STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Skoro temat l4 nadal na topie to i ja mam pytanie
Jako, że to moja pierwsza ciąża i wcześniej nie byłam na l4, nie orientuję się w temacie i wybaczcie proszę jeśli jest on oczywisty. Dzisiaj mama mi powiedziała, że na l4 płacą za każdy dzień, nawet te niepracujące dni wolne. To prawda? Nie dość, że 100% płatne l4 to dodatkowo te wolne dni? To znaczy, jeśli umowę mam na pełen etat i stawkę miesięczną np. 1500 netto, a pracujących dni w miesiącu jest powiedzmy 20, to wypłata będzie 1500 + 10 dni? Wtedy wychodzi jakieś 2250zł. Dobrze to rozumiem? Jeśli tak, to nie opłaca się pracować
Błagam, napiszcie, że mama dobrze mi powiedziała[/url]
-
Gratuluję dzisiejszych wizyt
Aż miło czytać tyle dobrych wieści
U mnie stresik przed jutrzejszym usg się pojawił, mam nadzieję, że szybko mi minie ten czas.
Ja dopiero zaczynam lepiej funkcjonować, ciężki dzień dzisiaj. A do tego Aluś chyba przechodzi okres buntu. Widzę, że nie potrafi pogodzić się z tym, że mama nie ma tyle siły żeby się z nim bawić, skakać, szaleć. Mam mega wyrzuty sumienia wobec niego.
-
agi354 wrote:Skoro temat l4 nadal na topie to i ja mam pytanie
Jako, że to moja pierwsza ciąża i wcześniej nie byłam na l4, nie orientuję się w temacie i wybaczcie proszę jeśli jest on oczywisty. Dzisiaj mama mi powiedziała, że na l4 płacą za każdy dzień, nawet te niepracujące dni wolne. To prawda? Nie dość, że 100% płatne l4 to dodatkowo te wolne dni? To znaczy, jeśli umowę mam na pełen etat i stawkę miesięczną np. 1500 netto, a pracujących dni w miesiącu jest powiedzmy 20, to wypłata będzie 1500 + 10 dni? Wtedy wychodzi jakieś 2250zł. Dobrze to rozumiem? Jeśli tak, to nie opłaca się pracować
Błagam, napiszcie, że mama dobrze mi powiedziała
Agi354 prawdą jest, że płacą za każdy dzień, również wolne od pracy. Jednak to nie jest tak kolorowoWtedy rzeczywiście nikt by nie pracował.
To jest tak, że liczą Ci średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 mcy. Następnie od kwoty brutto tego wynagrodzenia odejmują 13,71%. Następnie dzielą to na 30 dni i wtedy wychodzi stawka dzienna (która jeszcze zostaje pomniejszona o 19% podatku dochodowego). Wynagrodzenie netto dostajesz w zależności od ilości dni w mcu. Jeśli miesiąc ma 31 dni to 31×stawka dzienna, jeśli natomiast 28 dni to analogicznie.
Np. Średnia Twoich wynagrodzeń z ostatnich 12 mcy wynosi 5500 brutto
5500×13,71%= 4745,95 zł
4745,95/30= 158,20zł-stawka dzienna brutto
Miesiąc 31 dni- 158,20×31= 4904,20 zł brutto -19% =3972,40zł netto- tyle wyniesie przelew na konto.
Mam nadzieję, że w miarę jasno to wyjaśniłam.
agi354, never give up, EwaP, Astonia lubią tę wiadomość
-
Blueberry88 wrote:Agi354 prawdą jest, że płacą za każdy dzień, również wolne od pracy. Jednak to nie jest tak kolorowo
Wtedy rzeczywiście nikt by nie pracował.
To jest tak, że liczą Ci średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 mcy. Następnie od kwoty brutto tego wynagrodzenia odejmują 13,71%. Następnie dzielą to na 30 dni i wtedy wychodzi stawka dzienna (która jeszcze zostaje pomniejszona o 19% podatku dochodowego). Wynagrodzenie netto dostajesz w zależności od ilości dni w mcu. Jeśli miesiąc ma 31 dni to 31×stawka dzienna, jeśli natomiast 28 dni to analogicznie.
Np. Średnia Twoich wynagrodzeń z ostatnich 12 mcy wynosi 5500 brutto
5500×13,71%= 4745,95 zł
4745,95/30= 158,20zł-stawka dzienna brutto
Miesiąc 31 dni- 158,20×31= 4904,20 zł brutto -19% =3972,40zł netto- tyle wyniesie przelew na konto.
Mam nadzieję, że w miarę jasno to wyjaśniłam. -
Hej dziewczyny ja już też po badaniach
widziałam babelka ma 12 mm i serducho mocno bije. Jejkuuu tak się cieszę
Gratuluję reszcie wizytujacuch:-)Sis, EwaP, pomylonaa, wariatka3, angelstw, Madzia1888, wszamanka, Astonia, merida17, mitonia, anettte, skallarek, zicka, Karolina1234, Basia90, never give up, vioris lubią tę wiadomość
-
Melduję się po wizycie. Klusek (albo Kluska) ma 2,5 cm i serduszko nawala 180 na minutę
Wg Ginka 9- 10 tydzień. Dostałam skierowanie na usg genetyczne i testy (chyba pappa), bo jak określił "skoro możemy je zrobić za darmo to czemu nie skorzystać". On u siebie nie robi tego szczegółowego usg bo nie ma odpowiedniego sprzętu dlatego
Madzia1888, wariatka3, wszamanka, Astonia, merida17, EwaP, Sis, anettte, skallarek, zicka, Karolina1234, never give up, vioris lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny może któraś mi doradzi co do badań prenatalnych. Wiem, że mają być robione między 11 a 14 tygodniem, ale jest też zaznaczone, że długość dzieciaczka musi wynosić 45-84 mm. Na kiedy mogę się zapisać jeśli obecnie w 8+4d mieliśmy 16,7 mm ?24.12.2013 - dwie kreski
23.08.2014 - Kuba(39+4 tc)
12.05.2016 - dwie kreski
21.12.2016 - Maciek(36+2 tc)
-
Was kochane nadrobić z czytaniem graniczy z cudem hehehe
Gratuluje wizyt i trzymam kciuki za kolejne
Ja dzisiaj leże bo nic mi sie nie chce ( lenistwo mnie dopadło) i miałam dzisiaj dziwne takie chwilowe impulsowe ciągniecie. Wiecie takie jak później się czuje gdy bobas sie kręci hehehe.
Któraś z was tak też miała?
*** Córeczka Wiktoria 20.08. 2014-22. 08.2014 Mój kochany Aniołek 32tyg+6dn ***
-
EwaP wrote:a pijecie cole? ja nigdy nie piłam i wiem, ze w ciąż nie powinnam, ale w zasadzie tylko cola mi pomaga na wymioty....a dzisiaj to już w ogóle tylko cola mi się nie zwraca....
Dziś byłam na dniu rodziny organizowanych przez nasze dzieciaczki przedszkolne impreza udana dzieciaki zadowolone mamy i tatusiowie także ale były kiełbaski fakt zjadlam jedna i reszta słodycze ale zjadlam zrobionego wątła i juz było zbyt wiele przejadlam się i czuje się gorzej jak nic nie jem... Mdli mnie szczerze nie zjadlam wiele ale słodkiego po prostu odrobinie więcej nie i mam bokiem mi wychodzi aż na jedzenie patrzeć nie mogę. Ale popołudnie super udane.
EwaP lubi tę wiadomość
Jagódka- 08.2010
Milenka- 03.2013
Igorek - 12.2016 -
O Boże właśnie mam chcice na kiełbaske z niebieskiej Nyski. To taki pierwszy krakowski PRLowski food truck. Koleś co noc przyjeżdża Nyską na Kazimierz i smaży kiełbaski. Nie wiem czy M zaraz nie będzie musiał jechać po kiełbaske!
EwaP lubi tę wiadomość
-
Sweet_CupCake wrote:O Boże właśnie mam chcice na kiełbaske z niebieskiej Nyski. To taki pierwszy krakowski PRLowski food truck. Koleś co noc przyjeżdża Nyską na Kazimierz i smaży kiełbaski. Nie wiem czy M zaraz nie będzie musiał jechać po kiełbaske!
achhh po imprezach jak smakowało... mmmEwaP lubi tę wiadomość
Co ma być to będzie...