Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2022, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zostawię sobie ten kombinezon na później. On jest jakby zdecydowanie mocniej puchowy niż ten córki.
    Ja mam kurtki puchowe to oddaje do pralni bo ja tego nie potrafię prac. Ale dla dziecka chce wyprać to w Lovela a nie tych detergentach silnych co używają w pralni.

Powiesiłam sobie teraz pranie pieluszek i się zorientowałam ze mam zamówione dwa takie sama zestawy z LaMillou 🙈 nie są to tanie pieluszki to bym wolała mieć różne wzory 😂 a tu jakimś cudem zapomniałam, ze ten konkretny już zamówiłam i zamówiłam raz jeszcze.

age.png
    age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2022, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka123 wrote:
    Marcysia chyba faktycznie tak zrobię.
    A co do Twojej sytuacji to dziwna sprawa, że pod koniec ciąży przyjmuje lekarz który akurat jest, a nie jeden prowadzący :O Przecież to lekarz przez te parę miesięcy nas poznaje, wie z czym mamy problem, na co zwrócić uwagę. A tak to co każdą wizytę opowiadać całą historię...

W Medicoverze jest tak, że rejestrujesz się przez apke i o ile te wizyty są co 4 tyg to jeszcze jest szansa że się trafi na termin to "swojego" lekarza, ale maksymalnie można umówić 3 wizyty. Jak w apce nie będzie w danym terminie wizyty do prowadzącego gina to się wybiera po prostu tego co jest dostępny. Nie ma odstępstw, lekarz też nie można nic extra domówić. W medi lekarze widzą w systemie całą historie ciąży. Ale jednak fajnie mieć kogoś kogo się zna. No i też ważne dla mnie jest to że w razie pilnej sprawy do lekarza prywatnego mogę nawet w nocy zadzwonić, a do tego z Medicover nie ma takiej opcji, ewentualnie infolinia Medicover. Także już wiem że przy następnej ciąży będą ja prowadzić prywatnie u tego szpitalnego gina, ale też zagadam z moją przychodnia żeby mieć wszystkie wyniki robione na NFZ 😊

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2022, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ten śpiworek cottonmoose prałam na 800 obrotów, 40°C i nic się nie stało. Tyle że rozpielam go na dwie części i rozłożyłam na suszarce.
    Rzeczy z puchem to polecam prac z użyciem piłeczki do tenisa, dzięki temu mniej się zbije puch/ wata i potem suszyć i odwracać i strzepywac. Najlepiej jak rzeczy mają przeszycia to to wypełnienie tak się nie zbryli i będzie ok. Nasze kurtki to daje do pralni ale jedna miałam z Zary z pierzem i mi tak nie zależało do wrzuciłam do pralki i o dziwo wszystko było oki 😊

age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czym czyścicie pralki zanim zaczniecie prac makuchów ubranka? Ja myślałam żeby puścić pralkę na pusto na 90 stopni np z calgonem albo sodą bo nie wiem jak inaczej

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, ja czyszczę pralkę wrzucając do środka 1-2 litry octy i 2-4 saszetki kwasku cytrynowego. Puszczam pralkę na program czyszczenie bębna, który odpala się na 90 stopni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2022, 10:49

Angela1108 lubi tę wiadomość

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela pisałyśmy wcześniej o czyszczeniu pralek 😃
    Ja obowiązkowo wyczyściłem pralkę.
    Wyjęłam cała szufladę odmoczyłam w occie, wyczyściłam z kamienia, wyczysciłam filtr. Te wszytskie gumy i uszczelki wkoło bębna itd. Czyscilam to patyczkami do uszu 😂😂😂
    A później wrzuciłam do bębna odkamieniacz i dwie tabletki do zmywarki nastawiałam na 2 godz i temp 95 stopni.
    Ja ten sposób czyszczenia pralki wzięłam od architekt porządku i faktycznie czuc różnice później w wyjmowanym praniu. Jak przestaje pachnieć pranie to od nowa rytuał

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2022, 10:52

age.png
    age.png
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę spróbować z tym czyszczeniem pralki. Nigdy u mnie w domu się tego nie robiło :O Samą tą szufladkę tak, czy czasami filtr, ale czyszczenie bębna itd. to nie. U mnie w sumie nowa pralka, ale fajnie takie coś wprowadzić.

Narzekałam jeden dzień na brak ruchów, a to co córcia robiła wczoraj to przechodzi ludzkie pojęcie. Cały dzień się kręciła, miałam wrażenie, ze już we wszystkie pozycje była odwrócona. Jeszcze w nocy obudził mnie okropny ból żeber, dosłownie czułam jak coś wypycha w tym miejscu 😒

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj sprawdzając czy mam wszystko do zapakowania torby do porodu, przypomniałam sobie jedna bardzo przydatna rzecz. PLASTERKI NA OPRYSZCZKĘ, mój organizm skupił się na regeneracji po cesarce dosc mocno przez co automatycznie wywaliło mi opryszczkę na ustach. Co prawda w 4 dobie dopiero po porodzie ale myśle, że warto wrzucić sobie na kosmetyczki. Tym bardziej, że czasem pobyt się przedłuża i może nas zaskoczyć taka oprycha 😃 a jak rozmawiałam z koleżankami to często tak reaguje organizm.

age.png
    age.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z opryszczką nie ma żartów, lepiej mieć plasterki, żeby nie sprzedać maluchowi.

Ja mam podobny sposób co powyżej jeśli chodzi o pralke- kieszeń i filtr ręcznie wyczyszczony a na koniec cykl prania 95 stopni, do kieszeni soda (tam gdzie proszek) i ocet (tam gdzie płyn). Najważniejsze zeby nie mieszac sody z octem bo to bez sensu :)

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj tak samo jak tydzień temu w niedziele co trafiłam na patologie ciąży i w sumie w poniedziałek kilka godzin boli mnie brzuch.
    Ale to jak czuje młodego sugeruje jakby on się przekręcał główka w dół, nawet mój mąż był w szoku bo czuł normalnie jego części ciała…. A żeby wzruszyć faceta to wiecie 😉
    Już bym chciała wtorek 🙈, żeby się dowiedzieć na wizycie czy się przekręcił czy nie

age.png
    age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za rady spróbuję chociaż i tak mąż mówi że kupimy nowa pralkę a ta się wstawi do garażu na jego robocze ubrania i ubrania jego brata mieszka niedaleko nas jest alkoholikiem tzn czasami ma etapy trzeźwości i wtedy jest nawet normalny a jak zaskoczyć to masakra i nie ma pralki więc co jakiś czas przychodzi do nas wstawic sobie pranie albo dzwoni do mojej córki żeby wzięła od niego i pranie mu zrobiła wtedy po takim praniu jego wsypujemyproszek i puszczamy pralke na 90 stopni na pusto ... więc wiecie niechcemy w takiej pralce prac ubranek małego i pomysł męża nawet mi się spodobał bo tak cały czas mi to po głowie chodziło.

Żelka współczuję a dali coś?

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze raz na jakiś czas puszczać pusta pralkę z tabletka do zmywarki i to już bardzo dużo daje samo w sobie. No i czyszczenie szufladki oczywiście też bo tam się najwięcej bakterii odkłada.
    Angela a jak pierzesz takie robocze rzeczy to dobrze dodać do prania ze 100ml octu to ten zapach "roboczy" się ulotni i od razu też ta góra pralki się oczyści. Do tego oczywiście proszek/płyn lub kapsułka 😊

age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to dziś w nocy miałam wrażenie że mały mi się w poprzek odwrócił. Jak się obudziłam w nocy na siku to nie mogłam się podnieść i usiąść na łóżku 😁 później przy śniadaniu było czuć jakby rączkę albo nóżkę, nawet mój mąż poczuł coś twardego 🤣

Właśnie patrzę na mój suwaczek i zostało tylko 57 dni 😍😍😍 już nie mogę się doczekać tej mojej małej dzidzi 😍

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela wtedy w szpitalu od 6:40 miałam taki ciągły ból dołem jak na okres ale ciągły wzięłam nospe ale to nic nie pomogło kompletnie. Wytrzymałam do 13:00 poszłam do lekarzy i dali mi dwie tabletki paracetamolu i spokoj miałam do dzisiaj.

age.png
    age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka a może to przez tą twoja bliznę po cc jest macica osłabiona a jednak dzieciaczki już swoją wagę mają. Mnie bardzo boli spojenie zwłaszcza przy wstawaniu i przekręcaniu się i jak posiedzę I wstanę to jak kaczka idę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2022, 15:18

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Angela ta cienka blizna tez ma No duży wpływ

age.png
    age.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pralkę i zmywarkę czyszczę regularnie. Moja pralka, która się zepsuła, zawsze w środku pięknie pachniała praniem, aż mi szkoda było się jej pozbywać chociażby przez zapach ;P Widzę, że z pralkosuszarką jest inaczej. Ona pachnie "niczym", jeśli suszy. Tak samo pranie.

Nie wyobrażam sobie mieć pod koniec ciąży - zresztą na początku czy w środku też nie ;) - wizyt u randomowych lekarzy, zamiast u swojego jednego :O Dziwnie działają te pakiety :/ Cóż, widocznie coś za coś.
    Ktoś ostatnio mnie pytał, czemu nie mam ubezpieczenia - otóż poza ciążą nie chodzę do lekarzy, pediatrów dwoje mam w prywatnym całkiem gabinecie, a jak robię profilaktykę (np. ginekolog czy jakieś usg, endokrynolog) to mam swoich ulubionych, świetnych lekarzy. Płacę, wychodzę, z głowy. U mnie pakiet w jakiejś sieciówce jest kompletnie nieopłacalny. Może jakbym ZAMIAST składek na NFZ mogła płacić, to bym przemyślała :D
    Z nfz to będę mieć tylko poród :P

Kombinezony piorę normalnie, ale chyba też nie miałam żadnego puchowego... Nie pamiętam.

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja gdyby nie fakt, że pracodawca mi dopłaca do medi to sama kolejny raz już bym nie wzięła tego pakietu. A mój pakiet sam z siebie to chyba ze 400 zł kosztuje miesięcznie i poza ciąża nigdy nie miałam potrzeby korzystania z niego. Szkoda właśnie, że nie możemy składek na NFZ przeznaczyć na prywatne leczenie, bo to niemałą kasa jest , a są też takie małe kliniki w których zdecydowanie lepiej wygląda ta prywatna opieka 🙂
    W każdym razie ja już od listopada przenoszę się całkowicie do tego mojego szpitalnego gina 😊 będę czuła się na pewno spokojniejsza wiedząc że on po prostu zawsze dla mnie jest.

age.png
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia, ja w pewnym momencie ciąży przeniosłam się od gina na NFZ do innego, takiego, który pracuje w szpitalu, który wybrałam do porodu. Najpierw chodziłam do dwóch, ale jak zaczęła się ta cała szopka z szyjką, to całkiem przeniosłam się do tego drugiego. Do pierwszego zadzwoniłam i powiedziałam położnej, która tą umawiała wizyty, że rezygnuję z ich usług. I tyle.

Marcysia1990 lubi tę wiadomość

• bumbum Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2022, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei jestem z medicover mega zadowolona, zawsze udaje mi się dostać do mojego, wyjątkiem była sytuacja jak miałam infekcję i szukałam kogoś na następny dzień. Wszystko mam za darmo, badania, posiewy itp. W pierwszej ciąży chodziłam do lekarza ze szpitala i napłaciłam się jak głupia a wizyty praktycznie to tylko ze wszystko ok i do widzenia. Owszem, nie można zadzwonić do lekarza, ale ja w sumie nie widzę sensu dzwonienia, nic lekarz Ci przez tel nie sprawdzi, więc ja i tak wolę na IP pojechać jak coś niepokoi.

‹‹ 448 449 450 451 452 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ