X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • venne Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis, jestem po ciężkiej operacji rekonstrukcji dróg żółciowych metodą Roux (w skrócie: zółć leje mi się do jelita wydzielonego na jakiejś pętli). W wieku 21 lat poszłam na usunięcie pęcherzyka żółciowego bo miałam kamienie. W klinice spatoli operację i poprzecinali mi drogi zółciowe. Odratowano mnie w innym szpitalu, a miałam już rozległe zapalenie otrzewnej. Od tego momentu mam problemy z zastojem żółci i muszę uważać na to co jem i piję. Ostatnią cholestazę miałam w październiku 2015. Stąd moje postanowienie przejścia na aktywny tryb życia i świadome jedzenie i wegetarianizm.Wyniki póki co - super.

Przebieg ciąży w moim przypadku- żaden chirurg nie potrafił się wypowiedzieć, może dlatego, że mało jest takich przypadków jak moje a jak są to zdarzają się osobom które miały dzieci. Ginekolodzy twierdzą, że groźny będzie dla mnie III trymestr ze względu na ten zastój żółci i ucisk dziecka na moje zespolenie. A i nie są za opcją "cesarka" za to chirurdzy mówili mi, że tylko "cesarka" wchodzi w grę. ;) i jak tu słuchać lekarzy? hehe

Muszę zapisać się jeszcze do jakiejś poradni patologi ciąży z chirurgią. Mieszkam pod Wawą, więc myślę że w Wawie coś takiego jest. Niestety szpital w którym wykonano mi rekonstrukcję dróg żółciowych nie ma oddziału ginekologiczno-położniczego. Także ciężka batalia przede mną, ale wierzę, że moje świadome postępowanie pozwoli mi zminimalizować ryzyko cholestazy.

A dzisiejszy Gin - ostrzegł mnie, że jest duże ryzyko, ale cholestazę da się leczyć, gorzej z końcówką, porodem i moim stanem po po rodzie. Miałam lekko wrażenie, że nie chce się podjąć prowadzenia ciąży. Zniechęcił mnie trochę, bo powiedział że nie przyjmuje w żadnym szpitalu, a ponoć przyjmował na Bielanach. No ale w piątek pani ginekolog nr 2 tym razem 100% prywatnie i rzekomo ze Starynkiewcza w Wawie.

Wierzę że będzie dobrze!

:)

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Venne, o matko! Co za historia! Brak słów na to wszystko i tych dr :/
    Dzielna jestes!! ;)

• Sis Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uu faktycznie wygląda to poważnie :( trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze.
    Ja też się trochę martwię jak to będzie bo ja mam podwójną macicę i też z tego względu mogę mieć różne komplikacje zwłaszcza pod koniec..
    Myślałaś już gdzie chcesz rodzić? ja ze względu na problemy i możliwość przedwczesnego porodu myślałam o Żelaznej ale musiałabym jakiegoś lekarza chyba prywatnie poszukać co tam pracuje żeby mnie nie odesłali :/

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • venne Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozważałam właśnie pod lekarzy : dr Śliw. przyjmował na Bielanach, ale dziś mi oznajmił, że nie przyjmuje. A w piątek idę do dr Moniki Szymańskiej, ponoć od beznadziejnych przypadków, przyjmuje prywatnie na al. Jerozolimskich i pracuje na Starynkiewicza

A dlaczego mieliby Cię odesłać z Żelaznej? Rzekomo nie mogą tego zrobić, a jeśli tak to niech wydają pismo, a żaden szpital takiego pisma nie wyda

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • Amy_ Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agunia24 wrote:
    Chodzę na NFZ , próbowałam się dostać do doktor Florek w Rzeszowie ale niestety nie udało się termin prywatnej wizyty wyznaczony mam dopiero na września
    Powiadomilas ze jesteś w ciąży?
    Mi powiedzieli ze terminy na nfz dopiero pod koniec roku. Jak powiedziałam ze jestem w ciąży i tsh bardzo mi skoczyły termin w piątek znalazł się na poniedziałek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2016, 18:41

lk80hku.png
    84pj0p2.png
  • Amy_ Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj marudzić ie z tymi wizytami :P
    Ja swoją miałam dwa tygodnie temu i nie było widać zarodka i następna mam dopiero 23 czerwca. Cierpliwości matki! :P

lk80hku.png
    84pj0p2.png
  • Sis Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem ale na Żelazną i na Karową jest straszny "bum" i podobno maja takie oblężenie że odsyłają pacjentki do innych szpitali bo takie jest obłożenie. Znam 2 dziewczyny które nie zostały przyjęte do porodu :/ Obecnie chodzę do lekarki która robi jakąś specjalizacje czy coś w Szpitalu Dzieciątka Jezus ale nie wiem czy mam do niej na tyle zaufania żeby prowadziła mi ciążę.. no i takie właśnie mam dylematy co tu zrobić. Czasu jeszcze sporo więc coś wymyślę ;)

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • venne Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karową też rozważam, ze względu na patologię ciąży

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • Sis Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam wskazania na cesarkę więc też trzeba to jakoś wcześniej załatwić bo chyba nie pojadę na karową czy żelazną tydzień przed terminem i nie powiem "hej przyszłam na cesarkę, myślę że już czas :P " dlatego chyba lepiej lekarza poszukać co tam pracuje i wtedy można zaplanować to wcześniej. Jestem zielona w tych tematach :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2016, 18:53

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję serduszek :) Aż miło wejść i czytać tak fantastyczne nowiny :-) Aż sama buzia się cieszy.
    Co do słuchania serduszka to mi ciężko powiedzieć czy to jakoś wpływa na Maleństwo. Mój lekarz dał nam posłuchać (6t5d) tylko krótko i tak samo było w poprzedniej ciąży (7t1d).
    Dla mnie jest to tak wspaniałe, że mogłabym leżeć i słuchać jak muzyki:D I już nie mogę się doczekać ruchów, jak urodziłam Alka to mi tego brakowało.

merida17, never give up lubią tę wiadomość

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To widziałam na monitorze. :( Usg trwało aż minutę.
    4a6f211053707482med.jpg

Amy_, Lali, Karolina1234, never give up lubią tę wiadomość

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • venne Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, lektury które dziś zakupiłam:

http://img18.staticclassifieds.com/images_tablicapl/359197967_1_644x461_ksiazka-ciaza-ksiega-ciazy-william-sears-martha-sears-poznan.jpg

oraz

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRO-aF9nUqbBjjrqKNSTvI3qWzTTcU4jpJwgnNI-4sc_tnGa1rt

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to mi poleciła położna. Może Wam się przyda. Mówiła że na nie wszystkie kobiety działa, ale jest bezpieczny

f0cf8c527f10b431med.jpg

d353d727795a90femed.jpg

Amy_ lubi tę wiadomość

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    venne wrote:
    dziewczyny, lektury które dziś zakupiłam:

http://img18.staticclassifieds.com/images_tablicapl/359197967_1_644x461_ksiazka-ciaza-ksiega-ciazy-william-sears-martha-sears-poznan.jpg

oraz

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRO-aF9nUqbBjjrqKNSTvI3qWzTTcU4jpJwgnNI-4sc_tnGa1rt

Mam Kaz Cookie i uważam że jest beznadziejna. No ale to moja opinia. Widziałam lepsze książki na ten tema.

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blueberry88 wrote:
    Gratuluję serduszek :) Aż miło wejść i czytać tak fantastyczne nowiny :-) Aż sama buzia się cieszy.
    Co do słuchania serduszka to mi ciężko powiedzieć czy to jakoś wpływa na Maleństwo. Mój lekarz dał nam posłuchać (6t5d) tylko krótko i tak samo było w poprzedniej ciąży (7t1d).
    Dla mnie jest to tak wspaniałe, że mogłabym leżeć i słuchać jak muzyki:D I już nie mogę się doczekać ruchów, jak urodziłam Alka to mi tego brakowało.

Ja nagralam sobie serduszko na telefon w czasie wizyty ;)
    Nie było problemu ;)

• venne Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis też jestem zielona :P

Kasha zdjęcie wydaje mi się, że jest ok

Mi ginekolog dzisiaj nie chciał nawet zrobić usg, ale zaczęłam mu jęczeć że jajko zniosę, i żebyśmy chociaż zobaczyli czy to nie pozamaciczna.
    Też coś mi mówił, że usg dopochwowe w pierwszych tygodniach nie jest zbyt dobre dla zarodka. Moje usg też trwało krótko, ale widziałam serduszko <3

wariatka3 lubi tę wiadomość

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • venne Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha to moje pierwsze książki, zrecenzuję w trakcie czytania na I rzut wydawały mi się ok ;)

Kasha lubi tę wiadomość

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Venne, a ja miałam dopochwowe, bo lepiej widać i można sprawdzić szyjke ;) i bądź tu mądry ;)

Kasha, najważniejsze jest tam w srodeczku! Jest i ma sie dobrze! ;)
    Przykro mi, ze taki dupek, a nie dr. Nie dziwie sie, ze masz niedosyt po wizycie.

Ide jesc! Znowu!!!!!!!!! ;)

• Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również jestem z Warszawy. I jakoś na Karową sama bym się nie zdecydowała (miałam złe doświadczenia z tym szpitalem, i doświadczenia koleżanek). Na Żelaznej bardzo dużo kobiet chce rodzić, a mają mało miejsc, słyszałam, że bez oplaconej położnej ciężko jest się dostać i mają ogromny nacisk na porody naturalne no i brak neonatologii. Chociaż jak wszystko jest ok z ciążą to podobno szpital super.
    Ja rodziłam na Madalińskiego i byłam mega zadowolona, ciąża moja nie była książkowa (tarczyca, cukrzyca ciążowa, nadwaga ), a o wszystko zadbali. Syn leżał na neonatologii ze względu na bardzo niskie cukry i bardzo o niego dbali. Dlatego bez zastanowienia wybiorę ponownie ten szpital. Moje bliskie koleżanki też tam rodziły i były zadowolone.

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • venne Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    merida17 ale ja miałam dziś dopochwowe :P spróbuję zdjęcia wrzucić

merida17 lubi tę wiadomość

h44eyx8d1a0f3ngg.png
‹‹ 191 192 193 194 195 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ