie, ok 6 tygodni, i podobny rytm dnia. W dzień dużo krótki drzemek, w nocy co 2,3 godz się budzi ale nei zawsze po karmie iu od razu zasypia.

I mały bardzo rączkowy, jeszcze nie interesuje go leżenie i 'bawienie sie', jak za długo poleży to jest awantura. Ogólnie jak narazie płaczliwy jest ale też już się fajnie śmieje.

I zależy to od dnia ale coraz czesniej mu pfoaje mm. Mały jak mnie wycycka to jest znowu głódny i jak podaje mu z 60 ml to się uspokaja i łapie butle jakby nic nie jadł od tygodnia.
    Mam wrażenie że isie nie najada i nie wystarcza mu KP.

Aaggaa02
  • krolik Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdarzyło się waszym dzieciom w okolicach 6tyg bardzo dużo spać? Moja dzisiaj tylko kwękoli na jedzenie i ciągle śpi od 11, rano sie pobawila, pospala, a jak poszła na drzemke na spacerze tak śpi i śpi, tylko jeść woła. Temp nie ma, kupy i siku jest, apetyt ma. Zastanawiam się czy nie odsypia dziś po skoku rozwojowy, miala niedawno. Starsza pamiętam, że po każdym skoku dużo spała. Równo na 2 miesiące mi tak dzień przespała, a później jak szła spać o 21 na noc to pierwsza pobudka o 5 byla na jedzenie. Mogłobu u tej też tak być 😅

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2022, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez sie klaruje już pewna rutyna, ale musze jej pilnowac bo inaczej maz wszystko rujnuje🙈
    Czy Was tez uwazaja, ze nadal bobo tylko je i śpi?🙈
    U nas ostatnio noce oparte sa na jedzeniu a pomiedzy tym stękaniu, ja juz mam wrazenie, ze on przez cala noc stęka i serio w nocy doprowadza mnie to do szału.

I problem stanowi robienie kupy, przed zrobieniem, jest stekanie, krzyk, wszedzie zle. Czytalam ze to ta dyschezja czy cos i mija, w 6-9mdc, OMG oszaleju..
    Krolik u nas tez dzis dzień spania, wiec chyba to aura sprzyja😁

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krolik tak u nas tak było w niedzielę, wstała rano i po ok pół h zasnęła, spała do popołudnia z przerwami na jedzenie. Też już się bałam. Oczywiście od poniedziałku kiedy jestem z nią samą już nie ma tak dobrze😅

Nynka ja teraz jak w nocy zaczyna się festiwal stękania to cisnę nogi do brzucha, robię rowerki i szybko wielką kupa idzie,potem ładnie śpi. Czasami się nie udaje ale przeważnie tak.

FNh9p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2022, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyy u nas ida dwie wielkie kupy rani poznym po poludniem...i masaze nie pomagają...sprawdzane, w tym rzecz, ze nie wiadomo o co chodzi bo sprawdzam wszystko...

Dziewczyny dwa pytania, czy poprawiacie jakos nozki jak kladziecie na brzuszku? I czy ktoś kto ma starszaki wie czy diagnozuje sie wzmozone napiecie po 3 msc czy wcześniej tez?

• krolik Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyspała się i na wieczór smiechy w najlepsze 😅 mam nadzieję, że sobie dnia z nocą nie pomyliła i teraz jak ją uśpię na noc to nie wstanie na kolejne zabawy 🙈

Nynka moja raczej sama w żabkę układa, ale jak nie chce leżeć na brzuchu to prostuje i sie wkurza, próbuje wtedy poprawić, ale jest tak wkurzona, że odwracam na plecy 😅

Ja nie wiem kiedy się diagnozuje takie rzeczy przy starszej pediatra raz mówiła, ze moja ma wzmożone albo osłabione, na każdej wizycie coś innego albo że wszystko w porządku, od samego początku od ok. 6 tygodnia jak się szczepienia zaczęły 🤦‍♀️ wg mnie nic się u niej złego nie działo więc nie drążyliśmy i rozwijała się prawidłowo, żadnych problemów ani nie miała ani nie ma. Jutro idę do mojej fizjo, jej mąż się dziećmi zajmuje to jej zapytam, może będzie wiedziała.

• Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka wrote:
    U nas tez sie klaruje już pewna rutyna, ale musze jej pilnowac bo inaczej maz wszystko rujnuje🙈
    Czy Was tez uwazaja, ze nadal bobo tylko je i śpi?🙈
    U nas ostatnio noce oparte sa na jedzeniu a pomiedzy tym stękaniu, ja juz mam wrazenie, ze on przez cala noc stęka i serio w nocy doprowadza mnie to do szału.

I problem stanowi robienie kupy, przed zrobieniem, jest stekanie, krzyk, wszedzie zle. Czytalam ze to ta dyschezja czy cos i mija, w 6-9mdc, OMG oszaleju..
    Krolik u nas tez dzis dzień spania, wiec chyba to aura sprzyja😁
    Moja też stęka w nocy i nie wiem o co chodzi z tym...

• olinaina Koleżanka

Wysłany: 3 marca 2022, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój stękał nad ranem od 3 tygodnia życia. Trudno powiedzieć czy to były gazy czy już kolki. Pediatra zaleciła 4x 5 kropli Espumisanu, 1x5 kropli Biogaja i badanie kału. Według niej wyszła alergia na laktozę i podaję po 8 kropli Delicolu co 2-3 karmienie. Widzę poprawę i teraz podaję codziennie o jedną kroplę mniej. Puszcza bąki zdecydowanie częściej, brzuszek mniej wzdęty.

Inkaa85 lubi tę wiadomość

👶🏼Jan 10.01.2022 r. 👶🏼
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audrey mam działalność jestem kosmetyczką mobilną ,muszę powoli wrócić do stałych klientek bo inaczej po roku bym nie miała do czego wracać, zdążyłyby się przyzwyczaić do kogos innego a mieszkając na wsi nie ma łatwo o klienta. Na początek tylko po jednej klientce na dzień więc max 3h.

Mój czasem też stęka w nocy 😂

Olinaina nam bardzo pomaga biogaja na kolki i kupy.

Robin dobrze że przyczyna znaleziona, oby Twoje macierzyństwo teraz stało się piękne.

• olinaina Koleżanka

Wysłany: 3 marca 2022, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny karmiące piersią, używacie kolektora pokarmu, tzw. magicznej buteleczki? Ja używam od dziś i jestem oczarowana. Tak żałuję, że wcześniej tego nie kupiłam. Zebrałam dziś ponad 180 ml pokarmu 😲

👶🏼Jan 10.01.2022 r. 👶🏼
  • krolik Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olinaina zamowilam kolektor jeszcze przed porodem i gdzieś go odłożyłam jeszcze w paczce i nie wiem gdzie 🤦‍♀️ łapie przy karmieniu do buteleczki, ale domyślam się ze do kolektora więcej by leciało. Muszę się zmobilizować i odszukać, bo znając mnie to znajdę jak już skończę karmić 🤦‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2022, 22:31

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używałam na początku kolektora i faktycznie super sprawa. Teraz mi się nie chce bo mały często się odrywa i mi w niego kopie albo coś wiec mi to spada…

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2022, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dawalam delicol nie bylo roznicy, odstawilam bo ma duzo cukru, dajw tylko espumisan...

Dzisiaj w nocy pomoglo spanie na brzuchu, ale ja wtedy slabo spie bo sie stresuje...

Krolik na zabe? Na zabe lezy noworodek, ale do 3 miesiac dazy do wyprostowania nog wlasnie.

Tyle zbieracie mleka samym kolektorwm??
    Ja mysle o zakupie razem z tymlaktatorem neno.

• krolik Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka nam ortopeda kazał jak najwięcej zginac na żabkę, do 12 tygodnia jeśli sama tak nie będzie układać. Do 12 tygodnia coś tam w bioderkach się kształtuje i dziecko jak najwięcej powinno w takiej pozycji mieć nóżki. U nas wszystko ok z bioderkami, a to ma być profilaktyka. U starszej pamiętam, że Położna zwracała też uwagę żeby te nogi na żabkę były.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 09:29

‹‹ 308 309 310 311 312 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ