X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My próbujemy trafić na odpowiednie pieluchy i odpukać być może nam się udało. A po każdej zmianie podsypuję mąką ziemniaczaną i jak na razie jest ok. Jak się pojawi coś większego to bepanthen idzie w ruch.

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używam pieluch eko - bez chemicznych dodatków i córka przez ponad 2 lata nie miała ani razu odparzenia. Smarowalam olejem kokosowym i teraz robię tak samo.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na razie tylko linomag, ale bardzo polecam też tormemtiol, u starszego stosowałam i poprawa była już po 2-3 smarowania u, jedyny minus tej maści to plamy więc trzeba uważać przy smarowaniu by ubranek nie ukazać :)

3jvzx1hp5ghrc9im.png
  • ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umazać

3jvzx1hp5ghrc9im.png
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calza wrote:
    Kurczę, po tym wyspaniu się mam jakąś taką energię, taki power jak dawno nie miałam :) Zrobiłam sobie już placuszki serowe, zjadłam i zaraz idę ogarniać chatę - wolę to robić sama niż męczyć się z tym moim dziadem, mniej nerwów.

Nie umiem tu wstawić miniatury, więc patrzcie na zdjęcie z neta i zapisujcie przepis ;) niestety moje zjadłam, a dopiero później pomyślałam o zdjęciu :P
    http://m.ocdn.eu/_m/f21807a83ab8b8bbae91367e7cb78469,7,1,138-871-1614-1261-0.jpg

Serowe racuchy/placuszki by Anna Starmach (edytowane lekko przeze mnie)

SKŁADNIKI:
    3 jajka
    3 lyżki cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    250g sera białego
    4 łyżki mąki pszennej
    masło klarowane do smażenia
    opcjonalnie co kto lubi do środka: rodzynki, kawałki czekolady, owoce

PRZYGOTOWANIE:
    1. Żółtka i białka oddzielić.
    2. Białka ubić na sztywną masę
    3. Żółtka połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym i ubić na kogiel-mogiel (ja wkładam miseczkę z jajkami do ciepłej wody, szybciej się rozpuszcza cukier). Następnie dodać ser biały i mąkę.
    4. Do masy serowej ostrożnie dodać białka i połączyć w jednolitą masę.
    5. Smażyć po każdej stronie na wolnym ogniu ok. 2 min z każdej strony. Po prostu na rumiano :)

Ja zajadałam z cukrem pudrem i konfiturą malinową :)

mniam, właśnie pochłaniam

calza lubi tę wiadomość

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • Aenu Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z Grzesiem jest masakra. Jest tak straszliwie zazdrosny. Wszystko robi na zlosc. Specjalnie krzyczy przy malym. Nie slucha nas. Rzuca zabawkami i wygraża mlodszemu bratu. Mąż dxisiaj na chwile pohechal do tesciow to Grzes mnie szarpal jak mialam malego na rekach. Koszmar. Normalnie sie poryczalam. Na szczescie moja mama przyjezdza na 3 dni i niania bedzie bo nie dam rady....

• Polaj Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia to masz nie ma ciekawie ze starszakiem nawet nie mozesz pojsc do kibelka bo niewiadomo co maly moze wywinac.A ile Grzes ma lat?

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • calza Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhh a ja dzisiejszy dzień mam powtórkę z wczorajszej rozrywki - miejsca sobie znaleźć nie mogę, brzuch pobolewa jak na okres, czuję, że mam wilgotno tam na dole, normalnie jakbym okresu dostała :/

Ale i tak nie planuję siedzieć, byliśmy już na shoppingu, a teraz jedziemy coś zjeść na mieście - może lepiej się poczuję jak się rozchodzę?

mjvyi09k1yghelay.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2018, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj 3lata ma Grześ. No strach wyjsc gdzies. Awanturuje sie o byle co. Fak faktem ostatnie 2 tug byl chory i szlismy mu na reke tj bajki w tv itp. Ja nie mialam sily z nim walczyc maz mial kupe roboty i tak wyszlo. Od wczoraj jestem w domu a juz kestem wykonczona psychicznie ta sytuacja

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, dziecko się czuje tak jakbyś Ty się czuła gdyby mąż przyszedł u powiedział, że id dziś ma nową, młodsza żonę i że zamieszka z Wami i będzie z nim spała w sypialni itp... Spróbujcie wczuć się w jego sytuację i dawać mu maksimum zrozumienia i miłości.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko jak jest niegrzeczne to znaczy, że chce zwrócić na siebie uwagę i że mu brakuje czegoś. Więc wbrew pozorom wtedy zamiast naszej złości najbardziej potrzebuje naszej miłości - ale wiem, jest to czasem trudne...

Krokodylica, Polaj, makasa lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali wrote:
    Ech dziewczyny, a u nas pogrom.
    Młody z infekcja, 5 tygodni i juz dostaje leki. Ja z zapaleniem migdałków, musze chodzic w domu w masce a dzieci ogarnia mąż. Starsza córa tuż po infekcji i jeszcze profilaktycznie leki dostaje.
    Nic, tylko sie pochlastać...

Przewalone. Współczuję.
    Jakie leki dostaje synek? Co mu jest?

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj wrote:
    http://allegro.pl/pampers-pieluchy-premium-care-2-mini-240-sztuk-i7148574730.html

powinno być to. Syn mi kompa włączył :)

Dzięki. :)

• Angela* Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aenu wrote:
    Co polecacie na brzydką, czerwoną pupę?

My uzywamy bepanthen baby i nigdy nie zdarzyło nam sie odparzenie :)
    Orzy starszej córce jak raz sie odparzyla uzywalam tormentiolu tez bardzo dobry ale strasznie brudzi ubrania .. ;)

Aenu lubi tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    U nas też wszyscy chorzy, Masakra. Córka krtań od poniedziałku, bo się w niedzielę śniegu. Najadla na spacerze, my z mężem kaszlemy też a młody dziś nad ranem zakaszlal, więc od razu wezwalam lekarza. Na szczęście osluchowo czyści, inhalacje robić i jakoś przetrwać... W poniedziałek do kontroli. Zdrówka Wam życzę!

Współczuję!
    Matko wszyscy teraz chorzy.
    Ja się zastanawiam czy Zuzi jeszcze w lutym w domu nie przetrzymać
    ...

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    W wypisie wyczytalam ze 1 faza porodu trwala 1h 45nin a druga faza 5min. Poród expres. Od kiedy licza puerwsza faze?

Od odejścia wód.
    U mnie też 2 faza 5 minut. Przy Zuzi 10 minut. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2018, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktokodylica to nasciemniali u mnie. Skrocili o godzine

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ŚwinkaMinka wrote:
    hej
    trzymam kciuki za powoli rozpakowujące się dziewczyny - już nas niewiele zostało :)

my w domku od wczoraj, starszy synek dobrze przyjął młodszego, dostał od niego prezent, sam też kupił mu mały prezent od siebie i taty :)

mój M mówi do starszego "jesteśmy rodziną" a starszy mu odpowiada "brakuje nam tylko pieska" :) normalnie się uśmiałam :)

u nas też nawał pokarmu, młody wisi na cycu często, w ciągu dnia mamy kilka takich maratonów 2-3 godzinnego wiszenia na piersi, często wydaje mi się że zbyt płytko chwyta, ale moje cyce to teraz balony, a wielkość moich otoczek jest jak średniej wielkości pomarańcza i już sama nie wiem jak on powinien łapać cyca tak by uchwycić jeszcze znaczną część otoczki

na obolałe piersi stosuję "specjalne kompresy chłodzące" - sposób podpowiedziany przez doradcę laktacyjnego w szpitalu (miałam trzy wizyty na oddziale:) - dwie pieluszki pampers, zmoczone wodą i zamrożone, zmoczony wkład fajnie się zamraża, potem pieluszka na cyca i 20 minut

mam pytanie czy prowadzicie jakiś dziennik snu i aktywności maluszka, w którym zapisujecie kiedy i ile czasu trwa sen, karmienia itp??

Ciekawy sposób.

Ja jak rozkrecalam laktacje to zapisywalam godziny karmienia.
    Teraz nic nie zapisuje.

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aenu noworodek ma czerwoną pupę, to nie jest odparzenie. :) smaruj zwykłym kremem do pupci, bepanthen bardzo fajny ale drogi. Ja mam zwykły z babydream.
    Na odparzenie sudocrem albo faktycznie tormentiol, ale powtarzam - to nie jest odparzenie. :)

Aenu lubi tę wiadomość

‹‹ 1091 1092 1093 1094 1095 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ