X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2022, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa, żelka mój narzeczony miał chore rodzeństwo, dziecko umarło zaraz po porodzie. I drugie dziecko poronione jeszcze w ciąży. Choroby ze strony bliskiej rodziny ojca dziecka więc niestety jest ryzyko choroby. W poprzedniej ciąży też robiłam Prenatalne na NFZ i na szczęście było wszystko dobrze 🙂. W multimedzie wtedy je miałam a teraz w premium Medical będę miała bo u innego lekarza prowadzę ciążę. A każda przychodnia ma z wybraną placówką do badań prenatalnych podpisaną umowę.

Żelka lepiej jak lekarz opisuje zdjęcia USG bo ktoś nie znający się na tym faktycznie może się dopatrzeć jakichś nieprawidłowości. Trzymam kciuki, żeby było wszystko dobrze 🤞❤️.

Malinowa zbadaj sobie te ciśnienie, zapewne jest niskie ❤️. Mi doskwiera to przez całe życie niestety i zawsze jestem ospała. A ty często masz takie dolegliwości?

A jeszcze się odniose do krwiaka Marcysi. Kochana może zbadaj jeszcze u trzeciego lekarza to? Jak trzeci ci powie, że tego krwiaka nie ma to już będzie pewniejsze. Bo jeśliby się okazało, że jednak jest krwiak to niestety lot samolotem, o odstawieniu duphastonu nawet nie wspomnę ogromnie narażają cię na stratę ciąży. Ja zawsze biorę pod uwagę te najgorsze możliwości, żeby nie dopuścić do ich pogorszenia. Dzięki temu uniknęłam np. porodu przedwczesnego, bo nie czekałam aż szyjka się gigantycznie skróci nim założono mi pessar. Nigdy nie ryzykuję bo ta ciąża to największy skarb ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2022, 10:05

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do opinii lekarzy. Ja np miałam taka sytuacje, ze w dniu kiedy robiłam betaHCG pierwsze po baaaardzo bladej kresce na teście wykupiłam tez badania przeciwciał bo była promocja w labo a ja chyba nie wierzyłam, ze się udało. I przyszły mi wyniki po 2 tyg tych p/c plemnikowych ze są słabo dodatnie i mój prowadzący mi zapisał adnotacje, ze jak zostanie uwidoczniony pecherzyk ciążowy żeby włączyć encorton (steryd) i ja na usg tym pęcherzykowym byłam u innego lekarza i on mi powiedział, ze mi tego leku nie wypisze bo sterydy to nie dropsy. A to są p/c plemnikowe a ja w tej ciąży już jestem. Wiec ja nie wiedziałam co zrobić jeszcze w necie wyczytałam badania naukowe, ze ten encorton n w całe taki super dla płodu nie jest, ze naukowo tez udowodniono tam wiele innych zależności itd. Wiec zapisałam się wtedy do trzeciego lekarza właśnie na konsultacje typowo z kliniki leczenia niepłodności w celu jego opinii. I tam lekarka powiedziała, ze ona nie widzi wskazań tym bardziej ze to badanie było robione w dniu gdy już beta wyszła dodatnia wiec jest niemiarodajne. I tez właśnie mówiła mi o tych działaniach na płód itd, wiec ze tego się nie bierze profilaktycznie.
    No i tutaj gdzie ja bardzo cenie mojego lekarza prowadzącego l, jego wiedzę itd to jednak postanowiłam, ze nie będę brała tego sterydu miałam opinie dwóch do jednego. Wiem, ze jest masa kobiet, które maja ten lek zapisany nawet do 18 tyg ciąży ale to są historie wielu nawracających poronień itp.

age.png
    age.png
  • Olciax Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Natalia ze względu na wiek masz to ryzyko??

Powiem wam, ze ja zrobiłam błąd. Ogromny 🙈 przeszukałam zdjęcia USG mojej córeczki i mam takie wyraźne zdjęcie UFO 😂 z 8+2 a ja wczoraj co prawda nie mam zdjęcia ale ten obraz USG widziałam taki jakis nie ładny. W sensie dzidziutek nie był taki wyraźny. Zaczęłam grzebać w czeluściach internetu i w jakiej pracy naukowej znalazłam opisy USG i oczywoscie nakręciłam się ze ten obraz to nieprawidłowości w USG 9 tyg🙄 naczytałam się o jakiś obrzękach płodu.
    Mam nadzieje, ze jakoś dam rade wytrzymać do USG w środę u mojego lekarza prowadzącego.
    Byłoby łatwiej gdybym nie została dzisiaj sama. Mój mąż z córeczka dzis wyjechali na długi weekend a ja jutro mam wymazy, na których mi zależy bo są refundowane wiec ja jutro do nich dojadę.
    No i dlatego też wiem, ze w moim przypadku i mojej wyobraźni usg na różnych aparatach do usg to nie jest dobry pomysł 🙈🙈

Kochana nie rób sobie tego :) Nie masz kompetencji żeby ocenić czy dzidziuś na usg jest wyraźny czy nie. Różnica w zdjęciach może wynikać z innego aparatu, gorszej drukarki, wiercącego dziecka które trudno uchwycić w danym momencie + pewnie pierdyliarda innych czynników o których nie mamy pojęcia:) Jak lekarz mówi, że jest ok to tego się potrzeba trzymać i już! Uszy do góry:)

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciax No tak sobie tłumacze, ze po pierwsze cały czas powtarzał jak ciężko mu uwidocznicz pęcherz płodowy bo mam macice po cesarce okropnie odgiętą, wiem, ze tam jest inny sprzęt niż Np u lekarzy gdzie byłam na usg prywatnie. Zapytałam go czy wszystko jest dobrze powiedział, ze tak. Ale ja ogólnie zapisałam w pamięci ten obraz z monitora jak widziałam pomiar maluszka i później sobie porównywałam z USG innymi w necie itd i zaczęłam się straszyć 🙈🙈

age.png
    age.png
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Marcysiu ale co to za przestrzeń ? Wolna przestrzeń między jajem a macica?? Trochę to abstrakcyjnie brzmi nie sądzisz? Ja nie jestem lekarzem ale na mój rozum jajo płodowe przylega do ściany macicy płasko. A właśnie zdarzają się jakieś krwiaki podkosmówkowe, które odchylają to jajo i dlatego są niebezpieczne bo mogą powodować odklejenie jaja.

Dokładnie nie przytoczę słów lekarza. W każdym razie ta przestrzeń nie była jednolitą czarną plamą jak to pierwotnie było widać na zdjęciu USG u poprzedniego gina. Długo opowiadał i tłumaczył. Dodatkowo był zaskoczony tym że poprzedni gin skoro wykrył krwiaka to przepisał tak niski progesteron i zalecił tak późno wizytę. Powiedział też, że bardzo rzadko są krwiaki bez plamien, krwawień i boli podbrzusza. A ja czuję super 😊 W każdym razie ufam temu ginekologowi i naprawdę mogę go szczerze polecić 😊 Od początku był moją drugą opcją, w razie gdyby były coś nie tak czy coś by nie zaskoczyło pomiędzy mną a ginem z kliniki gdzie mam opłacony abonament. Wiadomo jednak tam już place kasę co miesiąc, a do niego chodząc będę musiała płacić dodatkowo. Ale w tej sytuacji pieniądze nie grają roli.

A co do aparatów USG to faktycznie obraz obrazowi nie równy. Na tym wczorajszym było jeszcze dokładniej widać dzidzię. No i u gina był taki ogromny ekran, że czuliśmy się jak w kinie 😀

Niedługo minie nam pierwszy trymestr i mam nadzieję, że każda z nas w końcu przestanie że tak nakręcać i stresować czymś co chwilę 🙈😜 Ja to się śmieje że przez ta ciążę to się nabawie w końcu pierwszego siwka na głowie 😅

Miłego dnia 😘

Nutka85 lubi tę wiadomość

age.png

01.2023 Synek ❤️
    10.2024 💔 cb 6tc

26.12 ⏸️
    27.12 beta 72,7, prog 35,5
    29.12 beta 225,43 prog 26,6
    31.12 beta 448,7 prog 28,71
    8.01 🩺 pęcherzyk ciążowy 9mm (ponoć za mały do wieku ciąży 5+3, możliwe że ciąża młodsza) , zalecenie 2x beta
    9.01 beta 8144,97
    10.01 beta 12287,69
    13.01 jest ❤️ CRL 3mm 6+0
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2022, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Co do opinii lekarzy. Ja np miałam taka sytuacje, ze w dniu kiedy robiłam betaHCG pierwsze po baaaardzo bladej kresce na teście wykupiłam tez badania przeciwciał bo była promocja w labo a ja chyba nie wierzyłam, ze się udało. I przyszły mi wyniki po 2 tyg tych p/c plemnikowych ze są słabo dodatnie i mój prowadzący mi zapisał adnotacje, ze jak zostanie uwidoczniony pecherzyk ciążowy żeby włączyć encorton (steryd) i ja na usg tym pęcherzykowym byłam u innego lekarza i on mi powiedział, ze mi tego leku nie wypisze bo sterydy to nie dropsy. A to są p/c plemnikowe a ja w tej ciąży już jestem. Wiec ja nie wiedziałam co zrobić jeszcze w necie wyczytałam badania naukowe, ze ten encorton n w całe taki super dla płodu nie jest, ze naukowo tez udowodniono tam wiele innych zależności itd. Wiec zapisałam się wtedy do trzeciego lekarza właśnie na konsultacje typowo z kliniki leczenia niepłodności w celu jego opinii. I tam lekarka powiedziała, ze ona nie widzi wskazań tym bardziej ze to badanie było robione w dniu gdy już beta wyszła dodatnia wiec jest niemiarodajne. I tez właśnie mówiła mi o tych działaniach na płód itd, wiec ze tego się nie bierze profilaktycznie.
    No i tutaj gdzie ja bardzo cenie mojego lekarza prowadzącego l, jego wiedzę itd to jednak postanowiłam, ze nie będę brała tego sterydu miałam opinie dwóch do jednego. Wiem, ze jest masa kobiet, które maja ten lek zapisany nawet do 18 tyg ciąży ale to są historie wielu nawracających poronień itp.

No tak niestety jest. Lekarze są różni dlatego lepiej mieć podpórkę dla jakiejś tezy (jeśli pojawią się dwie różne) w postaci opinii u innego lekarza. On albo tą tezę potwierdzi albo zaprzeczy. I wtedy będzie jasność, dwóch lekarzy ma te same zdanie a jeden inne. Raczej zaufamy tym dwóm, którzy mają takie same zdanie. Co do leków w ciąży to zawsze jest wybór mniejszego zła. Ja np brałam nospe przez prawie całą ciążę choć podobno szkodzi płodowi. Ale dlaczego ją brałam? Bo przez częste skurcze brzucha zaczęła mi się skracać szyjka. Musiałam wybrać albo przedwczesny poród albo jakieś nieprawidłowości, chociaż te raczej bardzo żadko się zdarzają z powodu brania nospy o ile wogóle. Bo lekarz nigdy mi nie powiedział, że nospa zaszkodzi dziecku

• Żurawinka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was.
    Tak sobie myślę, że rzeczywiście nie można zabierać się za interpretację obrazu USG, gdy nie ma się wiedzy na ten temat. To może tylko doprowadzić do błędnych wniosków, które burza spokój. Nie róbmy sobie tego.

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

• Żurawinka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A poza tym, to u mnie dzisiaj nerwy na wierzchu. Wszystko mnie wkurza i wyprowadza z równowagi. Dawno tak nie miałam, żeby burzyć w sobie krew o byle co.

• Słonecznik90 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,wybaczcie,że tak mało się udzielam,ale mam jakieś gorsze samopoczucie. Praktycznie cały czas głowa mnie boli i najchętniej cały czas bym spała.
    Cieszę się z Waszych pozytywnych wieści z wizyt! ☺️
    Ja we wtorek będę upierała się,aby dostać skierowanie do endokrynologa,bo moje TSH z dnia 8 czerwca wynosi 0,037 ulU/ml przy normach dla pierwszego trymestru 0,010-3,180. Także dosyć niskie. Chyba na jeszcze w poniedziałek przed wizytą zrobię całą tròjkę tarczycową.

2.05-⏸️
    4.05-Beta hcg 60,prog.21
    06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
    24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
    7.06-wizyta
    PTP-14.01.2023 ☺️
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcysia fakt ja sama się zdziwiłam jak napisałaś ze dostałaś tylko duphaston jeden raz. Ale np ja miałam krwiaka i żadnych dolegliwości. Po prostu się wchłonął. Ale była tez obstawiona L4, leżenie odpoczywanie luteina i duphaston.

Ja właśnie leżę dzisiaj cały dzień i odpoczywam😀 oglądam netflixa tak jak to w pierwszej ciąży było ☺️

age.png
    age.png
  • niemi Ekspertka

Wysłany: 16 czerwca 2022, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, u mnie dziś od rana niesamowity ból głowy. Pękłam i wzięłam paracetamol, pierwszy raz odkąd jestem w ciąży. Najgorsze jest to że nigdy na mnie nie działał no i klops... Przeszło na chwilę, przysnęłam na pół godziny, obudziłam się i ból ten sam 😐 czekam na zapowiadane burze, mam nadzieję że mi przejdzie. Ciężkie życie meteopaty a w ciąży jeszcze trudniej bo nie można łykać nic skutecznego 😫

niemi
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdecydowanie net do odłączenia, jeśli macie się wkręcać ;) Nawet gorszy lekarz na usg zobaczy więcej niż laik :D

Ja dziś porzygałam się samą wodą z lekami, cudownie... :/ Jutro zrobię ogólne badania krwi i moczu plus od razu pappę i wolną betę, będzie na za tydzień do usg.
    I ciekawa jestem, czy sanco będzie jutro czy dopiero w poniedziałek... Że znów trafiłam na jakieś święta i przedłużanie.. ;]

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Marcysia1990 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już też przeczesalam internet z każdej strony i się zastanawiałam, że to chyba mało, bo inne dziewczyny mają i luteinę i duphaston x2. Może ten pierwszy gin nie był do końca pewny swojej teorii i bardzo tak lajtowo do tego podszedl i tu mi się kontrolka zapaliła że tak mało mi powiedział, a więcej dowiedziałam się czytając w internecie 🙈

Ja muszę się przestać tak ciągle nakręcać na wszystko. Muszę trochę zluzować. A gdybym miała jeszcze analizować USG i wszystko to już całkiem. Trzeba tym lekarzom trochę ufac 😀 aczkolwiek też jestem zwolennikiem weryfikowania wszelkich wątpliwości podwójnie, a nawet potrójnie 😀 zawsze to głowa spokojniejsza.

My zaraz też wracamy do domu i będziemy oglądać Netflixa i czuję że mi drzemka wjedzie 😊

age.png

01.2023 Synek ❤️
    10.2024 💔 cb 6tc

26.12 ⏸️
    27.12 beta 72,7, prog 35,5
    29.12 beta 225,43 prog 26,6
    31.12 beta 448,7 prog 28,71
    8.01 🩺 pęcherzyk ciążowy 9mm (ponoć za mały do wieku ciąży 5+3, możliwe że ciąża młodsza) , zalecenie 2x beta
    9.01 beta 8144,97
    10.01 beta 12287,69
    13.01 jest ❤️ CRL 3mm 6+0
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2022, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niemi wrote:
    Cześć dziewczyny, u mnie dziś od rana niesamowity ból głowy. Pękłam i wzięłam paracetamol, pierwszy raz odkąd jestem w ciąży. Najgorsze jest to że nigdy na mnie nie działał no i klops... Przeszło na chwilę, przysnęłam na pół godziny, obudziłam się i ból ten sam 😐 czekam na zapowiadane burze, mam nadzieję że mi przejdzie. Ciężkie życie meteopaty a w ciąży jeszcze trudniej bo nie można łykać nic skutecznego 😫

Niemi tak propo meteopaty też cię zawsze nogi albo ręce drą na zmianę pogody? Mi głowa na szczęście już nie dokucza ale też często bolała. Powodem jest niskie ciśnienie tętnicze krwi. Od ginekologa usłyszałam, żeby pić minimum 2,5 litra wody mineralnej dziennie na tą dolegliwość plus zawroty głowy. Jakie masz ciśnienie?

• Vaiana Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Ja dziś już po jednej drzemce, niestety nudności mnie męczą codziennie, cycki już mnie prawie nie bolą. Najbliższą wizytę mam za tydzień w piątek i to będzie 10+4 i dopiero wtedy będę się umawiała na prenatalne, czy to nie za późno?

age.png

Starania od 06.2019
    3x IUI ❌
    Kwiecień 2022-ivf
    30.04 - 1 transfer
    9dpt beta 127
    11dpt beta 343
    13dpt beta 741
    16dpt beta 2226
    27dpt mamy ❤️
    11.01.2023 -52cm, 3100g 🩷
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2022, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vaiana wrote:
    Hej dziewczyny! Ja dziś już po jednej drzemce, niestety nudności mnie męczą codziennie, cycki już mnie prawie nie bolą. Najbliższą wizytę mam za tydzień w piątek i to będzie 10+4 i dopiero wtedy będę się umawiała na prenatalne, czy to nie za późno?

Vaiana Prenatalne do 14 TC można robić. Tylko nie wiem czy wolny termin znajdziesz jak tak późno się za to weźmiesz. Robisz prywatnie czy na NFZ?

Vaiana lubi tę wiadomość

• Słonecznik90 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niemi wrote:
    Oj rozumiem,meteopatą chyba nie jestem,ale teraz pyralgina by mi bardzo pomogła,a tu nie wolno...

2.05-⏸️
    4.05-Beta hcg 60,prog.21
    06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
    24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
    7.06-wizyta
    PTP-14.01.2023 ☺️
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia ja też niskociśnieniowiec,od kawy mnie odrzuciło to nawet nie mam jak sobie podnieść :/ czekam jak mąż wróci to chociaż sobie trochę odpocznę,bo po całym dniu z Młodym to jestem padnięta totalnie,nie ma czasu myśleć o tej ciąży 😏

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2022, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinowa_chmurka wrote:
    Natalia ja też niskociśnieniowiec,od kawy mnie odrzuciło to nawet nie mam jak sobie podnieść :/ czekam jak mąż wróci to chociaż sobie trochę odpocznę,bo po całym dniu z Młodym to jestem padnięta totalnie,nie ma czasu myśleć o tej ciąży 😏

Malinowa herbatę czarną wypij zamiast kawy, też ma kofeinę. Ja ją piję, z cukrem jest miami miami. Przed ciążą byłam straszny kawosz a teraz też nie jestem w stanie kawy wypić. I minimum 2,5 litra wody pij na dzień. Całkiem inaczej człowiek wtedy funkcjonuje 🙂. Łącze się z tobą w tej opiece nad dzieckiem, też mam malucha i bywa ciężko. Ile twój szkrab ma lat?

• Vaiana Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2022, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia95 wrote:
    Vaiana Prenatalne do 14 TC można robić. Tylko nie wiem czy wolny termin znajdziesz jak tak późno się za to weźmiesz. Robisz prywatnie czy na NFZ?
    Prywatnie, w klinice, w której się leczyłam

age.png

Starania od 06.2019
    3x IUI ❌
    Kwiecień 2022-ivf
    30.04 - 1 transfer
    9dpt beta 127
    11dpt beta 343
    13dpt beta 741
    16dpt beta 2226
    27dpt mamy ❤️
    11.01.2023 -52cm, 3100g 🩷
‹‹ 86 87 88 89 90 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ