STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ghanar wrote:Ja dziś mam wizytę o 17:00 potrzymacie kciuki za nas ???? Jestem tak zdenerwowana ze tętno mam ponad 100 i nie mogę nic jeść o piciu pamietam
Jak mi położna sprawdzała ciśnienie przed wejsciem do gabinetu doktorka zawsze miałam bardzo wysokie a w domu normalne.
Na wczorajszej wizycie miałam 140/100 i od razu zalecenie żeby mierzyć w domu i notować.
Trzymam kciuki mocno za wszystkie wizytujące mamusie
Syn 2012
Syn 2010
Córka 2008
-
No i wyszło, że jestem panikara (nic nowego), pewnie zresztą nie raz będę jeszcze świrować. Wizyta bardzo krótka, usg dowcipne, ale stworek urósł strasznie od zeszłego tygodnia (dziś widziałam coś więcej niż szara, pykająca plamka). No i co najważniejsze serduszko zasuwa pełną parą. Doktor mówi, że wszystko jest dobrze i ja mu wierzę
Sis, Karolina1234, Kasha, Lali, wszamanka, Astonia, Kamila ;), merida17, Madzia1888, skallarek lubią tę wiadomość
-
No i wyżebrałam l4- potrzebuję wyluzowania, chociaż parę dni. Na razie na tydzień, do kolejnej wizyty 09.06 a później zobaczymy. Nie czas teraz na stres, a od paru dni w pracy zaczyna mnie boleć brzuch, a wieczorem już pełną parą.
Karolina1234, Lali, Astonia lubią tę wiadomość
-
Melduję się po wizycie z bananem na twarzy. Fasol ma 1.56cm serducho bije
nie ma żadnych krwiakow ani miesniakow. Ustaliliśmy że po zwolnienie przyjdęK w połowie sierpnia.Karta ciąży założona.
Sis, Lali, wszamanka, Astonia, Kamila ;), merida17, Karolina1234, Madzia1888, skallarek, cati lubią tę wiadomość
1cykl z Clo kwiecień 2016 -udany
-
No to gratuluje dziewczyny udanych wizyt
Ja na forum mam czas tylko pod wieczór j cieżko sie potem odnieść do waszych postów
Dobrze, ze szpinak robiłam wczoraj bo byście mi mega ochotę narobiły
Co do badań ja mam kilka na NFZ a resztę płatnie. Mój lekarz na każdej wizycie daje po dwa trzy badania żeby nie płacić na raz kilka stóweczekpoza tym powiedział, ze muszę przynieść poprzednia kartę ciąży bo nie wszystkie badani bedziemynpowtrzac...czy któraś z was tak miała? Może dlatego, ze mały odstęp miedzy ciążami? Nie wiem...
My dziś miałyśmy nie zapowiedziana wizytę prababci, Maja dostała lale i kasę wiec zaraz wyzbywamy na małe zakupy
[/url]
-
jutro mam wizytę więc o aptekę i tak będę musiała zahaczyć więc może kupię to co polecałaś. Szczerze mówiąc to ostatnie kilka dni miałam bardzo dobre, w weekend to się aż za dobrze czułam i lekko nawet się stresowałam brakiem objawów
a dziś od momentu aż zjadłam śniadanie się męczę ale nie podjadam bo co chcę w siebie coś wcisnąć to mi coraz bardziej się nasila. Póki co schudłam kilogram od kiedy dowiedziałam się o ciąży a wydaje mi się, że mimo wszystko jem więcej niż wcześniej bo np jem pieczywo którego przed ciążą nie jadłam. Jem makarony których też raczej nie jadłam. Jem to co mi wchodzi
29+1, 44 cm, 1430 g -
Gratuluję udanych wizyt
Super:)
natalina86 wrote:No i wyżebrałam l4- potrzebuję wyluzowania, chociaż parę dni. Na razie na tydzień, do kolejnej wizyty 09.06 a później zobaczymy. Nie czas teraz na stres, a od paru dni w pracy zaczyna mnie boleć brzuch, a wieczorem już pełną parą.
Czemu masz tak często wizyty? Co tydzień ginekolog kazał przychodzić? Ja miałam tak co miesiąc średnio.
-
never give up wrote:Dziewczyny zdradźcie jaki macie poziom progesteronu lub jaki powinien być w ciąży wg. waszych lekarzy ( nie podajcie proszę norm wg. waszego laboratorium.
Mój lekarz chciałby abym utrzymywała na poziomie 90 i więcej dlatego biorę końską dawkę lutki etc.
Czy u Was też ma być tak wysoko ?Od początku jestem na duphastonie, a po tym wyniku lekarz przepisał jeszcze luteinę, nawet nie pytałam jaki poziom byłby zadowalający... I teraz się zastanawiam czy przed wizytą jeszcze robić kolejny, wcześniejsze robiłam przy braniu tylko dupka, a teraz z luteiną to wiadoma że wynik będzie zafałszowany. Ale pewnie zrobię dla swojej spokojności, bo jakby nawet na luteinie był niski poziom, to zawsze można dawkę zwiększyć.. Przez ten progesteron co jakiś czas nachodzą mnie zle myśli, czy dzieciaczek się w ogóle rozwija
Kolejna wizyta dopiero 8.06
never give up, a jaki masz poziom przy braniu lutki? I ile jej bierzesz?
Starania od 10.2015.
Dzieciątko 20/21.06.2016, 10tc. [*]
jesień 2017 2x IUI- odwołane, słabe nasienie
kwiecień 2019- start ivf, krotki protokół
7.05 transfer blastki 4AA😢
7.08 crio blastki😢
30.08 histeroskopia-zrosty (usunięte), mięśniak, dwurożność/przegroda, stan zapalny
12.2019-histero/laparo (usunięcie przegrody)
15.09.2020 transfer, beta rosła, pusty pęcherzyk ciążowy😢
2 ❄❄ -
Blueberry88 wrote:Gratuluję udanych wizyt
Super:)
Czemu masz tak często wizyty? Co tydzień ginekolog kazał przychodzić? Ja miałam tak co miesiąc średnio. -
Wszamanka to co teraz napiszę wiąże się z badaniami w jakich biorę udział dlatego nie należy ich traktować jako normę dla każdego.
Badanie polega na sprawdzaniu progesteronu od dnia owulacji. Poziom tego progesteronu mierzy się co dwa, trzy dni. U mnie badanie rozpoczęlismy 6 dni po owulce czyli w 24dpo. Moje wyniki po przyjmowaniu 3x2 luteiny 100mg oraz 1x1 progesteronu domięśniowego 60mg wynosi miedzy 90 a 150 ng.
Według mojego lekarza najbezpieczniejszy poziom to 60-90 do czasu wytworzenia się trofoblastu.
Ale moje obserwacje na tym forum pokazują, że zarówno przy poziomie 10 jak i więcej ciąże rozwijają się prawidłowo więc wszystko zależy od kobiety i jest bardzo indywidualne.
Dlatego nie należy brać sobie do serca tego co tu napisałam.
Jedno jest pewne. Progesteron ma wiele zadań:
- przygotowuje błonę śluzową macicy do przyjęcia zapłodnionej komórki jajowej,
- umożliwia zagnieżdżenie zarodka (implantację) w endometrium i utrzymanie ciąży,
- bierze udział w implantacji zapłodnionego jaja w ścianie macicy,
- jest odpowiedzialny za podtrzymanie i przebieg ciąży,
- jest odpowiedzialny za hamowanie odpowiedzi immunologicznej matki na antygeny płodu,
- pobudza błonę śluzową jajowodów i macicy do wydzielania substancji odżywczych,
- jest odpowiedzialny za powstrzymanie porodu, zapobiega samoistnym skurczom,
odpowiada za rozwój piersi w ciąży (przygotowanie gruczołu sutkowego do laktacji),
- wpływa na normalizację poziomu glukozy
- zapobiega plamieniom, krwawieniom z dróg rodnych
Wiele kobiet plami w I tygodniach ciąży i zazwyczaj jest to spowodowane niskim poziomem progesteronu. Ja oprócz plamień implantacyjnych do dnia dzisiejszego nie plamiłam.
Niestety poprzez wysokie dawki progesteronu nabieram dużo wody co mnie trochę irytuje ale czego się nie robi dla tego wyczekanego dziecka
-
A ja mam pytanko odnośnie wczorajszej rozmowy o kremach. Poszłam dziś zobaczyć jakiś kremik. Ale wszystkie w rossmanie są od 4 miesiąca ciąży. Jest jakaś różnica? Jak zacznę stosować wcześniej to mogę sobie albo maleństwu zaszkodzić? Nie kupiłam bo zgłupiałam.Hashimotka,
Oluś27.12.2016❤️
Aniołek 09.2015, Aniołek 01.2016 -
anettte wrote:A ja mam pytanko odnośnie wczorajszej rozmowy o kremach. Poszłam dziś zobaczyć jakiś kremik. Ale wszystkie w rossmanie są od 4 miesiąca ciąży. Jest jakaś różnica? Jak zacznę stosować wcześniej to mogę sobie albo maleństwu zaszkodzić? Nie kupiłam bo zgłupiałam.
Kamila ;) lubi tę wiadomość
-
anettte wrote:A ja mam pytanko odnośnie wczorajszej rozmowy o kremach. Poszłam dziś zobaczyć jakiś kremik. Ale wszystkie w rossmanie są od 4 miesiąca ciąży. Jest jakaś różnica? Jak zacznę stosować wcześniej to mogę sobie albo maleństwu zaszkodzić? Nie kupiłam bo zgłupiałam.
Tez wlasnie bylam dzisiaj w rossmanie i przy okazji spojrzalam na kremy i tez nir wzielam bo wszystko od 4mc:p
Wzielam tylko dwie paczki wkladek (promocja na wkladki bella-60 szt 4 zł) a Pani przy kasie pytala mnie czy chcialabym sobir wyrobic karte ta taka dla mam znizkowa. Nie wiem czy ona po tym zaopatrzeniu we wkladki poznala ze jestem w ciazy czy co?
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
🧑🏻❤️18.01.2020r
5tc 💔
-
Mi się wydaje, że to nie jest związane ze składem i tym, że można zaszkodzić dziecku tylko z tym, że do 3 mca często w ogóle nie widać ciąży, skóra zaczyna się rozciągać tak ok 4. Ja polecam Bio Oil albo zwykły olej kokosowy.