STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Basia90 wrote:Domi$ z tego co czytałam to te pierwsze dwa są bardzo ważne i najlepiej robić je u gina z certyfikatem z listy która gdzieś tutaj krążyła. Zarówno pierwsze jak i drugie ma na celu wykrycie różnych wad, tzn. wady które lekarz jest w stanie zobaczyć na pierwszym prenatalnym nie będą już widoczne na połówkowym. Ponoć mniej ważne jest już ostatnie badanie wykonywane po 30 tyg. ciąży.
A z kolei ja mam pytanie do mamuś, zapisałam się na prenatalne na 29.06 początkowo miała być to normalna wizyta a później dowiedziałam się, że wtedy już można robić prenatalne. Będę wtedy w 11tyg 3d, czy to nie będzie za wcześnie? Niby można od 11tyg, ale też nie uśmiecha mi się przyjść, zapłacić za wizytę 150zł a lekarz mi powie, że za wcześnie i każe przyjść za tydzień..
Czy któraś z was miała badania w tak wczesnym etapie i było już dobrze wszystko widać?
Basia ja idę dokładnie na tym samym etapie co Ty 11t3d. Z synkiem byłam na etapie 11t2d i lekarz wszystko widział i pięknie zmierzył.
Podobno lepiej wcześniej niż za późno, bo wtedy ciężko zmierzyć dziecko i czasami tak się układa, że jest to niemożliwe.
-
Nie wiem jak u Was, ale mój lekarz prowadzący i lekarz który wykonuje mi usg mówili, że to usg między 11-13tc jest "obowiązkowe", tak samo to połówkowe. Jest refundowane przez NFZ i jest opisane we wszystkich zleceniach i wytycznych. To są dwa najważniejsze badania w czasie całej ciąży. Nie słyszałam żeby któraś z kobiet nie robiła tych badań, chyba że jest już za późno na zrobienie ich.
Ja w swojej karcie ciąży mam je wpisane jako konieczne, tak samo jak toksoplazmozę, HIV itd .
Pewnie nikogo nie zmuszą, ale ja sobie nie wyobrażam nie zrobić.
-
Blueberry88 wrote:Nie wiem jak u Was, ale mój lekarz prowadzący i lekarz który wykonuje mi usg mówili, że to usg między 11-13tc jest "obowiązkowe", tak samo to połówkowe. Jest refundowane przez NFZ i jest opisane we wszystkich zleceniach i wytycznych. To są dwa najważniejsze badania w czasie całej ciąży. Nie słyszałam żeby któraś z kobiet nie robiła tych badań, chyba że jest już za późno na zrobienie ich.
Ja w swojej karcie ciąży mam je wpisane jako konieczne, tak samo jak toksoplazmozę, HIV itd .
Refundowane przez NFZ dla wszystkich czy tylko pow 35r ż?
[/url] -
Basia90 wrote:To chyba ja jakaś wariatka jestem, bo wy wszystkie o L4, a ja w lipcu zamierzam wrócić do pracy ;p Mam przerwę od kwietnia, akurat jak mi się umowa skończyła to zaszłam w ciążę. Miałam wrócić w maju, ale pracodawca nie miał na mnie pieniędzy (Urząd Miejski), ale kazał mi czekać bo coś będą kombinować bo bardzo mnie potrzebują (taa i zapomnieli, że w kwietniu kończy mi się umowa i mnie nie uwzględnili w budżecie) oo i tak wykombinowali, że w lipcu załatwili mi super staż za 1500zł netto, no ale staż. A od stycznia ponownie normalne zatrudnienie, tyle, że na to zatrudnienie już nie zdążę ;p Ale stwierdziłam, że lepsze to niż siedzenie plackiem w domu przez 9 miesięcy..Jagódka- 08.2010
Milenka- 03.2013
Igorek - 12.2016 -
Dzień dobry nieśmiało dołączam
Dzisiaj byłam na usg i wychodzi z niego 9t+5.
Termin: 14 styczeń
proszę o przyjęcie
EwaP, merida17, Sis, Domi$, Madzia1888, madziara0080, wariatka3, Dorcia7979, Astonia, venne, never give up, skallarek, Basia90, angelstw, Ghamar, wszamanka lubią tę wiadomość
Kosmos :-*
-
Blueberry88 wrote:Nie wiem jak u Was, ale mój lekarz prowadzący i lekarz który wykonuje mi usg mówili, że to usg między 11-13tc jest "obowiązkowe", tak samo to połówkowe. Jest refundowane przez NFZ i jest opisane we wszystkich zleceniach i wytycznych. To są dwa najważniejsze badania w czasie całej ciąży. Nie słyszałam żeby któraś z kobiet nie robiła tych badań, chyba że jest już za późno na zrobienie ich.
Również nie wyobrażam sobie nie zrobić tych badań, uważam ich wykonanie za obowiązkowe. Robimy to przecież dla dobra naszych dzieciątek. -
PeggySue wrote:Tak tez je traktuje jako obowiązkowe i nie słyszałam, zeby ktoś nie robił aczkolwiek nie wiem czy można sobie wybrać i nie isc, może można:)
Refundowane przez NFZ dla wszystkich czy tylko pow 35r ż?
Dla wszystkich, jak prowadzisz ciążę na nfz to też się dostaje skierowania na te usg. Wiem to bo moja siostra prowadziła ciążę na nfz.
Po 35 r.ż. są refundowane te PAPPA ogólnie poszerzona diagnostyka.
-
ja mam na skierowaniu "badania prenatalne" refundowane ze względu na wiek (badanie przysługuje kobiecie w danym roku kalendarzowym, w którym kończy 35 lat).
Ja tez traktuje jako obowiązkowe, ale wydaje mi się, ze nie jest refundowane, tylko w wyjątkowych sytuacjach.
Córka Kasandra 16 lat, Córka Zuzia 10lat, Syn Piotruś 6 lat, Mama dwóch Aniołków (8.01.16)
Z nadzieją i niepokojem szczęsliwa mama groszka -
Cześć cicho sza:)
Cieszyłam sie,ze sie nie stresuje przed wizyta i właśnie dopadł mnie mega stres. Aż mnie mdlic zaczęło, zjadłam i jeszcze gorzej. Grr nie nawidze tego stresu przed wizyta, a jest cała ciąże nawet jak wiem,ze wszystko dobrze, bez sensu...
Zaraz wiesci od Naserio
[/url] -
dlaczego ktoś miałby Cię zlinczować tu można doradzać ale każdy ma prawo do swojej opinii i inni muszą to uszanować. Możemy się z czymś nie zgadzać ale nikt nikogo siłą nie będzie przekonywać do swoich racji
PeggySue właśnie ten stres jest głupi..już ostatnio pytałam czy on kiedyś zniknie ale już się pogodziłam z tym, że chyba nie My Ci zazdrościmy tej wizyty i trzymamy kciuki
Domi$ lubi tę wiadomość
29+1, 44 cm, 1430 g -
Gochta wrote:dziewczyny a jak u was z seksem?
U mnie przeciwwskazań brak, ale libido nadal poniżej 0, kurcze nie wiem co jest, z Hanią miałam chęć na seks nawet kilka razy dziennie Może zdziadziałam po prostu ?EwaP lubi tę wiadomość