X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Mania1085 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie nadążam...nie mam kiedy czytać. :(
    My po sczepieniu. Wczoraj była druga dawka meningokoków i za 2 tyg 3 dawka 6w1 i na razie spokój. Mała po szczepieniu mega marudna. Dzis znów wstałyśmy o 4 ;/
    My jeszcze używamy pieluszek 3, a od ilu kg są 4?

Mam pytanie do dziewczyn, które karmią mm. Jakie to są koszty miesięcznie tego mleka?

Sylwia a co z naszymi spacerami;)?

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilu wrote:
    To może nie drugi koniec Wawy, ale dojazd słabawy - ja przy naszym szpitalu.
    Vilu jaki słabawy? Do galerii północnej 17 jedzie :-)
    Ja też jestem z Warszawy z okolic arkadii.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2018, 09:52

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, wszystkie dzieci już jedzą nowości?
    U nas pieluchy 3 nadal, ale całkiem niedawno na nie przeszłyśmy bo za dużo 2 kupiłam i chciałam skończć.
    Udało mi się uchwycić cudny, bezzębny uśmiech, ale to był chyba ostatni dzwonek, bo rączki do aparatu wyciąga :D i zaraz skupiona minka żeby dosięgnąć

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • annaki Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na 4 już lecimy od jakis 3 tygodni mimo że one kg jeszcze nie powinny być to właśnie nie są jakieś duże i są ok.
    Mania ja na mm Ale ja w Niemczech, kupuje hipp1 i tak na 1.5 tyg mam 2 op czyli 22e za 2. Myślę że coś koło 80e może mniej mnie wychodzi na miesiąc ż pieluchami to wyjdzie mniejszy koszt niż dostaje rodzinnego na Sarę więc nie jest źle ;)
    Ż mlekiem to też pewnie zależy ile się robi bo ja robię 180ml Ale często część wylewam więc może też i szybciej mi mleko schodzi

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie jak przeczytałam Wasze wpisy to sobie pomyślałam że każda z nas ma chyba jakieś problemy. Ja może nie mam problemów mężem bo jak wraca do domu to stara się pomagać i zajmować małą. Na spacerach raczej też nie mam problemów ale co z tego jak ja tylko po lekarzach z nią biegam.
    Od razu po urodzeniu zaczęłyśmy leczyć dużą dysplazję bioderek. Córka umęczyła się w szelkach, co 2-3 tygodnie jeździliśmy na kontrole do Otwocka. Na koniec 4 miesiąca udało się bioderka wyleczyć, porzuciłyśmy szelki i kolejną kontrolę mamy dopiero po miesiącu. Od Wielkanocy zmagamy się z wysypką. Dermatolog stwierdziła, że to potówki ale po jej zaleceniach było tylko gorzej. Po wczorajszej wizycie u alergologa mamy diagnozę azs i łzs razem :-( idę dziś przesunąć szczepienie na za dwa tygodnie (mieliśmy mieć w poniedziałek) bo zmiany są za bardzo nasilone i alergolog zaleciła odroczenie. Ja od dzisiaj jestem na diecie bez bmk, jajek i kakao. Odbieram też dziś robione maści z apteki, muszę wyprać jeszcze raz wszystkie jej ubranka i do tego zrobić tonę innych rzeczy. I serio nie chodzi mi o mnie tylko po prostu szkoda mi córki. Od ok tygodnia zaczęła też się drapać bo to ją swędzi i potrafi to zrobić aż do krwi. Serio staram się być optymistką aczkolwiek od wczoraj gdzieś mi optymizm i energia uleciały :-(

bl9czbmh9bslxcao.png
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania 4 są chyba od 9 kg.

bl9czbmh9bslxcao.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka... u nas tylko mleko mamy i tak do konca lipca... jesli pojedziemy do Polski na krotkie wakacje na poczatku sierpnia, to chyba nawet nie bede nic nowego wprowadzala zeby sobie i malemu klopotu nie robic i jeszcze wtedy pociagniemy samo kp...
    ...mi z kp wygodnie i oszczednie wiec nie spiesze sie do nowosci...

Gosiak lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • moniczko. Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka, u nas tylko dlatego, że gastrolog tak zalecił. Inaczej czekalabym do okolic 6mca.

km5sjw4zdfxntaj3.png

p19u3e3kx233tsme.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Mania ja używam bebilonu i paczka okolo 65 zl wystarczy na tydzien z kawalkiem...
    Ana, zamów sobie na DOZ.pl
    My tam zamawiamy bo kosztuje 52 zł ;). Piszę o bebilon pro futura.

ana167 lubi tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Ja jeszcze na mm,ale.mam zamiar na początku czerwca dac marchewkę, zanim zacznie jesc porządne porcje to akurat minie 6 miesiąc..
    Dziewczyny dawalyscie brokuky że sloika? Sorry za opis ale wygladaja jak krowi placek na pastwisku.:-P
    Zjadaja wam dzieciaki warzywa zamiast porcji mleka?

My mieliśmy szczepienie w pon,wczoraj marudna byla strasznie,ale dostala rota wiec pewnie w brsuszku szal..

Karmelova współczuję,ha miałam dosyc jak jezdzilismy z pepkiem z wawra do.bielanskiego 2 razy w tyg w korkach a to byla pierdola..co chwilę slysze o azt u maluszków.. Trzymajcie aie dzielnie.

Ja używam pampers i dady fioletowej mam wrazenie ze te drugie są wieksze.

Ja dałam raz brokuła i nie wiem...jakoś mi się wydaje że mu nie posłużył. Od tego momentu przez kilka dni ulewał lekko. Może przypadek. Stoi jeszcze jeden słoiczek na półce ale jakoś odwlekam dawanie go :D
    A wczoraj np zładł pierwsze mięso :), kurczak z jasnymi warzywami. Dwie pierwsze łyżki to odruch wymiotny, pewnie dlatego ze to już gęstsze. Kolejne łyżki już pochłaniał !

U nas karmienia wyglądają tak:
    6-7- 210 mleka
    11- 210 mleka
    14- obiad ( słoik 125) lub deser (125) - ja robię tak, że dwa dni dostaje obiad i na trzeci dzien deser
    16-17- 210 mleka
    21-22- 210 mleka

Czasem zdarza się ze obiad zje o 14 a mleka domaga się już po 15. Wtedy mam wrażenie ze ten obiad za wiele mu nie daje :D. Ale jak pisałam po kupach widać ze już inaczej trawi.

ana167 lubi tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova wrote:
    Mania 4 są chyba od 9 kg.

Pieluszki są od 8kg
    Pieluchomajtki są od 9 kg.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie my już zaczęliśmy 6 m-c, chciałam poczekać z rozszerzaniem diety, bo lekarze nadal odejmują jej te 4 tygodnie, ale wczoraj zauważyłam że pilnie mnie obserwowała jak jadłam i otwierała buzię, tylko nie wiem czy p oprostu dawała znać że ona też jest głodna (jadła niedawno) czy staje się gotowa na nowości.
    Może uparuję jej ziemniaka albo marchewke i zobaczę jaka będzie reakcja, najwyżej poczekamy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2018, 10:45

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali wrote:
    Pieluszki są od 8kg
    Pieluchomajtki są od 9 kg.
    My jeszcze używamy 3 więc nie do końca się orientuję. Dzięki :-)

Mama-Ali lubi tę wiadomość

bl9czbmh9bslxcao.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania1085 wrote:
    Dziewczyny nie nadążam...nie mam kiedy czytać. :(
    My po sczepieniu. Wczoraj była druga dawka meningokoków i za 2 tyg 3 dawka 6w1 i na razie spokój. Mała po szczepieniu mega marudna. Dzis znów wstałyśmy o 4 ;/
    My jeszcze używamy pieluszek 3, a od ilu kg są 4?

Mam pytanie do dziewczyn, które karmią mm. Jakie to są koszty miesięcznie tego mleka?

Sylwia a co z naszymi spacerami;)?

Mania, wszystko zależy od mleka które stosujesz,
    My mamy bebilon to w granicach 52 zł, NAN to koło 35 zł. I są jeszcze inne, ceny też różne.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszk@ wrote:
    No właśnie my już zaczęliśmy 6 m-c, chciałam poczekać z rozszerzaniem diety, bo lekarze nadal odejmują jej te 4 tygodnie, ale wczoraj zauważyłam że pilnie mnie obserwowała jak jadłam i otwierała buzię, tylko nie wiem czy p oprostu dawała znać że ona też jest głodna (jadła niedawno) czy staje się gotowa na nowości.
    Może uparuję jej ziemniaka albo marchewke i zobaczę jaka będzie reakcja, najwyżej poczekamy

Albo po prostu powtarza po Tobie ;)
    Jak się uśmiechasz, dziecko też ro robi. Jak się krzywisz, to dziecko Cię obserwuje bo pewnie jeszcze krzywić się nie umie. Jak widzi że otwierasz buzię to też to robi ;). Nie sądzę żeby to była kwestia tego ze jest głodne. Taki maluch głód ogłasza krzykiem.

Paula_29 lubi tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka... ja juz od kilku tygodni gotuje z Brunem na blacie... mlody lezy sobiena brzuszku i obserwuje - krojenie, mycie, mieszanie w garach... wszystko co mam na blacie daje mlodemu do wachania - czosnek, koncentrat pomidorowy, cebule, maslo orzechowe, majonez, no wszystko wszystko.... i wszystkim jest zainteresowany, buzie tez otwiera gdy ja cos jem ale ja wstrzymuje sie jednak do tego 7 miesiaca....

...i u nas to raczej sloiczkow nie bedzie bo drogie sa a poza tym moja rodzina z lubelskiego hoduje warzywa do tych sloiczkow i niestety opryski chemiczne stosuje az milo - najwazniejsze ze ma byc bez robaka...

...wole kupic ekologiczne warzywa i sama robic... najwyzej bede mrozila porcyjki swiezych warzyw a potem parowala zeby nie marnowac jedzenie bo przeciez mi dziecko nie zje calego brokula... albo bede cos robila z tego dla reszty rodziny....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2018, 11:41

Gosiak, Mama-Ali lubią tę wiadomość

• makasa Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszk@ wrote:
    Hmm, wszystkie dzieci już jedzą nowości?
    U nas pieluchy 3 nadal, ale całkiem niedawno na nie przeszłyśmy bo za dużo 2 kupiłam i chciałam skończć.
    Udało mi się uchwycić cudny, bezzębny uśmiech, ale to był chyba ostatni dzwonek, bo rączki do aparatu wyciąga :D i zaraz skupiona minka żeby dosięgnąć
    My jeszcze czekamy.Za miesiąc dopiero startujemy;)

ug37uay334snzwle.png

atdc9vvjfum5rj8f.png
  • MagO31 Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova wrote:
    Wiecie jak przeczytałam Wasze wpisy to sobie pomyślałam że każda z nas ma chyba jakieś problemy. Ja może nie mam problemów mężem bo jak wraca do domu to stara się pomagać i zajmować małą. Na spacerach raczej też nie mam problemów ale co z tego jak ja tylko po lekarzach z nią biegam.
    Od razu po urodzeniu zaczęłyśmy leczyć dużą dysplazję bioderek. Córka umęczyła się w szelkach, co 2-3 tygodnie jeździliśmy na kontrole do Otwocka. Na koniec 4 miesiąca udało się bioderka wyleczyć, porzuciłyśmy szelki i kolejną kontrolę mamy dopiero po miesiącu. Od Wielkanocy zmagamy się z wysypką. Dermatolog stwierdziła, że to potówki ale po jej zaleceniach było tylko gorzej. Po wczorajszej wizycie u alergologa mamy diagnozę azs i łzs razem :-( idę dziś przesunąć szczepienie na za dwa tygodnie (mieliśmy mieć w poniedziałek) bo zmiany są za bardzo nasilone i alergolog zaleciła odroczenie. Ja od dzisiaj jestem na diecie bez bmk, jajek i kakao. Odbieram też dziś robione maści z apteki, muszę wyprać jeszcze raz wszystkie jej ubranka i do tego zrobić tonę innych rzeczy. I serio nie chodzi mi o mnie tylko po prostu szkoda mi córki. Od ok tygodnia zaczęła też się drapać bo to ją swędzi i potrafi to zrobić aż do krwi. Serio staram się być optymistką aczkolwiek od wczoraj gdzieś mi optymizm i energia uleciały :-(

U mnie Wojtek miał bardzo duże problemy ze skórą, non stop czerwona i sucha, najgorzej w zgięciach, prawi pękała. Mieliśmy różne maści, zmieniłam proszek na hipoalergiczny i sama byłam na diecie. Pomogło dopiero przejście całkowicie na bebilon pepti.

Karol 1.09.2010
    Gosia 21.11.2012
    Wojtek 21.12.2017
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, czytam Was od dawna, bo nasz wątek lutówek zamarł, a w sumie moja córa też mogła być styczniówką bo z usg termin miała na 31 stycznia ;)
    Piszę do Was po poradę, ostatnio byliśmy z mała na kontroli bioderek i ma jeszcze problem z odwodzeniem nóżek, Pani dr kazała ćwiczyć ale zauważyła też, że nie jest to łatwe z nią bo bardzo mocno prostuje nóżki. Zasugerowała, ze może to być wzmożone napięcie mięśniowe i będzie potrzebna rehabilitacja. Chciałabym z nią pójść do jakiegoś fizjoterapeuty, czy są może wśród Was Mamy z Krakowa, które mogłyby kogoś polecić?

I sprawa jeszcze jedna - wędzidełko. Już dawno wydawało mi się, że ma za krótkie wędzidełko, powiedziałam o tym pediatrze, ale ona na to, że to sprawa na później teraz można masować. Nie popatrzyła i nie pokazała jak ewentualnie masować, jednym słowem zbyła temat. A teraz jak mała mocniej wysuwa język to widzę, że robią jej się dwie "bułeczki" i nie wiem do kogo iść z tym problemem, laryngolog? chirurg? bo chyba trzeba będzie jednak podciąć to wędzidełko.
    Wydaje mi się też, że właśnie przez to wędzidełko mała łyka dużo powietrza a potem mamy problem z ulewaniem i gazami, przy których do tej pory strasznie płacze.

Powiem Wam jeszcze, że mam tak samo jak Wy i czasami dobrze przeczytać o tym, że nie jestem sama. Wczoraj też już na wieczór nie wytrzymałam i ryczałam razem z małą, bo siedzę z nią od 6 do 19 sama a nawet jak mąż wróci to niewiele się nią zajmuje. Jada często, sama długo nie usiedzi, trzeba non stop z nią być, ja chodzę głodna, nie wyspana i czasami nerwy mi już puszczają i rycze.

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asasa... z wedzidelkiem i wzmozonym napieciem nie pomoge... ja tez z lutowek ale moje dziecko ze stycznia :)

....aaaa no i naprawil mi sie syn... chyba juz wiem o co chodzi... musi byc wyspany, jak pospi dobrze w dzien to jest wesoly i nawet dluzej z jedzeniem wytrzyma a i w nocy ladnie spi... takze teraz dbamy o to zeby w dzien porzadnie pospal...

Krokodylica lubi tę wiadomość

‹‹ 1274 1275 1276 1277 1278 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ