X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2022
Odpowiedz

Styczeń 2022

Oceń ten wątek:
  • Robin27 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2021, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2022, 16:53

Azjak lubi tę wiadomość

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2021, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babcia wrote:
    Masz w swoim otoczeniu kogoś sensownego i zaufanego, w czyim towarzystwie dobrze się czujesz? Żeby przetrwać chociaż ten czas do końca remontu?
    Zmiana otoczenia w żadnym razie nie jest możliwa?
    Jeśli to jakieś stany okołodepresyjne, to farmakologia nie bardzo wchodzi w grę. Zwykle proponowane są światło- i psychoterapia.

Tak, mam komu się zwierzyć, chociaż głównie przez telefon. Podtrzymuje mnie w miarę na duchu myśl o niedługiej przeprowadzce, mam nadzieję że to coś pomoże
    Macie racje, rozmowa z psychologiem na pewnie będzie wsparciem.

Babcia lubi tę wiadomość

Aaggaa02
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2021, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj byłam u lekarza 15 tc wszystko ok, lekarz robił również usg dopochwowe mowi że szyjka ładna długa i mówi łożysko przodujące ale nie ma powodu do zmartwień, bo może zmienić pozycje, jak to jest ???

Audreyyy lubi tę wiadomość

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 06:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Wczoraj byłam u lekarza 15 tc wszystko ok, lekarz robił również usg dopochwowe mowi że szyjka ładna długa i mówi łożysko przodujące ale nie ma powodu do zmartwień, bo może zmienić pozycje, jak to jest ???
    Wraz z wzrostem dziecka łożysko może się podnieść do góry i najczęściej tak się dzieje, nie przejmuj się na zapas.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Dzieciaczek orientacyjnie ma aż 280g czyli o tydzień do przodu jesteśmy. A jak u Was?
    Kiedy macie mieć test z glukozą? Ja dostanę na 24tydzien

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamyczek90 wrote:
    Ja już po wizycie. Dzieciaczek orientacyjnie ma aż 280g czyli o tydzień do przodu jesteśmy. A jak u Was?
    Kiedy macie mieć test z glukozą? Ja dostanę na 24tydzien
    Ja mam wizytę w 20 tygodniu i pewnie wtedy dostanę skierowanie żeby zrobić na następną czyli pewnie koło 23.
    Waga dzidziusia nie jest podstawą do wyliczania tygodni. Jedne dzieci rosną szybciej inne wolniej.

• agik_1985 Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny 😊 Podczytuję trochę forum w wolnej chwili. Chciałam wpisać się do styczniowych mam. Mój termin to 4 stycznia 2022 r. Pozdrawiam 😊

kamyczek90, Audreyyy, Babcia, Azjak lubią tę wiadomość

• krolik Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pewnie dostanę na następnej wizycie, która wypada równo w 20tc i zrobię po 24tc. To może jeszcze z dwie wizyty mnie czekają przed tym cudownym badaniem 🤮

Kamyczek90 nie sugeruj się teraz wagą, dzieciaki teraz różnie rosną. Tygodnie ciąży już sie nie zmieniają. To co zostało ustalone w badaniach 1 trymestru zostaje do konca ciąży, do tego czasu rosły tym samym tempem, a teraz już każde po swojemu 🙈 mnie ciekawi bardzo czy sprawdzi się u Nas to co każdy mówi, że drugie większe od pierwszego 😅 na razie młode idą podobnie, matka z wagą też niemalże identycznie 🙈

Wczoraj powiedziałam w pracy koleżance i koledze i szok, bo nic nie widać po mnie 😅 we wtorek moja fizjoterapeutka też mowila, ze brzucha brak i w drugiej ciąży to ponoć szybciej widać 🙈 nie pamiętam czy Wam pisałam, ale trochę mnie pocieszyła, bo ja tyje w tyłku, udach i obrastam tłuszczem. Moja fizjo mówi, ze to bardzo dobrze, bo ciało robi sobie taki zapas i rusztowanie dla dzidziusia, jest wtedy mniejsze ryzyko rozejścia dużego kresy, osłabienia mdm i ułatwia porod. Sam rosnący brzuszek to nic dobrego. Także się cieszę. Faktycznie w pierwszy porod szybki i łatwy, rozejście fizjologiczne i brak problemów z brzuchem, mdm też nie były jakoś mocno osłabione. Także już trudno, ze obrosłam w tłuszczyk, jeśli tak lepiej to się cieszę 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2021, 12:43

• kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Ja mam wizytę w 20 tygodniu i pewnie wtedy dostanę skierowanie żeby zrobić na następną czyli pewnie koło 23.
    Waga dzidziusia nie jest podstawą do wyliczania tygodni. Jedne dzieci rosną szybciej inne wolniej.
    Wiem wiem, że nie sama waga ale wymiary mamy też ciut większe i komputer na USG wylicza do przodu. Także termin nagle pokazał się na grudzień😂
    Poza tym wszystko ok - dopiero w tym tygodniu pokazał mi sie brzuszek. Jak się okazało dziś na wadze przytyłam kilogram od początku 🤭

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, trochę głupie pytanie ale jak teraz ubieracie się na wizytę? Sukienka chyba odpada bo jak będzie USG przez brzuch to nie będę lezec z podciągniętą po cycki i wszystkim na wierzchu😁 wydaje mi się, że najlepiej spódnica i bluzka ale mam tylko jedną spódnice na gumce

FNh9p2.png
  • kamyczek90 Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj byłam właśnie w spódnicy i bluzka.
    Ale w mojej przychodni są dostępne spódniczki jednorazowe i kapcie więc można sobie założyć.
    Dziś właśnie przede mną były dwie kobiety w ciąży w spodniach i też się nad tym zastanawiałam Audreyyy😂

Letrox 125/100
    Pregna Start
  • kate2friend Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj na usg okazalo sie ze na 100% dziewczynka, takze bedzie druga corka. Co do imienia to albo Ewelinka albo jeszcze nie wiemy, mi sie podoba Łucja ale mezowi wogole...jeszcze mysle nad Kinga..

ŻonaMarynarza, Audreyyy, krolik, Lilka94, Azjak, Anna Maria lubią tę wiadomość

thgfs65gpu8ocaxc.png
    2021.05.05 crio blastki 4BB
    5dpt bhcg 20,52; 7dpt bhcg 48,18; 9dpt bhcg 189,84; 13dpt bhcg 1726; 14dpt usg mamy pecherzyk ciazowy
    21dpt bhcg 20544,47 mIU/ml prog 12,87
    2021.05.29 (23dpt) usg mamy serduszko❤
    2021.06.15 usg dzidzia ma 2cm❤
    2021.07.08 usg dzidzia ma 6cm❤
    2021.08.05 usg dziewczynka 150g❤
    2021.09.03 usg ważę juz 330g❤
    2021.10.03 usg ważę 700g❤
    2021.12.22 usg ważę 2,8kg❤
    2022.01.10 3780g 53cm Ewelinka porod cc

Mamy jeszcze 4❄❄❄❄
    2021.04.06 transfer blastki 4AB, 9dpt bhcg 0
    2020.03.19 Ania 52cm, 3680g
    2019.07.29 dzidzia 0,3cm ❤
    11dpt bhcg 959, 9dpt bhcg 354, 7dpt bhcg 81,76
    2019.07.08 FET 4AA godz 14:00 (EG)
    klz9f71xqupqgh4t.png
  • weal Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj wylądowałam na IP z krwawieniem .. nie znaleźli przyczyny, najprawdopodobniej grzybica :( . Z dzieckiem wszystko Ok i nie mam pojęcia jakim cudem jest mniejsze niż 1.5 tyg temu.. wtedy ważyło 200g a dziś niby 180g. Pomiary dlugosciowe tez tygodniowo mniejsze.. a ja coraz mocniej czuje jak mnie ładuje po brzuchu , wiec nie sadze żeby nie rosła . Ogólnie powiem Wam dziewczyny ze jestem kłębkiem nerwów , od wykrytego razem z ciąża hashimoto , krwiaki, pępowinę jednonaczyniowa ( która się okazała potem 2 naczyniowa) , po infekcje , teraz krwawienie i jeszcze niby zahamowanie wzrostu ;(

• krolik Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zazwyczaj chodzę w spodniach i dłuższej bluzce, u mojej gin są spódniczki. Kiedyś zakładałam normalną bluzkę i raz zabrakło spódniczek :D Także teraz pilnuje żeby były jednak zakrywające ciut pośladki w razie W :D

Weal może na IP był gorszej jakości sprzęt, albo nie mierzyli dokładnie? kiedy masz u swojego ginekologa wizytę? Zostawili Cie na obserwacji? Masz jakieś zalecenie dodatkowego badania? Kiedy masz połówkowe? Nic się nie martw na zapas :*

• krolik Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osama jesteś jeszcze tutaj z nami? Dostałaś wyniki? Jak się czujesz?

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weal ja mysle ze to błąd pomiaru… Na tym samym sprzęcie robione było badanie? Ja tak miałam na początku ze poszłam kilka dni pozniej na usg i ze niby dzidzia mniejsza niż była ale to drugie badanie było robione na gorszym sprzęcie.
    Kamyczek90 ale wlasnie waga jest wyliczana orientacyjnie na podstawie tych wymiarów ;) nieważne co pokazuje komputer teraz się tylko trzymamy terminu podanego w pierwszym trymestrze.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weal to może być błąd pomiaru, dwóch lekarzy, dwa różne sprzęty.współczuję tych stresów...

Ja do lekarza chodzę w spódnicy lub w sukienkach, zazwyczaj ma badanie ginekologiczne więc sukienka spoko, potem usg przez pochwie w celu pomiaru szyjki więc też spoko a na koniec zwykle usg to lekarz zakrywa mi dół ręcznikiem papierowym żebym tak nago nie lezala😉

• MojAniolek:(( Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam chodzę w sukienkach. Wygodniej mi do badania ginekologicznego. A jakoś się tym zabardzo nie przejmuje ze podczas usg widac majty i resztę😅 Wkoncu jestem u ginekologa 🤷‍♀️

iv09hdgeq0dhcjwd.png

27.04.2020 - ciąża pozamaciczna 😔
    24.04.2021 - ⏸ 🤰
  • Karolina95 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już czuje ruchy na mniej więcej wysokości pępka, jak leżę to już nawet widać jak brzuch lekko podskakuje w tym miejscu ❤😅

Lilka94 lubi tę wiadomość

Anielka ❤️

ojxejw4z1gfzmvbs.png

qdkkj48afj8ws9jp.png
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2021, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za radę z tym urofizykoterapeutą ,będę musiała się zapisać może coś pomoże.Pierwszy poród nauralny gdzie dziecko było godzine na siłę wypychane bo nie wiedzieli że pępowiną trzyma , drugi cc.
    Co do tego łożyska przodującego to mam wrażenie że się nie podniesie😔 niby tylko 1% ciezarnych ma tą przypadłość ale ja juz przy pierwszym dziecku byłam przypadkiem jednym na milion więc wiem u mnie zawsze jakieś problemy.
    Co do gorszego samopoczucia to jest mi zle z tym że muszę się oszczędzać i przez to człapie jak kwoka. Wczoraj przeszłam 2km i myślałam że brzuch mi wystrzeli. A mam go serio wielki. Nie potrafię też sobie wyobrazić jak to będzie z drugim dzieckiem..czy pokocham je tak samo ?czy będzie mi się chciało zajmować? To była chciana ciąża ale mam obawy czy będę dobrą matką.

‹‹ 81 82 83 84 85 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ