X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • Robin27 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2022, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 17:30

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 7 marca 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 🙂 ja się ostatnio mało odzywam bo pochłonęło mnie życie. Mąż, już wrócił w 100% do pracy także pierwsze zbieranie trojki rano mam za soba😅 i nie jest zle😉
    Mały robi się coraz bardziej aktywny a przy tym strasznie słodki, dużo się uśmiecha, zaczął wkładać rączki do buzi i całkiem nieźle mu wychodzi leżenie na brzuszku🙂 no i waży już 7kg!
    Musze kupić jakąś matkę, taka, żebym mogła przeciągac z pokoju do pokoju. Myślałam o takim liściu, chhba to dosyć popularne, ma któraś z Was? Zależy mi żeby można było wrzucić do pralki i wyprac.

• Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2022, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robin a to ciekawe że robi wiecej kup. U nas od początku kilka na dzień.

Mag_len mój też coraz bardziej aktywny. Śmieje się już na głos i zaczyna gaworzyć. Jak się do niego mówi to "odpowiada".Na brzuszku już ładnie wysoko glowe utrzymuje.
    Starsza córka nadal zakochana w małym, jak tylko zapłacze to już do niego biegnie i ogólnie lepiej wie czego on w danym czasie potrzebuje niż mój mąż 🙈

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2022, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już powoli zaczynam małego dokarmiać mm, jestem wykończona karmieniem piersią… 😭
    Troche szkoda ale nie mogę dluzej się tak stresować.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2022, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka94 i tak fajnie że karmiłaś piersią, niektórym nie udaje się wcale , mm to nic złego a szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko także glowa do góry.

Lilka94 lubi tę wiadomość

• Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2022, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka94 wrote:
    Ja już powoli zaczynam małego dokarmiać mm, jestem wykończona karmieniem piersią… 😭
    Troche szkoda ale nie mogę dluzej się tak stresować.
    Lilka rozumiem ten ból przejścia na mm, ja jeszcze walczę o mleko ale jest to bardzo nierówna walka codziennie femaltiker i piulatte

Lilka94 lubi tę wiadomość

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2022, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kp a powiedzcie mi jeszcze, jak często karmicie dzieci i jak długo te karmienia mniej więcej trwają? Może ja mu za często daje piers ale on się domaga po czym się odrywa jak tylko mleko zaczyna wypływać…

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • olinaina Koleżanka

Wysłany: 8 marca 2022, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka94 wrote:
    Dziewczyny kp a powiedzcie mi jeszcze, jak często karmicie dzieci i jak długo te karmienia mniej więcej trwają? Może ja mu za często daje piers ale on się domaga po czym się odrywa jak tylko mleko zaczyna wypływać…

Ja karmię co 2,5-3 h. Czas karmienia do od 10-40 minut średnio. Czasem robimy przerwę, bo mu się przyśnie, albo potrzebuje odpocząć. Mi mleko aż tryska, więc to musi być męczące dla takiego maluszka, je bardzo szybko i się czasem krztusi. Czasem się odrywa i macha rękami, a ja czuję, że się jeszcze na bank nie najadł. Wtedy go odciagam od piersi, uspokajam, odbijam i znowu próbuję karmić.
    To karmienie to jeden wielki eksperyment, nie ma jednego prawidłowego sposobu.

👶🏼Jan 10.01.2022 r. 👶🏼
  • Robin27 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 17:30

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas karmienia średnio co 2h i trwają do 10 minut. Maly w porównaniu do sióstr nie jest typem cycoholika który wisi pół dnia na piersi ale widzę, że i ja mam już inne podejście. Nie podaje mu piersi na każde marudzenie bo wtedy zazwyczaj się zlosci, chwilę possie i się zlosci. Staram się wtedy go jakoś inaczej zająć , zmieniam miejsce leżenia, trochę ponoszę. Wczoraj koleżanka zwróciła mi chustę więc zaczniemy nosić. Ale każde dziecko jest inne, jedne potrzebują więcej bliskości inne mniej. Z dziewczynami miał tam, że jak im tylko sutek wypadł z buzi to się budziły. A Mieszko zje i sam wypluwa. Nawet w nocy jak nie zasnie jedząc to pogłaszcze go czy przytulę i raczej zasypia.

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka u nas nie ma żadnej reguły, czasem je co 1h, czasem co 3 ale rzadko jest aż tak długa przerwa. Czasu nie liczę, pewnie ok 10min.

Jak u was z podnoszeniem głowy? U nas kiepsko, od razu na brzuchu płacze o rozkład ręce. A w niedzielę skończyła 2 miesiące

FNh9p2.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    Lilka u nas nie ma żadnej reguły, czasem je co 1h, czasem co 3 ale rzadko jest aż tak długa przerwa. Czasu nie liczę, pewnie ok 10min.

Jak u was z podnoszeniem głowy? U nas kiepsko, od razu na brzuchu płacze o rozkład ręce. A w niedzielę skończyła 2 miesiące
    U nas na brzuszku ładnie leży i dosyć chętnie.
    ccc423adad9e.jpg

Lilka94, olinaina lubią tę wiadomość

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len widzisz ja chyba wlasnie zle interpretuje jego marudzenie, wydaje mi się ze jest głodny a on bierze cyca i się złości. Jak go przedłużę to ładnie zjada. Pięknie Twój mały podnosi główkę.
    U nas tak sobie z tym leżeniem, raz chętnie podnosi, innym razem kładzie głowę i odpoczywa i nie chce ćwiczyć 😆

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kładę małego na brzuchu, ale nie łezy jakoś długo. Próbuję podnosić główkę ale nie trzyma stabilnie. Ma 7 tygodni.

Dopiero udało mi się uśpić małego, od 7 miał 1 40 minutową drzemkę. A tka to rączki i trochę dał radę poleżeć sam.
    Ile wasze dzieci śpią w ciągu dnia? Mi się wydaje że mój śpi za mało. Kręgosłup mi wysiądzie od tego noszenia.
    Tylko spacer nas ratuje ale dzisiaj miałam nadzieję że odpocznę bo znowu zaczyna mi puchnąć miejsce po cc:/

Aaggaa02
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój bardzo dużo śpi ale ciężko powiedzieć ile dokładnie bo nie ma w tym żadnej rutyny… ostatnio ciężko go odłożyć na drzemkę bo zaraz się budzi i kwęka bo chce mu się spać… ale jego okna aktywności są dość krótkie, mniej więcej po godzinie robi sobie drzemkę i czasem jest to 20 minut, czasem godzina albo dwie.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Robin27 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 17:31

• Mag_len Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak ja Was rozumiem z tym ciągłym karmieniem albo nieodkładanym dzieckiem, moja pierwsza coka taka była, tylko dupka dotknęła łóżeczka-oczy jak 5 zł... druga córka byłą łątwiejsza w obsłudze ale straszny cycoholik. Mały to chyba wynagrodzenie za te trudy;) mamy już w miarę schemat dnia i powtarzalność drzemek. aktywność to ok 1,5-2h choć czasem krócej.
    Lilka z tym przystawianiem to musisz wyczuć czy jest głodny czy nie, ja jak widzę,że zaczyna się złościć jak dam mu pierś to ją zabieram a próbuje go zająć czyms innym

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2022, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wszystko ma niby swój rytm i czas, ale nadal nic nie jest na 100%. Karmienie poza nocą raz jest co 1h raz co 3. Je różnie długo. Czasem zje, zrobi kupe, beknie i znowu chce. Lilka pamiętaj, że cyc to też picie albo niestety smoczek uspokajacz. Ja zauwazylam, ze czasem chce tylko pic a czasem potrzebuje wsparcia zeby zasnac. Ogólnie ja jesli wiem, ze to nie jest czas jedzenia to sprawdzam po kolei, pampers, kupa, bekniecie, przytulanko itd.

Co do spania to w sumie tez nie wiem, ma juz swoj w miare ustalony rytm dnia, ale czasem kupa meczy, pozniej wstanie, wiecej cyc, srednio co 1-2h śpi i czasem turbo drzemka na mnie, czasem 2-3h. Jak juz w domu nie moze spac to na szczescie wozek dziala, takze ja odliczam do cieplych dni.

U nas glowa bardzo wysoko, ale ja z kolei sie martwie czy nie ma napiecie wzmozonego. Idziemy na szczepienie w przyszłym tygodniu zobacze jak oceni pediatra, i pojdziemy na wizyte do fizjo.
    Ja oczywiscie ze sobą nadal nie dotarlam do urofizjoterapeuty.

Dziewczyny świetnie ze poryszacie temat chust. Ja bym chciala sie nauczyc, nawet rozmawialam z babeczka która szkoli. Kolejne 250zl. I tak sie zastanawialam czy dalabym rade sama temat ogarnac? A druga sprawa, czy mozecie mi polecic skad brac chuste i jaką i jak ją dobrac? Ta doradca ma ale z rozmowy wynika ze ma wiekszosc w okolicy 400-500zl.

• Robin27 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 17:31

Nynka lubi tę wiadomość

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też radzę doradcę chustowego. Koleżanka ki pożyczyła swoją chustę żebym zobaczyła czy mi to pasuje, pokazała jak wiązać.
    Ale przy wrzeszczącym bobasie nie dawałam radę tego zawiązać, oglądalam filmiki na YouTube ale trzymać bobasa, i wiązać chustę to mnie przerosło 🤪
    Kupiłam miękkie chustę nosidło które można nosić od urodzenia. I jest po niebo łatwiej. Tylko one mają ramiona dość wąskie, panowie mogą się nie zmieścic

Ostatnio wydaje mi się że bardziej puchnę. Piję dużo wody ale mało siusiam ( cały czas słabo czuje pęcherz). I Przypomniałam sobie tym samym o okresie, zawsze puchnę tuż przed. Mam nadzieję że nie dostanę okresu w niedługim czasie. Ale 9 miesięcy spokoju pozwoliło mi zapomnieć o tym comiesięcznym koszmarze 😉

Aaggaa02
‹‹ 310 311 312 313 314 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ