Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
LILILA wrote:od poniedziałku pdstawiłam luteine *odstawiałam stopniowo( i od srody pobolewał mnie brzych podbrzusze jak na okres do tego nasiliły mi sie wymioty. praktycznie co zjadłam leciało z powrotem
dzisiaj juz maja resztki sił dotarłam do lekarza. i tadam...
niewydolnośc szyjkowa szyjka 2.8 mm.. dostałam znów luteine, nospe, magnez i torecan gyby nakaz lezenia, zakaz dzwigania albo szpital.
za tydzien kontrola jezeli szyjka dalej bedzie sie skracac szpital i załozenie szwu na szyjkę.
pwiem wam dziewczyny ze ze wzgledu na moje wylształcenie przewijaja mi sie w głowie wszystkie tematy zwiazane z porodem przedwczesnym mam przed oczami pacjentki ktore prawie cala ciaze przelezaly w szpitalu na patologii. i teraz tak bardzo je rozumiem... emocje od złosci po ogromny strach.01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Angela, super że USG wyszło ok. To uspokaja. Teraz poodpoczywaj, poleniuchuj i nie wysilaj się. Jeśli coś cię dalej będzie niepokoić, to do szpitala zawsze możesz się udać na obserwację. A teraz pilot albo książka do ręki i relaksik😉
Angela1108 lubi tę wiadomość
-
mam mase ksiazek do nadro bienia i full nauki na egzamin specjalizacyjny we wrzesniu chyba to znak ze trzeba usiac i zaczac sie uczyc testów
edit
dziewczyny ktre miałyście łyżeczkowanie po np poronieniu. zwracajcie szczegolna uwage lekarzom zeby sprawdzali bo po zabiegu łyzeczkowania ryzyko wystapienia niewydolności szyjkowej i ryzyko porodu przedwczesnego mocno wzrasta. a skracanie szyjki jest czesto bezobjawowe tak jak np u mnie
u mnie jedynym objawem bylo napiecie w dolnej czesci brzucha okolicy spojenia lonowego utrzymujaceo sie praktycznie caly czas i wlasnie nasilone wymioty w 14 tygWiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2022, 16:05
5 ciaz ...
1 synek..
diagnostyka - poronienia idiopatyczne
6 ciąża
listoad- kontrolne USG - niespodzianka pęcherzyk ciążowy z zarodkiem 5±6 dni i ❤️
18.11 - maluszek 1,5 cm
21.12 - USG prenatalne - wszytko ok 🙂
22.02 - USG Połówkowe zdrowa 470g dziewczynka ❤️🎉
21.04- USG III trym 1400g cudu
07.07.23- 3330g i 55 cm szczęścia ❤️ -
Właśnie dostałam wynik Nifty pro (zrobiony 4.07.2022), wszystko wyszło dobrze. Jest chłopczyk♥️
Yulcia, Żurawinka, Angela1108, Olciax, Ekta, Żelka1990, wichrowe_wzgórza, Marcysia1990, Flora23 lubią tę wiadomość
3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
hakorośl wrote:Właśnie dostałam wynik Nifty pro (zrobiony 4.07.2022), wszystko wyszło dobrze. Jest chłopczyk♥️
hakorośl lubi tę wiadomość
01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Hakorośl gratuluje wyniku ! super wiadomość!
hakorośl lubi tę wiadomość
-
hakorośl wrote:Właśnie dostałam wynik Nifty pro (zrobiony 4.07.2022), wszystko wyszło dobrze. Jest chłopczyk♥️
Gratuluje!!!! To chyba pierwszy chłopczyk u nas, nie? Spełnisz moje marzenie o synku hahaha
@Yulcia co Ci mamy powiedzieć? Sytuacja faktycznie nieciekawa. Jak chcesz się zachować przyzwoicie to powinnaś powiedzieć pracodawcy. Twoją kartą przetargową jest to, że to ZUS będzie wypłacał Ci świadczenia przy umowie o pracę.
@LILIA teraz to mnie przeraziłaś… mam dokładnie takie same objawy, odstawiłam luteinę i od tego czasu boli mnie podbrzusze..hakorośl lubi tę wiadomość
-
Olciax wrote:Gratuluje!!!! To chyba pierwszy chłopczyk u nas, nie? Spełnisz moje marzenie o synku hahaha
@Yulcia co Ci mamy powiedzieć? Sytuacja faktycznie nieciekawa. Jak chcesz się zachować przyzwoicie to powinnaś powiedzieć pracodawcy. Twoją kartą przetargową jest to, że to ZUS będzie wypłacał Ci świadczenia przy umowie o pracę.
@LILIA teraz to mnie przeraziłaś… mam dokładnie takie same objawy, odstawiłam luteinę i od tego czasu boli mnie podbrzusze..
po odstawieniu luteiny brzuch moze delikatnie pobolewac czy ciagnac jednak jezeli ból jest dość mocny (a ja mam np duzy próg bólu) i zwróciłam na niego juz uwagę to warto skonsultowac z lekarzem5 ciaz ...
1 synek..
6 ciąża
listoad- kontrolne USG - niespodzianka pęcherzyk ciążowy z zarodkiem 5±6 dni i ❤️
18.11 - maluszek 1,5 cm
LILILA wrote:od poniedziałku pdstawiłam luteine *odstawiałam stopniowo( i od srody pobolewał mnie brzych podbrzusze jak na okres do tego nasiliły mi sie wymioty. praktycznie co zjadłam leciało z powrotem
dzisiaj juz maja resztki sił dotarłam do lekarza. i tadam...
niewydolnośc szyjkowa szyjka 2.8 mm.. dostałam znów luteine, nospe, magnez i torecan gyby nakaz lezenia, zakaz dzwigania albo szpital.
za tydzien kontrola jezeli szyjka dalej bedzie sie skracac szpital i załozenie szwu na szyjkę.
pwiem wam dziewczyny ze ze wzgledu na moje wylształcenie przewijaja mi sie w głowie wszystkie tematy zwiazane z porodem przedwczesnym mam przed oczami pacjentki ktore prawie cala ciaze przelezaly w szpitalu na patologii. i teraz tak bardzo je rozumiem... emocje od złosci po ogromny strach.
Miałaś w pierwszej ciąży takie problemu z szyjka??
Zastanawia mnie jaki związek maja wymioty z ta szyjka?
Mojej koleżance teraz w drugiej ciąży od 11 tyg się stawia macica bardzo ale teraz jest w 28 tyg i na szczęście szyjka dalej bez zmian.
Edit: ty miałaś łyżeczkowanie tak? Bo teraz zobaczyłam ze ilość ciąż 5.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2022, 21:53
-
Yulcia wrote:Cześć dziewczyny , kto może coś poradzić, nie wiem jak lepiej powiedzieć w prace ze jestem w ciąży. Bo ogólnie zaczęła prace w marcu i do końca lipca mam umowę zlecenie. Później szef powiedział ze podpiszemy umowę o prace. Jeżeli zostanie na umowę zlecenie to znaczę żadnych wypłat nie dostanie?
Jak nie powiem szefowi ze jestem w ciąży i podpisze umowę o prace to on nie będzie wiedział ze muszę kogoś szukać …
A mi się wydają ze jak powiem ze jestem w ciąży to nie podpisze ze mną umowę o prace(
No i tak , jestem jeszcze obcokrajowcem, wrócić teraz do domu nie mogę, bo tam jest wojna.
Mam załeożona działalność gospodarczy od kwietnia, i płace składki ZUS i w prace i na działalności.
Jak lepiej zrobić w tej sytuacji kto co myśle? -
Żelka1990 wrote:Jaki magnez dostałaś ?
Miałaś w pierwszej ciąży takie problemu z szyjka??
Zastanawia mnie jaki związek maja wymioty z ta szyjka?
Mojej koleżance teraz w drugiej ciąży od 11 tyg się stawia macica bardzo ale teraz jest w 28 tyg i na szczęście szyjka dalej bez zmian.
Edit: ty miałaś łyżeczkowanie tak? Bo teraz zobaczyłam ze ilość ciąż 5.
Dostalam asmag 3x2 tabletki. I nospe 2x 1 tabletka
5 ciaz ...
1 synek..
6 ciąża
18.11 - maluszek 1,5 cm
Dziewczyny, dostałam dzisiaj wyniki ryzyk skorygowanych:
trisomia 21 1:3364
trisomia 18 <1:20000
trisomia 13 <1:20000
ryzyko porodu przedwczesnego 1:580
Czy to ryzyko poródu przedwczesnego jest ok? Wygląda dziwnie nisko 🤔 a przy takim wyniku trisomii 21 robiłybyście nifty?Ekta lubi tę wiadomość
-
LILILA wrote:W pierwszej ciazy z sy em nie mialam zadnych problemow z szyjka pozniej w 2019 i 2021 mialam lyzeczkowanie po poronieniach poerwsze poronienie bez lyzeczkowania. Samoistne.
Dostalam asmag 3x2 tabletki. I nospe 2x 1 tabletka -
Nyashka wrote:Dziewczyny, dostałam dzisiaj wyniki ryzyk skorygowanych:
trisomia 21 1:3364
trisomia 18 <1:20000
trisomia 13 <1:20000
ryzyko porodu przedwczesnego 1:580
Czy to ryzyko poródu przedwczesnego jest ok? Wygląda dziwnie nisko 🤔 a przy takim wyniku trisomii 21 robiłybyście nifty?
Wszystko wyglada na to, ze dzidziuś zdrowiutki.
A ryzko w cale nie takie niskie tego przedwczesnego. Ja miałam chyba do 340 z córka i donosiłam ciaze do 37+5 kompletnie żadnych perypetii związanych z ryzykiem przedwczesnego porodu nie mialam.
Często na to ma wpływ waga mamy