X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • Sis Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cati nie wiem ale podziwiam i zazdroszczę.. ja mam dziś takie mdłości, że nie mam siły na nic. czuję się dziś bezsilna :( dobrze że obiad mam z wczoraj więc nic nie robię.

Madzia gratuluje serduszka ;) dzidziuś już duuuży :)

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • joasia8966 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ghanar wrote:
    Ja dziś mam wizytę o 17:00 potrzymacie kciuki za nas ???? Jestem tak zdenerwowana ze tętno mam ponad 100 i nie mogę nic jeść o piciu pamietam

Jak mi położna sprawdzała ciśnienie przed wejsciem do gabinetu doktorka zawsze miałam bardzo wysokie a w domu normalne.
    Na wczorajszej wizycie miałam 140/100 i od razu zalecenie żeby mierzyć w domu i notować.

Trzymam kciuki mocno za wszystkie wizytujące mamusie :)

w4sqvfxm4s2wanb6.png
    ug37df9h5d0gckca.png
    Syn 2012
    Syn 2010
    Córka 2008

• natalina86 Przyjaciółka

Wysłany: 1 czerwca 2016, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i wyszło, że jestem panikara (nic nowego), pewnie zresztą nie raz będę jeszcze świrować. Wizyta bardzo krótka, usg dowcipne, ale stworek urósł strasznie od zeszłego tygodnia (dziś widziałam coś więcej niż szara, pykająca plamka). No i co najważniejsze serduszko zasuwa pełną parą. Doktor mówi, że wszystko jest dobrze i ja mu wierzę :)

Sis, Karolina1234, Kasha, Lali, wszamanka, Astonia, Kamila ;), merida17, Madzia1888, skallarek lubią tę wiadomość

34bw43r8r3764uge.png

Wysłany: 1 czerwca 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i wyżebrałam l4- potrzebuję wyluzowania, chociaż parę dni. Na razie na tydzień, do kolejnej wizyty 09.06 a później zobaczymy. Nie czas teraz na stres, a od paru dni w pracy zaczyna mnie boleć brzuch, a wieczorem już pełną parą.

Karolina1234, Lali, Astonia lubią tę wiadomość

34bw43r8r3764uge.png
  • Malowanka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie z bananem na twarzy. Fasol ma 1.56cm serducho bije :-) nie ma żadnych krwiakow ani miesniakow. Ustaliliśmy że po zwolnienie przyjdęK w połowie sierpnia.Karta ciąży założona.

Sis, Lali, wszamanka, Astonia, Kamila ;), merida17, Karolina1234, Madzia1888, skallarek, cati lubią tę wiadomość

1cykl z Clo kwiecień 2016 -udany :)
    klz9f71xde4fy0ia.png
    74diio4phdeldx9d.png
  • anettte Przyjaciółka

Wysłany: 1 czerwca 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super dziewczyny. Same dobre wieści;)

Hashimotka,
    Oluś27.12.2016❤️
    Aniołek 09.2015, Aniołek 01.2016
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to gratuluje dziewczyny udanych wizyt ;):)

Ja na forum mam czas tylko pod wieczór j cieżko sie potem odnieść do waszych postów :)

Dobrze, ze szpinak robiłam wczoraj bo byście mi mega ochotę narobiły :)

Co do badań ja mam kilka na NFZ a resztę płatnie. Mój lekarz na każdej wizycie daje po dwa trzy badania żeby nie płacić na raz kilka stóweczek :) poza tym powiedział, ze muszę przynieść poprzednia kartę ciąży bo nie wszystkie badani bedziemynpowtrzac...czy któraś z was tak miała? Może dlatego, ze mały odstęp miedzy ciążami? Nie wiem...

My dziś miałyśmy nie zapowiedziana wizytę prababci, Maja dostała lale i kasę wiec zaraz wyzbywamy na małe zakupy :)

f2w3yx8dyu5e286e.png
    km5sroeqx17f5ycl.png[/url]
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalina, widzisz, nie potrzebnie się martwiłaś :)

Gratuluję udanych wizyt.

Sis i inne z mdłościami, dlaczego się męczycie? Idźcie do apteki. Warto źle się czuć z powodu ciąży? Przez mdłości się podjada, a to idzie w boczki...

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • Sis Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jutro mam wizytę więc o aptekę i tak będę musiała zahaczyć więc może kupię to co polecałaś. Szczerze mówiąc to ostatnie kilka dni miałam bardzo dobre, w weekend to się aż za dobrze czułam i lekko nawet się stresowałam brakiem objawów :P a dziś od momentu aż zjadłam śniadanie się męczę ale nie podjadam bo co chcę w siebie coś wcisnąć to mi coraz bardziej się nasila. Póki co schudłam kilogram od kiedy dowiedziałam się o ciąży a wydaje mi się, że mimo wszystko jem więcej niż wcześniej bo np jem pieczywo którego przed ciążą nie jadłam. Jem makarony których też raczej nie jadłam. Jem to co mi wchodzi :)

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 1 czerwca 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych wizyt :-) Super:)
    natalina86 wrote:
    No i wyżebrałam l4- potrzebuję wyluzowania, chociaż parę dni. Na razie na tydzień, do kolejnej wizyty 09.06 a później zobaczymy. Nie czas teraz na stres, a od paru dni w pracy zaczyna mnie boleć brzuch, a wieczorem już pełną parą.

Czemu masz tak często wizyty? Co tydzień ginekolog kazał przychodzić? Ja miałam tak co miesiąc średnio.

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • wszamanka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    never give up wrote:
    Dziewczyny zdradźcie jaki macie poziom progesteronu lub jaki powinien być w ciąży wg. waszych lekarzy ( nie podajcie proszę norm wg. waszego laboratorium.

Mój lekarz chciałby abym utrzymywała na poziomie 90 i więcej dlatego biorę końską dawkę lutki etc.

Czy u Was też ma być tak wysoko ?
    Mój progesteron to tragedia. Ostatnio badałam 24.05 i spadł do 10,2 :( Od początku jestem na duphastonie, a po tym wyniku lekarz przepisał jeszcze luteinę, nawet nie pytałam jaki poziom byłby zadowalający... I teraz się zastanawiam czy przed wizytą jeszcze robić kolejny, wcześniejsze robiłam przy braniu tylko dupka, a teraz z luteiną to wiadoma że wynik będzie zafałszowany. Ale pewnie zrobię dla swojej spokojności, bo jakby nawet na luteinie był niski poziom, to zawsze można dawkę zwiększyć.. Przez ten progesteron co jakiś czas nachodzą mnie zle myśli, czy dzieciaczek się w ogóle rozwija :| Kolejna wizyta dopiero 8.06

never give up, a jaki masz poziom przy braniu lutki? I ile jej bierzesz?

d201db57d4.png
    Starania od 10.2015.
    Dzieciątko 20/21.06.2016, 10tc. [*]

jesień 2017 2x IUI- odwołane, słabe nasienie
    kwiecień 2019- start ivf, krotki protokół
    7.05 transfer blastki 4AA😢
    7.08 crio blastki😢
    30.08 histeroskopia-zrosty (usunięte), mięśniak, dwurożność/przegroda, stan zapalny
    12.2019-histero/laparo (usunięcie przegrody)
    15.09.2020 transfer, beta rosła, pusty pęcherzyk ciążowy😢
    2 ❄❄

Wysłany: 1 czerwca 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blueberry88 wrote:
    Gratuluję udanych wizyt :-) Super:)

Czemu masz tak często wizyty? Co tydzień ginekolog kazał przychodzić? Ja miałam tak co miesiąc średnio.
    dzisiejsza nieplanowana, tylko w wyniku mojej paniki. Planowo wizyta byłaby za 2,5 tygodnia czyli tego 9 czerwca.

34bw43r8r3764uge.png
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę luteinę 100 na noc ale nie robię progesteronu, nie potrzebny dodatkowy stres.

f2w3yx8dyu5e286e.png
    km5sroeqx17f5ycl.png[/url]
  • never give up Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszamanka to co teraz napiszę wiąże się z badaniami w jakich biorę udział dlatego nie należy ich traktować jako normę dla każdego.

Badanie polega na sprawdzaniu progesteronu od dnia owulacji. Poziom tego progesteronu mierzy się co dwa, trzy dni. U mnie badanie rozpoczęlismy 6 dni po owulce czyli w 24dpo. Moje wyniki po przyjmowaniu 3x2 luteiny 100mg oraz 1x1 progesteronu domięśniowego 60mg wynosi miedzy 90 a 150 ng.

Według mojego lekarza najbezpieczniejszy poziom to 60-90 do czasu wytworzenia się trofoblastu.

Ale moje obserwacje na tym forum pokazują, że zarówno przy poziomie 10 jak i więcej ciąże rozwijają się prawidłowo więc wszystko zależy od kobiety i jest bardzo indywidualne.

Dlatego nie należy brać sobie do serca tego co tu napisałam.

Jedno jest pewne. Progesteron ma wiele zadań:

- przygotowuje błonę śluzową macicy do przyjęcia zapłodnionej komórki jajowej,
    - umożliwia zagnieżdżenie zarodka (implantację) w endometrium i utrzymanie ciąży,
    - bierze udział w implantacji zapłodnionego jaja w ścianie macicy,
    - jest odpowiedzialny za podtrzymanie i przebieg ciąży,
    - jest odpowiedzialny za hamowanie odpowiedzi immunologicznej matki na antygeny płodu,
    - pobudza błonę śluzową jajowodów i macicy do wydzielania substancji odżywczych,
    - jest odpowiedzialny za powstrzymanie porodu, zapobiega samoistnym skurczom,
    odpowiada za rozwój piersi w ciąży (przygotowanie gruczołu sutkowego do laktacji),
    - wpływa na normalizację poziomu glukozy
    - zapobiega plamieniom, krwawieniom z dróg rodnych

Wiele kobiet plami w I tygodniach ciąży i zazwyczaj jest to spowodowane niskim poziomem progesteronu. Ja oprócz plamień implantacyjnych do dnia dzisiejszego nie plamiłam.

Niestety poprzez wysokie dawki progesteronu nabieram dużo wody co mnie trochę irytuje ale czego się nie robi dla tego wyczekanego dziecka :)

relghdgenv7rm5nv.png
  • anettte Przyjaciółka

Wysłany: 1 czerwca 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanko odnośnie wczorajszej rozmowy o kremach. Poszłam dziś zobaczyć jakiś kremik. Ale wszystkie w rossmanie są od 4 miesiąca ciąży. Jest jakaś różnica? Jak zacznę stosować wcześniej to mogę sobie albo maleństwu zaszkodzić? Nie kupiłam bo zgłupiałam.

Hashimotka,
    Oluś27.12.2016❤️
    Aniołek 09.2015, Aniołek 01.2016
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anettte wrote:
    A ja mam pytanko odnośnie wczorajszej rozmowy o kremach. Poszłam dziś zobaczyć jakiś kremik. Ale wszystkie w rossmanie są od 4 miesiąca ciąży. Jest jakaś różnica? Jak zacznę stosować wcześniej to mogę sobie albo maleństwu zaszkodzić? Nie kupiłam bo zgłupiałam.
    Pewnie nie robią badań na kobietach w 1 trymestrze. Ja bardzo polecam oliwkę dla mam z babydream. Takie białe opakowanie i na nim coś fioletowego. Same naturlane składniki ładnie pachnie i jak będziesz nakładać codziennie na mokra skórę to będzie działać. :-)

Kamila ;) lubi tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Astonia Ekspertka

Wysłany: 1 czerwca 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje z udanych wizyt=)))
    Mi się wydawało że progesteron spada, kiedy się przyjmuje duphaston, dlatego lekarze nie zalecają badać go,bo nie ma sensu=)

2nn3vfxmntpmdpv2.png
  • Rosana Ekspertka

Wysłany: 1 czerwca 2016, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anettte wrote:

Tez wlasnie bylam dzisiaj w rossmanie i przy okazji spojrzalam na kremy i tez nir wzielam bo wszystko od 4mc:p
    Wzielam tylko dwie paczki wkladek (promocja na wkladki bella-60 szt 4 zł) a Pani przy kasie pytala mnie czy chcialabym sobir wyrobic karte ta taka dla mam znizkowa. Nie wiem czy ona po tym zaopatrzeniu we wkladki poznala ze jestem w ciazy czy co?:D

ckai9jcgjglpl7nq.png
    ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
    🧑🏻❤️18.01.2020r
    5tc 💔

• Lali Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Na kolacje dzis makaron ze szpinakiem :) prosze czesciej o jakies pomysły "jedzeniowe" :D
    Wizytuje jutro o 11.30, trzymajcie kciuki :)

Karolina1234, Madzia1888 lubią tę wiadomość

6gcc7ob.png
    Pola 04.2012 <3
    Laura 04.2015 <3
  • Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 1 czerwca 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anettte wrote:

Mi się wydaje, że to nie jest związane ze składem i tym, że można zaszkodzić dziecku tylko z tym, że do 3 mca często w ogóle nie widać ciąży, skóra zaczyna się rozciągać tak ok 4. Ja polecam Bio Oil albo zwykły olej kokosowy.

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
‹‹ 208 209 210 211 212 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ