Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia1990 wrote:
    Może po prostu przemęczenie i stąd niskie ciśnienie. Spróbuj z pozycją na pieska, mi kilka razy jak się tak mały dziwnie ułożył w jednym miejscu pomoglo.

Heh, to właśnie jest słynna polecana w ciąży pozycja, której ja nie znoszę :D Nie wiem czemu, ale taaak mi źle w niej w ciąży :D
    Przeszło mi po nospie i kąpieli.

A dziś miałam wizytę u urofizjo. Okazuje się, że w sumie to mnie nic nie boli i jestem w świetnym stanie ;) A tak serio, lepiej jest niż mi się zdawało. I jeszcze się zachwycała jaką mam świetną skórę na brzuchu... Cóż, do porodu, póki jest napięta, później niestety nie jest tak wesoło ;) I że mó brzuch taki malutki. A tu znów wydaje mi się wielki, ale w porównaniu do poprzednich ciąż, bo w sumie jak na prawie 33 tydz to faktycznie nie jest duży ;)

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinowa_chmurka wrote:
    Hej👋
    Wichrowe piona,też mam podobne ciśnienie i ostatnio jestem nie do życia, ostatnio młody jakoś mnie tak uciska,że z oddychaniem robi się problem i mi ciężko 😮‍💨

Cieszę się, że jak siedzę to jest ok, bo np. mogę prowadzić samochód, inaczej bym się bała wsiadać za kółko.

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Mimbla_ Przyjaciółka

Wysłany: 9 listopada 2022, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja corka miała takie koszmarne bezdechy, ale to wcześniak z 35tego tygodnia...

Słonecznik, gratuluję dużej dzidzi! Kurczę, zazdroszczę Wam tych konktretnych wag - co to przy naszym ostatnio ledwie kilogramie...

Żelka, dobrze, że już w domu.

hsYCp2.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla ze mna lezala dziewczyna, w 36 tygodniu z waga maluszka 1,5 kg. W Niedziele będzie miała 37+0 No i do środy maxymalnie będzie rodzic.
    Początkowo miała rodzic nawet jutro, ale wyszła jej coli w pochwie dostała antybiotyk i przepływy dobre to chcą Ja w skończonym 37 rozpakować. Najprawdopodobniej naturalnie będą próbować

age.png
    age.png
  • Mimbla_ Przyjaciółka

Wysłany: 9 listopada 2022, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Mimbla ze mna lezala dziewczyna, w 36 tygodniu z waga maluszka 1,5 kg. W Niedziele będzie miała 37+0 No i do środy maxymalnie będzie rodzic.
    Początkowo miała rodzic nawet jutro, ale wyszła jej coli w pochwie dostała antybiotyk i przepływy dobre to chcą Ja w skończonym 37 rozpakować. Najprawdopodobniej naturalnie będą próbować

Wow... to chyba jeszcze mniejsze maleństwo będzie... moja ginka mówi, że liczy na to, że 1800 przekroczy.
    Ale u mnie z kolei nie ma już w ogóle mowy o próbie sn, ze względu na słabe przepływy poród sn może powiększyć niedotlenienie, więc już wiem na pewno, że tniemy.
    17tego mam usg kontrolne to zobaczymy jak panna urosła...

hsYCp2.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla_ wrote:
    Wow... to chyba jeszcze mniejsze maleństwo będzie... moja ginka mówi, że liczy na to, że 1800 przekroczy.
    Ale u mnie z kolei nie ma już w ogóle mowy o próbie sn, ze względu na słabe przepływy poród sn może powiększyć niedotlenienie, więc już wiem na pewno, że tniemy.
    17tego mam usg kontrolne to zobaczymy jak panna urosła...
    No maleństwo, ona miała taki maleńki brzuszek, ze ja myślałam, ze jest w 14 tyg ciąży. Ale u nich po amniopunkcji wyszło ze w dwóch chromosomach są ubytki, i moze byc jakaś lekka niepełnosprawność. Także duzo stresu ma dziewczyna.

Ogolnie leżałyśmy we trzy, druga dziewczyna termin na 7 stycznia także tydzień przede mna. I w domu ma synka z wieku mojej córki. Będę jechała do nich w weekend je odwiedzić zawieść im coś dobrego i napic się herbatki w naszej kawiarence „ czyli kuchni dla pacjentek” bo na prawdę świetne dziewczyny i super nam się gadało.

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    South pamietam o tobie😊 wszystko ci napisze. Dzisiaj najpóźniej jak już wieczorkiem będę w lozku

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przypomnijcie co wy bierzecie na zgagę ? Kurczę rencie brałam z córka w ciąży ale pisaliście, ze macie coś super może bym spróbowała bo mnie pali okropnie 🙈🙈

age.png
    age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę reni ale nie zawsze pomaga mi na 100% a zgaga mam taką że hoho najbardziej przed spaniem

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa i mam wkoncu receptę na szczepionkę na ten krztusiec na jutro na 10:20 zapisałam się do lekarza żeby mnie przebadał i zaszczepię się odrazu

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka, super że już jesteś w domu. Odpocznij po tym szpitalu i dzielnie czekaj do stycznia.
    Ja już tak długo wytrwałam, że mam zamiar jeszcze trochę posiedzieć w dwupaku.

Żelka1990 lubi tę wiadomość

• Żurawinka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciąży brałam gaviscon i super się sprawdzał na zgagę.

• Mimbla_ Przyjaciółka

Wysłany: 9 listopada 2022, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na zgagę Gaviscon, polecam.
    No ja ostatnio dostałam ochrzan od jakiegoś lekarza w szpitalu, że nie zrobiłam amnio :(

hsYCp2.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koleżanka polecała gaviscon. Brała w ciąży. Chyba muszę kupić, bo ostatnio codziennie mam zgage i migdały tylko na trochę pomagają 🙁

Dziewczyny, czy warto teraz kupować ubranka na rozmiar 68? Tzn mam teraz czasu i w sumie mogłabym patrzeć trochę na Vinted. Z drugiej strony nie wiem kiedy warto coś kupować na później, ile i jakie rodzaje ubranek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2022, 16:47

age.png
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie się na krztusiec szczepicie? Jeśli któraś nie to dlaczego?
    Ja w pierwszej ciąży się nie szczepiłam,ale teraz się zastanawiam

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nayashka ja mam kilka takich fajnych wychaczonych okazji na rozm 68. Ale to dosłownie kilka bo może będzie trzeba krótki rękaw kupowac

age.png
    age.png
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka wrote:
    Koleżanka polecała gaviscon. Brała w ciąży. Chyba muszę kupić, bo ostatnio codziennie mam zgage i migdały tylko na trochę pomagają 🙁

Dziewczyny, czy warto teraz kupować ubranka na rozmiar 68? Tzn mam teraz czasu i w sumie mogłabym patrzeć trochę na Vinted. Z drugiej strony nie wiem kiedy warto coś kupować na później, ile i jakie rodzaje ubranek.

Nie wiesz tak naprawdę kiedy dziecko będzie nosiło ten rozmiar,czy jeszcze zimą czy już na wiosnę, z takich rzeczy co można kupić jak już chcesz i masz czas przeglądać to body z długim rękawem, to się nosi prawie cały rok, no wiadomo,że w upalne dni nie,ale wiosną czy chłodniejsze wieczory zawsze się przyda,a tak to chyba nie ma sensu na zaś, będziesz wiedziała jak szybko rośnie i szybko można coś zamówić/kupić ;)

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Ja dziś pół dnia spędziłam u koleżanki jeszcze z liceum. Jej 9 miesięczna córeczka już chodzi :O Dała mi ciuszki do przebrania już takie do roku, bo mówiła, że ma tego za dużo. Ale tak mnie już żebra i plecy bolały pod koniec posiedzenia. Już myślałam tylko o powrocie i położeniu się na mojej wygodnej kanapie :P

Żelka super że już jesteś w domu. Oby to była ostatnia wizyta w szpitalu przed porodem.

Żurawinka już Ci mało zostało, jeżeli czujesz twardnienia czy skurcze to tak jak piszesz lepiej zostać na obserwacji.

Co do ciuszków to ja już jak najbardziej przy okazji kupuję te większe. 3-6 miesięcy już mam dość sporo. A nawet i do roku się znajdą. Te miesiące szybko mijają, a jak jest okazja to biorę. Tylko póki co kupuję takie uniwersalne, żeby przydały się na każdą pogodę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2022, 17:21

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2022, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    South, wiec tak. Ogólnie zacznę od IP bo już nie jest na lewo po wejściu do szpitala tylko na prawo. I tu znowu bardzo miłe zaskoczenie bo trafiły mi się super miłe położne.
    Zmierzyła mi ciśnienie widziała, ze wysokie to nie robiła paniki tylko odłożyła ciśnieniomierz zagadała mnie i zmierzyła raz jeszcze. Podpięli mnie pod KTG uspokoiła ze z dzidziusiem jest ok, i nie darła się ani nic ale wiedziałam co znaczy wycie maszyny bo z córka tez miałam okresowe zapisy tachykardii. Zadzwoniła po lekarkę. Bardzo miła lekarka bardzo dokładnie zbadała mnie, usg, szyjka badanie brzucha, itd itd. No i zadzwoniła do dyżurnej i obie postanowiły, ze zostaje mimo, ze nie bardzo chciałam No ale ok uległam.
    Pani mnie na oddział odprowadziła, a tam No niestety bardzo dwie nie miłe położne miały dyżur. Zostałam podpięta pod pełny zapis KTG, pobrały krew No i mocz. Polozna przychodziła i miała na mnie nerwy, że moje dziecko jest ruchliwe i są dziury w zapisie 🙈 w końcu przyszła ta dyżurna powiedziała, ze zapis prawidłowy ale No trzeba się poobserwować.
    Rano zmiana położnych jeszcze gorsza ( jedna młoda Polozna była fajna) znowu zapis KTG i tu jeszcze gorsza polzna wydarła na mnie pyska, ze dziecko ucieka z pod zapisu KTG i będę lezala 2 godziny jakby to koja wina była ze młody wiercipietka.
    Lekarze spoko, mili. Badania porobili bardzo uspokajali.
    Jedzenie zmienili jest nowy katering i serio idzie się tym najeść. Także po porodzie na prawdę nie umrzemy jedzenie dobre. Tyle ze dieta cukrzycowa to kpina bo duzo chleba słodzonego karmelem zgaga po nim okropna. A ja zjadłam tylko pół kromeczki nim mąż mi jedzenie przywiózł🙈

Ja miałam pokój 3 osobowy bardzo przyjemny, czysty łazienka w pokoju ale współdzielona z drugim pokojem gdzie były dwie dziewczyny.
    Łóżka nie wygodne 🙈No ale gadałam z jedna Polozna akurat 3 zmiana była miła i ona mówiła ze na porodówce lepsze łóżka, wiec pocieszające.
    Ogólnie rozmawiałam z dziewczynami co rodziły już po 3 razy tam i zadowolone.
    Ogólnie na patologii przemiał duży, No sporo dziewczyn w ciągu tych 3 dni się przewinęło.
    Masakra z tym, ze budzą np 5:40-6:00 na ciśnienie i temperaturę 🙈🙈 później zapisy KTG obchód lekarza prowadzącego pokój a później drugi obchód całego zrzeszenia 🙈razem ze studentami. No i ten minus ze wiesz badają cię a tam studenci czy tam starzysci No duzo oSob ci w ta pipke patrzy hahaha
    Ogólnie myśle, ze fajnie. No i super,ze lekarz twój czy mój pracuje w tym szpitalu. Ale! Jedna dziewczyna nie miała lekarza prowadzącego ze szpitala a na prawdę miała super opiekę także duuuzy plis nad tym co ja miałam w Ujastku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2022, 17:26

age.png
    age.png
  • Mimbla_ Przyjaciółka

Wysłany: 9 listopada 2022, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinowa_chmurka wrote:
    Wszystkie się na krztusiec szczepicie? Jeśli któraś nie to dlaczego?
    Ja w pierwszej ciąży się nie szczepiłam, ale teraz się zastanawiam

ja nie. Mam autoimmunologiczną chorobę krwi, która prawdopodobnie odpowiada za moje słabe przepływy w łożysku. Generalnie mam zalecone ograniczenie szczepień do minimum ze względu na to, że to może mocno podwyższyć przeciwciała, a teraz w ciąży na pewno tego nie zrobię, bo się boję, że będzie jeszcze gorzej. Szansa na powikłania w moim przypadku są wyższe niż na krztusiec, którego jest kilkaset przypadków rocznoe w calej Polsce więc odpuszczam. Grypy i covidy tym bardziej.

hsYCp2.png
‹‹ 440 441 442 443 444 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ