X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • venne Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis, jestem po ciężkiej operacji rekonstrukcji dróg żółciowych metodą Roux (w skrócie: zółć leje mi się do jelita wydzielonego na jakiejś pętli). W wieku 21 lat poszłam na usunięcie pęcherzyka żółciowego bo miałam kamienie. W klinice spatoli operację i poprzecinali mi drogi zółciowe. Odratowano mnie w innym szpitalu, a miałam już rozległe zapalenie otrzewnej. Od tego momentu mam problemy z zastojem żółci i muszę uważać na to co jem i piję. Ostatnią cholestazę miałam w październiku 2015. Stąd moje postanowienie przejścia na aktywny tryb życia i świadome jedzenie i wegetarianizm.Wyniki póki co - super.

Przebieg ciąży w moim przypadku- żaden chirurg nie potrafił się wypowiedzieć, może dlatego, że mało jest takich przypadków jak moje a jak są to zdarzają się osobom które miały dzieci. Ginekolodzy twierdzą, że groźny będzie dla mnie III trymestr ze względu na ten zastój żółci i ucisk dziecka na moje zespolenie. A i nie są za opcją "cesarka" za to chirurdzy mówili mi, że tylko "cesarka" wchodzi w grę. ;) i jak tu słuchać lekarzy? hehe

Muszę zapisać się jeszcze do jakiejś poradni patologi ciąży z chirurgią. Mieszkam pod Wawą, więc myślę że w Wawie coś takiego jest. Niestety szpital w którym wykonano mi rekonstrukcję dróg żółciowych nie ma oddziału ginekologiczno-położniczego. Także ciężka batalia przede mną, ale wierzę, że moje świadome postępowanie pozwoli mi zminimalizować ryzyko cholestazy.

A dzisiejszy Gin - ostrzegł mnie, że jest duże ryzyko, ale cholestazę da się leczyć, gorzej z końcówką, porodem i moim stanem po po rodzie. Miałam lekko wrażenie, że nie chce się podjąć prowadzenia ciąży. Zniechęcił mnie trochę, bo powiedział że nie przyjmuje w żadnym szpitalu, a ponoć przyjmował na Bielanach. No ale w piątek pani ginekolog nr 2 tym razem 100% prywatnie i rzekomo ze Starynkiewcza w Wawie.

Wierzę że będzie dobrze!

:)

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Venne, o matko! Co za historia! Brak słów na to wszystko i tych dr :/
    Dzielna jestes!! ;)

• Sis Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uu faktycznie wygląda to poważnie :( trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze.
    Ja też się trochę martwię jak to będzie bo ja mam podwójną macicę i też z tego względu mogę mieć różne komplikacje zwłaszcza pod koniec..
    Myślałaś już gdzie chcesz rodzić? ja ze względu na problemy i możliwość przedwczesnego porodu myślałam o Żelaznej ale musiałabym jakiegoś lekarza chyba prywatnie poszukać co tam pracuje żeby mnie nie odesłali :/

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • venne Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozważałam właśnie pod lekarzy : dr Śliw. przyjmował na Bielanach, ale dziś mi oznajmił, że nie przyjmuje. A w piątek idę do dr Moniki Szymańskiej, ponoć od beznadziejnych przypadków, przyjmuje prywatnie na al. Jerozolimskich i pracuje na Starynkiewicza

A dlaczego mieliby Cię odesłać z Żelaznej? Rzekomo nie mogą tego zrobić, a jeśli tak to niech wydają pismo, a żaden szpital takiego pisma nie wyda

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • Amy_ Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agunia24 wrote:
    Chodzę na NFZ , próbowałam się dostać do doktor Florek w Rzeszowie ale niestety nie udało się termin prywatnej wizyty wyznaczony mam dopiero na września
    Powiadomilas ze jesteś w ciąży?
    Mi powiedzieli ze terminy na nfz dopiero pod koniec roku. Jak powiedziałam ze jestem w ciąży i tsh bardzo mi skoczyły termin w piątek znalazł się na poniedziałek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2016, 18:41

lk80hku.png
    84pj0p2.png
  • Amy_ Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj marudzić ie z tymi wizytami :P
    Ja swoją miałam dwa tygodnie temu i nie było widać zarodka i następna mam dopiero 23 czerwca. Cierpliwości matki! :P

lk80hku.png
    84pj0p2.png
  • Sis Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem ale na Żelazną i na Karową jest straszny "bum" i podobno maja takie oblężenie że odsyłają pacjentki do innych szpitali bo takie jest obłożenie. Znam 2 dziewczyny które nie zostały przyjęte do porodu :/ Obecnie chodzę do lekarki która robi jakąś specjalizacje czy coś w Szpitalu Dzieciątka Jezus ale nie wiem czy mam do niej na tyle zaufania żeby prowadziła mi ciążę.. no i takie właśnie mam dylematy co tu zrobić. Czasu jeszcze sporo więc coś wymyślę ;)

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • venne Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karową też rozważam, ze względu na patologię ciąży

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • Sis Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam wskazania na cesarkę więc też trzeba to jakoś wcześniej załatwić bo chyba nie pojadę na karową czy żelazną tydzień przed terminem i nie powiem "hej przyszłam na cesarkę, myślę że już czas :P " dlatego chyba lepiej lekarza poszukać co tam pracuje i wtedy można zaplanować to wcześniej. Jestem zielona w tych tematach :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2016, 18:53

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję serduszek :) Aż miło wejść i czytać tak fantastyczne nowiny :-) Aż sama buzia się cieszy.
    Co do słuchania serduszka to mi ciężko powiedzieć czy to jakoś wpływa na Maleństwo. Mój lekarz dał nam posłuchać (6t5d) tylko krótko i tak samo było w poprzedniej ciąży (7t1d).
    Dla mnie jest to tak wspaniałe, że mogłabym leżeć i słuchać jak muzyki:D I już nie mogę się doczekać ruchów, jak urodziłam Alka to mi tego brakowało.

merida17, never give up lubią tę wiadomość

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To widziałam na monitorze. :( Usg trwało aż minutę.
    4a6f211053707482med.jpg

Amy_, Lali, Karolina1234, never give up lubią tę wiadomość

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • venne Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, lektury które dziś zakupiłam:

http://img18.staticclassifieds.com/images_tablicapl/359197967_1_644x461_ksiazka-ciaza-ksiega-ciazy-william-sears-martha-sears-poznan.jpg

oraz

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRO-aF9nUqbBjjrqKNSTvI3qWzTTcU4jpJwgnNI-4sc_tnGa1rt

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to mi poleciła położna. Może Wam się przyda. Mówiła że na nie wszystkie kobiety działa, ale jest bezpieczny

f0cf8c527f10b431med.jpg

d353d727795a90femed.jpg

Amy_ lubi tę wiadomość

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    venne wrote:
    dziewczyny, lektury które dziś zakupiłam:

http://img18.staticclassifieds.com/images_tablicapl/359197967_1_644x461_ksiazka-ciaza-ksiega-ciazy-william-sears-martha-sears-poznan.jpg

oraz

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRO-aF9nUqbBjjrqKNSTvI3qWzTTcU4jpJwgnNI-4sc_tnGa1rt

Mam Kaz Cookie i uważam że jest beznadziejna. No ale to moja opinia. Widziałam lepsze książki na ten tema.

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blueberry88 wrote:
    Gratuluję serduszek :) Aż miło wejść i czytać tak fantastyczne nowiny :-) Aż sama buzia się cieszy.
    Co do słuchania serduszka to mi ciężko powiedzieć czy to jakoś wpływa na Maleństwo. Mój lekarz dał nam posłuchać (6t5d) tylko krótko i tak samo było w poprzedniej ciąży (7t1d).
    Dla mnie jest to tak wspaniałe, że mogłabym leżeć i słuchać jak muzyki:D I już nie mogę się doczekać ruchów, jak urodziłam Alka to mi tego brakowało.

Ja nagralam sobie serduszko na telefon w czasie wizyty ;)
    Nie było problemu ;)

• venne Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis też jestem zielona :P

Kasha zdjęcie wydaje mi się, że jest ok

Mi ginekolog dzisiaj nie chciał nawet zrobić usg, ale zaczęłam mu jęczeć że jajko zniosę, i żebyśmy chociaż zobaczyli czy to nie pozamaciczna.
    Też coś mi mówił, że usg dopochwowe w pierwszych tygodniach nie jest zbyt dobre dla zarodka. Moje usg też trwało krótko, ale widziałam serduszko <3

wariatka3 lubi tę wiadomość

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • venne Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha to moje pierwsze książki, zrecenzuję w trakcie czytania na I rzut wydawały mi się ok ;)

Kasha lubi tę wiadomość

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Venne, a ja miałam dopochwowe, bo lepiej widać i można sprawdzić szyjke ;) i bądź tu mądry ;)

Kasha, najważniejsze jest tam w srodeczku! Jest i ma sie dobrze! ;)
    Przykro mi, ze taki dupek, a nie dr. Nie dziwie sie, ze masz niedosyt po wizycie.

Ide jesc! Znowu!!!!!!!!! ;)

• Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również jestem z Warszawy. I jakoś na Karową sama bym się nie zdecydowała (miałam złe doświadczenia z tym szpitalem, i doświadczenia koleżanek). Na Żelaznej bardzo dużo kobiet chce rodzić, a mają mało miejsc, słyszałam, że bez oplaconej położnej ciężko jest się dostać i mają ogromny nacisk na porody naturalne no i brak neonatologii. Chociaż jak wszystko jest ok z ciążą to podobno szpital super.
    Ja rodziłam na Madalińskiego i byłam mega zadowolona, ciąża moja nie była książkowa (tarczyca, cukrzyca ciążowa, nadwaga ), a o wszystko zadbali. Syn leżał na neonatologii ze względu na bardzo niskie cukry i bardzo o niego dbali. Dlatego bez zastanowienia wybiorę ponownie ten szpital. Moje bliskie koleżanki też tam rodziły i były zadowolone.

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • venne Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    merida17 ale ja miałam dziś dopochwowe :P spróbuję zdjęcia wrzucić

merida17 lubi tę wiadomość

h44eyx8d1a0f3ngg.png
‹‹ 191 192 193 194 195 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ