X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwaP w takim razie dobrze Cię tutaj mieć :)

Kamilia24 tak, ja to usłyszałam i to dwa razy. Nie przejmuj sie:) bardzo często ciąża jest młodsza niż myślimy. Jeśli tydzień mniej to 6 tydzień wiec mogło nie być serduszka :)Zostanie młodsza albo nadgoni potem :)

EwaP lubi tę wiadomość

f2w3yx8dyu5e286e.png
    km5sroeqx17f5ycl.png[/url]
  • angelstw Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamiliia24 wrote:
    Hejka :) mam pytanie, czy któraś na pierwszym usg usłyszała ze zarodek jest o tydzien młodszy? U mnie nie widział serduszka dzisiaj a okres miałam 21 kwietnia przy 27 dniowych. A niby dzisiaj 7 tydzien. Zaczęłam sie martwić

tylko spokojnie, może późniejsza owulacja, późniejsze zagnieżdżenie i serduszka jeszcze nie widać. Ja w pierwszej ciąży początkiem 7.tc też jeszcze nie widziałam serduszka a 2 tyg później biło jak szalone :)

10.04.2014r. (ur. 19tc.) Zuzia (*)
    02.2016 5tc

ug37vcqgz0fhk6cc.png

rośnij Zuchu! ❤
    qb3cqps6ibeo0f6z.png

• naserio Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamiliia, ja miałam okres 22 kwietnia, cykle 32 dniowe, niby mam 6t6d, a lekarka wciąż się upiera, że to początek 6 tygodnia, więc jakby ciąża opóźniona :) nie wiem, czy jest się czym martwić, to chyba nic groźnego :)

mhsv9vvjcyk8ueqj.png
    7v8ryx8dfww4tok4.png
  • naserio Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelstw, wydaje mi się, że jak jesteś zatrudniona na umowę o pracę na czas określony, to w każdej chwili jak oznajmisz, że jesteś w ciąży, to nie mogą Cię zwolnić, co więcej, jak pójdziesz na l4, to umowa się przedłuża i wygada dopiero w dniu porodu :)

angelstw, EwaP lubią tę wiadomość

mhsv9vvjcyk8ueqj.png
    7v8ryx8dfww4tok4.png
  • Kamiliia24 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez miałam okres w sumie 21 kwietnia. Wiec nie wiem juz sama co myslec. Pozostaje tylko czekać :/

f2wl3e5ey0rxbebl.png

f2w3yx8d54ohfowx.png

• wariatka3 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelstw wrote:
    czyli nawet przy umowie o pracę na czas określony kiedy ta kończy się przed skończonym 12tc też nie mogą zwolnić? Tak dobrze rozumiem? Nie mogą w ogóle jeśli jest ciąża a ma się umowę o pracę czy na czas określony czy nieokreślony?
    Ja jestem w takiej sytuacji wystarczy przedstawione zaświadczenie do pracodawcy ze w ciąży jesteś i juz do dnia porodu jesteś pod ochrona. I ja wiedzę na l4 teraz

angelstw lubi tę wiadomość

Jagódka- 08.2010
    Milenka- 03.2013
    Igorek - 12.2016
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gdyby któraś chciała skorzystać :) za zapisanie sie do newslettera w reserved jest teraz 40% zniżki na wszystko łącznie z promocjami :) można sie zaopatrzyć w większe ciuchy :D

EwaP, zicka lubią tę wiadomość

f2w3yx8dyu5e286e.png
  • angelstw Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ogólnie to nie o mnie chodzi, pytam zupełnie z ciekawości bo kiedyś właśnie czytałam że pracodawca nie może zwolnić kiedy czas kończącej się umowy przypada na 12tc, wtedy przedłużają umowę do porodu, ale tak jak Ewa pisała być może to stare przepisy już i nieaktualne :)

10.04.2014r. (ur. 19tc.) Zuzia (*)
    02.2016 5tc

ug37vcqgz0fhk6cc.png

rośnij Zuchu! ❤
    qb3cqps6ibeo0f6z.png

• naserio Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2016, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggySue wrote:
    Dziewczyny gdyby któraś chciała skorzystać :) za zapisanie sie do newslettera w reserved jest teraz 40% zniżki na wszystko łącznie z promocjami :) można sie zaopatrzyć w większe ciuchy :D
    jejku, ja wczoraj byłam z ciekawości pochodzić po ciuchach i powiem wam, że przymierzałam parę rzeczy, ale nic nie kupiłam :p i bardzo szybko padłam ze zmęczenia, a wcale długo nie chodziłam :D

mhsv9vvjcyk8ueqj.png
    7v8ryx8dfww4tok4.png
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też wymiękam teraz jak mam wyjść w ogóle z domu ale to jest na stacjonarne i online więc akurat :) właśnie buszuje po internetowych półkach :D

f2w3yx8dyu5e286e.png
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blueberry jak najbardziej rozumiem Twoje podejście i oczywiście szanuję:) Moje puki co się zmieniło, przed ciążą chciałam awansować, rozwijać się i w pewnym stopniu mi się to udało, po paru miesiącach pracy awansowałam potem chciałam piąć się dalej,ale zaszłam w upragnioną ciążę i to wszystko zmieniło. Teraz już kolejna ciążą, a ja coraz bardziej oddalam myśl o powrocie do pracy, ale kto wie czy mi się to nie zmieni. Puki co spełniam się jako mama i nie wyobrażam sobie niczego innego :)

PeggySue patrzyłam na to online i chciałam kupić coś dla maluszka ;) Ale prawie nic nie mają, a myślałam o jakiś neutralnych bodach czy tez półśpiochach :D :)

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
    Aniołek 02.2014 [*] 07.2014 [*]
  • EwaP Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w starych przepisach mogli zwolnić obojętne jaka umowa mogli zwolnić do 12 tyg, teraz mogą zwolnic tylko jeśli umowa jest na 30 dni lub mniej, lub na zastępstwo, gdzie nieobecnośc pracownika jest uzasadniona.

Z reguły umowy są na 30 dni, lub 90 itd., nie stosuje się ma umów 60-dniowych, więc dlatego w ustawie jest 30 dni, lub umowa która konczy się przed 3 msc ciązy, co wyklucza umowa 3-miesięczna, ponieważ już łapie się na granicę bezpieczeństwa. Zwolnić nie mogą jeśli umowa jest z automatu przedłużona, lub na czas nieokreślony.
    Jeśli umowa jest na ponad 30 dni i konczy się przed 12 tyg, nie muszą przedłuzac, ale w praktyce jest to bardzo rzadkie.

Ja mam teraz umowę do np. sierpnia, ale jestem w ciązy. Umowa ta się automatycznie przedłuża do daty porodu.

Mam nadzieję, ze nie zamotałam za bardzo ;)

angelstw wrote:
    czyli nawet przy umowie o pracę na czas określony kiedy ta kończy się przed skończonym 12tc też nie mogą zwolnić? Tak dobrze rozumiem? Nie mogą w ogóle jeśli jest ciąża a ma się umowę o pracę czy na czas określony czy nieokreślony?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 16:05

angelstw lubi tę wiadomość

Córka Kasandra 16 lat, Córka Zuzia 10lat, Syn Piotruś 6 lat, Mama dwóch Aniołków (8.01.16)
    h44eqqmzigl7roky.png

Z nadzieją i niepokojem szczęsliwa mama groszka :)
  • Rosana Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja aktualnie pracuje w lokalnej gazecie w dziale handlowym, ale zawsze marzyl mi sie wlasny biznes internetowy. Sklep odziezowy dokladnie :) mam nadzieje ze uda mi sie to osiagnac i nie bede musiala po macierzynskim wracac tylko juz zaczne prace z domu:)

EwaP, zicka lubią tę wiadomość

ckai9jcgjglpl7nq.png
    ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
    🧑🏻❤️18.01.2020r
    5tc 💔

• naserio Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggySue wrote:
    Ja też wymiękam teraz jak mam wyjść w ogóle z domu ale to jest na stacjonarne i online więc akurat :) właśnie buszuje po internetowych półkach :D
    też się rozejrzę, ale tak czy siak, musiałabym wszystko przymierzyć, więc może jutro po badaniach wybiorę się do gemini na zakupy :) w końcu jestem po wypłacie, trzeba na coś wydać, zanim pieniądze się rozpłyną :D

EwaP, PeggySue, zicka lubią tę wiadomość

mhsv9vvjcyk8ueqj.png
    7v8ryx8dfww4tok4.png
  • EwaP Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wracając do bardziej przyziemnych rzeczy, zamówiłam pyszne placki po węgiersku, bo nie mogłam się dziś podnieść (oprócz co 15-minutowego straszenia toalety) i modle się, żeby się nie zwróciły.

jakiś dramat mam dzisiaj, nasilenie objawów, dzieciaczki jak mnie zobaczyły o szkole, to się pozamykali w pokojach, bo mamusia musi odpocząć....

Córka Kasandra 16 lat, Córka Zuzia 10lat, Syn Piotruś 6 lat, Mama dwóch Aniołków (8.01.16)
    h44eqqmzigl7roky.png

• justyna1220 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosana wrote:
    Ja aktualnie pracuje w lokalnej gazecie w dziale handlowym, ale zawsze marzyl mi sie wlasny biznes internetowy. Sklep odziezowy dokladnie :) mam nadzieje ze uda mi sie to osiagnac i nie bede musiala po macierzynskim wracac tylko juz zaczne prace z domu:)

Super sprawa, ale strasznie ciężko jest się przebić przez konkurencję. Pierwsze dwa lata jeszcze nie jest tak źle, gorzej potem gdy przychodzi płacić wysoki Zus. Bardzo bym chciała wrócić do tych czasów gdy prowadziłam biznes internetowy, ale nie wiem czy się odważę, zwłaszcza, ze branża kosmetyczna idzie cały czas do przodu, a w tym temacie właśnie się kręciłam ;)
    Nie mniej jednak fajna sprawa, będąc na macierzyńskim paczki wysyłasz firmą kurierską, która paczki obiera w domu, ew. poczta codziennie rano, przy okazji spaceru :)

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
    Aniołek 02.2014 [*] 07.2014 [*]
  • Ana. Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosana wrote:

Bierz się za dropshipping w takim razie :) Bezpiecznie na początek :)

n59y3e5elyx39qbm.png
    m3sx9jcghh12782r.png

6+2 - 0.5cm, <3
    8+2 - 1.8cm, <3
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz zamiast wracać do pracy chciałam otworzyć sklep internetowy z ciuchami :) ale do pracy nie wracam wiec... Może jak mina mdłości to sie znów nad tym zastanowię :) a czy można być na l4 z umowy o prace i założyć działalność??

EwaP lubi tę wiadomość

f2w3yx8dyu5e286e.png
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Boże placki ziemniaczane! Jakby ktoś mi je upiekł i przyniósł to byłoby super! Bo sama nie lubię smażyć, wszystko smierdzi.

U nas za to na obiad żurek tak kwaśny, że twarz wykrzywia. I fasolka szparagowa. Mniam!

EwaP, never give up lubią tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • EwaP Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a pijecie cole? ja nigdy nie piłam i wiem, ze w ciąż nie powinnam, ale w zasadzie tylko cola mi pomaga na wymioty....a dzisiaj to już w ogóle tylko cola mi się nie zwraca....

h44eqqmzigl7roky.png

‹‹ 276 277 278 279 280 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ