X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna mój Aluś już chodzi, a raczej biega :-) Zaczął jak miał 11,5 mca. Już nawet to bieganie nie jest tak męczące, bo bo na raczkach też był tak szybki, że ciężko było go złapać, tylko to, że on jest mały alpinista, wszystkie wysokości jego. Nie mogę go na chwilę zostawić samego, bo zawsze gdzieś wejdzie-a to komoda, a to szafki itd.
    U mnie będzie 20 mcy różnicy jeśli Maleństwo urodzi się w terminie :-)

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czarną herbatę mozna pić w ciąży?

• venne Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laski,
    kolejny gin mnie odesłał do innego, ze względu na moją przypadłość, już nie mam siły :( chyba nigdy nie założę karty ciąży :( niby pani dr miła i wszystko tłumaczy, ale... odesłała mnie do swojej promotorki, jakiejś pani docent Pietrzak w Wawie z technicznej (może któraś coś o niej słyszała?) ponoć od beznadziejnych przypadków ciążowych.
    A tak to usg miałam znowu dopochowowo - i pani dr powiedziała, że zwykłe dopochwowe usg jest nieinwazyjne dla zarodka, jedynie doppler przegrzewa zarodek
    no ale moja fasola ma już... 7 mm! od poniedziałku urosła lekko ponad 2mm! I pięknie bije serduszko widziałam... :)

Ale! Mam kolejny powód do zmartwień, odebrałam wyniki i powiedźcie mi proszę o tokspolazmozie:

IgG +74,9 IU/ml
    IgM +0,710 S/CO i napisane na badaniu " test do weryfikacji"

boże to mam to dziadostwo? I co się może stać fasoli przez to? :(

Wyniki odebrałam po wizycie, bo wcześniej nie było :[ ja to mam szczęście...

Osiwieje!

merida17 lubi tę wiadomość

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blueberry88 wrote:
    Justyna mój Aluś już chodzi, a raczej biega :-) Zaczął jak miał 11,5 mca. Już nawet to bieganie nie jest tak męczące, bo bo na raczkach też był tak szybki, że ciężko było go złapać, tylko to, że on jest mały alpinista, wszystkie wysokości jego. Nie mogę go na chwilę zostawić samego, bo zawsze gdzieś wejdzie-a to komoda, a to szafki itd.
    U mnie będzie 20 mcy różnicy jeśli Maleństwo urodzi się w terminie :-)

Ahh źle spojrzałam na suwaczek myślałam, że masz 8miesięcznego synka ;) To ładnie mały już zasuwa :) Ale 20 miesięcy różnicy wydaje mi się bardzo optymalne, mały będzie już raczej kumał o co chodzi ;) Za to obawiam się, że moja 15mieisęczna Hanka będzie myślała, że jej brat czy siostra to kolejna zabawka :P

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
    Aniołek 02.2014 [*] 07.2014 [*]
  • Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna1220 wrote:
    Ahh źle spojrzałam na suwaczek myślałam, że masz 8miesięcznego synka ;) To ładnie mały już zasuwa :) Ale 20 miesięcy różnicy wydaje mi się bardzo optymalne, mały będzie już raczej kumał o co chodzi ;) Za to obawiam się, że moja 15mieisęczna Hanka będzie myślała, że jej brat czy siostra to kolejna zabawka :P
    Zobaczysz, że będzie rozumiała :-) Dzieci są tak bystre, że ja jestem w szoku. Aluś w pewnym momencie z niemowlaczka stał się takim chłopczykiem, już powie albo pokaże co chce. Np przychodzi i mówi "mama ammm", albo pokazuje na szklankę i wiem, że chce mu się pić. Jak go zapytam np "Alek zrobiłeś kupę" to zawsze dobrze odpowiada. Ulubione słowa to Nie i Wiem albo nie wiem. Dzisiaj mówię do niego "Ty to taka mała mądrala jesteś" a on "tak", się śmieję i mówię "ciekawe po kim" a on "tata". I wszystko jasne, się uśmiałam:-) I ma tylko 12 mcy, więc jak Hania będzie miała 15 to już dorosła dziewczynka, tym bardziej, że podobno dziewczynki jeszcze szybciej się rozwijają. Jestem pewna, że będzie wspaniałą, mądra starszą siostrą:-)

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • agi354 Koleżanka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiedźma82 ja jestem ze Swarzędza. Dzisiaj mam drugą wizytę, miała być o 15.20, ale przełożyli na 19.20. Także wszystko przede mną. Trochę się boję, a zarazem nie mogę doczekać. Ten czas tak wolno leci!

hchy3e3kgiyrnayd.png[/url]
  • MarCza Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej... dzisiaj nic nie potrafię zrobic tak mnie mdli a jeszcze przede mną pakowanie bo jedziemy jutro na wakacje....

Justynko przepisz mnie na 21.01 bo okazało sie ze ciaza mlodsza o tydzien niz wskazuje termin @ to teraz juz w ogole zglupialam kiedy zaszlam....

Pozdrawiamy i trzymamy kciuki za wizytujace :-)

thgf3e3k7dz56a78.pnggg64x1hpqd7eopoa.png
    l22nuay3u6ds9zx4.png
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blueberry to rzeczywiście mądry ten Twój synuś, wie że tata to mądrala :P :D Może i masz rację, ale puki co dla mnie Hania, pomimo tego, że mała nie jest to jeszcze jest takim bobaskiem i chodź co chwilę zaskakuje mnie nowymi umiejętnościami to nie moge sobie jej wyobrazić za te parę miesięcy, jak będzie się zachowywać w stosunku do rodzeństwa :)

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarCza wrote:
    Hej... dzisiaj nic nie potrafię zrobic tak mnie mdli a jeszcze przede mną pakowanie bo jedziemy jutro na wakacje....

Justynko przepisz mnie na 21.01 bo okazało sie ze ciaza mlodsza o tydzien niz wskazuje termin @ to teraz juz w ogole zglupialam kiedy zaszlam....

Pozdrawiamy i trzymamy kciuki za wizytujace :-)

To wychodzi na to, że zaszłaś dzień przed @? To w ogóle możliwe ? :P

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
  • never give up Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna moja ciocia zaszła w ciążę na 4 dni przed miesiączką

relghdgenv7rm5nv.png
  • Gochta Przyjaciółka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    venne wrote:
    Hej laski,
    kolejny gin mnie odesłał do innego, ze względu na moją przypadłość, już nie mam siły :( chyba nigdy nie założę karty ciąży :( niby pani dr miła i wszystko tłumaczy, ale... odesłała mnie do swojej promotorki, jakiejś pani docent Pietrzak w Wawie z technicznej (może któraś coś o niej słyszała?) ponoć od beznadziejnych przypadków ciążowych.
    A tak to usg miałam znowu dopochowowo - i pani dr powiedziała, że zwykłe dopochwowe usg jest nieinwazyjne dla zarodka, jedynie doppler przegrzewa zarodek
    no ale moja fasola ma już... 7 mm! od poniedziałku urosła lekko ponad 2mm! I pięknie bije serduszko widziałam... :)

Ale! Mam kolejny powód do zmartwień, odebrałam wyniki i powiedźcie mi proszę o tokspolazmozie:

IgG +74,9 IU/ml

Osiwieje!
    IgG (+); IgM (+) - niedawne zakażenie, można sprawdzić awidność (jeśli jest niska, prawdopodobnie trzeba rozpocząć leczenie ciężarnej)

Gaja Iwona, 30.04.2014, 2630g, 50cm
    relgtv736tyinit5.png
    34bw3e3kdk5e8q0d.png
  • wariatka3 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    venne wrote:
    Hej laski,

IgG +74,9 IU/ml

Osiwieje!

Nie martw się na zapas!!!! Ja mam dodatnie IgG i IgM czyli mam toksoplazmoza musisz po ok 2tyg zrobić awidnosc i według tabelki z laboratorium zorientujesz się czy była przebyta przed ciąża czy w trakcie. Jeżeli jest wysoka to oznacza ze miałam ja przed ciąża spokojnie dopiero po awidnosc będziesz wiedzieć konkrety teraz jesteś świadoma ze masz to cholerstwo ale jeżeli ona jest z przed ciąży jest nie groźna dla dziecka . chyba ze jest świeżą wtedy antybiotyki terapia i rodzą się zdrowe dzieciaczki spokojnie!!! Będzie dobrze

Jagódka- 08.2010
    Milenka- 03.2013
    Igorek - 12.2016
  • venne Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wariatka3 czyli jak pójdę teraz do gina to nie da mi jeszcze antybiotyków? Ta awidność robi się za 2 tygodnie od otrzymania wyniku dopiero czy mogę już ją zrobić?

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • atagata Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!

Zyzia i Dooti trzymam kciuki żeby wszystko dobrze się skończyło.

Nie pisze tu zbyt dużo bo po powrocie z pracy zapadam w sen...
    Nie mogę nad tym zapanować :-( wieczorem staram się coś zrobić w domu i tak zlatuje dzień. Ale zawsze wszystko staram się nadrobić.

Ogromnie podziwiam Dziewczyny, które mają już na świecie swoje szczęścia i teraz znów są w ciąży! Jak znajdujecie energię?
    Ja ledwo żyję i nie mam siły na podstawową egzystencję :-(
    Ale nie będę narzekać bo ta ciąża jest dla nas wyczekana bardzo :-)

Tak w ogóle to mam jeszcze pytanie czy wszystkie dziewczyny macie lekarza prywatnego i na NFZ?
    Ja sama nie wiem jak tą sprawę rozwiązać-poszłam do nowej Pani dr na NFZ w przyszpitalnej poradni. Kobieta jest super i badania za darmo, ale z drugiej strony mało czasu miała dla mnie, nie zdążyłam o wszystko co chciałam zapytać, no i u niej nie wyobrazam sobie żebym mogła przyjść z mężem na wizyte-posłuchać serca... zastanawiam się co zrobić...
    Doradzcie kochane :-)

Pozdrawiam! :-)

Dawid 19.01.2017
    2gie szczęście w drodze <3
  • atagata Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A!
    I jeszcze powiedziałam swoim najbliższym z pracy koleżankom i szefowej!
    (Były gratulacje i radość-tym bardziej ze wiedzą ile starań za mną)
    Wszystkie pytają i dziwią się czemu nie idę Od razu na zwolnienie, bo praca mimo że nie ciężka to jednak stresująca momentami.
    Tyle że moja nowa gin nawet nie zaproponowała zwolnienia, a ja w tym pośpiechu nie zdążyłam jej zapytać...
    Już sama nie wiem co robić...

Dawid 19.01.2017
    2gie szczęście w drodze <3
  • wszamanka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę tylko na NFZ... Byłam u tego lekarza parę razy przed ciążą, wydaje się być w porządku, nie mam żadnego innego zaufanego który przyjmuje prywatnie, więc skoro ten wydaje się być ok, to nie będę szukać i tracić kasy.

Planuje tylko się zorientować, jakie badania w ciąży są zalecane a nie refundowane z nfz, i zrobić ich sobie sama. Także ktoś coś wie..? :)

d201db57d4.png
    Starania od 10.2015.
    Dzieciątko 20/21.06.2016, 10tc. [*]

jesień 2017 2x IUI- odwołane, słabe nasienie
    kwiecień 2019- start ivf, krotki protokół
    7.05 transfer blastki 4AA😢
    7.08 crio blastki😢
    30.08 histeroskopia-zrosty (usunięte), mięśniak, dwurożność/przegroda, stan zapalny
    12.2019-histero/laparo (usunięcie przegrody)
    15.09.2020 transfer, beta rosła, pusty pęcherzyk ciążowy😢
    2 ❄❄
  • MarCza Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna1220 wrote:
    To wychodzi na to, że zaszłaś dzień przed @? To w ogóle możliwe ? :P

Justyna sama chcialabym wiedziec... ostatni @ mialam 7.04 zawsze regularne 28 dniowe jak wcześniej monitorowalam cykle to ovu byla okolo 18 dc wg @ w dniu badania byl równo 8tc a wg usg 7t1d wiec to chyba nie bylo z tego szalenstwa z 7dc ;-) potem byl jeszcze przerywany i teoretycznie nieplodne wiec moze wtedy... zmartwilo mnie to trochę ze taka rozbieżność ale ginka powiedziala ze ok i widocznie później zaszlam.... takze termin z @ 12.01 a termin wg usg 21.01 i tak czeka mnie cc wiec ciecie w 38 tc wiec pewnie i tak bedzie to w polowie stycznia jak ustalimy ostateczny termin to dam wtedy dokładnie znac :-D

thgf3e3k7dz56a78.pnggg64x1hpqd7eopoa.png
    l22nuay3u6ds9zx4.png
  • wszamanka Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayas wrote:
    A czarną herbatę mozna pić w ciąży?

Tak jak z kawą, z umiarem, bo też zawiera kofeinę. Nie wiem czy u nas jest, ale siostra w Anglii w czasie ciąży i karmienia piła herbatę bezkofeinową. Z ciekawości skosztowałam, i smakuje tak samo jak zwykła ;)

d201db57d4.png
    Starania od 10.2015.
    Dzieciątko 20/21.06.2016, 10tc. [*]

jesień 2017 2x IUI- odwołane, słabe nasienie
    kwiecień 2019- start ivf, krotki protokół
    7.05 transfer blastki 4AA😢
    7.08 crio blastki😢
    30.08 histeroskopia-zrosty (usunięte), mięśniak, dwurożność/przegroda, stan zapalny
    12.2019-histero/laparo (usunięcie przegrody)
    15.09.2020 transfer, beta rosła, pusty pęcherzyk ciążowy😢
    2 ❄❄
  • never give up Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę do prywatnego i na Luxmed. Jeden o drugim nie wie. Wizyty układam naprzemiennie

relghdgenv7rm5nv.png
  • naserio Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę tylko na luxmed, w sumie nie zastanawiałam się nad tym, czy by nie pójść jeszcze do innego... hm

mhsv9vvjcyk8ueqj.png
    7v8ryx8dfww4tok4.png
‹‹ 221 222 223 224 225 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ