X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wierzę w jakieś zabobony. Dzisiaj czuję się dobrze i nie wyobrażam sobie nie iść.

Dziewczyny wspaniałe brzuch, mi szczerze to już brakuje takiego brzuszka. A przede wszystkim ruchów Maleństwa, już się nie mogę doczekać :-)

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tam nie tęskno :D chciałam już odzyskać swoje ciało na koniec :)
    Ja tylko ostatnie 2 tygodnie przed porodem mogłam coś robić, wcześniej leżenie wiec robiłam co sie dało bo talie zaległości, ze hej :D ale do końca bez problemu nogi golilam na stojąco pod prysznicem także nie było złe :D

MarCza lubi tę wiadomość

f2w3yx8dyu5e286e.png
    km5sroeqx17f5ycl.png[/url]
  • Basia90 Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie i trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty!

U mnie brzuś widoczny zwłaszcza wieczorem bo mam.mega wzdęcia. I mam do was pytanie, chyba mam jakiś problem z jelitami, jak pojem to zaraz czuję jak mi się to przesuwa po brzuchu, a jak już jest niziutko to straszny ból.. tak, ze jak idę się wypróżnić to boli mnie całe podbrzusze, czssem nawet podczas oddawania moczu :/ Najgorzej jest rano. Tłumaczę sobie ten ból moją torbielą. Czy znacie jakieś sposoby na takie przypadłości?

relgh371p970veew.png
  • MarCza Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peggy super brzuchatek ♡ każda odczuwa inaczej ja juz mialam naprawdę dosyc pod koniec tym bardziej ze mialam miec przyjecie do szpitala i na drugi dzień cc a zrobili mi cc dopiero po tyg od przyjecia tym samym bylam prawie 2 tyg w szpitalu wiec w dzien cc normalnie prawie tanecznym krokiem weszlam na sale z radosci ze to juz

thgf3e3k7dz56a78.pnggg64x1hpqd7eopoa.png
    l22nuay3u6ds9zx4.png
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcza dzieki :)

Pamietam, ze o 3 w nocy mi położna wody przebiła bo od 17 skurcze j nie postępowało i jak sie wylały to sie cieszyłam jak głupia, banan na cała gębę :) aż sie dziwnie na mnie patrzyła :D ona wiedziała co mnie czeka a ja jeszcze nie :D po prostu nie mogłam sie doczekać aż ta mała kosmitka ze mnie wyjdzie i będzie dokuczać poza brzuchem, nie kopiąc mnie po żebrach :D

MarCza lubi tę wiadomość

f2w3yx8dyu5e286e.png
  • never give up Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    perliczka_82 wrote:
    Dziewczyny, wy tak całkiem serio z tym niechodzeniem na pogrzeby i w ogóle unikaniem silnych emocji? Przez 9 msc chciałybyście żyć w bańce poza normalnym światem? Przecież tak się nie da...

A u mnie na razie dobrze, plamienia się nie powtórzyły i w poniedziałek radośnie wracam do pracy! Wreszcie. Po tygodniu siedzenia w domu dostaję świra. Gdyby nie dojazdy pewnie w ogóle nie brałabym tego zwolnienia, ale trzeba było na chwilę zwolnić tempo... Na szczęście już wystarczy.

perliczka_82 moja wypowiedź do blueberry to po prostu troska o nią i jej maleństwo. Blueberry zrobi to co uważa za stosowne ale ja jako jej " znajoma " martwię się po prostu o nią.

Należy Ci się wyjaśnienie z mojej strony dlaczego tak mnie wszyscy chronią przed silnymi emocjami. Otóż od dziecka zaobserwowano u mnie nadwrażliwość która objawiała się w najróżniejszych sytuacjach i tak np. sygnał karetki, straży pożarnej lub policji wywoływał u mnie natychmiastowy płacz ( nie wiadomo dlaczego ) i tak jest do dziś ( jestem dorosłą kobietą a mimo to emocje biorą górę). Ja też tego nie ogarniam, nauczyłam się z tym żyć.

Zazdroszczę Tobie i innym " mocnej" psychiki o którą teraz w ciąży u mnie tym bardziej będzie ciężko.

Ale żeby nie było, że to jedyna moja przypadłość to dla równowagi mam również ADHD co działa na moją ( naszą ) niekorzyść bo nie potrafię na dooopie spokojnie usiedzieć a muszę :(

relghdgenv7rm5nv.png
  • MarCza Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo po zebrach to dopiero byla impreza. .. ani spac ani sie ulozyc a w brzuchu harce a jak sie juz zasnelo to jeb trza bylo zapierniczac na pietro na siusiu i znowu jazda od początku. ... brrrrr Boże daj mi siłę by to znowu jakos przeżyć. .. zdecydowanie wczesniej moglam sie zabrac za robienie dzieci ;-)

EwaP lubi tę wiadomość

thgf3e3k7dz56a78.pnggg64x1hpqd7eopoa.png
    l22nuay3u6ds9zx4.png
  • Domi$ Przyjaciółka

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajne macie brzuszki szczególnie pod koniec ciazy chociaż wyobrażenie sobie mnie i takiego brzuszka jak na razie abstrakcja :-D
    Mam prośbę jak już tak "straszycie" pierworodki moglaby któraś wrzucić zdjęcie z 5miesiąca bo mam wtedy imprezę i czeka mnie kupno sukienki?

Mojego brzuszka jeszcze nie widać ale to chyba przez sadelko...

Przepraszam ze się nie odnoszę do wszystkich podczytuje Was wieczorami bo w dzień nie zawsze mam czas :-)

uwo9s65g1gwy28ma.png
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blueberry88 wrote:
    Wiesz ale w lux medzie nie trzeba mieć skierowania, wystarczy, że masz kartę ciąży. Podchodzisz do recepcji i mówisz, że chcesz zrobić wszystkie badania z 10 mca. Oni mają rozpiskę i Ci robią. Z tego co wiem jest tak:
    -mocz
    -glukoza na czczo
    -toksoplazmoza
    - serologia kiły
    - przeciwciała dla krwinek czerwonych
    - Anty Hiv
    - Anty Hcv
    - morfologia
    - oznaczenie grupy krwi

To jest na 100%. Nie wiem co jeszcze. Ja robiłam w ten sposób. A potrzebujesz jeszcze jakieś dodatkowe, poza tymi co napisałam?

Więc nie muszę mieć skierowania na resztę i będę miała to w pakiecie? :)

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
    Aniołek 02.2014 [*] 07.2014 [*]
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcza słyszę to od wszystkich starszych od siebie znajomych, ze mogli zacząć wcześniej jak ja ;D

Damy radę! Kto jak nie my :) poza tym gdzie tam do kopania jeszcze trochę luzu zostało :D

f2w3yx8dyu5e286e.png
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    never give up wrote:
    Bluebberry kciku zaciśnięte tylko trochę się martwię o Ciebie bo pogrzeb to nie jest dobre miejsce :( ale skoro jest to konieczne to przynajmniej obiecaj stać z daleka ok?
    Co do samopoczucia to od wczoraj mam skurcze macicy to się chyba nazywa stawianie się macicy, pojawiły się niewielkie kropeczki krwi i ból podbrzusza dlatego dziś kategorycznie leżę i pachnę.Na szczęście na wczorajszym USG wszytko było super dlatego nie wpadam w panikę i ogromnie się cieszę, że jestem na zwolnieniu.

Dbaj o siebie! Leż i pachnij ile tylko trzeba :*

never give up lubi tę wiadomość

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi$ wrote:
    Fajne macie brzuszki szczególnie pod koniec ciazy chociaż wyobrażenie sobie mnie i takiego brzuszka jak na razie abstrakcja :-D
    Mam prośbę jak już tak "straszycie" pierworodki moglaby któraś wrzucić zdjęcie z 5miesiąca bo mam wtedy imprezę i czeka mnie kupno sukienki?

Mojego brzuszka jeszcze nie widać ale to chyba przez sadelko...

Przepraszam ze się nie odnoszę do wszystkich podczytuje Was wieczorami bo w dzień nie zawsze mam czas :-)

d5535facec6cc834med.jpg

5 miesiąc mniej więcej jest do 22 tyg wg internetow wiec proszę :)

Domi$ lubi tę wiadomość

f2w3yx8dyu5e286e.png
  • perliczka_82 Znajoma

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    never give up, rozumiem, mam nadzieję, że Cię nie uraziłam.
    Ja w pierwszej ciąży byłam znacznie bardziej emocjonalna, na dodatek potem zahaczyłam o depresję poporodową - teraz jakoś wszystko przyjmuję na spokojnie, mam nadzieję, że tak zostanie. Jak byłam w 7 msc, był pogrzeb babci mojego męża, cudownej osoby - i nie przyszło mi do głowy w ogóle, że mogłoby mnie tam nie być, stąd moje zaskoczenie.

Ale inna rzecz, że ja ogólnie traktuję ciążę jako stan fizjologiczny, dopóki nie dzieje się nic złego, to żyję jak zawsze. Fizycznie ciut zwolniłam, bo np. mam zawroty głowy i robi mi się słabo, więc nie wszystko mogę, na dodatek przez plamienia musiałam na chwilę zrezygnować ze sportu - ale poza tym żyję absolutnie bez zmian i mam nadzieję, że tak zostanie :)

Dużo siły życzę. To twoje pierwsze dziecko? Dla mnie emocjonalnie czas po urodzeniu był najtrudniejszy w życiu. Ale minęło :)

• justyna1220 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jeny dziewczyny jakie piękne brzusie miałyście! To ja słonik byłam rzeczywiście :D

Co do zabobonów to ja w to wierzę. W drugiej ciąży byłam na pogrzebie, dwa dni później okazało się, że jestem w 5 tygodniu ciąży, niestety poroniłam. Teraz nie wiem czy bym się zdecydowała iść, chyba tylko tfu tfu jakby ktoś z bardzo bliskiej rodziny.

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
  • amelik Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia czasem tez tak mam
    wlsnie sie z mezem wybrwlam do optyka i na zakupy. Mdli mnie i chetnie bym sie tu polozyla.

Jakub nasze pierwsze szczęście 17.01.2012
    Szymon nasze drugie szczęście 20.01.2017
  • Domi$ Przyjaciółka

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggySue wrote:
    d5535facec6cc834med.jpg

5 miesiąc mniej więcej jest do 22 tyg wg internetow wiec proszę :)

Dziękuję Ci bardzo :-) Duży już brzusio więc muszę pomyśleć jaką sukienka będzie najlepsza :-) Właściwie napisałam wcześniej imprezę a tak poważnie to potrzebuje sukienki na ślub bo doszliśmy z narzeczonym do wniosku ze przed urodzeniem dzidziusia będzie lepiej i ogólnie mam nadzieję że wszystko będzie dobrze i ja się będę dobrze czuć :-)

PeggySue lubi tę wiadomość

uwo9s65g1gwy28ma.png
  • amelik Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna ja zaszlam w druga ciaze to dziadek zachorowal na rska on zmarl w pazdzierniku ja poronilam w listopadzie a potem w grudniu znowu zmarl wujek
    u dziadka bylam i na pogrzebie i na modlitwach

Jakub nasze pierwsze szczęście 17.01.2012
    Szymon nasze drugie szczęście 20.01.2017
  • wszamanka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje, ze z tymi pogrzebami to jest tak, że chodzi o bakteriozy z grobu. Nie raz babcia opowiadała, jak jeden z drugim z jej sąsiedztwa, poszli szykować grobowce rodzinne do kolejnego pogrzebu, a potem zaraz szybciutko umierali. Więc może stąd się wziął przesąd (a może wcale nie taki przesąd), że kobieta w ciąży nie powinna stać blisko otwartego grobu.

d201db57d4.png
    Starania od 10.2015.
    Dzieciątko 20/21.06.2016, 10tc. [*]

jesień 2017 2x IUI- odwołane, słabe nasienie
    kwiecień 2019- start ivf, krotki protokół
    7.05 transfer blastki 4AA😢
    7.08 crio blastki😢
    30.08 histeroskopia-zrosty (usunięte), mięśniak, dwurożność/przegroda, stan zapalny
    12.2019-histero/laparo (usunięcie przegrody)
    15.09.2020 transfer, beta rosła, pusty pęcherzyk ciążowy😢
    2 ❄❄
  • Domi$ Przyjaciółka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze zapomniałam napisać PeggySue tatuaż masz boski :-)

PeggySue, never give up lubią tę wiadomość

uwo9s65g1gwy28ma.png
  • justyna1220 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ujawniam się i ja :D 1 zdjęcie to już 14tc ;) 4 zdjęcie u góry 23 tc. :)

24ffl8g.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2016, 10:35

Domi$, PeggySue, Blueberry88, never give up, wariatka3, MarCza, zicka, Karolina1234, EwaP, Lali, merida17, angelstw lubią tę wiadomość

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
‹‹ 283 284 285 286 287 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ