X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie patrze na wytyczne. Wczoraj mlodej podalam marchewke tak jej zasmakowała że zjadlaby cała miseczkę i tak dostała więcej niż zakładałam miało się skończyć na 2-3 lyzeczkach a skończyło się na 5. Połykała bez problemu i nie wypływają co mnie jeszcze bardziej zszokowalo. Ona jednak na różnych lekach była więc chyba bardziej otwarta na smaki jest.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2018, 16:53

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • annaki Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stare dzięki! I o taką odpowiedź mi chodziło :). Właśnie na początku na pewno nie chce zastępować tylko bardziej tak chyba dla smaku będę dawać a później dojdę że np w dzień zamiast mleka to zje zupkę czy coś, no muszę jakoś to sobie powoli rozplanowac. Kurde że nie pamiętam jak to ze starszą robiłam..serio papka zamiast mózgu. Ale wiem że jak miała 5 mies to jadła cały mały słoiczek zamiast mleka więc chyba jakoś podobnie musiałam zaczynać

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Ja tam wytyczne who mam akurat głęboko gdzieś, tam jak zawieje wiatr takie są zmiany co rusz, to tak jak z masłem i margaryną najpierw masło złe be trujące trzeba jeść margarynę na tony, później tylko masło bo margaryna be i to samo jest z wytycznymi who, nie oni mi urodzili dziecko i nie oni wychowają więc nie będę nawet patrzeć co piszą i zalecają dla mnie nie są żadnym punktem odniesienia, bardziej zaufam innej matce. Ja znam swoje dziecko, mam swoje wytyczne :P. Chodziło mi tylko o to jak mniej więcej a nie kiedy zacząć ;)

O, też mi się tak wydaje. :)

• Paula_29 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Stare dzięki! I o taką odpowiedź mi chodziło :). Właśnie na początku na pewno nie chce zastępować tylko bardziej tak chyba dla smaku będę dawać a później dojdę że np w dzień zamiast mleka to zje zupkę czy coś, no muszę jakoś to sobie powoli rozplanowac. Kurde że nie pamiętam jak to ze starszą robiłam..serio papka zamiast mózgu. Ale wiem że jak miała 5 mies to jadła cały mały słoiczek zamiast mleka więc chyba jakoś podobnie musiałam zaczynać
    Annaki u nas było tak, z Zuzia ze zaczynalam od warzyw i przez 2,3 dni dawalam kilka łyżeczek jednego a później kolejne żeby w raZie czego wiedzieć na które warzywa jest alergia, potem to samo z owocami i jak juz skończyła próbować wszystko zaczęłam jej dawać cały posiłek. W znaczeniu np ziemniak, marchewka trochę mięska. Wtedy zamiast jednego karmienia piersią i juz nie dawałam piersi chyba że by nie zjadła to wtedy pierś. Ma szczęście Zuzia nie miała problemów i zjadła pięknie wszytko, nawet tej piersi sie nie domagała. Potem kaszke na kolację i za jakiś czas owoce ba drugie śniadanie. Nie pamiętam jedynie kolejności, możliwe ze najpierw była kaszka, potem obiad. Teraz są inne wytyczne że niby pierś to podstawa i daje się najpierw pierś a potem "obiadek" ale ja nie bardzo wiem jak to dziecko najedzone po piersi ma jeszcze ten obiad zjeść. Jak to taki malutki żołądek. Ja rozszerzalam dietę zgodnie z takim poradnikiem 1000 pierwszych dni

annaki lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Paula :), no to już mam jako taki pogląd na całą tą sytuację

Paula_29 lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas była dr na wizycie bo Łucja coraz gorzej kaszle. Osłuchowo czysto, gardło lekko czerwone.

• Karmelova Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Ja tam wytyczne who mam akurat głęboko gdzieś, tam jak zawieje wiatr takie są zmiany co rusz, to tak jak z masłem i margaryną najpierw masło złe be trujące trzeba jeść margarynę na tony, później tylko masło bo margaryna be i to samo jest z wytycznymi who, nie oni mi urodzili dziecko i nie oni wychowają więc nie będę nawet patrzeć co piszą i zalecają dla mnie nie są żadnym punktem odniesienia, bardziej zaufam innej matce. Ja znam swoje dziecko, mam swoje wytyczne :P. Chodziło mi tylko o to jak mniej więcej a nie kiedy zacząć ;)
    Oczywiście że możesz je mieć gdzieś ale porównywanie badań prowadzonych przez who do tych dotyczących tłuszczy jest trochę nietrafione. Badania dotyczące spożycia masła czy margaryny były po prostu kupione :-) podobnie było z olejem kokosowym. Niby taki zdrowy a jak się okazuje to nie do końca prawda. Ale pieniądze sponsorów i reklama swoje robią.
    Tak samo nigdy nie należy patrzeć na kwestie dotyczące rozszerzania diety czy też alergii na stronach internetowych producentów mlek modyfikowanych.

Gosiak lubi tę wiadomość

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • calza Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 05:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka! Nie mam czasu pisać, ale czytam Was ;) ja planuje dawać po 2-3 łyżeczki warzyw od zakończonego 4 miesiąca, czyli od 1 czerwca. Chciałabym żeby w ukończony 6 miesiącu życia Filip zjadł pierwszy obiadek i zdaje mi się to być całkiem sensowne tempo wprowadzania jedzenia.

Z nowości: chyba kiełkują nam ząbki... w miejscu dolnych jedynek ma takie białawe kuleczki, a w miejscu lewej jedynki ma takie lekko wypukłe coś. Wczoraj Filip tak nam płakał jak jeszcze nigdy. Pomógł Pedicitamol, ale mały dalej był rozdrażniony, więc posmarowaliśmy mu dziąsła w tych miejscach Dentinoxem i mały się uspokoił. Polecacie jakieś żele na ząbkowanie?

Pochwalę Wam się Jeszcze, że dokarmiłam Filipa na śpiocha ok 23 i obudził się dopiero o 5 :) potrzebna mi była taka noc!!!

mjvyi09k1yghelay.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam noc z dupy. Polożyłam sie spać późno bo o 1.po 4 zbudzil sie starszy syn z jakąś histerią i zaczął sie rzucać kopać drapać. Nie można ho było uspokoić ani dotknąć. Jak zasnął kolo 5 to zbudzil sie drugi na karmienie i potem Kuba o 7 i Grześ o 8. Jestem jak zombie

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czytam o tym dokarmianiu i się zastanawiam czemu tak śpieszno niektórym z Was?
    Ja bym się bała podać cokolwiek 3 + 1 miesięcznemu bobaskowi:/
    Jak się dowiedzialam, ze teraz zalecają rozszerzanie diety po 6 m-cu to się ucieszyłam, że jeszcze mamy czas na cudowanie ze słoiczkami haha :)
    Uświadomcie "staruszkę", co jest takiego dobrego dla dzidziola w jak najszybszym podawaniu mu stałych pokarmów bo ni huhu nie rozumiem!? :)

Gosiak, aszika, Paula_29 lubią tę wiadomość

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam sprawdzić co u Agniechy i widzę, że usunęła konto... Jezuuu, mam nadzieje, że wszystko z nią i bliźniakami ok... :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie widze potrzeby wprowadzania innych pokarmow przed 6tym miesiacem. Dziecko ma czas na poznawanie smakow

• Karmelova Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackCatNorL wrote:
    Chciałam sprawdzić co u Agniechy i widzę, że usunęła konto... Jezuuu, mam nadzieje, że wszystko z nią i bliźniakami ok... :/
    Usunęła konto? O kurde... Też mam nadzieję że wszystko u niej ok.

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackCatNorL wrote:
    Tak czytam o tym dokarmianiu i się zastanawiam czemu tak śpieszno niektórym z Was?
    Ja bym się bała podać cokolwiek 3 + 1 miesięcznemu bobaskowi:/
    Jak się dowiedzialam, ze teraz zalecają rozszerzanie diety po 6 m-cu to się ucieszyłam, że jeszcze mamy czas na cudowanie ze słoiczkami haha :)
    Uświadomcie "staruszkę", co jest takiego dobrego dla dzidziola w jak najszybszym podawaniu mu stałych pokarmów bo ni huhu nie rozumiem!? :)

4+1 miesięcznemu :)

U nas noc taka sobie, Łucja kaszle jeszcze bardziej, ma strasznego gluta.
    Zuzi zamiast przechodzić to ma coraz gorszy ten katar, jutro idę robić jej testy na alergię bo to nie jest normalne.

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko, osluchalabym Łucję - tak dla pewności jutro. Zdrówka dla Was!

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Mania1085 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześc! Właśnie przeglądam neta i w 5.10.15 sa jakieś rabaty - 40%

https://www.51015kids.eu/niemowlak-0-2-lat/body?page=2
    Ceny całkiem ok, choć w smyku potrafi być taniejna przecenach. Ja 5.10.15 tak średnio lubię...Ale może któraś z Was potrzebuje i lubi ich ciuchy, jakościowo raczej ok, ale rozmiarówka wydaje mi się zaniżona.

Mama-Ali lubi tę wiadomość

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2018, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dla mnie zawyzona rozmiarowka w 5 10 15

• Mania1085 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Na promocjach mozna u nich kupic,ale normalne ceny są za wysokie jak na te jakosc..

to się zgadza, ja tylko kupuje na przecenach w tych sklepach, ale przeceny minimum 40% a najlepaiej 70% :P

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • Mania1085 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zresztą tak naprawdę jestem za kupowaniem ciuchów używanych, zrobiłam zapas w ciąży a teraz tylko dokupuje na przecenach on-line.

Sylwia dla mojej kluseczki to te rozmiary małe są :P

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania1085 wrote:
    Cześc! Właśnie przeglądam neta i w 5.10.15 sa jakieś rabaty - 40%

https://www.51015kids.eu/niemowlak-0-2-lat/body?page=2
    Ceny całkiem ok, choć w smyku potrafi być taniejna przecenach. Ja 5.10.15 tak średnio lubię...Ale może któraś z Was potrzebuje i lubi ich ciuchy, jakościowo raczej ok, ale rozmiarówka wydaje mi się zaniżona.

Ja dla starszej córy głownie w 51015 kupuje. Jak tylko dostaje info o rabacie -70% ;), to od razu wchodzę, bo jej rozmiarówka znika bardzo szybko. Także raz na dwa miesiące robie zakupy za jakieś 150-200 pln i mam duży zapas. Wczoraj robiłam jej porządek w szafce i stwierdziłam ze ma za dużo ciuchów, sporo z metkami...niestety to bardzo wybredna klientka...i dość rozważnie wybiera co ubierze :).
    A dla synka kupuje ciuszki w hm, bo póki co, tam mi się najbardziej opłaca. Kupuje wielopaki albo komplety w dobrych cenach. Bo tak sobie myśle ze póki mały głównie leży, to musi mieć po prostu wygodne rzeczy i tyle. Ma parę wyjściowych ciuszków, ale u niego już tak nie szaleje jak z Alicją ;). No i jak córce kupuje to jest radość wielka, nie ukrywam że i mnie to sprawia dużo radości jak widzę ze cieszy się z nowych bluzek albo sukienki.
    Ach, jeszcze dla niej kupuje czasem w pepco, ale nie z tych super tanich ciuszków ale disneyowskich, bo tamte niestety zwykle są takie, ze zaraz coś sie pruje itp. Nie wiem, czy ja mam takiego pecha do tych ciuchów czy faktycznie są dużo gorszej jakości.

Gosiak lubi tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
‹‹ 1245 1246 1247 1248 1249 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ