X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • MoniaP Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:
    Jak śpicie kochane? Dobrze? Bo ja ogólnie dobrze ale mam problem że znalezieniem pozycji. Co rusz sobie jakaś poduchę między nogi wkładam, a onawylatuje i lipa, budzę się :p dziś sobie zamówiłam taka e kształcie liczby "7" wydaje się fajna. Na pewno pomoże teraz, a jak będzie wielki bebolek to już w ogóle :)

Ja nie mam problemów ze snem, wieczorem jestem tak zmęczona, że padam i zasypiam w 3 min i tak śpie do rana :)

pietruszkanatki lubi tę wiadomość

3jgxskjor2w2ltji.png
  • helagazela Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jagodowa91 wrote:
    Wstępna data porodu 13 stycznia. Z moich wyliczeń oczywiście. Dziewczyny powiedzcie mi czy to normalne żeby w tak wczesnej ciąży mieć brzuszek jak co najmniej 3-4 miesiąc? To moja trzecia ciąża, czy to może mieć wpływ na wygląd/wielkość brzucha?

jagodowa, u mnie tak samo. Pisalam o tym wczesniej, w pierwszym dwoch ciazach plaski brzuch co najmniej do polowki (jak nie dalej), a teraz to jak spotykam kogos na korytarzu, to probuje wciagnac (bezskutecznie), zeby nie domyslyli sie, ze cos jest na rzeczy na takim wczesnym etapie.

ijpbj48a4iy2absw.png
  • jagodowa91 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaP wrote:
    Ja nie mam problemów ze snem, wieczorem jestem tak zmęczona, że padam i zasypiam w 3 min i tak śpie do rana :)
    u mnie to samo :) do tego co 2-3 godziny 20 minut drzemki w ciągu dnia.

'Porażki to szczeble sukcesu'
    Zosieńka 05.10.2010 <3 moje Szczęście!
    Aniołki <3 [*] 08.2009 21tc [*] 05.2017 6tc
  • jagodowa91 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj zgadza się :) helagazela co najmniej jakbym ananasa pod bluzkę wcisnęła. ;)

• FreshMm Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:
    Jak śpicie kochane? Dobrze? Bo ja ogólnie dobrze ale mam problem że znalezieniem pozycji. Co rusz sobie jakaś poduchę między nogi wkładam, a onawylatuje i lipa, budzę się :p dziś sobie zamówiłam taka e kształcie liczby "7" wydaje się fajna. Na pewno pomoże teraz, a jak będzie wielki bebolek to już w ogóle :)

Dobrze, tylko czasami budzę się i muszę się czegoś napić :) poduszka na pewno się baardzo przyda na późniejszym etapie ciąży. W poprzedniej jak miałam duży brzuch, to tylko z wysoką poduchą między nogami byłam w stanie wyleżeć i to co chwilę zmieniając pozycję. A i tak budziłam się z czerwonymi odciskami na biodrach.

pietruszkanatki lubi tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• pietruszkanatki Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie jesteśmy śpiochy^^ dla mnie tylko ta pozycja odgrywa rolę... Jak już znajdę to minuta i mnie nie ma :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 10:12

jagodowa91 lubi tę wiadomość

yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jagodowa91 wrote:
    :) moje zaokrąglenie jest dość spore, dlatego się zastanawiam. Ale dziękuję bardzo za odpowiedź ;)

U mnie też wyskoczyło szybko, ale to na pewno przez to, ze też po poprzedniej ciąży mam trochę nadmiaru skóry. Teraz obiecuję sobie, że po drugiej ciąży bardziej przyłożę się do ćwiczeń. Zostawiłam sobie w szafie obcisłe spodnie i moje wyzwanie - zmieścić się w nie rok po drugiej ciąży :P ciekawe, co z tego wyjdzie :P

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• be_aduska Przyjaciółka

Wysłany: 12 maja 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hela_gazela w mojej pracy nie ma stanowisk odpowiednich dla kobiet w ciąży. Mimo to wszystkie Holenderki do 9 msc pracowały więc będę pierwsza która się z tym nie godzi.

Dziewczyny ja przed ciąża zawsze miałam kłopoty z zasypianiem a teraz zasypiam w kilka sekund :)

ayng8ti.png
    -01.2017 6tc (*)
    -starania od 09.2016
    -Hania 2010 <3

Wysłany: 12 maja 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FreshMm wrote:
    Dobrze, tylko czasami budzę się i muszę się czegoś napić :) poduszka na pewno się baardzo przyda na późniejszym etapie ciąży. W poprzedniej jak miałam duży brzuch, to tylko z wysoką poduchą między nogami byłam w stanie wyleżeć i to co chwilę zmieniając pozycję. A i tak budziłam się z czerwonymi odciskami na biodrach.
    Coś jest z tym piciem, masz rację. Mi się chyba w nocy też chce, bo rano wstaje z maksymalnie wysuszonym gardłem,ale żeby się napić się nie obudzę :)

yuudyx8dhaa1o8es.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja praca polegała na całodziennej jeździe samochodem, wiec niebyłe mowy żebym mogła tak teraz pracować :/

Ja siedzę przed książkami i zakowam.

Co do widocznego brzuszka to u mnie jest to efektem zaparcia od kilku dni :/

Spanie? Nie ma problemu :D ale chyba kupie sobie rogala zeby lepiej spało mi sie na tak lewej stronie-zalecanej dla dzidzi

• jagodowa91 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FreshMm wrote:
    U mnie też wyskoczyło szybko, ale to na pewno przez to, ze też po poprzedniej ciąży mam trochę nadmiaru skóry. Teraz obiecuję sobie, że po drugiej ciąży bardziej przyłożę się do ćwiczeń. Zostawiłam sobie w szafie obcisłe spodnie i moje wyzwanie - zmieścić się w nie rok po drugiej ciąży :P ciekawe, co z tego wyjdzie :P

Moja pierwsza ciąża niestety zakończona indukcja porodu w 5.5 miesiąca. Po pół roku zaszlam znów i dzięki temu mam cudowna prawie 7 letnia córkę i rok po ciąży schudlam ponad 20 kg. Dla chcącego nic trudnego ;)

• MoniaP Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniechaaaa wrote:
    Moja praca polegała na całodziennej jeździe samochodem, wiec niebyłe mowy żebym mogła tak teraz pracować :/

Ja siedzę przed książkami i zakowam.

Co do widocznego brzuszka to u mnie jest to efektem zaparcia od kilku dni :/

Spanie? Nie ma problemu :D ale chyba kupie sobie rogala zeby lepiej spało mi sie na tak lewej stronie-zalecanej dla dzidzi

Agniechaaaa - słyszalaś o mamieginekolog na fb?? Ja osobiście ją uwielbiam, chociaż wiem, że nie każdemu ona odpowiada. Wczoraj prowadziła live`a o mitach w ciązy i o leżeniu właśnie na lewym boku. Zachęcam do posłuchania, nie mniej jednak chodziło w tym wszystkim o to, że spanie na lewym boku jest bezwzględnie wskazane tylko w ciązy mnogiej i przy dużym wielowodziu. U kobiet w zdrowej ciązy można,a nawet powinno się spać w różnych pozycjach (jak Ci wygodnie, nawet na brzuchu jeśli czujesz sie wtedy dobrze). Jak mamaginekolog twierdzi, są nawet badania fizjoterapeutów, które mówią że dzieci, których mamy spały raczej na lewym boku rodzą się częściej z napięciem mięsniowym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 10:22

3jgxskjor2w2ltji.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raven dziękuję, że pytasz :)
    Ja jestem tu z Wami cały czas, czytam Was na bieżąco i bardzo cieszę się razem z Wami kiedy piszecie o pęcherzykach, zarodkach, serduszkach...:) Z dnia na dzień takich pięknych wiadomości będzie coraz więcej :) Mimo, że nie piszę to jestem i z całego serca Wam gratuluję.
    Ja nie udzielam się, bo wciąż się martwię, czuję się trochę w takim zawieszeniu i nie byłabym raczej dobrym rozmówcą.
    Nie robiłam dziś kolejnej bety, bo raz, że nie zawsze mam z kim zostawić Synka, a dwa, to strasznie się bałam. Czekam na poniedziałkowe usg. Przeczucia mam kiepskie, już raz przechodziłam przez to i tak bardzo nie chciałabym znowu...:( Jednak mimo to jak każdy - mam nadzieję, że jeszcze wszystko będzie dobrze...
    Ostatnio tak myślałam... O Synka staraliśmy się ponad rok, w międzyczasie wyszły problemy z tarczycą, było poronienie, ale udało się. Pojawienie się dziecka - jak się okazało - to mimo przeczytanych poradników, artykułów, blogów, coś na co nie można się w pełni przygotować. To taka zmiana, tyle się dzieje i nie zawsze było tak kolorowo jak w książkach czy filmach. I przez to właśnie mam wrażenie, że tego drugiego dziecka chcę bardziej świadomie. Bo już wiem z czym to się je, już wiem jak to wygląda, czego można się spodziewać, już wiem jak to jest nosić dziecko pod sercem, które potem wychodzi z brzucha i jest małym człowiekiem. I tak czuję, że ta druga ciąża jest taka bardziej świadoma, przez co jest mi jeszcze bardziej źle, kiedy myślę, że mogę ją stracić.
    Wczoraj usłyszałam: "Nie martw się, nie tym razem to następnym"... I mimo, że wiem że osoba która to powiedziała nie chciała źle, to i tak mi smutno. Jak można tak powiedzieć? Tak można mówić do par które starają się o dziecko i w danym cyklu im nie wyszło. Ale ja jestem w ciąży! Jak mogłabym ewentualną stratę skwitować potem: "Może następnym razem"...? Ktoś kto tego nie przeżył nigdy chyba nie zrozumie :(
    No i nasmęciłam. Dlatego nie pisałam wcześniej :)

helagazela, jagodowa91, Krokodylica, Ruda_ann lubią tę wiadomość

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaP wrote:
    Agniechaaaa - słyszalaś o mamieginekolog na fb?? Ja osobiście ją uwielbiam, chociaż wiem, że nie każdemu ona odpowiada. Wczoraj prowadziła live`a o mitach w ciązy i o leżeniu właśnie na lewym boku. Zachęcam do posłuchania, nie mniej jednak chodziło w tym wszystkim o to, że spanie na lewym boku jest bezwzględnie wskazane tylko w ciązy mnogiej i przy dużym wielowodziu. U kobiet w zdrowej ciązy można,a nawet powinno się spać w różnych pozycjach (jak Ci wygodnie, nawet na brzuchu jeśli czujesz sie wtedy dobrze). Jak mamaginekolog twierdzi, są nawet badania fizjoterapeutów, które mówią że dzieci, których mamy spały raczej na lewym boku rodzą się częściej z napięciem mięsniowym.
    Na prawdę? Mogę spać na brzuchu? Wybawienie! Czuję wtedy takie odprężenie wszystkich mięśni :D

yuudyx8dhaa1o8es.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniap to nie tak ze śpię tylko na lewym boku niedajmy sie zwarjowac :D hihihi (podglądam mamę ginekolog) ale sama ukończyłam rehabilitacje i wiem, ze faktyczne lepsze dotlenienie i ukrwienie macicy (szczególnie w późniejszych etapach ciazy) ulatnia właśnie lewy boczek :)

A i to fakt ze można spac nawet na brzuszku :) dzidzi nie ma szans zrobić krzywdy :) jest swietnie chronione :)

Krokodylica lubi tę wiadomość

• MoniaP Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2017, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniechaaaa wrote:
    Moniap to nie tak ze śpię tylko na lewym boku niedajmy sie zwarjowac :D hihihi (podglądam mamę ginekolog) ale sama ukończyłam rehabilitacje i wiem, ze faktyczne lepsze dotlenienie i ukrwienie macicy (szczególnie w późniejszych etapach ciazy) ulatnia właśnie lewy boczek :)

A i to fakt ze można spac nawet na brzuszku :) dzidzi nie ma szans zrobić krzywdy :) jest swietnie chronione :)

Agniechaaa ja oczywiście nie chce się tu wymądrzać, tak tylko wczoraj o tym słuchałam więc pozwoliłam sobie to przekazać dalej. Sama w ciązy bardzo pilnowałam tego, żeby spać na lewym boku. Z myślą, że tak sie powinno robić. Teraz sie okazuje, ze akurat dobrze robiłam bo ja miałam duże wielowodzie. Ale teraz wiem, że nie jest to jakiś przymus, i jak sie obudzisz na prawym boku to nie jest katastrofa :)

3jgxskjor2w2ltji.png
  • MoniaP Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:
    Na prawdę? Mogę spać na brzuchu? Wybawienie! Czuję wtedy takie odprężenie wszystkich mięśni :D

jak twierdzi mamaginekolog "organizm sam Ci da znać, kiedy dana pozycja jest nieodpowiednia dla Ciebie lub dziecka" :)

3jgxskjor2w2ltji.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie :) wszystko trzeba dzielić przez 2 i nie wariować :)

MoniaP lubi tę wiadomość

• helagazela Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paola, pieknie napisalas, lzy same poplynely mi z oczu i to nie przez hormony ciazowe. Rozumiem Cie doskonale z ta swiadomoscia ciazy, to piekne jak juz sie wie co na nas czeka, co bedzie w domu po 9 m-cach, a potem po 12, 15 itd.
    Rzeczywiscie, ja tez pojmowalabym strate ciazy (nawet na tak wczesnym etapie) jako strate juz konkretnego dziecka, z wyjatkowym tylko dla Niego charakterem, kolorem wlosow i oczu, byc moze jakims konkretnym problemem zdrowtonym typu krzywy kregoslup albo wada wzroku.
    Doczekasz sie innego dzieciatka w przyszlosci, jestem pewna, ale to bedzie juz inne dzieciatko...

Och, mam taka nadzieje, ze jest jeszcze jakies swiatelko w tunelu dla tego Aniolka!
    Odezwij sie koniecznie znowu jak bedziesz wiedziec cos wiecej, wszystkie Ci tu bardzo kibicujemy!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2017, 10:47

ijpbj48a4iy2absw.png
  • s1985 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, ja dziś powtórzyłam test kreska ciemniejsza. Ja to praktycznie nie mam czasu pisać bo praca i dom pochłania mi cały czas, jutro za to dla relaksu idę na basen a później do fryzjera ;) miłego dnia dziewczynki

Raven, Anuśka, Krokodylica lubią tę wiadomość

2004 - Agnieszka
    2010 - Filip moje skarby
    15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
    NEVER GIVE UP
    Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18
‹‹ 109 110 111 112 113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ