X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • Emilka27 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coconue wrote:
    Glowny cel wizyty - dostac L4 bo nie jestem w stanie funkvonowac w pracy - mdlosci, sennosc, wymioty.

ten lekarz co pisałaś ostatnio to masakra, teraz powinno się udać :) trzymam kciuki :)

Co ma być to będzie...

ckaicsqvlrg5pfx6.png
  • wszamanka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana. wrote:
    Tak słucham Was o tych wszystkich suplementach.. Co tak naprawdę trzeba suplementować od 2 trymestru?
    Na razie biorę tylko kwas foliowy i magnez, od 2 trymestru włączam wit D, bo mam duży niedobór, pozostałe wyniki mam bardzo dobre. Czy jest coś jeszcze co się powinno brać koniecznie? Czego się nie da zdrową dietą zrobić?
    Lekarz powiedział mi, żebym brała cokolwiek, co zawiera przynajmniej:
    DHA 250 mg
    Kwas foliowy 0,4mg
    Witaminę D 2000 j.m
    Jod 200 ug
    Żelazo 30 mg.
    A kobieta w aptece mnie zamotała, dałam jej rozpiskę z tymi rzeczami i mówiłam co chcę, stwierdziła że daje mi dokładnie z takimi składnikami w takich dawkach, a w domu zobaczyłam że wit D jest połowę mniej. Stwierdziłam, że wyłykam te witaminy do końca, a później kupię już dokładnie takie jakie chcę, i sprawdzę ich w aptece 4 razy. Te teraźniejsze skończą się prawie równo z pierwszym trymestrem, to od drugiego zacznę łykać już takie jakie powinny być według gina :)

d201db57d4.png
    Starania od 10.2015.
    Dzieciątko 20/21.06.2016, 10tc. [*]

jesień 2017 2x IUI- odwołane, słabe nasienie
    kwiecień 2019- start ivf, krotki protokół
    7.05 transfer blastki 4AA😢
    7.08 crio blastki😢
    30.08 histeroskopia-zrosty (usunięte), mięśniak, dwurożność/przegroda, stan zapalny
    12.2019-histero/laparo (usunięcie przegrody)
    15.09.2020 transfer, beta rosła, pusty pęcherzyk ciążowy😢
    2 ❄❄
  • Andziulkagw Znajoma

Wysłany: 17 czerwca 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Colla wrote:
    Hej kochane, mam zagwostke.. Byłam wczoraj w aptece gdzie mają suple z Solgara. Pytalam Pania w okienku - młoda mama zresztą, czy warto przyjmować witamine D. Powiedziała, że są ogromne niedobory tej witaminy i że ona by zalecala. Mowila, że lekarze są niekompetentni i nie przywiązują uwagi, a jest ogromnie ważna.
    Zaleciła kropelki - najmocniejszą wersja. Nie kupiłam jej jeszcze ale dała mi do myślenia.
    Jeszcze jedno pytanie, przymujecie wapno w jakiejś postaci? Mówiła, że warto zwrócić uwagę bo dzidziuś potrzebuje, wiadomo i że to się odbija pozniej na zdrowiu przyszłej mamy, problemy z zębami.
    No i już sama nie wiem, prócz jodu i foliku nic więcej nie przyjmowałam, jednak zdaje sobie sprawę, że warto się wspomagać i w tą Wit d zainwestować również. Przyszłe mamy co bierzecie oprócz foliku?
    Jak biorę pregna plus ma też vit d i żelazo

34bwxzkri9yfzh95.png
  • Sis Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) ja dziś o 6 się obudziłam i zasnąć już nie mogłam, będzie dzień ziewany :P
    Co dziś pysznego gotujecie :P? szukam inspiracji a zawsze u kogoś coś dobrego podpatrzę :D

Natalina ja też bym w nosie miała co sobie inni pomyślą. To Twoje dziecko i Twoja decyzja. Mąż zrozumie bo też pewnie chce dla Was jak najlepiej. A teściowie i obcy ludzie? pfff niech myślą co chcą :P

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana. wrote:
    Tak słucham Was o tych wszystkich suplementach.. Co tak naprawdę trzeba suplementować od 2 trymestru?
    Na razie biorę tylko kwas foliowy i magnez, od 2 trymestru włączam wit D, bo mam duży niedobór, pozostałe wyniki mam bardzo dobre. Czy jest coś jeszcze co się powinno brać koniecznie? Czego się nie da zdrową dietą zrobić?
    Oprocz kwasu foliowego, wiatminy D i magnezu(który wycisza skurcze), w 1 trymestrze dobrze jeszcze suplementować jod ponieważ wzrasta zapotrzebowanie ze względu na produkcję hormonów tarczycy. Jeśli jest niedobór pojawia się niedoczynność tarczycy taka ciążową i wtedy trzeba włączyć leki takie jak Letrox czy euthyrox.

Ja biorę teraz Pregnę plus bo ma właśnie kwas foliowy, witaminę D, jod, troszeczkę żelaza i DHA i EPA ale to tak niewielkie ilość ze nawet bym nie wspominała zeta jakieś kwasy są ;-) Jest ich 50mg a zalecana dawka w ciąży to 600mg zwłaszcza jak masz dietę uboga w ryby. Spokojnie kwasy omega można włączyć od 2 trymestru bo największe ich zapotrzebowanie jest dopiero w 3 kiedy rozwija się mózg i w trakcie karmienia piersią.

A reszta suplementacji w zależności od diety. Jeśli uboga w wapń to można suplementować, jak w morfologii wyjdzie anemia to trzeba będzie dołączyć żelazo, jeśli będą cię męczyć skurcze to zwiększyć dawke magnezu czasem bierze się nawet 400 mg! Magnez odstawie się tak w 38 tygodniu żeby nie wyciszac naturalnych skurczy porodowych. ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2016, 10:06

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Blackclouds Przyjaciółka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo witamin. W femibion natal 1 jest Wit.C, a słyszałam opinię, że w okresie ciąży nie powinno się jej suplementowac... Jak to z tą witamina jest?

7u223e3k836sfqk5.png
  • karpetta Koleżanka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalina86 wrote:
    A ja z innej beczki, z dylematem. Jestem na l4, ale nie będę ukrywać, że sama o nie poprosiłam (nie czułam się, żeby chodzić do pracy, zresztą codziennie wracałam z bólem brzucha). Pracuję przy biurku więc w zasadzie mogłabym wrócić od lipca (początkowo tak planowałam, że jak minie ryzyko pierwszego trymestru wrócę). A teraz się mocno waham. Z jednej strony zawsze pierwsza krzyczałam, że ciąża to nie choroba i będę chodzić do końca. Z drugiej natomiast siedząc w domu czuję się o niebo lepiej i fizycznie i psychicznie. Byłam parę razy w pracy, bo obiecałam im, że na zwolnieniu z grubsza im ogarnę robotę, ale za każdym razem stres, każdy coś chciał, a po południu ból brzucha. Jakoś w domu, jak wszystko leci swoim rytmem mniej martwię się czy dzidzia zdrowa, czy coś się nie stało- po prostu czuję się bezpieczniej. Najchętniej dlatego zostałabym w domu. Wiem, że jeszcze się nasiedzę z dzieckiem, ale wiem też że z kolejną ciążą nie będę miała możliwości, żeby się ze sobą pieścić (chociażby dlatego, że jeden bąk będzie już biegał po mieszkaniu). Nie chciałabym wyjść jednak na obiboka, który tylko zobaczył 2 kreski na teście zwiał na l4. Pewnie trochę się boję, że tak pomyślą teściowie, znajomi, może nawet mąż (chociaż tego nie przyzna).

Dokładnie kochana wogole się nie przejmuj ani praca, ani tym co ktoś powie. Teraz liczy się Twój komfort psychiczny i fizyczny. Ja np trochę się zawiodłam. W lutym wszystkim w pracy powiedziałam o ciąży, poronilam. Bałam się, że mnie zwolnia skoro wiedzą, że staramy się o dziecko a okazało się, że dostałam umowę na stale i usłyszałam, ze teraż jak wyjdzie nam to o co sie starasy, to zwasze mam powrot. Pomyślałam wow, jestem pod wrażeniem. Po czym teraz usłyszałam, że jestem niepoważna, że tak szybko zdecydowaliśmy się ponownie spróbować i się udało. Nikt nie zapytał jak to było i wogole. To było samoistne poronienie, żadnego czyszczenia i moglismy juz działać. Ale oceniać jest łatwo... teraz żałuję, że mam na stale umowę, bo wcale nie mam ochoty wracać po macierzyńskim. Ale jeszcze daleko do tego i przyjdzie czas na rozmyślania na ten temat. Od 1 lipca biorę l4 i mam zamiar się tym cieszyć :-)

Sweet_CupCake, wariatka3, natalina86 lubią tę wiadomość

Synuś Gabryś 19.11.2009r. <3

zud3s65gbleemoja.png
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackclouds wrote:

Mogę dołączyć do grupy na fb ? :)

Wyślij zaproszenie do justyny i wklej link swojego profilu w wiadomości lub podaj imię i nazwisko oraz jak wygląda zdjęcie profilowe.

Blackclouds lubi tę wiadomość

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png

Wysłany: 17 czerwca 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna prosilabym o zmianę daty z 14.01 na 16.01 (wyznaczona przez lekarza). Z usg wyszło na 17.01 także niewielka różnica :)

7u223e3k836sfqk5.png

Wysłany: 17 czerwca 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackclouds wrote:
    Apropo witamin. W femibion natal 1 jest Wit.C, a słyszałam opinię, że w okresie ciąży nie powinno się jej suplementowac... Jak to z tą witamina jest?
    Zdania są podzielone. Jedni uważają że ma działanie niszczące dla płodu inni każą suplementować np przy krwiakach bo podobno nadmiar się wysika. Moja gin kazała mi brać wzięłam 1 tabletkę i później przeczytałam o tym ze się nie powinno i juz nie brałam. To musi być Twoja decyzja.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png

Wysłany: 17 czerwca 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już pochłonęłam opakowanie Frmibionu, kiedy natknęłam się na tą informację :) teraz chyba zmienię na jakieś bez Wit. C :p

7u223e3k836sfqk5.png
  • zicka Przyjaciółka

Wysłany: 17 czerwca 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluje prenatalnych!
    Sis- ja dzis wrzucam do piekarnika lososia + ryz i jakies warzywka do tego :)
    Natalina- mialam takie samo nastawienie jak Ty.. A teraz po tych 2 tyg L4 i rodzice i maz namawiaja mnie, zebym kontynuowala zamiast sie w pracy zajezdzac.. Poza tym jezdze 75km pociagiem do pracy codziennie w jedna strone..
    No ale zobaczymy co lekarz na to. Trzymajcie prosze o 16:15 kciuki bo mam wizyte u nowego doktorka,ktorego chce prosic o prowadzenie ciazy :)
    Ps: Wroclaw i okolice tez zlane deszczem.
    Pozdrowienia!

merida17, natalina86 lubią tę wiadomość

zicka

3jgx9n73kq4dlo6r.png
  • cati Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna1220 wrote:

cati już widać nosek i zarys usteczek! <3 Piękne teraz już te zdjęcia będą :D Szkoda, że nie poznałaś płci, ale najważniejsze że wszystko dobrze z maluszkiem :)
    no pani powiedziala ze nosek tam to tez czesc rączki :D ale ladnie juz wszystko wyglada :)))

z plcia musze poczekac do konca lipca :( ale jakos dam rade :P jak tam twoj bombelek ? :)

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zicka trzymamy kciuki :)

Sis u mnie dziś na szybko kurczak z makaronem brokułami i pieczarkami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2016, 10:33

zicka lubi tę wiadomość

f2w3yx8dyu5e286e.png
    km5sroeqx17f5ycl.png[/url]

Wysłany: 17 czerwca 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggySue wrote:
    Zicka trzymamy kciuki :)

Sis u mnie dziś na szybko kurczak z makaronem brokułami i pieczarkami.
    OoO właśnie takie coś bym zjadła. Dzięki! Idę do sklepu. ;-)

PeggySue lubi tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Andziulkagw Znajoma

Wysłany: 17 czerwca 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja narazie pracuje choć myślałam że pójdę że pójdę od razu na L4.

Beata1987 lubi tę wiadomość

34bwxzkri9yfzh95.png
  • amelik Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej wracam do domku
    wypisuja mnie
    plamien brak wiec czekam z niecierpliwoscia na usg 22.06 u mojego gina
    mam prowadzic zywot szpitalny
    lezenie czytanie ksiazek oszczedzanie itp.

wariatka3, PeggySue, Emilka27, Lali, EwaP, wszamanka, zicka, Sweet_CupCake, Astonia, Madzia1888, Beata1987, merida17, angelstw lubią tę wiadomość

Jakub nasze pierwsze szczęście 17.01.2012
    Szymon nasze drugie szczęście 20.01.2017
  • wariatka3 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agi354 wrote:
    Wariatka, Karpetta ja też 23 prenatalne. Wszystkie 3 będziemy się stresować, a później ogromnie cieszyć :) ja mam na 10.15, im szybciej tym lepiej :)
    Ja mam na 15.20 USG ale lekarz zawsze się spóźnia na ta chwile jestem wpisana przed lista obowiązującą i na tyle dobrze bo jestem pierwsza i nie będę się tak denerwowac pod gabinetem.

Jagódka- 08.2010
    Milenka- 03.2013
    Igorek - 12.2016
  • amelik Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poza tym tyle sie tu napatrzylam ze ciaza nie chorba ale lepiej sie oszczedzac

Jakub nasze pierwsze szczęście 17.01.2012
    Szymon nasze drugie szczęście 20.01.2017
  • Sis Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amelik wrote:
    hej wracam do domku
    wypisuja mnie
    plamien brak wiec czekam z niecierpliwoscia na usg 22.06 u mojego gina
    mam prowadzic zywot szpitalny
    lezenie czytanie ksiazek oszczedzanie itp.

a na wyjście ze szpitala już Ci usg nie zrobili? do 22 szybko zleci ;)

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
‹‹ 360 361 362 363 364 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ