Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas mały 10 tygodni a nadal nie ma żadnej rutyny. Śpi kiedy chce, je kiedy chce. Na noc tez go bierzemy do sypialni jak sami idziemy na gore, tak to siedzi z nami w salonie.
Na wadze przybiera dobrze, wczoraj go ważyli, w miesiąc przybyło mu kilogram. Narazie kontynuuje karmienie piersią, nie poddaje się, zobaczymy co będzie dalej.22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Mój mały wczoraj skończył 10 tyg uwilebia jak się do niego mówi wtedy się śmieje czasem na głos. Chodzi spać około 22-22.30 wstaje koło 3-4 zje i dalej spi ,a potem przed 7znowu je. W dzień śpi różnie czasem tylko turbo drzemki czasem pół dnia przespi. Ogolnie jest spokojny, wieczorem czaswm wyje nie wiadomo o co ale już się do tego przyzwyczaiłam. Z cyckiek też raz je ładnie a raz się odrywa i ryczy. Jeszcze parę dni i powoli będę wracała do pracy na poczatek na 2-3h
-
kamyczek90 wrote:Dziewczyny, uświadomcie mnie - czy jeśli nie dostałam jeszcze okresu po pologu, a chce stosować tabletki antykoncepcyjne to czy mam czekać aż go dostanę czy mogę zacząć od brać od już?
(Zapomniałam zapytać lekarza)
Karolcia gdzie pracujesz, że tak ci się spieszy?😅
-
Cześć dziewczyny! Jaś skończył już 7 tyg. Duży chłopak z niego, 5800 g miał w zeszłym tygodniu. Pediatra się śmiała, że wygląda już jak na drugie szczepienie. 😁 Rutyna u nas taka, że w dzień dużo drzemek, w nocy pobudki co 2-3 h, ale wieczorem po powrocie męża z pracy to na rączkach, zabawy, bujanie, muzyczka musi grać, bo syrena alarmowa się włącza. Dzidziol się super rozwija, ale ja za to przeorana przez połóg. Niestety przeszłam 3 zapalenia piersi, mam teraz prawdopodobnie ropień. Czeka mnie zabieg. Karmię z jednej piersi od 2 tyg i całe szczęście mam duzo pokarmu. Nawet udaje sie odciągnąć laktatorem i mrozić. Ta chora pierś niestety tylko z 10 ml wypuszcza. Dziecko nie chce z niej ssać.
Nie zaniedbujcie jak Was łapie zapalenie piersi, bo skończycie jak ja... Od razu antybiotyk i doradczyni laktacyjna. Ja nie jestem chorowita i myślałam, że samo przejdzie. Doigrałam się mam nadzieję, że skończy się na małym zabiegu, a nie pobycie w szpitalu i rozłąką z Maluchem.👶🏼Jan 10.01.2022 r. 👶🏼 -
O to u nas podobnie, ok 6 tygodni, i podobny rytm dnia. W dzień dużo krótki drzemek, w nocy co 2,3 godz się budzi ale nei zawsze po karmie iu od razu zasypia.
I mały bardzo rączkowy, jeszcze nie interesuje go leżenie i 'bawienie sie', jak za długo poleży to jest awantura. Ogólnie jak narazie płaczliwy jest ale też już się fajnie śmieje.
I zależy to od dnia ale coraz czesniej mu pfoaje mm. Mały jak mnie wycycka to jest znowu głódny i jak podaje mu z 60 ml to się uspokaja i łapie butle jakby nic nie jadł od tygodnia.
Mam wrażenie że isie nie najada i nie wystarcza mu KP.Aaggaa02 -
Zdarzyło się waszym dzieciom w okolicach 6tyg bardzo dużo spać? Moja dzisiaj tylko kwękoli na jedzenie i ciągle śpi od 11, rano sie pobawila, pospala, a jak poszła na drzemke na spacerze tak śpi i śpi, tylko jeść woła. Temp nie ma, kupy i siku jest, apetyt ma. Zastanawiam się czy nie odsypia dziś po skoku rozwojowy, miala niedawno. Starsza pamiętam, że po każdym skoku dużo spała. Równo na 2 miesiące mi tak dzień przespała, a później jak szła spać o 21 na noc to pierwsza pobudka o 5 byla na jedzenie. Mogłobu u tej też tak być 😅
-
nick nieaktualnyU nas tez sie klaruje już pewna rutyna, ale musze jej pilnowac bo inaczej maz wszystko rujnuje🙈
Czy Was tez uwazaja, ze nadal bobo tylko je i śpi?🙈
U nas ostatnio noce oparte sa na jedzeniu a pomiedzy tym stękaniu, ja juz mam wrazenie, ze on przez cala noc stęka i serio w nocy doprowadza mnie to do szału.
I problem stanowi robienie kupy, przed zrobieniem, jest stekanie, krzyk, wszedzie zle. Czytalam ze to ta dyschezja czy cos i mija, w 6-9mdc, OMG oszaleju..
Krolik u nas tez dzis dzień spania, wiec chyba to aura sprzyja😁
-
Krolik tak u nas tak było w niedzielę, wstała rano i po ok pół h zasnęła, spała do popołudnia z przerwami na jedzenie. Też już się bałam. Oczywiście od poniedziałku kiedy jestem z nią samą już nie ma tak dobrze😅
Nynka ja teraz jak w nocy zaczyna się festiwal stękania to cisnę nogi do brzucha, robię rowerki i szybko wielką kupa idzie,potem ładnie śpi. Czasami się nie udaje ale przeważnie tak.
-
nick nieaktualnyAudreyy u nas ida dwie wielkie kupy rani poznym po poludniem...i masaze nie pomagają...sprawdzane, w tym rzecz, ze nie wiadomo o co chodzi bo sprawdzam wszystko...
Dziewczyny dwa pytania, czy poprawiacie jakos nozki jak kladziecie na brzuszku? I czy ktoś kto ma starszaki wie czy diagnozuje sie wzmozone napiecie po 3 msc czy wcześniej tez? -
Wyspała się i na wieczór smiechy w najlepsze 😅 mam nadzieję, że sobie dnia z nocą nie pomyliła i teraz jak ją uśpię na noc to nie wstanie na kolejne zabawy 🙈
Nynka moja raczej sama w żabkę układa, ale jak nie chce leżeć na brzuchu to prostuje i sie wkurza, próbuje wtedy poprawić, ale jest tak wkurzona, że odwracam na plecy 😅
Ja nie wiem kiedy się diagnozuje takie rzeczy przy starszej pediatra raz mówiła, ze moja ma wzmożone albo osłabione, na każdej wizycie coś innego albo że wszystko w porządku, od samego początku od ok. 6 tygodnia jak się szczepienia zaczęły 🤦♀️ wg mnie nic się u niej złego nie działo więc nie drążyliśmy i rozwijała się prawidłowo, żadnych problemów ani nie miała ani nie ma. Jutro idę do mojej fizjo, jej mąż się dziećmi zajmuje to jej zapytam, może będzie wiedziała. -
Nynka wrote:U nas tez sie klaruje już pewna rutyna, ale musze jej pilnowac bo inaczej maz wszystko rujnuje🙈
Czy Was tez uwazaja, ze nadal bobo tylko je i śpi?🙈
U nas ostatnio noce oparte sa na jedzeniu a pomiedzy tym stękaniu, ja juz mam wrazenie, ze on przez cala noc stęka i serio w nocy doprowadza mnie to do szału.
I problem stanowi robienie kupy, przed zrobieniem, jest stekanie, krzyk, wszedzie zle. Czytalam ze to ta dyschezja czy cos i mija, w 6-9mdc, OMG oszaleju..
Krolik u nas tez dzis dzień spania, wiec chyba to aura sprzyja😁 -
Mój stękał nad ranem od 3 tygodnia życia. Trudno powiedzieć czy to były gazy czy już kolki. Pediatra zaleciła 4x 5 kropli Espumisanu, 1x5 kropli Biogaja i badanie kału. Według niej wyszła alergia na laktozę i podaję po 8 kropli Delicolu co 2-3 karmienie. Widzę poprawę i teraz podaję codziennie o jedną kroplę mniej. Puszcza bąki zdecydowanie częściej, brzuszek mniej wzdęty.
Inkaa85 lubi tę wiadomość
👶🏼Jan 10.01.2022 r. 👶🏼 -
Audrey mam działalność jestem kosmetyczką mobilną ,muszę powoli wrócić do stałych klientek bo inaczej po roku bym nie miała do czego wracać, zdążyłyby się przyzwyczaić do kogos innego a mieszkając na wsi nie ma łatwo o klienta. Na początek tylko po jednej klientce na dzień więc max 3h.
Mój czasem też stęka w nocy 😂
Olinaina nam bardzo pomaga biogaja na kolki i kupy.
Robin dobrze że przyczyna znaleziona, oby Twoje macierzyństwo teraz stało się piękne. -
Olinaina zamowilam kolektor jeszcze przed porodem i gdzieś go odłożyłam jeszcze w paczce i nie wiem gdzie 🤦♀️ łapie przy karmieniu do buteleczki, ale domyślam się ze do kolektora więcej by leciało. Muszę się zmobilizować i odszukać, bo znając mnie to znajdę jak już skończę karmić 🤦♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2022, 22:31
-
nick nieaktualnyJa dawalam delicol nie bylo roznicy, odstawilam bo ma duzo cukru, dajw tylko espumisan...
Dzisiaj w nocy pomoglo spanie na brzuchu, ale ja wtedy slabo spie bo sie stresuje...
Krolik na zabe? Na zabe lezy noworodek, ale do 3 miesiac dazy do wyprostowania nog wlasnie.
Tyle zbieracie mleka samym kolektorwm??
Ja mysle o zakupie razem z tymlaktatorem neno. -
Nynka nam ortopeda kazał jak najwięcej zginac na żabkę, do 12 tygodnia jeśli sama tak nie będzie układać. Do 12 tygodnia coś tam w bioderkach się kształtuje i dziecko jak najwięcej powinno w takiej pozycji mieć nóżki. U nas wszystko ok z bioderkami, a to ma być profilaktyka. U starszej pamiętam, że Położna zwracała też uwagę żeby te nogi na żabkę były.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 09:29